Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Податкове право, 20 листопада 2023, питання №97098

Вийти з податковго резиденства України

Доброго дня. Підкажіть будь ласка, така ситуація у мого друга (він сам громадянин Німеччини), не знаю, як допомогти йому. Він громадянин Німеччини. З 2010 року він має посвідку на проживання в Україні. Він одружений із громадянкою України. Має ФОП. Через нього він здає власну квартиру у Києві. Останні 2 роки (з вересня 2021 року) він постійно переїжджає. Причому таким чином, що не перебувати ні в Україні, ні в якійсь іншій країні понад 180 днів і ніде немає центру життєвих інтересів. Він хотів би закінчити своє податкове резиденство в Україні. Причому зробити це потрібно (чи хоча б розпочати процес) цього року. Підкажіть, як йому можливо допомогти ?

Відповіді юристів (4)

    Богун Сергій Павлович

    Згідно податкового законодавства вихід з статусу податкового резидента України не передбачено, як наслідок такої процедури немає.

    Вашому товаришу необхідно довести податковому органу тієї держави, в якій громадянин не планує сплачувати податки, те, що він є резидентом іншої країни, де виконує цей обов'язок.

    При наявності ФОП це буде складно.

    • Михайло Клієнт 5 місяців тому

      та він взагалі планую на інший материк переїхати і немати ніяких тут звязків. НУ те я думав. потрібно спочатку закрити ФОП повністю. А ось з квартирою не знаю, продавати її або залишити

      • Богун Сергій Павлович

        Питання це не просте і потребує детального вивчення.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    В залежності від особливостей податкового законодавства кожної країни, місце сплати податків залежить від місця отримання доходу, виду самого доходу, податкового резидентського статусу особи, що отримує дохід.

    Фізична особа є резидентом України та має сплачувати податки в ній, якщо підпадає хоча б під один із критеріїв:

    - наявність тісних особистих чи економічних зв'язків (центр життєвих інтересів) в Україні;

    - перебування в Україні не менше 183 днів (включаючи день приїзду та від'їзду) протягом податкового року;

    - місце постійного проживання в Україні членів сім'ї;

    - місце реєстрації фізособи, як суб'єкта підприємницької діяльності (ФОП).

    Отже, невідповідність цим критеріям дозволяє змінити податковий резидентський статус та розглянути іншу країну як місце сплати податків.

    Тому в першу чергу потрібно закрити ФОП.

    Щоб підтвердити резидество іншої країни громадянин Німеччини повинен надати Податковій довідку від компетентних (уповноважених) органів відповідної країни-перебування, визначеним міжнародним договором України. Інколи в міжнародному договорі чітко зазначають, до якого органу слід звертатися нерезиденту, щоб отримати такий документ.

    Ознайомтесь з корисною інформацією https://biz.ligazakon.net/analitycs/219797_viznach...

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України