Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 27 грудня 2023, питання №99391 240₴

Чи можуть мобілізувати, якщо визнаний непридатним за статтею 86А у 2004 році.

Доброго дня. Маю тимчасове посвідчення, видане у 2004 році, у якому написано, що я "непридатний із зняттям з військового обліку" (гр. 1 ст. 86 а Наказ МОУ № 207 від 1999 р.). В мене вроджена вада щелепно-лицьової ділянки, а саме розщілина губи та піднебіння. Згідно того ж Наказу мене мали б виключити, а не зняти з в/обліку. Військового квитка мені тоді не видали, як і рішення ВЛК. В паспорті проставили штамп "Невоеннообязанный", про який юристи говорять, що він ролі не грає. Наразі, той самий діагноз підпадає під ст. 74 а (Наказ 402 від 2008 р.), і мене зобов'язані виключити з обліку. В зв'язку з цим такі питання:
1) Чи можуть мене визнати непридатним із виключенням з в/обліку за ст. 74а, чи в мене є ризик, що таким мене не визнають?
2) Діагноз підтверджується записами в дитячій медичній картці. Чи потрібно проходити якісь додаткові обстеження?
3) Чи зобов'язаний я знову проходити ВЛК? На схоже питання відповів юрист Антоненко Вячеслав у цьому пості: https://uristy.ua/ua/question/98253 Але хотів би ще раз уточнити це питання (розумію, що минулі помилки військкоматів стають проблемою не ТЦК, а чоловіків).
4) Чому штамп "Невійськовозобов'язаний" в головному документі людини (паспорті) ролі не грає і для чого тоді його ставлять в паспорт?
5) Якщо все ж таки мене визнають придатним чи обмежено придатним, знаю, що я маю право оскаржувати рішення ВЛК. Але, якщо вони відразу відправлять мене на фронт, як я маю відстоювати свої права в цій ситуації?
Крім того діагнозу, в мене є й інші хвороби (гіпертонія 3 ступеню, протрузії, поганий зір).Згідно Наказу 402 2008 р. з цими хворобами мене можуть визнати обмежено придатним, тому на них не сподіваюсь. Отже, головним аргументом для ВЛК є діагноз зазначений у ст. 74 а (відповідає ст. 86 а в 1999 р.).
Заздалегідь вдячний.
Володимир, м. Київ

Відповіді юристів (4)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, ви знятті з військового обліку, тому ви вже не підпорядковується ТЦК і не є військовозобов'язаним. Ви вже не повинні, нічого проходити.вашого штапму в паспорті цілком достатньо.

    Ст.58 конституції України.

    Закон зворотньої дії не має. Що було змінено законодавство, на вас це ні як не впливає.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    50%

    Доброго дня, Володимире!

    1) Чи можуть мене визнати непридатним із виключенням з в/обліку за ст. 74а, чи в мене є ризик, що таким мене не визнають?

    Насправді, у 2004 році при проходженні ВЛК Вас визнали за статтею 86 а) старого розкладу хвороб непридатним до військової служби зі зняттям за старим формулюванням з обліку. Це означає, що з моменту прийняття такого рішення Ви перестали бути військовозобов'язанним, і по ідеї, зараз не повинні були б бути мобілізованим.

    2) Діагноз підтверджується записами в дитячій медичній картці. Чи потрібно проходити якісь додаткові обстеження?

    Проте, з того часу пройшло 19 років - це дуже довгий період! Крім того, комісія, яку проводили тоді відбувалась в умовах мирного часу. Зважаючи на це та з огляду на воєнний стан оголошенний Президентом, практика підходу ТЦК до категорії осіб, які виключені (зняті) з обліку за таких обставин змінилась.

    3) Чи зобов'язаний я знову проходити ВЛК? На схоже питання відповів юрист Антоненко Вячеслав у цьому пості: https://uristy.ua/ua/question/98253 Але хотів би ще раз уточнити це питання (розумію, що минулі помилки військкоматів стають проблемою не ТЦК, а чоловіків).

    Вона, ця практика, стала наступною:

    військовозобов'язанний знятий з обліку, з позиції військоматів повинен проходити повторну ВЛК, аби підтвердити свій статус виключенного з обліку за станом здоров'я.

    Тепер вищезгаданий діагноз віднесений Розкладом хвороб за останнім Наказом МОУ №402 зі змінами, передбаченими в Наказі МОУ №490 до статті 74. Трохи змінились також підходи до пункту а), яким військовозобов'язаний визнається непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку. Згідно Додатку 2 до згаданного пункту такими особами визнаються ВС при наявності наступних діагнозів:

    "мікроцефалія, вади з редукцією частини головного мозку, вроджена гідроцефалія, інші аномалії головного та спинного мозку зі значними порушеннями функцій нервової системи;

    вроджені вади серця із СН II-А стадії та вище;

    вади розвитку бронхо-легеневого апарату та плеври зі значним порушенням функції зовнішнього дихання;

    вади щелепно-лицевої ділянки (у тому числі розщілини піднебіння та губи);

    вади органів травлення з вираженими клінічними проявами;

    вроджені фіксовані викривлення хребта (кіфози, сколіози тощо) з різкою деформацією грудної клітки (реберний горб тощо) та значним порушенням функції зовнішнього дихання III ступеня за рестриктивним типом;

    вроджений отосклероз;

    відсутність однієї нирки (або припинення її функцій) з порушенням функцій нирки, яка залишилася, незалежно від ступеня їх вираження;

    полікістоз нирок зі значними порушеннями функцій або хронічною нирковою недостатністю незалежно від ступеня;

    вроджені вади ниркових судин (підтверджені даними ангіографії) з явищами вазоренальної гіпертензії та нирковими кровотечами;

    вади статевих органів (відсутність статевого члена, атрезія піхви та інші);

    деформація таза, що супроводжується кіфосколіозами 2-3 ступенів або значним обмеженням рухів у кульшових суглобах;

    варусна деформація шийки стегнової кістки з укороченням ноги більше ніж на 5 см;

    варусне викривлення ніг, якщо відстань між виступами внутрішніх виростків стегнових кісток більше 20 см, або вальгусне викривлення, якщо відстань між внутрішніми кісточками гомілок більше 15 см;

    іхтіоз вроджений, іхтіозоподібна еритродермія."

    4) Чому штамп "Невійськовозобов'язаний" в головному документі людини (паспорті) ролі не грає і для чого тоді його ставлять в паспорт?

    Це питання риторичне, але не тому що всі знають на нього відповідь, а тому, що так склалося. Проте, ніяких більш меньш притомних пояснень з цього приводу не існує а ні в законі, а ні в коментарях офіційних органів держави, які обіймаються питаннями військово-лікарської експертизи та вносять зміни у нормативні акти щодо діяльності ВЛК. Маю на увазі МОУ та КМУ.

    5) Якщо все ж таки мене визнають придатним чи обмежено придатним, знаю, що я маю право оскаржувати рішення ВЛК. Але, якщо вони відразу відправлять мене на фронт, як я маю відстоювати свої права в цій ситуації?Крім того діагнозу, в мене є й інші хвороби (гіпертонія 3 ступеню, протрузії, поганий зір).Згідно Наказу 402 2008 р. з цими хворобами мене можуть визнати обмежено придатним, тому на них не сподіваюсь. Отже, головним аргументом для ВЛК є діагноз зазначений у ст. 74 а (відповідає ст. 86 а в 1999 р.).

    Відповім одразу на два питання, оскільки вони тісно пов'язані між собою своєю логікою та змістом.

    Ну придатним при такому захворюванні Вас визнають навряд чи. Можуть бути два варіанти:

    1. Визнання непридатним до служби - що буде в цьому випадку, Вам відомо.

    2. Визнання Вас обмежено-придатним.

    В цьому останньому випадку Вас, скорше за все, не направлять на фронт в тому буквальному сенсі слова, в якому це прозвучало у Вашому питанні.

    Тобто у відповідності з пунктом г) статті 20.3 Наказу МОУ №402 від 14 серпня 2008 року Про затвердження Положення про військово-лікарську експфертизу в Збройних Силах України:

    "г) "Обмежено придатний до військової служби"

    Одночасно з постановою ВЛК в індивідуальному порядку з урахуванням військової спеціальності, займаної посади, віку, роботи, що фактично виконується, пристосованості до неї того, хто пройшов медичний огляд, у постанові у довільній формі вказується, які види служби та роботи протипоказані цій особі. Особи, визнані обмежено придатними до військової служби, - непридатні до служби у високомобільних десантних військах, плавскладі, морській піхоті, спецспорудах. Військовослужбовці, визнані обмежено придатними до військової служби, придатні до служби у частинах (підрозділах) забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах.".

    Виходячи з логіки зазначеного пункту Положення та фізичних особливостей кожного окремого військовослужбовця в більшості випадків особам цієї категорії категорично заборонена важка фізична праця, я також надмірні емоційно-психологічні навантаження!

    В таких випадках Ви у статусі військовослужбовця можете:

    по-перше, вимагати роз'яснення незаконного наказу командира;

    по-друге, оскаржувати такий наказ до вищого командування або ж прямо до суду!

    Щодо інших хвороб, наприклад, гіпертонії 3 ступеня, то Ви помиляєтесь, хвороба такої тяжкості дає можливість, в залежності від перебігу та порушення функцій організму, отримати не тільки обмежену придатність, але і виключення з військового обліку.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    50%

    Вітаю Вас , пане Станіслав!

    1) Чи можуть мене визнати непридатним із виключенням з в/обліку за ст. 74а, чи в мене є ризик, що таким мене не визнають?

    Прийняття рішення щодо придатності до військової служби віднесено виключно до компетенції ВЛК.

    Згідно Пояснень щодо застосування статей Розкладу хворобдо пункту «а» статті 13 належать:
    • мікроцефалія, вади з редукцією частини головного мозку, вроджена гідроцефалія, інші аномалії головного та спинного мозку зі значними порушеннями функцій нервової системи;
    • вроджені вади серця із СН II-А стадії та вище;
    • вади розвитку бронхо-легеневого апарату та плеври зі значним порушенням функції зовнішнього дихання;
    • вади щелепно-лицевої ділянки (у тому числі розщілини піднебіння та губи);
    • вади органів травлення з вираженими клінічними проявами;
    • вроджені фіксовані викривлення хребта (кіфози, сколіози тощо) з різкою деформацією грудної клітки (реберний горб тощо) та значним порушенням функції зовнішнього дихання III ступеня за рестриктивним типом;
    • вроджений отосклероз;
    • відсутність однієї нирки (або припинення її функцій) з порушенням функцій нирки, яка залишилася, незалежно від ступеня їх вираження;
    • полікістоз нирок зі значними порушеннями функцій або хронічною нирковою недостатністю незалежно від ступеня;
    • вроджені вади ниркових судин (підтверджені даними ангіографії) з явищами вазоренальної гіпертензії та нирковими кровотечами;
    • вади статевих органів (відсутність статевого члена, атрезія піхви та інші);
    • деформація таза, що супроводжується кіфосколіозами 2-3 ступенів або значним обмеженням рухів у кульшових суглобах;
    • варусна деформація шийки стегнової кістки з укороченням ноги більше ніж на 5 см;
    • варусне викривлення ніг, якщо відстань між виступами внутрішніх виростків стегнових кісток більше 20 см, або вальгусне викривлення, якщо відстань між внутрішніми кісточками гомілок більше 15 см;
    • іхтіоз вроджений, іхтіозоподібна еритродермія.

    Тому, в разі навравлення на ВЛК Вас повинні визнати непридатним до військової служби із виключенням з військового обліку

    Проте, Вас взагалі не мають права нікуди направляти, адже Ви є невійськовозобов'язаним.

    2) Діагноз підтверджується записами в дитячій медичній картці. Чи потрібно проходити якісь додаткові обстеження?

    На всякий випадок, бажано мати свіже підтвердження Вашого діагнозу у державному або комунальному закладі охорони здоров'я.

    3) Чи зобов'язаний я знову проходити ВЛК? На схоже питання відповів юрист Антоненко Вячеслав у цьому пості: https://uristy.ua/ua/question/98253 Але хотів би ще раз уточнити це питання (розумію, що минулі помилки військкоматів стають проблемою не ТЦК, а чоловіків).

    Ви є невійськовозобов'язаним, адже згідно запису у Вашому тимчасовому посвідченні - Ви були зняті з військового обліку на підставі пп. "а" п.5 ст. 37 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу".

    Згідно пп. "а" п.5 ст. 37 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу" діючого на 2004 рік Ви підлягали виключенню з військового обліку у військових комісаріатах так як були визнані військово-лікарською комісією непридатними до військової служби.

    Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, а органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

    У Вас немає обов’язків військовозобов’язаного тому Вас не можуть притягнути до відповідальності за небажання проходити ВЛК або відмову від повістки. Тим більше, що вручення таких повісток буде незаконним.

    4) Чому штамп "Невійськовозобов'язаний" в головному документі людини (паспорті) ролі не грає і для чого тоді його ставлять в паспорт?

    Раніше була практика ставити відповідні відмітки в паспорт. Проте, паспорт це не військово-обліковий документ.

    5) Якщо все ж таки мене визнають придатним чи обмежено придатним, знаю, що я маю право оскаржувати рішення ВЛК. Але, якщо вони відразу відправлять мене на фронт, як я маю відстоювати свої права в цій ситуації?

    Вас не мають права відразу відправити на фронт. Оскаржити рішення ТЦК Ви можете в судовому порядку. Ви можете відмовитися від повістки на відправку, в Акті відмови зазначити - що Ви є невійськовозобов'язаним. У випадку грубого порушення прав - викликати поліцію, адвоката.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів!

    Володимир Клієнт 4 місяці тому

    Вдячний всім за грунтовні відповіді. Хотів би ще дещо уточнити з приводу мого тимчасового посвідчення. Чи потрібно його носити з собою, чи є воно дійсним в моєму випадку?


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України