Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

29 грудня 2023, питання №99482 240₴

Чи правомірна відмова Мрео в переоформленні авто і як можна продати авто в такій ситуації?

Авто було куплене за кредит в банку, який не був погашений. Виконавчих проваджень, заборон на відчуження немає, однак в мрео відмовляють переоформити авто на іншу особу, а вимагають довідки про відсутність заборгованості перед банком і стверджують що техпаспорт оформлений на банк, хоча про банк дише вказується в особливих відсотках. Чи правомірна відмова Мрео , що можна зробити щоб продати авто?

Відповіді юристів (3)

    Пономаренко Наталія
    43.8%

    Доброго дня, шановна Юлія!

    Не зовсім зрозуміло, що значить авто було куплене за кредит в банку?

    Якщо банк забрав авто за непогашений кредит та продав його Вам - то вони мали переоформити авто на себе, а не продавати його від імені певної особи, колишнього боржника. Тобто банк мав переоформити авто на себе. Але тут виникла б проблема військового обов'язку авто. Тобто банк мав поставити авто на військовий облік в ТЦК та СП. А так - вони я так розумію продали Вам чуже авто. Шахрайство чистої води. Вимагайте хай або повертають гроші, або вирішують це питання з ТСЦ МВС і надають відповідні довідки.

    З повагою, адвокат Наталія Пономаренко

    Корнійчук Євген Іванович
    10.4%

    Доброго дня, це називається лізинг.

    Поки ви не сплатити повну суму в не зможете переоформити авто на себе. Після оплати, банк надасть вам документи про виконання договору після чого ви зможете переоформити авто вже на себе.

    Дерій Владислав Олегович
    45.8%

    Доброго дня, пані Юлія!

    Так, правомірна.

    Банк в кредитному договорі визначив Ваш автомобіль як Предмет застави з метою забезпечення виконання зобов’язання за даним договором.

    Під час перевірки працівники сервісного центру МВС відразу побачили, що цей транспортний засіб має обмеження, пов'язані з переуступкою права власності та здійсненням продажу.

    Згідно пункту 41 Порядок державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів Перереєстрація на нового власника транспортного засобу, щодо якого в Державному реєстрі обтяжень рухомого майна є відомості про обмеження відчуження, здійснюється за наявності письмової згоди обтяжувача (заставодержателя), крім випадків переходу права власності на транспортний засіб у порядку спадкування, правонаступництва або виділення частки в спільному майні.

    Тому, для здійснення продажу транспортного засобу у Вас повинна бути довідка про погашення кредиту.

    Інший варіант – це звернутися в банк і отримати дозвіл на продаж. Разом з покупцем ви прийдете в офіс свого банку і підпишіть всі необхідні документи. Гроші від продажу надійдуть в рахунок боргу, а документи на автомобіль будуть переоформлені вже на нового власника.

    Ще одним способом є оформлення споживчого кредиту або рефінансування. Якщо ваш дохід дозволяє оформити ще один кредит, цей варіант для вас. Отримавши нову позику, ви гасите автокредит, продаєте вже «чистий» без кредиту автомобіль, а отриманою сумою оплачуєте споживчу позику.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів та вдалого дня!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України