Задайте вопрос юристу

840 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Защита прав потребителей, 12 июня 2024, вопрос №112242 340₴

чи повинна я сплачувати небаланс водоканалу якщо квартири обладнано лічильниками. Я сплачую вчасно, постійно й чому мене наказують аж потрійною оплатою?

Я сплачую вчасно, постійно й чому мене наказують аж потрійною оплатою за допомогою якогось небалансу?

Ответы юристов (3)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Згідно Закону України «Про питну воду та питне водопостачання» та Закону України "Про житлово- комунальні послуги" споживачі питної води зобов’язані своєчасно вносити плату за використану питну воду відповідно до встановлених тарифів на послуги централізованого водопостачання та водовідведення.

    У відповідності до Постанови Кабінету Міністрів України від 2 лютого 2022 року № 85 розрахунковим періодом для оплати послуг є календарний місяць. Плата за послуги повинна вноситись не пізніше 20 числа місяця, що настає за розрахунковим, якщо договором не встановлено інший строк.

    В разі встановлення приладів обліку плата за надані послуги вноситься споживачем відповідно до показань засобів обліку води, а в разі їх відсутності згідно затверджених норм.
    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    «Небаланс» - це різниця між об'ємом води, яка зайшла у буди­нок, і тим об'ємом, який су­марно показують квартирні лічильники мешканців бу­динку. Якщо сума показни­ків квартирних лічильників менша, ніж той об'єм, що зайшов у будинок згідно з показниками загальнобудинкового лічильника, водоканал розподіляє додат­ковий об'єм пропорційно всім мешканцям будинку.

    Найрозповсюдженіші причини виникнення небалансу:

    • Несвоєчасне або некоректне подання споживачами показників квартирних лічильників;
    • Втручання у роботу вузлів обліку або порушення їх роботи (магніти, самовільні врізки у будинкову мережу водопостачання);
    • Метрологічна похибка між загальнобудинковим і квартирним вузлами обліку, (лічильники, яким понад 12 років можуть мати похибку і пропускати більший об’єм води, або не обліковувати її споживання);
    • Кількість прописаних мешканців не співпадає з фактичною кількістю тих, які проживають у квартирах, де немає лічильників;
    • Витік води у підвальному приміщенні, аварії або спожиття її на потреби будинку без обліку (необліковані витрати води на полив зелених насаджень, ремонт під’їздів тощо).

    Згідно із За­коном України «Про комер­ційний облік теплової енер­гії та водопостачання» весь облік ведеться виключно згідно з показниками комер­ційного вузла обліку - загальнобудинкового лічильника води. Окрім того, споживачі ма­ють квартирні прилади об­ліку, які, згідно із законодавством, визначаються як розподільні, тобто викорис­товуються для розподілу води. Якщо об'єм води, спожитої згідно з показниками будинково­го лічильника, перевищує об'єм води, який подали усі споживачі будинку згідно з показни­ками своїх квартирних лі­чильників, то виникає небаланс.

    «Методика розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг», затверджена Наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 22.11.2018р. №315 відповідно до вимог Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», передбачає, що мешканці багатоквартирного будинку, як співвласники цілісного майнового комплексу, мають сплатити за весь об’єм води, який зайшов у їх будинок. Тож небаланс розподіляється на всіх спожива­чів будинку.

    Є два варіанти розподілу небалансу:

    Перший варіант: якщо у всіх квартирах будинку є лічильники, то небаланс роз­поділяється на всіх спожива­чів пропорційно до фактично спожитого об'єму по кожному особовому рахунку. Тобто ви­раховується, скільки припа­дає на один куб небалансу і пропорційно до показників квартирного лічильника, які подали споживачі, донара­ховується об'єм небалансу.

    Другий варіант: якщо у будинку є окремі кварти­ри, які не мають квартир­них лічильників, різниця між об'ємом води, який показав будинковий лічильник, і тим об'ємом, який подали квартири з лічильниками, розподіляється на квартири без лічильників пропорцій­но до кількості осіб, які там живуть чи зареєстровані.

    Щоб вирішити питання з небалансом проведіть загаль­ні збори мешканців на чолі з головою ОСББ та за участі працівників водоканалу. Представники водоканалу повинні організувати контрольні обходи, що допоможе виявити причини небалансу та дисциплінува­ти споживачів.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олена!

    Небаланси — це різниця між показниками загальнобудинкового приладу обліку та обсягом холодної води, визначених як різниця між сумою показників квартирних приладів обліку та комерційним, загальнобудинковим лічильником згідно з методикою.

    Обсяг небалансу холодної води виставляється споживачам як обсяг небалансу споживання у будинку та розподіляється пропорційно до обсягів споживання кожному споживачу при індивідуальних договорах, а при колективному входить у загально будинкові витрати.

    Отже, небаланси — це спожита будинком вода і не врахована квартирними лічильниками.

    Згідно «Методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг» затвердженої Наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 22.11.2018 року №315:

    -для будинків, де усі приміщення оснащені розподільчими лічильниками холодної води, обсяг небалансу розподіляється між усіма споживачами пропорційно до обсягу споживання.

    -для будинків, де частина приміщень не оснащена розподільчими лічильниками холодної води, обсяг небалансу розподіляється між споживачами, які не мають лічильників, пропорційно до кількості осіб, які фактично користуються послугами.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України