Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Защита прав потребителей, 16 марта 2020, вопрос №13616 450₴

Возврат полной суммы путевки туроператором при карантине( запрете выезда за границу)

В Украине объявлен карантин, в период с 17 до 3 апреля выезд за границу посредством авиа запрещён. Моя путевка начинается с 5 апреля, уже после окончания двухнедельного карантина. Но вопрос в том, если эти меры продлят и дальше( или объявят карантин в стране назначения и запретят въезд), и у меня не будет возможности выехать за границу по оплаченной путёвки, могу ли я, и каким способом, требовать от туроператора вернуть всю сумму за путевку?
Сейчас предлагают отменить тур по своей воле с потерей 25% от суммы или перенести на поздние даты. А если ждать и карантин продлится на даты выезда, то, говорят, деньги не возвращают. Реально ли все таки будет их возместить в полном объёме?
Пример договора с туроператором.

https://docs.google.com/file/d/1V13UkfwHzDyc2whGnnM2S45TKe5yZy1v/edit?usp=docslist_api&filetype=msword

Спасибо

Ответы юристов (15)

    Десятник  Володимир  Олексійович

    Вкажіть бажаний для Вас строк для підготовки обгрунтованої консультації з посиланнями на законодавство та практику його застосування Верховним Судом.

    У вкладенні договір відсутній.

    Костромина Виктория
    11.1%

    Обратите внимание, что у всех авиакомпаний, туроператоров и сервисов бронирования есть свои особенности возврата средств за купленные туры, билеты и оплаченное жилье.

    если ваш тур застрахован, то ознакомьтесь внимательно с условиями страховых выплат — они также различные у разных компаний.

    Если в стране, куда отправляется путешественник, его жизни и здоровью угрожает опасность, он вправе расторгнуть договор с туроператором — , деньги должны вернуть полностью при расторжении договора до начала путешествия, а после начала путешествия — вернуть часть стоимости в размере, пропорциональном стоимости не оказанных туристу услуг.

    «потребитель вправе отказаться от исполнения договора о выполнении работ (оказании услуг) в любое время при условии оплаты исполнителю фактически понесенных им расходов, связанных с исполнением обязательств по данному договору».

    напр. компания Join UP! предлагает возвращение средств или перенесение на другие даты ранее забронированных туров в Италию. Join UP! также вводит возможность возвращения средств за отмену ранних бронирований в случае обращения не менее, чем за 30 дней до даты вылета. При этом возврат средств в случае брони по невозвратному тарифу или на период майских праздников не осуществляется.

    Беликов Олег  Александрович

    Добрый день. Извините, у вас файл пустой, там нет договора. Но во всяком случае вы имеете право вернуть свои деньги за тур, даже несмотря на произошедший форс-мажор. Вам надо сейчас написать заявление туроператору письменное, а он в свою очередь должен отреагировать и ответить, а также вернуть деньги. Если по каким либо причинам последует отказ, то возвращать придется в судебном порядке. Деньги должны быть возвращены в полном объеме. Могу составить для вас заявление туроператору, обращайтесь.

    Витько Сергей Григорьевич

    Добрый день. Для профессиональной консультации разместите пожалуйста договор.

    Савченко Олександр
    11.1%
    Савченко Олександр 4 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня.

    Враховуючи, що перельоти відміняються саме авіакомпанією (у зв'язку з виникненням форс-мажорних обставин - оголошення карантину через коронавірус), то вона зобов'язана повернути Вам повну вартість квитка або перебронювати його на зручну для Вас дату.

    При цьому форс-мажор звільняє авіакомпанію від компенсацій, але не від повернення вартості квитка.

    Якщо Вам пропонують тільки перенести дату чи повернення вартості квитка за умовами тарифу, яке передбачає втрату 25 % (добровільне повернення), то знайте, що у Вас є право відмовитись від перенесення дати та вимагати примусового повернення коштів.

    Тому, ні в якому разі не пишіть авіакомпанії запит на скасування квитка (адже Не ви відмовляєтесь, а перевізник скасовує рейс).

    Вам потрібно на писати ЗАПИТ на письмове підтвердження факту скасування рейсу і причини скасування та ЗАЯВУ про повернення всіх коштів із вказівкою, що рейс та зміна дати більше не задовольняє ваші потреби.

    АВІАЦІЙНІ ПРАВИЛА УКРАЇНИ «Правила повітряних перевезень та обслуговування пасажирів і багажу», затверджені наказом Державної авіаційної служби України 26 листопада 2018 року № 1239 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0141-19):

    Пункт 2 Глави 3 Розділу XV Правил:

    Авіаперевізник, скасовуючи або затримуючи рейс, повинен надавати пасажирам на їх запит пояснення щодо підстав скасування чи затримки рейсу.

    Пункт 2 Глави 2 та пункт 1 Глави 3 Розділу XV Правил:

    У разі скасування рейсу пасажирам має бути запропоновано на вибір:

    • - відшкодування вартості повітряного перевезення впродовж семи днів, яке має бути виплачене готівкою, електронним банківським переказом, банківськими дорученнями або банківськими чеками чи (за наявності засвідченої у письмовій формі згоди пасажира) у вигляді дорожніх чеків та/або інших послуг, повної вартості квитка за ціною, за якою його придбано, за невикористану частину квитка та за використані частину або частини квитка, якщо рейс більше не задовольняє потреби пасажира, а також забезпечити (за потреби) зворотний рейс до початкового пункту відправлення за першої можливості;

    • - зміну маршруту, яка має здійснюватися за відповідних транспортних умов: до кінцевого пункту призначення – за першої можливості чи до кінцевого пункту призначення – у пізніший час за бажанням пасажира та за умови наявності вільних місць.

    Пункт 1 Глави 1 Розділу XV Правил:

    Положення цього розділу (про права пасажирів у разі відмови у повітряному перевезенні, скасування або затримки рейсів) застосовуються до пасажирів регулярних та чартерних рейсів, яким відмовлено у перевезенні проти їхньої волі, або рейс яких скасовано чи затримано.

    Пункт 2 Глави 1 Розділу XVIII Правил:

    Розмір сум коштів, що повертаються за невикористаний квиток (його частину), залежить від використаного тарифу і тарифних нормативів авіаперевізника та виду відмови від перевезення (добровільна чи примусова).

    Пункт 1 Глави 2 Розділу XVIII Правил:

    Примусове повернення коштів або перебронювання без застосування штрафних санкцій здійснюється у випадках скасування, перенесення, затримки рейсу, на який у пасажира заброньовано місце та оформлено квиток.

    Всього доброго. Пишіть, якщо буде потрібна допомога.

    • Егор Клиент 4 года назад

      Касается ли это полностью тура,так как был куплен пакетный тур( перелёт, трансфер, проживание)? И возврат должна сделать не авиакомпания, а туроператор

      • Савченко Олександр
        Савченко Олександр 4 года назад

        Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

        Общаться в чате

        Так, туроператор також повинен відшкодувати повну вартість туру.

        При цьому для складання заяви (претензії) необхідно ознайомитися з договором.

        Прошу скинути його на мою електронну адресу.

    Гончаренко Константин
    11.1%

    Добрый день!

    По Вашему вопросу сообщаю следующее:

    Отказаться от исполнения туристического договора может как турист, так и туроператор (турагент). Но это будет иметь свои последствия. Таким образом, турист вправе отказаться от исполнения туристического договора только до начала туристического путешествия и при условии, если возместит туроператору (турагенту) фактически осуществленные им документально подтвержденные расходы, связанные с отказом (ст. 20 Закона Украины «О туризме» от 15.09.1995 г. № 324/95-ВР, далееЗакон о туризме). То есть в данном случае туристу вернут сумму, за исключением фактических расходов на реализацию тура.

    Вместе с тем в ст. 20 Закона о туризме определены условия, при которых турист может отказаться от исполнения договора без возмещения убытков туроператору (турагенту). Это касается случаев, когда изменяются обстоятельства, которыми стороны руководствовались при заключении договора. Об этом туроператор (турагент) обязан сообщить туристу не позднее чем через 1 день со дня, когда ему стало известно об изменении обстоятельств, и не позднее чем за 3 дня до начала туристического путешествия. Если туроператор (турагент) не впишется в данные сроки, турист сможет:

    • отказаться от тура без возмещения убытков туроператору (турагенту)

    или

    • внести изменения в договор, изменив цену туристического обслуживания.

    А вот туроператор или турагент может отказаться от исполнения договора только при условии полного возмещения заказчику убытков, подтвержденных в установленном порядке и нанесенных вследствие расторжения договора. Это, безусловно, не касается случаев, когда в произошедшем виновен турист.

    Если при исполнении туристического договора туроператор не имеет возможности предоставить значительную часть туристического продукта, относительно которого стороны достигли согласия в договоре, туроператор должен с целью продолжения туристического обслуживания принять альтернативные меры без возложения дополнительных расходов на туриста. При необходимости туроператор должен возместить туристу разницу между предлагаемыми и предоставленными услугами.

    Если нет возможности предпринять такие меры или в случае отказа туриста от них туроператор обязан предоставить ему без дополнительной оплаты эквивалентный транспорт для возвращения к месту отправления или другому месту, на которое согласился турист. Также при этом туристу возмещают стоимость непредоставленных туристических услуг и выплачивают компенсацию в размере, определенном в договоре по договоренности сторон.

    Кроме того, туроператор несет ответственность за вред, причиненный жизни, здоровью и имуществу туриста. Данная ответственность устанавливается согласно закону, если договором на туристическое обслуживание не предусмотрена более значительная ответственность туроператора.

    В ст. 20 Закона о туризме также определены случаи, когда при неисполнении/ненадлежащем исполнении туристического договора туроператор НЕ несет ответственности перед туристом. Речь идет о следующих случаях:

    • невыполнение или ненадлежащее выполнение условий туристического договора произошло по вине туриста;
    • невыполнение или ненадлежащее выполнение условий туристического договора произошло по вине третьих лиц, не связанных с предоставлением услуг, указанных в данном договоре, и ни одна из сторон об их наступлении не знала и не могла знать заранее;
    • невыполнение или ненадлежащее выполнение условий договора на туристическое обслуживание произошло вследствие наступления форс-мажорных обстоятельств или является результатом событий, которые туроператор (турагент) и другие субъекты туристической деятельности, предоставляющие туристические услуги, включенные в туристический продукт, не могли предусмотреть.

    Что касается турагента, то ответственность по договору между туроператором и турагентом определяется в соответствии с общими положениями об агентском договоре, если иное не предусмотрено договором, заключенным между ними, а также Законом о туризме. То есть турагент в данном случае выполняет роль посредника, действующего от имени, в интересах, под контролем и за счет туроператора (ч. 1 ст. 295 Хозяйственного кодекса Украины, далееХКУ). Поэтому если туристу не предоставлена услуга, отвечать перед ним должен именно туроператор. Турагент в такой ситуации ответственность нести не будет (см. письмо ВСУ от 01.02.2013 г. «Судебная практика по рассмотрению гражданских дел о защите прав потребителей (2009–2012 гг.)»).

    Правда, туристические услуги также могут не предоставляться из-за нарушения турагентом своих обязательств перед туроператором. Например, турагент оплату за услуги от туриста получил, но не перечислил ее туроператору. Как правило, для подобных ситуаций в агентских договорах прописывают условия, согласно которым туроператор освобождается от ответственности. Но вряд ли о них будет знать турист. Он все равно потребует возмещения убытков от туроператора. В таком случае туроператор сможет взыскать убытки с турагента на основании ч. 1 ст. 303 ХКУ.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Ковальчук Владимир
    11.1%

    Прежде всего это зависит от условий конкретного договора и возможностей туроператора. Если гостиница уже оплачена, вряд ли можно рассчитывать на то, что египетская сторона вернет деньги в условиях, когда туристический рынок у них уже и так обвалился процентов на 70. Вероятнее перенести поездку на более поздний срок или перебронировать отдых на другое направление. Думаю, что туроператоры, дорожащие своей репутацией, сделают все возможное, чтобы туристы вышли из этой ситуации с минимальными потерями.

    Киншов Дмитрий Сергеевич
    11.1%

    Добрий день.

    В даному випадку потрібно керуватися умовами догвоору, а також законодавством України.

    Відповідно до п. 5. 3 Договору - 1.1.Замовник (Турист(-и))має(ють) право відмовитись від одержання послуг (здійснити Ануляцію Туру(Завки)), в тому числі у випадку відмови посольства Країни перебування у видачі візи або невидачі візи до Дати початку Туру, відшкодувавши фактичні витрати, які вже поніс Субагент/Турагент/Туроператор на момент Ануляції Туру, у такому розмірі:

    незалежно від строку відмови від одержання туристичних послуг – витрати у розмірі 50 (п’ятдесят) Євро, які відшкодовуються Замовником/Туристом у гривнях згідно з комерційним курсом Туроператора на дату відмови Замовника/Туриста від одержання туристичних послуг, а також:

    a.при відмові більше ніж за 30 діб до Дати початку Туру – витрати у розмірі 15% від вартостіТурпродукту/Турпослуги;

    b.при відмові за 29 – 20 діб до Дати початку Туру – витрати у розмірі 50% від вартості Турпродукту/Турпослуги;

    c.при відмові за 19-15 діб до Дати початку Туру – витрати у розмірі 80% вартості Турпродукту/Турпослуги;

    d.при відмові за 14 діб і менше до Дати початку Туру – витрати у розмірі 100% вартості Турпродукту/Турпослуги.

    Тобто, за умовами, що вказані в Договорі, якщо Ви зараз відмовляєтесь, то повинні будете сплатити 50 євро а також, втрачаєте 50% від вартості Турпродукту/Турпослуги.

    Тобто, ті умови, що Вам пропонують, є навіть більш вигідними.

    Тут також потрібно звернути увагу ще й на п. 5.12 - 1.1.Сторони не несуть відповідальність за невиконання або неналежне виконання своїх зобов'язань за Договором у разі, якщо таке невиконання викликане обставинами непереборної сили. Під обставинами непереборної сили в цьому Договорі слід розуміти стихійні лиха (повені, виверження вулканів, землетруси і т.д.), страйки, революції, військові дії, оголошена та неоголошена війна, терористичні акти, протиправні дії/бездіяльність/рішення компетентних державних органів України та Країни перебування, протиправні дії третіх осіб, невиконання договору третіми особами, відмова пропустити Туриста через державний кордон України та /або Країни перебування, крім випадків, якщо така відмова викликаний виною Субагента/Туроператора/Турагента, а також інші обставини (та їх наслідки), що стали причиною невиконання Туроператором (його контрагентами) та Турагентом/Субагентомумов даного Договору при умові, що вказані обставини не могли бути усунені сторонами, виникли поза їх волею та не могли бути прямо передбачені ними при укладанні цього Договору. Сторона, яка не може виконати своїх зобов'язань за Договором, повинна інформувати іншу сторону в письмовій формі протягом 24 годин. Разом з тим форс-мажор не є підставою для розірвання Договору і невиконання грошових зобов'язань за даним Договором. Сторони підтверджують дію обставин непереборної сили документом, виданим компетентним державним органом.

    Тобто, якщо Вас не зможуть відправити у відпустку за путівкою через карантин, то у подальшому, це вже можуть розглядати як обставини непереблорної сили, а отже - гроші можуть взагалі не повернутися.

    Отже, я вважаю, що зараз Вам краще або перенести на іншу дату та сподіватися, що ситуація стабілізується. Або ж погодитися на умови та повернутися суми із втратою 25 %.

    Отже, Вам потрібно буде письмово звернутися до туроператора. Також попросить у нього у письмовому вигляді причини перенесеня польоту.

    Якщо надана консультаія Вам допомогла, прошу обрати її як найкраща відповідь. Дякую!

    • Крикун Сергій  Павлович

      Дмитрий, за что Ваш ответ должен быть лучшим - что Вы ссылаетесь на этот кабальный, ничтожный договор, на котором "негде пробу ставить", советуете сдаться на милость в 25%? Я уже не говорю, что Вы каждый раз клянчите несчастные копейки. Не унижайте профессию.

    Сергеев Артем
    11.1%
    Сергеев Артем 4 года назад

    Юрист, г. Харьков, 24 года опыта

    Общаться в чате

    "ПРЕДМЕТ ДОГОВОРУ

    1.1. За цим Договором Субагент зобов’язується на підставі підтвердженої (акцептованої)

    Туроператором заявки забезпечити надання Замовнику, сформованого Туроператором

    Турпродукту/Турпослуги,...

    ...

    1.3. Даний Договір є заявкою Замовника на організацію Туру."

    Фактически это договор на оказание услуг по подготовке (организации) к туру, а не проведение самого тура.

    "5.12. Сторони не несуть відповідальність за невиконання або неналежне виконання своїх

    зобовязань за Договором у разі, якщо таке невиконання викликане обставинами непереборної сили."

    Аналогичная норма закреплена и в гражданском кодексе

    "Стаття 617. Підстави звільнення від відповідальності за порушення зобов'язання

    1. Особа, яка порушила зобов'язання, звільняється від відповідальності за порушення зобов'язання, якщо вона доведе, що це порушення сталося внаслідок випадку або непереборної сили."

    Это же подтвердил и суд

    "Особа звільняється саме від відповідальності за порушення зобов’язання, а не від обов’язку його виконання, причому за умови доведення цією особою, що порушення є наслідком дії обставин непереборної сили.

    Такий висновок зробив Вищий господарський суд, розглянувши 22.12.2015 справу №908/1790/15-г. Оскільки сторони при укладенні договору домовились, що жодні обставини непереборної сили не звільняють їх від обов’язку виконати грошові зобов’язання, то, таким чином, визначили для себе інші, ніж передбачено ч.6 ст.762 Цивільного кодексу, правові наслідки настання обставин непереборної сили. Водночас відповідно до ст.617 ЦК особа, яка порушила зобов’язання, звільняється від відповідальності за це, якщо вона доведе, що це порушення сталося внаслідок випадку або дії обставин непереборної сили."

    Таком образом, если рейс будет отменен - нужно писать запрос на письменное подтверждение факта отмены рейса и причины отмены и заявление о возврате всех средств с указанием, что рейс и изменение даты больше не удовлетворяет ваши потребности (если будут предлагать альтернативу).

    Также ознакомьтесь "АВІАЦІЙНІ ПРАВИЛА УКРАЇНИ«Правила повітряних перевезень та обслуговування пасажирів і багажу»"

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0141-19

    Киншов Дмитрий Сергеевич
    11.1%

    Також, ще доповнення, Ви повині булт підписувати договір страхування. Подивіться на його умови та обставини, оскільки у п. 2. 4 договору вказується про страхування різних ризиків туру. Потрібно розуміти, що це саме за ризики, можливо, такий випадок, як карантин, до них відноситься, отже, можливо буде повернути гроші й у повному розмірі.

    Крикун Сергій  Павлович
    11.1%

    Гражданский кодекс Украины (ГК; https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15):

    "Стаття 652. Зміна або розірвання договору у зв'язку з істотною зміною обставин

    1. У разі істотної зміни обставин, якими сторони керувалися при укладенні договору, договір може бути змінений або розірваний за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або не випливає із суті зобов'язання.

    Зміна обставин є істотною, якщо вони змінилися настільки, що, якби сторони могли це передбачити, вони не уклали б договір або уклали б його на інших умовах.

    2. Якщо сторони не досягли згоди щодо приведення договору у відповідність з обставинами, які істотно змінились, або щодо його розірвання, договір може бути розірваний, а з підстав, встановлених частиною четвертою цієї статті, - змінений за рішенням суду на вимогу заінтересованої сторони за наявності одночасно таких умов:

    1) в момент укладення договору сторони виходили з того, що така зміна обставин не настане;

    2) зміна обставин зумовлена причинами, які заінтересована сторона не могла усунути після їх виникнення при всій турботливості та обачності, які від неї вимагалися;

    3) виконання договору порушило б співвідношення майнових інтересів сторін і позбавило б заінтересовану сторону того, на що вона розраховувала при укладенні договору;

    4) із суті договору або звичаїв ділового обороту не випливає, що ризик зміни обставин несе заінтересована сторона.

    3. У разі розірвання договору внаслідок істотної зміни обставин суд, на вимогу будь-якої із сторін, визначає наслідки розірвання договору виходячи з необхідності справедливого розподілу між сторонами витрат, понесених ними у зв'язку з виконанням цього договору."

    В этой части у Вас, как заинтересованной стороны, есть все 3 перечисленные ч.2 данной статьи одновременные основания для расторжения договора на туробслуживание. Положения договора, которые предусматривают штрафные санкции для туриста в случае расторжения договора не подлежат применению, не могут примениться, поскольку, во-первых, расторжение договора обусловлено непредвиденной сменой обстоятельства (форс-мажорным обстоятельством), во-вторых - расторжение договора обусловлено выполнением требований карантина, необходимостью заботы о своем здоровье и жизни. Что касается условия договора, что обстоятельство форс-мажора не является основанием для расторжения договора, то оно является ничтожным согласно ст.27 ГК:

    "1. Правочин, що обмежує можливість фізичної особи мати не заборонені законом цивільні права та обов'язки, є нікчемним.".

    Что касается необходимости подвердить обстоятельство форс-мажора документально, то фактически форс-мажор коронавируса является общеизвестным, носит глобальный характер, признан пандемией и в подверждении документально не нуждается.

    Также, на случай судебного возмещения стоимости путевки, согласно Закону Украины "Про захист прав споживачів" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1023-12), ст.22:

    "3. Споживачі звільняються від сплати судового збору за позовами, що пов'язані з порушенням їх прав.".

    Савченко Олександр
    11.1%
    Савченко Олександр 4 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго вечора.

    Хочу дещо додати до своєї попередньої відповіді.

    Якщо строки заборони виїзду за кордон продовжать і вони співпадатимуть з початком туру, то Ви зможете повернути гроші повністю, однак скоріш за все лише через суд.

    При цьому суд може вирахувати з вартості туру витрати туроператора, понесені ним у зв'язку з виконанням цього договору (звичайно ці витрати туроператор повинен буде підтвердити).

    Вважаю, що ситуацію можна вирішувати 2 шляхами.

    1) Для початку - не пишіть жодних заявок на ануляцію туру (втратите 25%).

    Необхідно або вноситити зміни до договору або розривати його.

    Вам необхідно спочатку письмово звернутися до туроператора із заявою про розірвання договору у зв'язку з істотною зміною обставин (виникнення епідемічної ситуації внаслідок поширення територією України та країнами світу коронавірусу та скасування авіаперевезень) та проханням відшкодувати повну вартість туру.

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15/paran3222#n3222):

    Стаття 652. Зміна або розірвання договору у зв'язку з істотною зміною обставин

    1. У разі істотної зміни обставин, якими сторони керувалися при укладенні договору, договір може бути змінений або розірваний за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або не випливає із суті зобов'язання.

    Зміна обставин є істотною, якщо вони змінилися настільки, що, якби сторони могли це передбачити, вони не уклали б договір або уклали б його на інших умовах.

    2. Якщо сторони не досягли згоди щодо приведення договору у відповідність з обставинами, які істотно змінились, або щодо його розірвання, договір може бути розірваний,

    3. У разі розірвання договору внаслідок істотної зміни обставин суд, на вимогу будь-якої із сторін, визначає наслідки розірвання договору виходячи з необхідності справедливого розподілу між сторонами витрат, понесених ними у зв'язку з виконанням цього договору.

    Наразі туроператор пропонує Вам внести зміни до договору - перенести дату поїздки. При цьому саме туроператор повинен буде понести витрати, пов'язані з цим перенесенням.

    ЗУ "Про туризм" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/324/95-%D0%B2%D1%80):

    Стаття 20. Договір на туристичне обслуговування

    Якщо під час виконання договору на туристичне обслуговування туроператор не в змозі надати значну частину туристичного продукту, щодо якого відповідно до договору на туристичне обслуговування сторони досягли згоди, туроператор повинен з метою продовження туристичного обслуговування вжити альтернативних заходів без покладення додаткових витрат на туриста, а в разі потреби відшкодувати йому різницю між запропонованими послугами і тими, які були надані.

    Якщо Ви не погодитеся на такі зміни (перенесення дати поїздки), а туроператор буде проти розірвання договору та повернення Вам повної суми за тур, то скоріш за все Вам доведеться розривати договір та повертати свої гроші у судовому порядку.

    Можливо, щоб уникнути спорів з туроператором (у тому числі судових) та зайвих витрат - краще погодитися саме на зміну умов договору (перенесення дати поїздки).

    2) Другий шлях вирішення цієї ситуації - не наполягати на розірванні договору (або внесенні змін).

    Сторонами договору є дві особи - Ви та туроператор.

    Відповідно до умов договору туроператор надає туристичний продукт.

    ЗУ "Про туризм" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/324/95-%D0%B2%D1%80):

    Стаття 1. Визначення термінів

    Туристичний продукт - попередньо розроблений комплекс туристичних послуг, який поєднує не менше ніж дві такі послуги, що реалізується або пропонується для реалізації за визначеною ціною, до складу якого входять послуги перевезення, послуги розміщення та інші туристичні послуги, не пов'язані з перевезенням і розміщенням (послуги з організації відвідувань об'єктів культури, відпочинку та розваг, реалізації сувенірної продукції тощо).

    Початок туру - 05 квітня 2020 року. Тому туроператор не зможе надати Вам послуги перевезення (і відповідно туристичний продукт вцілому) у строки, передбачені договором.

    Стаття 20. Договір на туристичне обслуговування

    Якщо під час виконання договору на туристичне обслуговування туроператор не в змозі надати значну частину туристичного продукту, щодо якого відповідно до договору на туристичне обслуговування сторони досягли згоди, туроператор повинен з метою продовження туристичного обслуговування вжити альтернативних заходів без покладення додаткових витрат на туриста, а в разі потреби відшкодувати йому різницю між запропонованими послугами і тими, які були надані.

    У разі неможливості здійснення таких заходів або відмови туриста від них туроператор зобов'язаний надати йому без додаткової оплати еквівалентний транспорт для повернення до місця відправлення або іншого місця, на яке погодився турист, а також відшкодувати вартість ненаданих туроператором туристичних послуг і виплатити компенсацію у розмірі, визначеному в договорі за домовленістю сторін.

    Враховуючи зазначене, туроператор взагалі повинен бути відшкодувати повну вартість туристичного продукту.

    А тому, щоб цього не робити, вже сам туроператор буде зацікавлений у розірванні договору через істотну зміну обставин (однак, скоріш за все наполягатиме на вирахуванні.з вартості туру витрат, понесених ним у зв'язку з виконанням цього договору)

    Всього доброго.

    Згорнути


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України