Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Защита прав потребителей, 20 декабря 2020, вопрос №35168 300₴

МФО прислало письмо что я должен им вернуть кредит который я не брал.

Здравствуйте, мне пришло письмо домой с требованием вернуть просроченный кредит от МФО CreditKasa который просрочен более 100 дней, но я знаю что кредит я никакой не брал,так как я раньше брал у них кредиты я попытался зайти в свой аккаунт при помощи своего номера который всегда использовал и вот в чем проблема никакой смс мне не приходит, после того как позвонил им на номер указанный на сайте меня постоянно скидывает поэтому я позвонил на номер что указан в письме, где девушка сказала что я и вправду взял кредит и мало того на какой-то другой номер она мне сказала что я должен взять выписки с карточек которые у меня есть и пойти написать заявление в полиции. Я решил проверить все свои банковские карточки на день получение как бы кредита и вправду НИКАКИХ полученных денег на 08.07.2020, что указано в письме НЕТУ. После этого я решил проверить свою кредитную историю на сайте УБКИ та МБКИ, но там никакого кредита на меня нет, после я проверил свой кредитний рейтинг и он тоже в порядке про просрочки какие-то там ничего нету. У меня такой вопрос что мне делать в таком случае? Нужно идти в полицию ? И если идти в полицию мне нужно брать выписки с банковских карточек, если да то как их сделать? И Если мне все-таки нужно идти в полицию мне обязательно нужно идти в отделение по месту жительства или я могу пойти в любое отделение ?(так как сейчас я в дургом городе Украины)

Ответы юристов (16)

    Хандрыга Татьяна Вадимовна
    10%

    Добрый день . Вам в первую очередь нужно написать заявления в это МФО с требованием дать Вам , как якобы заёмщику , полную информацию об этом кредите: копию кредитного договора, ФИО которые указаны как заёмщика, число , время получение денег , телефон который был указан, и самое главное НОМЕР КАРТЫ НА КОТОРУЮ БЫЛИ ВЫВЕДЕНЫ ДЕНЬГИ . Когда вы получите ответ , и там будут Ваши данные только ФИО, а все остальное совпадать не будет ,ни карта , ни телефон , можно смело обращаться в суд с иском о признании договора недействительным . В полицию также рекомендую обратиться, чтоб были на будушее дополнительные доказательства Вашей непричастности к этому договору .

    Беликов Олег  Александрович

    Добрый день. Вам все же надо написать заявление в полицию на МФО. которое пытается взыскать с вас несуществующую задолженность. В то-же время отправте в МФО банковские выписки, что поступления денег на ваш счет не было. Копии выписок также предоставте в полицию. Заявление вы можете отправить по почте, по месту вашей регистрации.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    10%

    Доброго ранку, Денисе!

    Однозначно потрібно звертатися до правоохоронних органів, оскільки мають місце ознаки шахрайських дій сторонніх осіб щодо Вас!

    Звертатися до поліції зазвичай потрібно за місцем реєстрації, однак можна відправити відповідні документи за допомогою почти.

    У той же час, напишіть письмову відповідь на звернення МФО, у якій зазначте наступне:

    1. Що не маєте будь-яких фінансових зобов'язань перед банком.

    2. Додайте копії відповідних документів, про відсутність у вас будь-яких кредитів, у тому числі перед цим банком.

    3. Що звертаєтеся до поліції із заявою про вчинення щодо Вас шахрайських дій!

    Якщо Ви можете собі дозволити, то краще скористатися допомогою адвоката!

    У випадку наявності запитань, звертайтеся!

    Всього найкращого!

    Савченко Олександр
    16.7%
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня!

    У даному випадку Ви можете нічого не робити, заблокувати номер з якого Вам телефонують (внести його в чорний список) або повідомити їм, щоб зверталися до суду, так як заявлену ними "заборгованість" Ви не визнаєте.

    Колектори не мають права примусово стягувати "заборгованість". Водночас вони мають право звернутися до суду та у випадку позитивного рішення суду звертатися до виконавчої служби для стягнення заборгованості. Слід зазначити, що колектори вкрай рідко вдаються до судового порядку стягнення заборгованості. Відбувається це з ряду причин: небажання нести додаткові часові та грошові витрати, відсутність доказової бази, безпідставність висунутих до вимог, безперспективність примусового стягнення боргу в порядку виконавчого провадження тощо.

    Нерідко дії представників колекторських компаній виходять за рамки правового поля настільки, що містять в собі ознаки складу злочинів, передбачених Кримінальним кодексом України(далі- КК України), а саме: ст. 182 КК України – «Порушення недоторканності приватного життя»; ст. 189 КК України – «Вимагання»; ст. 355 КК України - «Примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов'язань». Якщо фізична особа постраждала від таких дій з боку колекторів, їй потрібно звернутися із заявою про вчинення кримінального правопорушення до поліції.

    Ознаки складу злочинів, передбачених Кримінальним кодексом України:

    Стаття 182. Порушення недоторканності приватного життя

    1. Незаконне збирання, зберігання, використання, знищення, поширення конфіденційної інформації про особу або незаконна зміна такої інформації, крім випадків, передбачених іншими статтями цього Кодексу, -

    караються штрафом від п'ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

    2. Ті самі дії, вчинені повторно, або якщо вони заподіяли істотну шкоду охоронюваним законом правам, свободам та інтересам особи, -

    караються арештом на строк від трьох до шести місяців або обмеженням волі на строк від трьох до п'яти років, або позбавленням волі на той самий строк.

    Примітка. Істотною шкодою у цій статті, якщо вона полягає у заподіянні матеріальних збитків, вважається така шкода, яка в сто і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

    Публічне, у тому числі через засоби масової інформації, журналістів, громадські об’єднання, професійні спілки, повідомлення особою інформації про вчинення кримінального або іншого правопорушення, здійснене з дотриманням вимог закону, не є діями, передбаченими цією статтею, і не тягне за собою кримінальну відповідальність.

    Стаття 189. Вимагання

    1. Вимога передачі чужого майна чи права на майно або вчинення будь-яких дій майнового характеру з погрозою насильства над потерпілим чи його близькими родичами, обмеження прав, свобод або законних інтересів цих осіб, пошкодження чи знищення їхнього майна або майна, що перебуває в їхньому віданні чи під охороною, або розголошення відомостей, які потерпілий чи його близькі родичі бажають зберегти в таємниці (вимагання), -

    караються обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк.

    2. Вимагання, вчинене повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою з використанням свого службового становища, або з погрозою вбивства чи заподіяння тяжких тілесних ушкоджень, або з пошкодженням чи знищенням майна, або таке, що завдало значної шкоди потерпілому, -

    карається позбавленням волі на строк від трьох до семи років.

    3. Вимагання, поєднане з насильством, небезпечним для життя чи здоров'я особи, або таке, що завдало майнової шкоди у великих розмірах, -

    карається позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років із конфіскацією майна.

    4. Вимагання, що завдало майнової шкоди в особливо великих розмірах, або вчинене організованою групою, або поєднане із заподіянням тяжкого тілесного ушкодження, -

    карається позбавленням волі на строк від семи до дванадцяти років з конфіскацією майна.

    Стаття 355. Примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов'язань

    1. Примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов'язань, тобто вимога виконати чи не виконати договір, угоду чи інше цивільно-правове зобов'язання з погрозою насильства над потерпілим або його близькими родичами, пошкодження чи знищення їх майна за відсутності ознак вимагання, -

    карається виправними роботами на строк до двох років або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років.

    2. Примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов'язань, вчинене повторно або за попередньою змовою групою осіб, або із погрозою вбивства чи заподіяння тяжких тілесних ушкоджень, або поєднане з насильством, що не є небезпечним для життя і здоров'я, або з пошкодженням чи знищенням майна, -

    карається позбавленням волі на строк від трьох до п'яти років.

    3. Примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов'язань, вчинене організованою групою або поєднане з насильством, небезпечним для життя чи здоров'я, або таке, що завдало великої шкоди чи спричинило інші тяжкі наслідки, -

    карається позбавленням волі на строк від чотирьох до восьми років.

    Кримінальний процесуальний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4651-17):

    Стаття 60. Заявник

    1. Заявником є фізична або юридична особа, яка звернулася із заявою або повідомленням про кримінальне правопорушення до органу державної влади, уповноваженого розпочати досудове розслідування, і не є потерпілим.

    2. Заявник має право:

    1) отримати від органу, до якого він подав заяву, документ, що підтверджує її прийняття і реєстрацію;

    1-1) отримувати витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань;

    2) подавати на підтвердження своєї заяви речі і документи;

    3) отримати інформацію про закінчення досудового розслідування.

    3. Заявник, який є викривачем, крім передбачених цією статтею прав, має право в порядку, встановленому Законом України "Про запобігання корупції", отримувати інформацію про стан досудового розслідування, розпочатого за його заявою чи повідомленням.

    Інформація надається слідчим або прокурором у строк не більше п’яти днів з моменту подання заяви.

    Стаття 214. Початок досудового розслідування

    1. Слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування, а дізнавач - керівником органу дізнання, а в разі відсутності підрозділу дізнання - керівником органу досудового розслідування.

    Стаття 303. Рішення, дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача або прокурора, які можуть бути оскаржені під час досудового розслідування, та право на оскарження

    1. На досудовому провадженні можуть бути оскаржені такі рішення, дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача або прокурора:

    1) бездіяльність слідчого, дізнавача, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, у неповерненні тимчасово вилученого майна згідно з вимогами статті 169 цього Кодексу, а також у нездійсненні інших процесуальних дій, які він зобов’язаний вчинити у визначений цим Кодексом строк, - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, володільцем тимчасово вилученого майна, іншою особою, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування;

    Стаття 304. Строк подання скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача чи прокурора, її повернення або відмова відкриття провадження

    1. Скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача чи прокурора, передбачені частиною першою статті 303 цього Кодексу, можуть бути подані особою протягом десяти днів з моменту прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності. Якщо рішення слідчого, дізнавача чи прокурора оформлюється постановою, строк подання скарги починається з дня отримання особою її копії.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Карпенко Андрей Владимирович
    16.7%

    1. Обратитесь в банк и возьмите выписки о движении по счету.

    2. Отправьте в МФО письмо с указанием, что Вы кредит не брали и приложите копии выписки из банка.

    3. Обратитесь с Заявлением о возможном мошенничества в киберполицию.

    Для оперативного предоставления помощи и информации Департамент киберполиции Национальной полиции Украины ввел сервисную службу и ввел в действие телефонный номер– 0 800 50 51 70.

    По указанному бесплатному номеру граждане могут узнать о состоянии рассмотрения поданного ранее электронного обращения или получить разъяснения по деятельности подразделения, получить консультацию квалифицированного специалиста или высказать замечания или предложения к работе Департамента.

    Сервисная служба Департамента киберполиции работает с понедельника по пятницу с 09:00 до 18:00.

    Контакти

    Юридична адреса:вул.Бориспільська,19, м.Київ, 02093, УкраїнаФактична адреса:вул.Бориспільська,19, м.Київ, 02093, Україна

    Телефони:

    Для довідок за електронними зверненнями, відправленими через форму зворотнього зв'язку:0800 50 51 70Приймальня:+380 (44) 374 3713Канцелярія Департаменту кіберполіції:+380 (44) 374 3751Факс:+380 (44) 374 3700

    Електронна пошта:

    Для ЗМІ:press@cyberpolice.gov.uaДля надання додаткової інформації за електронними зверненнями, відправленими через форму зворотнього зв'язку:callcenter@cyberpolice.gov.ua

    УДАЧИ!

    Крикун Сергій  Павлович
    16.7%

    Уголовный кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14):

    "Стаття 190. Шахрайство

    1. Заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство) -..." -

    в этой части нет(на данный момент) завладения Вашим имуществом (деньгами), поэтому нет и мошенничества (его состава);

    "Стаття 189. Вимагання

    1. Вимога передачі чужого майна чи права на майно або вчинення будь-яких дій майнового характеру з погрозою насильства над потерпілим чи його близькими родичами, обмеження прав, свобод або законних інтересів цих осіб, пошкодження чи знищення їхнього майна або майна, що перебуває в їхньому віданні чи під охороною, або розголошення відомостей, які потерпілий чи його близькі родичі бажають зберегти в таємниці (вимагання), -..." -

    в этой части нет угроз насильственных действий, поэтому нет и вымагательства (его состава). То есть формальных оснований для уголовного преследования по основаниям приложенного письма МФО, как я считаю, нет и Ваше обращение в полицию, во-первых, не влечет последствий, во-вторых, будет Вашей дополнительной заботой (вопросом).

    Гражданский процессуальный кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15):

    "Стаття 81. Обов’язок доказування і подання доказів

    1. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом..."

    Гражданский кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15):

    Стаття 1166. Загальні підстави відповідальності за завдану майнову шкоду...

    2. Особа, яка завдала шкоди, звільняється від її відшкодування, якщо вона доведе, що шкоди завдано не з її вини.";

    "Стаття 23. Відшкодування моральної шкоди

    1. Особа має право на відшкодування моральної шкоди, завданої внаслідок порушення її прав.

    2. Моральна шкода полягає:...

    2) у душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв'язку з протиправною поведінкою щодо неї самої, членів її сім'ї чи близьких родичів;...".

    Приложенное Вами фото письма и по форме (не на бланке, без реквизитов исходящей документации, без подписи), и по содержанию (предложение к уплате меньшей суммы) есть чистой воды "развод". Можете или вовсе игнорировать письмо, или направить ответ (под регистрацию его вручения на Вашем экземпляре, заказным письмом с уведомлением о вручении) с предложением обращаться в суд с иском на Вас с последующим Вашим встречным иском о возмещении морального вреда, а также Вашем праве и основании обратиться в суд о возмещении морального вреда и без ихнего обращения в суд - по основаниям подложного, надуманного, незаконного требования.

    Адвокат Евгений Александрович
    16.7%

    Добрий день, Денис!

    Ви не брали ніякого кредиту, кошти Вам не отримувалися, як кредит, відповідно не надходили та не витрачалися з цього приводу.

    Таким чином, до цього можуть мати відношення як стороння особа, яка скоїла шахрайство, так може мати місце і втручання в приватне життя, вимагання коштів зі сторони МФО CreditKasa, у вигляді:

    - "пришло письмо домой с требованием вернуть просроченный кредит от МФО CreditKasa который просрочен более 100 дней,...".

    Рекомендую такий алгортим дій:

    1) Спочатку звернутися офіційно з листом до МФО CreditKasa, рекомендованим листом з повідомленням, де зазначити про те, що Вы кредит не отримували та просити його аналювати, у іншому випадку надати всі підтверджуючи документи, а не просто лист з повідомленням про отримання кредиту.

    2) Якщо такі документи є в наявності, тоді Вам треба подати заяву до поліції про внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань та відкриття кримінального провадження відносно сторонньої особи про шахрайство за статтею 190 Кримінального кодексу України, разом з копіями підтверджуючих документів (на підставі статей 60 в 214 Кримінального процесуального кодексу України).

    У разі не підтвердження документально факту отримання Вами кредиту, тоді Вам треба подати заяву до поліції про внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань та відкриття кримінального провадження відносно працівників МФО CreditKasa про втручання в особисте життя та вимагання коштів за статтею 182 та 189 Кримінального кодексу України, разом з копіями підтверджуючих документів (на підставі статей 60 в 214 Кримінального процесуального кодексу України).

    Процедура дій така:

    Після цього, протягом 24 годин, вказані відомості про вчинене кримінальне правопорушення, повинні бути невідкладно але не пізніше 24 годин, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань, з відкриттям кримінального провадження, про що заявник має право отримати витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань (на підставі статей 60 в 214 Кримінального процесуального кодексу України).

    У разі невнесення відомостей про вчинене кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань протягом 24 годин, заявник має право на протязі 10 днів, подати скаргу слідчому судді місцевого суду (на підставі статей 303-307 Кримінального процесуального кодексу України) та до місцевої прокуратури (стаття 36 Кримінального процесуального кодексу України).

    Дивіться Кримінальний кодекс України:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14

    "Стаття 190. Шахрайство.

    Заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство) -...".

    "Стаття 182. Порушення недоторканності приватного життя.

    1. Незаконне збирання, зберігання, використання, знищення, поширення конфіденційної інформації про особу або незаконна зміна такої інформації, крім випадків, передбачених іншими статтями цього Кодексу, -... ".

    "Стаття 189. Вимагання

    1. Вимога передачі чужого майна чи права на майно або вчинення будь-яких дій майнового характеру з погрозою насильства над потерпілим чи його близькими родичами, обмеження прав, свобод або законних інтересів цих осіб, пошкодження чи знищення їхнього майна або майна, що перебуває в їхньому віданні чи під охороною, або розголошення відомостей, які потерпілий чи його близькі родичі бажають зберегти в таємниці (вимагання), -... ".

    Дивіться Кримінальний процесуальний кодекс України:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4651-17

    "Стаття 60. Заявник

    1. Заявником є фізична або юридична особа, яка звернулася із заявою або повідомленням про кримінальне правопорушення до органу державної влади, уповноваженого розпочати досудове розслідування, і не є потерпілим.

    2. Заявник має право:

    1) отримати від органу, до якого він подав заяву, документ, що підтверджує її прийняття і реєстрацію;

    1-1) отримувати витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань;

    2) подавати на підтвердження своєї заяви речі і документи;

    3) отримати інформацію про закінчення досудового розслідування.

    3. Заявник, який є викривачем, крім передбачених цією статтею прав, має право в порядку, встановленому Законом України "Про запобігання корупції", отримувати інформацію про стан досудового розслідування, розпочатого за його заявою чи повідомленням.

    Інформація надається слідчим або прокурором у строк не більше п’яти днів з моменту подання заяви.

    "Стаття 214. Початок досудового розслідування

    1. Слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування, а дізнавач - керівником органу дізнання, а в разі відсутності підрозділу дізнання - керівником органу досудового розслідування. ...".

    "Стаття 303. Рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора, які можуть бути оскаржені під час досудового розслідування, та право на оскарження

    1. На досудовому провадженні можуть бути оскаржені такі рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора:

    1) бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, у неповерненні тимчасово вилученого майна згідно з вимогами статті 169 цього Кодексу, а також у нездійсненні інших процесуальних дій, які він зобов’язаний вчинити у визначений цим Кодексом строк, - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, володільцем тимчасово вилученого майна, іншою особою, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування;...".

    "Стаття 304. Строк подання скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора, її повернення або відмова відкриття провадження

    1. Скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора, передбачені частиною першою статті 303 цього Кодексу, можуть бути подані особою протягом десяти днів з моменту прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності. Якщо рішення слідчого чи прокурора оформлюється постановою, строк подання скарги починається з дня отримання особою її копії. ...".

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Гончаренко Константин
    6.7%

    Доброго дня!

    Вам необхідно звернутися до поліції зареєструвати заяву про шахрайство внести відомості до ЕРДР додати вказані докази.

    Буде проведено перевірку. зідно ст. 214 КПК України

    СМС можете ігнорувати( не телефонуйте, дані власні не передавайте.

    Обов язково отримайте довідку про прийняття заяви.

    ЯКЩО БУДУТЬ ПОГРОЖУВАТИ ПОВІДОМТЕ ЦИХ ОСІБ ПРО ФАКТ ПОДАЧІ ЗАЯВИ ДО ПОЛІЦІЇ ЩОДО ОЗНАК ШАХРАЙСТВА.

    Заяву приймає будь-який відділ поліції

    Виписки з рахунків можна отримати у будь-якому відділенні Вашого банку особисто, або скориставшись мобільним банкінгом типу приват24 роздрукувати виписки самостійно в електронному вигляді.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Костромина Виктория

    добрый вечер!!!

    1. обратитесь в МФО с заявлением , чтоб Вам предоставили всю информацию по кредиту - копия договора, инфа на какую карту переводились деньги, инфа про транзакцию

    2. заяву в полицию по факту мошенничества в киберполицию

    Костромина Виктория

    добрый вечер!!!

    1. обратитесь в МФО с заявлением , чтоб Вам предоставили всю информацию по кредиту - копия договора, инфа на какую карту переводились деньги, инфа про транзакцию

    2. заяву в полицию по факту мошенничества в киберполицию

    Мєньков Андрій Васильович
    6.7%

    Доброго дня Денисе! Раджу Вам письмово повідомити про те, що між Вами та МФО не існує жодних відносин, за кредитом Ви до них ніколи не звертались, про інформацію вказани в листі нічого не знаєте. Також вкажіть вимогу не турбувати Вас, бо в іншому випадку будете звертатися до поліції. Якщо не допоможе, звертайтеся до поліції, а МФО повідомте про Ваше звернення до поліції. Також все спілкування з МФО раджу записувати на телефон, особливо погрози з їх сторони, або примушування сплатити кошти. Заява може бути наступного змісту:

    ___відділення ___ВП ГУНП України в ___ обл..

    (адреса, поштовий індекс).

    Потерпілий: (П.І.Б.) ___, (адреса, поштовий індекс, інші засоби зв’язку).

    ЗАЯВА (ПОВІДОМЛЕННЯ) про кримінальні правопорушення за ст. 182, ст. 189, ст. 355 КК України

    «___» ___ 20___ року з до мене телефонують з ТОВ «___» і вимагають погасити борг перед ТОВ в сумі ___ грн. Я надіслав їм письмове повідомлення з вимогою більше не турбувати, оскільки жодних кредитів у них я ніколи не оформляв та не отримував.

    Крім того, після отримання мною вимоги мені неодноразово телефонували та погрожували (навести погрози) з ___ компанії. Зазначені погрози містили ознаки примушування виконати мене цивільно-правові зобов'язання за неіснуючим договором.

    Відповідно до ст. 355 Кримінального кодексу України передбачається відповідальність за примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов'язань. Тобто вимога виконати чи не виконати договір, угоду чи інше цивільно-правове зобов'язання з погрозою насильства над потерпілим або його близькими родичами, пошкодження чи знищення їх майна.

    На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 55, 56, 214 КПК України, ст. 355 КК України, -

    ПРОШУ:

    • Прийняти мою заяву про кримінальні правопорушення за ст. 355 КК України.
    • Внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань;
    • Невідкладно розпочати досудове розслідування з підстави вчинення правопорушень, що мають ознаки складів злочинів, передбачених ст. 355 КК України;
    • Визнати мене, (П.І.Б.), потерпілим від кримінальних злочинів, передбачених ст. 355 КК України.
    • Надати мені можливість дати додаткові свідчення.
    • Повідомити мене письмово, у встановленому законом порядку і строки, про початок кримінального провадження та закінчення досудового розслідування.

    Зі статтями 383 «Завідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину», 384 «Завідомо неправдиве показання» Кримінального кодексу України, ознайомлений.

    Перелік документів, що додаються до заяви:

    • Копія письмового пояснення.

    З повагою,

    «___ » ___ 2020 року___

    Свернуть
    Малик Олександр Володимирович

    Доброго дня!

    Вам слід написати заяву в поліцію про вчинення відносно вас злочину, детально описати ситуацію та проконтролювати, щоб внесли відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

    Крім того, слід звернутися з письмовою вимогою до МФО про надання копій документів на підставі яких був виданий кредит та вимагати припинити вчиняти відносно вас будь-які дії, мотивуючи тим, що кредит ви не брали.

    Токмач Галина Николаевна

    Здравствуйте, Денис. Отсутствие переводов на вашу карту безусловно является подтверждением вашей непричастности.

    Для начала нужно обратиться в Киберполицию онлайн (онлайн мошенничество ихняя парафия).

    И требуйте от банка конкретных подтверждений по договору.

    Леонова Ирина
    Леонова Ирина 3 года назад

    Адвокат, г. Днепр, 23 года опыта

    Общаться в чате

    Здравствуйте.

    Для начала обратитесь в МФО с заявлением о предоставлении официальных данных о выдаче кредита - договор, сумма, номер телефона. Вся эта информация понадобиться в дальнейшем для предъявления в полицию. В заявлении укажите о том, что вы лично кредит не оформляли, и приведите свои аргументы.

    Получите от банка заверенные копии договоров о кредитовании. Если делом уже занимаются коллекторы, то они должны предоставить вам договор переуступки вашей задолженности.

    Далее обращайтесь в правоохранительные органы. Напишите заявление в полицию о том, что на вас был незаконно оформлен кредит. Это нужно для фиксации факта события и внесения данных в Единый реестр досудебных расследований. Обращаться нужно в отделение по месту жительства или направить заявление по почте.

    Банковску выписку вы можете получить через свой онлайн кабинет, если например у вас счета в приват банке, или лично обратившись в отделение банка

    Сергеев Артем
    Сергеев Артем 3 года назад

    Юрист, г. Харьков, 24 года опыта

    Общаться в чате

    По описанным Вами обстоятельствам усматривается состав мошенничества. Нужно обращаться в полицию, результат рассмотрения полицией Вашего заявления зависит от качества составленных документов (заявления, пояснений). Подробно изложить обстоятельства в заявлении и пояснении с учетом квалифицирующих признаков уголовного правонарушения, что б не было возможности трактовать содержание иначе. В течении суток должны внести в ЕРДР (открыть уголовное производство), в противном случае обжаловать невнесение к следственному судье.

    https://www.facebook.com/groups/353566678519674/pe...

    Если есть вопросы или нужна помощь - обращайтесь.

    Дьомін Максим  Вікторович

    Добрый вечер!

    Я бы рекомендовал Вам успокоиться и действовать взвешенно в следующем направлении:

    1. поскольку Вы действительно не получали эти деньги, то и не стоит бегать по всем правоохранительным органам или судам, тем более, что на Вашем кредитном рейтинге и репутации это никак не сказывается.

    2. максимально ограничить общение с этими типа представителями МФО и попросить их Вас не беспокоить, а идти в суд и взыскивать эту задолженность (что они не сделают, поскольку понимают, что деньги брали не Вы), а если и пойдут, то достаточно предоставить выписку с банковского счета о том, что деньги не приходили (это можете сделать в онлайн или же с помощью менеджера в любом отделении банка).

    3. а вот заявление в полицию я бы рекомендовал написать, хотя уголовное производство на них по этому факту не заведут. Но, по крайней мере, вы проявите себя в том, что это не Вы брали кредит. И обратиться можете в любое отделение полиции, которое Вам удобно.

    И главное не ведитесь на попытки психологического давления!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України