Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 29 января 2021, вопрос №37215 100₴

Нужен ли официальный отказ от претензий

добрый день. В первом браке была приобретена квартира на меня. После развода раздела имущества не было. По умолчанию квартира осталась мне, а машина- мужу. Развелась 5 лет назад. У бывшего мужа претензий нет. Вопрос: могу ли я распоряжаться квартирой, как своей собственностью, т.е. продать или подарить? Если нет, то как можно официально оформить его отказ от претензий? Спасибо

Ответы юристов (10)

    Дубовик Валерій
    25%

    "В первом браке была приобретена квартира на меня. После развода раздела имущества не было. По умолчанию квартира осталась мне, а машина- мужу. Развелась 5 лет назад. У бывшего мужа претензий нет. Вопрос: могу ли я распоряжаться квартирой, как своей собственностью, т.е. продать или подарить? Если нет, то как можно официально оформить его отказ от претензий? "

    Доброго вечора!

    Необхідно йому оформити заяву у нотаріуса про те, що квартира куплена за Ваші особисті грошові кошти та будь-яких претензій до неї не має

    До речі, відповідно до практики Верховного Суду, строк позовної давності у нього, скоріш за все, не закінчився, хоча складає 3 роки, бо строк починає йти з дня коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення свого права. Тобто, якщо б він, наприклад, прийшов до квартири, а Ви його не пустили б. Тому така заява Вам буде необхідна або ж згода колишнього чоловіка на продаж (дарування) квартири

    Костромина Виктория

    добрый день. В первом браке была приобретена квартира на меня. После развода раздела имущества не было. По умолчанию квартира осталась мне, а машина- мужу. Развелась 5 лет назад. У бывшего мужа претензий нет. Вопрос: могу ли я распоряжаться квартирой, как своей собственностью, т.е. продать или подарить? Если нет, то как можно официально оформить его отказ от претензий? Спасибо

    у нотариуса можете оформить договор или заявление

    Карпенко Андрей Владимирович

    Добрый вечер!

    1. Разделить имущество после развода можно в течение трех лет - срок исковой давности. Если в течение этого срока супруги не поделили имущество, то оно остается тому из супругов, за кем оно зарегистрировано. Важно понимать, что срок исковой давности исчисляется со дня, когда один из совладельцев узнал о нарушении своего права собственности, а не с момента расторжения брака, как можно было бы предположить.

    То есть, если супруги развелись, и один из них пользуется совместно нажитым имуществом - проживает в квартире, ездит на автомобиле, пользуется бытовой техникой, приобретенными во время брака, то считается, что он/она распоряжаются таким имуществом по взаимному согласию (согласно ст. 65 Семейного кодекса Украины). Если спустя некоторое время супруг, на которого зарегистрирована квартира, подает иск в суд о выселении бывшего супруга из квартиры, тот, в свою очередь, может расценивать это как нарушение своих прав собственника и подать в суд иск на раздел совместно нажитого имущества. Вот именно с этого момента начнет считаться трехгодичный срок исковой давности.

    2. Если нет взаимных претензий, заключите у нотариуса Договор о разделе имущества.

    3. После заключения такого договора свободно распоряжайтесь своей собственностью.

    УДАЧИ!

    Жупинский Николай Андреевич
    25%
    1. могу ли я распоряжаться квартирой, как своей собственностью, т.е. продать или подарить? Если нет, то как можно официально оформить его отказ от претензий?

    Вы не можете самостоятельно распоряжаться квартирой , приобретенной в браке. Самый экономный вариант, это пусть муж напишет у нотариуса заявление о том, что он не возражает против распоряжения Вами квартирой самостоятельно на условиях, самостоятельно определенных. И не нужно будет заключать договор о разделе имущества, который стоит немалых денег.

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    Укладіть договір добровільного розподілу майна у нотаріуса.

    На підставі договору вільно розпоряджайтеся майном як бажаєте. Згідно ст.65 Сімейного Кодексу Украііни.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Доброго дня!

    Оскільки квартира була куплена Вами під час перебування у шлюбі, то вона вважається об'єктом права спільної сумісної власності. І тут потрібно звернутись до статті 65 Сімейного кодексу України.

    Стаття 65. Право подружжя на розпоряджання майном, що є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя

    1. Дружина, чоловік розпоряджаються майном, що є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя, за взаємною згодою.

    2. При укладенні договорів одним із подружжя вважається, що він діє за згодою другого з подружжя. Дружина, чоловік має право на звернення до суду з позовом про визнання договору недійсним як такого, що укладений другим із подружжя без її, його згоди, якщо цей договір виходить за межі дрібного побутового.

    3. Для укладення одним із подружжя договорів, які потребують нотаріального посвідчення і (або) державної реєстрації, а також договорів стосовно цінного майна, згода другого з подружжя має бути подана письмово.

    Згода на укладення договору, який потребує нотаріального посвідчення і (або) державної реєстрації, має бути нотаріально засвідчена.

    Отже, ситуація наступна: Ви можете укласти договір без згоди чоловіка, однак у майбутньому він зможе звернутись до суду із позовом про визнання договору недійсним, і матиме точно позитивне вирішення у суді.

    Тому такий варіант Вам не раджу.

    Раджу звернутись із колишнім чоловіком до нотаріуса, де він напише письмову згоду на продаж Вами, і нотаріус це засвідчить.

    Всього найкращого!

    Адвокат Евгений Александрович
    30%

    Добрий вечір, Марина!

    Рекомендую Вам з колишнім чоловіком укласти угоду про розділ квартири, за яким:

    • спільна квартира може бути продана, а виручені від продажу гроші – розділені порівну;
    • може бути проведений обмін спільної квартири на дві квартири;
    • частка квартири одного з подружжя може бути продана іншому.

    Подружжя має право укласти письмову угоду про те, як буде поділена квартира. Наприклад, якщо частки не визначені, подружжя може самостійно визначити розмір частки кожного з них, причому, не обов’язково порівну. Якщо частки визначені, подружжя може передбачити порядок користування частками, виділ часток в натурі, викуп або обмін часткою

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Пользователь не активен
    Пользователь не активен 3 года назад

    Юрист, г. Киев

    Общаться в чате

    Доброго дня!

    Для безперешкодного здійснення вами прав власності краще урегулювати питання.

    Існує два варіанти розподілу майна: добровільний і примусовий.

    В добровільному порядку розділ майна між подружжям здійснюється за угодою між ними, шляхом укладення договору про розподіл майна або відповідно до пунктів шлюбного контракту, якщо такий був підписаний.

    Примусовий порядок поділу майна має на увазі звернення до суду з позовною заявою про розподіл майна.

    У відповідності з сімейним законодавством і Цивільним кодексом чоловік і дружина мають право укладати між собою договір про поділ нерухомого майна. Подібна угода дає подружжю можливість в позасудовому порядку вирішити спірні питання майна, а також самостійно визначити частки в нерухомості.

    Оформлення угоди про добровільний розподіл майна повинно здійснюватися з урахуванням законодавства, яке регулює порядок реєстрації нерухомості.

    Є певні ньюанси з таким ось договором про поділ майна подружжя. Такий Договір про поділ нерухомого майна, що перебуває у спільній частковій власності, укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню (ст. 367 Цивільного кодексу), та здебільшого існує позиція, що він може бути укладений саме між подружжям (не колишніми чоловіком та дружиною, а між подружжям, тобто в період шлюбу).

    Тож на сьогодні укладення такого договору для вас може бути ускладнено.

    Альтернативою цьому - є заява -згода (нотаріальна) від вашого колишнього чоловіка, на укладення будь якого правочину, який ви бажаєте укласти щодо квартири.

    Як варіант, наприклад - ви даруєте його своїй мамі, батькові, дитині (0 - ставка податку), та після цього вже мати (батько,дитина) дарують вам майно в зворотньому порядку. Й ви повноцінний одноособовий власник!!! Або ж якщо ви насправді саме зараз бажаєте виконати відчуження майна, то отримайте нотаріальну-згоду чоловіка, й правочин вчиняйте бажано не пізніше 3-х місяців (оскільки потім нотаріуси можуть вимагати згоди - більш свіжою датою).

    У випадку, якщо ви поки що - не знаєте, чи будете відчужувати квартиру, то альтернативний спосіб - це судовий (зазвичай протягом 3-х років після розлучення, але можно поновити (з огляду на те, коли ви дізнались про порушення свого права чи інтересу).

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрий вечір, Марино!

    Враховуючи, що квартира оформлена на Вас і шлюб було розірвано 5 років тому назад, то навіть у разі наявності претензій у вашого колишнього чоловіка - домогтися поділу такої квартири він не зможе навіть у судовому порядку.

    Адже, до вимог про поділ майна, що є об’єктом права спільної сумісної власності подружжя позовна давність не застосовується за умови, якщо шлюб між ними не розірвано. До вимоги про поділ майна, заявленої після розірвання шлюбу, застосовується позовна давність у три роки, яка обчислюється від дня, коли один із співвласників дізнався або міг дізнатися про порушення свого права власності.

    Вопрос: могу ли я распоряжаться квартирой, как своей собственностью, т.е. продать или подарить? Если нет, то как можно официально оформить его отказ от претензий? - так, Ви можете вільно розпоряджатися даною квартирою, згода колишнього чоловіка на це непотрібна.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Крикун Сергій  Павлович

    Гражданский кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15):

    "Стаття 6. Акти цивільного законодавства і договір

    1. Сторони мають право укласти договір, який не передбачений актами цивільного законодавства, але відповідає загальним засадам цивільного законодавства.

    2. Сторони мають право врегулювати у договорі, який передбачений актами цивільного законодавства, свої відносини, які не врегульовані цими актами.

    3. Сторони в договорі можуть відступити від положень актів цивільного законодавства і врегулювати свої відносини на власний розсуд.

    Сторони в договорі не можуть відступити від положень актів цивільного законодавства, якщо в цих актах прямо вказано про це, а також у разі, якщо обов'язковість для сторін положень актів цивільного законодавства випливає з їх змісту або із суті відносин між сторонами...";

    "Стаття 206. Правочини, які можуть вчинятися усно

    1. Усно можуть вчинятися правочини, які повністю виконуються сторонами у момент їх вчинення, за винятком правочинів, які підлягають нотаріальному посвідченню та (або) державній реєстрації, а також правочинів, для яких недодержання письмової форми має наслідком їх недійсність...".

    Семейный кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14):

    "Стаття 69. Право подружжя на поділ майна, що є об'єктом права спільної сумісної власності подружжя...

    2. Дружина і чоловік мають право розділити майно за взаємною згодою.

    Договір про поділ житлового будинку, квартири, іншого нерухомого майна, а також про виділ нерухомого майна дружині, чоловікові зі складу усього майна подружжя має бути нотаріально посвідчений."

    В Вашем случае раздела квартиры не было - был раздел по умолчанию квартирой и машиной, т.е. нотариального удостоверения такой раздел не предусмотрен, не требуется. Фактически состоялся раздел имущества, при этом срок исковой давности начал течь для бывшего мужа с момента завладения машиной - знал или должен быть знать о нарушении своего права собственности, т.е. 3-летний срок исковой давности истек. Вы правомерно, как я считаю, владеете квартирой и вправе ею распорядится.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України