Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 24 апреля 2023, вопрос №84315 150₴

Чи потрібно було чоловіку зніматися з обліку до моменту виїзду закордон в 2017 і чи можуть зараз відмовити в зняття з обліку на підставі виїзду на пмж через те що не зробив цього раніше?

З 2017 р. чоловік на законних підставах проживав за кордоном, отримав постійний дозвіл на проживання , але для того щоб стати на постійний консульський облік йому потрібно знятись з місця проживання, а для цього знятись з військового обліку. Зараз потрібно знятись з обліку на підставі виїзду на пмж строком більше 3 р. У тцк претензії що він не зробив це вчасно до моменту виїзду за межі України у 2017р. Чи правомірні їх претензії?

Ответы юристов (11)

    Карпенко Андрей Владимирович
    20%

    Вітаю!

    Тут є два аспекти.

    ЯКЩО ВИ ДОТРИМАЛИСЯ ПОРЯДКУ ВИЇЗДА НА ПМЖ, ТО МАКСИМАЛЬНО ЦЕ ШТРАФ ЗА ПОРУШЕННЯ ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ - ВИ ДІЙСНО МАЛИ ЗНЯТИСЯ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ.

    ЯКЩО ВИ НЕ ДОТРИМАЛИСЯ ПОРЯДКУ ВИЇЗДУ НА ПМЖ, ТО ЯКЩО ВИ ПОВЕРНЕТИСЯ В УКРАЇНУ, ВАС ЗА КОРДОН, ПІД ЧАС ВОЄННОГО СТАНУ, БІЛЬШЕ НЕ ПРОПУСТЯТЬ ТА ВАС МОЖУТЬ МОБІЛІЗУВАТИ.

    Нормативна база

    Існує зазначена законодавством процедура, яка надає право перетину кордону України чоловіками. Вона передбачає отримання рішення із Державної міграційної служби про дозвіл на перетин державного кордону на підставах наявності у особи виду на проживання у другій країні, консульського обліку, чи грінкарти.

    Більш простими словами, дана процедура означає проставлення відповідної відмітки у паспортному документі про виїзд на постійне місце проживання.

    Однак, не слід забувати, якщо особа проживає закордоном de facto, але перед цим de jure не оформила офіційну процедуру по виїзду і не оформила зняття з обліку у військовому комісаріаті, то в такому разі людина не має право покидати межі України.

    Також Дежавною прикордонною службою було надано роз’яснення щодо вибуття закордон чоловіками, які мають посвідку на постійне місце проживання в іншій країні. На Урядовому порталі було зазначене наступне твердження: «Людина, яка вибула, втратила зв’язок, не стоїть на обліку в тому чи іншому військовому комісаріаті і не є військовозобов’язаною, може спокійно перетнути кордон. Якщо ж людина фактично проживала за кордоном, але не оформила своє вибуття за офіційною процедурою, не знялася з обліку у військкоматі, на жаль, вона не може вибути з України».

    • Тетяна Клиент год назад

      навіть якщо виїжджав ще в 2017, такий обов‘язок тоді був також

    Корнійчук Євген Іванович
    26.7%

    Доброго дня, відмовити не мають права, вас повинні притягнути до відповідальності.

    ви порушили правила військового обліку за це передбачено адміністративна відповідальність штраф 810 гривень. Ст. 210 адміністративного кодексу України.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#n2428

    У будь якому разі відмовити вам не мають права.

    Якщо у вас не має підстави для відстрочки від мобіліцазії згідно ст. 23 зу про мобілізаційну підготовку та мобілізацію вас можуть мобілізувати.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#n420

    Також рекомендую ознакомиться З правилами перетину кордону, бо вас можуть не випустити назад

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...

    Якщо я допоміг вирішити ваше питання ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    • Тетяна Клиент год назад

      навіть якщо виїжджав ще в 2017, то таке правило тоді також було

      • Корнійчук Євген Іванович

        Ця норма діяла і у 2017 році.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Тетяна!

    В принципі нічого страшного не відбулося, хоча чоловік і мусив поставити до відома ТЦК, де він стояв на обліку, про своє вибуття за кордон. За порушення правил обліку чоловік відбудеться лише помірним адміністративни штрафом або взагалі обійдеться без то, бо консульські установи не уповноважені призначати адмінштрафи.

    Згідно пункту 23 Постанова Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 про «Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів»

    "Призовники, військовозобов’язані та резервісти в разі зміни адреси їх місця проживання або інших персональних даних зобов’язані особисто в семиденний строк повідомити про такі зміни відповідним органам, де вони перебувають на військовому обліку, зокрема у випадках, визначених постановою Кабінету Міністрів України від 7 лютого 2022 р. № 265 “Деякі питання декларування і реєстрації місця проживання та ведення реєстрів територіальних громад”, через центри надання адміністративних послуг та інформаційно-комунікаційні системи.

    Призовники, військовозобов’язані та резервісти, які не актуалізували інформацію про себе в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, особисто у семиденний строк з дня внесення змін до персональних даних прибувають із паспортом громадянина України та військово-обліковими документами до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, підрозділу Служби зовнішньої розвідки, який організовує та веде військовий облік на території адміністративно-територіальної одиниці, для взяття їх на військовий облік, зняття з військового обліку або внесення змін до їх облікових даних."

    В той самий час у відповідності із пунктом 29 згаданої постанови У разі виключення призовників, військовозобов’язаних та резервістів з персонально-первинного військового обліку виконавчих органів сільських, селищних, міських рад у картках первинного обліку ставляться відповідні відмітки.

    Призовники, військовозобов’язані та резервісти, які вибувають за межі України на постійне місце проживання або на строк більше трьох місяців, направляються виконавчими органами сільських, селищних, міських рад до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, підрозділу Служби зовнішньої розвідки для зняття з військового обліку та вилучення військово-облікових документів.

    Картки первинного обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, виключених з персонально-первинного військового обліку у зв’язку з вибуттям за межі України на постійне місце проживання, а також вибуттям для проживання на територію адміністративно-територіальної одиниці, що обслуговується іншими виконавчими органами сільських, селищних, міських рад, зберігаються протягом п’яти років та знищуються після їх чергового звіряння з обліковими даними відповідних районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки із складенням акта (додаток 10).

    Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:

    призвані чи прийняті на військову службу;

    проходять військову службу (навчання) у вищих військових закладах освіти і військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти;

    визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку;

    досягли граничного віку перебування в запасі;

    припинили громадянство України;

    були раніше засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину;

    направлені для відбування покарання до установ виконання покарань або до яких застосовано примусові заходи медичного характеру;

    померли або визнані в установленому законом порядку безвісно відсутніми або оголошені померлими (частина шоста статті 37 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу").

    ВИСНОВОК:

    які б претензії зараз не висували чоловіку, це мусить завадити йому виїхати на законних підставах за кордон яерез отримання ПМЖ в іншій країні!

    Виникнуть додаткові питання, натисніть кнопку "звернутись" біля мого фото. Охоче на них відповім.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Тетяно!

    З 2017 р. чоловік на законних підставах проживав за кордоном, отримав постійний дозвіл на проживання , але для того щоб стати на постійний консульський облік йому потрібно знятись з місця проживання, а для цього знятись з військового обліку. Зараз потрібно знятись з обліку на підставі виїзду на пмж строком більше 3 р. У тцк претензії що він не зробив це вчасно до моменту виїзду за межі України у 2017р. Чи правомірні їх претензії?

    Загалом так, претензії ТЦК правомірні. Правомірні в тому плані, що особа, яка планує виїзд за кордон більше, ніж на 3 місяці, повинна знятись з військового обліку. Оскільки це не було зроблено, в теорії це порушення правил військового обліку.

    Але нічого страшного у зв'язку з цим не відбулось, максимум це порушення правил військового обліку та штраф 850 грн. Тому чоловіку немає про що хвилюватись, від слова зовсім.

    ГОЛОВНЕ! ЧОЛОВІК ПОВИНЕН МАТИ ПІДСТАВИ ДЛЯ ВИЇЗДУ ЗА КОРДОН.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Савченко Олександр
    33.3%
    Савченко Олександр год назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Тетяно!

    У тцк претензії що він не зробив це вчасно до моменту виїзду за межі України у 2017р. Чи правомірні їх претензії? - ні, тому що відповідно до пункту 2 частини п'ятої статті 37 Закону України "Про військовий обов`язок і військову службу (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text) зняттю з військового обліку військовозобов’язаних підлягають громадяни України:

    які вибувають в іншу місцевість (адміністративно-територіальну одиницю) України до нового місця проживання;

    які прийняті на службу до Національної поліції України, Служби судової охорони, Державного бюро розслідувань, Бюро економічної безпеки України, органів і підрозділів цивільного захисту, Державної кримінально-виконавчої служби України;

    які ВИБУЛИ на строк більше трьох місяців за межі України;

    в інших випадках - за рішенням Міністерства оборони України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України;

    При цьому, відповідно до роз'яснень Державної прикордонної служби України (https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...):

    Громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які постійно проживають за кордоном можуть виїжджати за наявності відповідних відміток в паспортному документі, згідно ст. 4 ЗУ «Про порядок виїзду з України і в’їзду гр. України» якими можуть бути:

    для осіб які виїжджають вперше – штамп про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання;

    для осіб, які постійно проживають за кордоном – штамп про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання та відмітка (штамп) про взяття на постійний консульський облік у закордонній дипломатичній установі України або перебування такого громадянина на постійному консульському обліку підтверджується довідкою про перебування на консульському обліку, яка формується з використанням засобів відомчої інформаційної системи Міністерства закордонних справу України.

    Якщо буде потрібна моя допомога, звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    При зверненні вказуйте свою е-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися.

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Шановний замовник, на Ваші питання, повідомляю наступне:

    1. Не раніше ніж за три дні до вибуття з місця проживання Ви повинні знятися із військового обліку (пункт 3 статті 37 Закону України)

    Необхідні документи – військовий квиток та заява з проханням зняти з обліку у зв’язку із вибуттям в іншу місцевість України,

    або за кордон на строк більше трьох місяців ( пункт 2 частини 5 статті 37 Закону України)

    1. Ні, не потрібно міняти військовий квиток старого зразка (пункт 3 Указу Президента .України № 582/2016)
    2. Вимагати при виписці (знятті з реєстрації), зняття з військового обліку права не мають, але можуть

    Підстави (виписки із діючого законодавства України додаються

    Закон України »Про військовий обов’язок і військову службу», з останніми змінами та доповненнями від 03.10.2019

    Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього

    1. Взяттю на військовий облік призовників та військовозобов'язаних у районних (міських) військових комісаріатах підлягають громадяни України:

    2) на військовий облік військовозобов'язаних:

    військовозобов'язані, які прибули з інших місцевостей (адміністративно-територіальних одиниць) України або з-за кордону на нове місце проживання;

    які досягли граничного (27-річного) віку під час перебування на військовому обліку призовників.

    {Пункт 2 частини першої статті 37 доповнено абзацом згідно із Законом

    № 1634-VII від 12.08.2014; із змінами, внесеними згідно із Законом

    № 116-VIII від 15.01.2015}

    1. Призовники та військовозобов'язані після прибуття до нового місця проживання зобов'язані в семиденний строк стати на військовий облік та не раніше ніж за три дні до вибуття з місця проживання знятися із зазначеного обліку.
    1. Зняттю з військового обліку призовників та військовозобов'язаних у військових комісаріатах (військовозобов'язаних Служби безпеки України у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України:

    {Абзац перший частини п'ятої статті 37 із змінами, внесеними згідно із Законами

    № 2926-VI від 13.01.2011,

    № 161-IX від 03.10.2019}

    2) з військового обліку військовозобов'язаних:

    які вибувають в іншу місцевість (адміністративно-територіальну одиницю) України до нового місця проживання;

    які вибули на строк більше трьох місяців за межі України;

    Стаття 38. Обов'язки органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, посадових осіб, призовників і військовозобов'язаних щодо виконання правил військового обліку

    1. В адміністративно-територіальних одиницях, де немає військових комісаріатів, відповідні органи місцевого самоврядування, керівники підприємств, установ та організацій, у тому числі закладів освіти, незалежно від підпорядкування і форм власності зобов'язані на вимогу військових комісаріатів сповіщати призовників і військовозобов'язаних про їх виклик до військових комісаріатів, забезпечувати своєчасне прибуття за цим викликом, у семиденний строк повідомляти районні (міські) військові комісаріати про прийняття на роботу (навчання) та звільнення з роботи (навчання) призовників і військовозобов'язаних.
    2. Органи виконавчої влади, що здійснюють реєстрацію місця проживання чи перебування осіб, виконавчі органи сільських, селищних, міських рад зобов'язані:

    {Абзац перший частини другої статті 38 із змінами, внесеними згідно із Законом

    № 1276-VI від 16.04.2009}

    здійснювати реєстрацію за місцем проживання або перебування чи зняття з реєстрації призовників, військовозобов’язаних та резервістів лише в разі наявності в їхніх військово-облікових документах позначок військових комісаріатів відповідно про зняття з військового обліку або про перебування на військовому обліку за місцем проживання або перебування;

    {Абзац другий частини другої статті 38 із змінами, внесеними згідно із Законами

    № 1276-VI від 16.04.2009,

    № 5088-VI від 05.07.2012; в редакції Закону

    № 1275-VII від 20.05.2014}

    надавати районним (міським) військовим комісаріатам допомогу у прийнятті допризовників на військовий облік, проведенні призову громадян на військову службу (збори), контролі за виконанням ними правил військового обліку та виявленні громадян із числа призовників і військовозобов'язаних, які порушують ці правила;

    надсилати у двотижневий строк до військових комісаріатів або органів місцевого самоврядування, що ведуть військовий облік, відомості про осіб, які отримали громадянство України і повинні бути взяті на військовий облік.

    {Частину другу статті 38 доповнено абзацом четвертим згідно із Законом

    № 901-VIII від 23.12.2015}

    1. Органи Національної поліції у встановленому законом порядку зобов’язані за зверненнями військових комісаріатів або органів місцевого самоврядування, що ведуть військовий облік, проводити розшук, затримання і доставку до військових комісаріатів громадян, які ухиляються від виконання військового обов’язку, а також надсилати у двотижневий строк до військових комісаріатів або органів місцевого самоврядування, що ведуть військовий облік, відомості про випадки виявлення громадян, які не перебувають, проте повинні перебувати на військовому обліку.
    2. Органи реєстрації актів громадянського стану зобов'язані в семиденний строк повідомити районні (міські) військові комісаріати про зміну призовниками і військовозобов'язаними прізвища, імені та по батькові, одруження (розлучення), випадки реєстрації смерті призовників або військовозобов'язаних та вилучення військово-облікових документів, пільгових посвідчень, а також інші дані.
    3. Органи досудового розслідування зобов'язані в семиденний строк повідомити районні (міські) військові комісаріати про призовників, яким повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, а суди - про призовників, кримінальні справи стосовно яких розглядаються судом, а також про вироки щодо призовників і військовозобов'язаних, які набрали законної сили.

    {Частина п'ята статті 38 в редакції Закону

    № 4652-VI від 13.04.2012}

    1. Посвідчення про приписку призовників, військові квитки військовозобов'язаних, засуджених до позбавлення волі, обмеження волі або арешту, надсилаються судами до відповідних районних (міських) військових комісаріатів.
    2. Медико-соціальні експертні комісії зобов’язані в семиденний строк повідомити відповідним районним (міським) військовим комісаріатам про призовників і військовозобов’язаних, яких визнано особами з інвалідністю (про військовозобов’язаних Служби безпеки України - Центральне управління або регіональний орган Служби безпеки України, військовозобов’язаних Служби зовнішньої розвідки України - Службу зовнішньої розвідки України).

    {Частина сьома статті 38 в редакції Закону

    № 161-IX від 03.10.2019}

    1. Керівники лікувальних закладів під час проведення призову зобов'язані у триденний строк повідомити відповідні районні (міські) військові комісаріати про громадян призовного віку, які перебувають на стаціонарному лікуванні.
    2. Житлово-експлуатаційні організації, інші організації або підприємства та установи, що здійснюють експлуатацію будинків, а також власники будинків повинні своєчасно подавати необхідні відомості про призовників і військовозобов'язаних відповідним районним (міським) військовим комісаріатам, виконавчим комітетам сільських, селищних і міських рад, на які покладено ведення обліку призовників і військовозобов'язаних, стежити за виконанням призовниками і військовозобов'язаними правил військового обліку, а також сповіщати їх про виклик до військових комісаріатів.
    3. Призовники та військовозобов'язані в разі зміни їх сімейного стану, стану здоров'я, адреси місця проживання (перебування), освіти, місця роботи і посади зобов'язані особисто в семиденний строк повідомити про це орган, де вони перебувають на військовому обліку.

    Закон України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання», з останніми змінами та доповненнями від 23.03.2017 року

    Згідно ст. 6 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання» кожен громадянин України, а також іноземець чи особа без громадянства, які постійно або тимчасово проживають в Україні, зобов’язані зареєструвати своє місце проживання. З моменту прийняття Постанови Кабміну №207 «Про затвердження Правил реєстрації місця проживання та Порядку передачі органами реєстрації інформації до Єдиного державного демографічного реєстру» в Україні діють нові правила прописки і виписки.

    З 4 квітня 2016 року повноваження з реєстрації (прописки) та зняття з реєстрації місця проживання (виписки) перейшли до органів місцевого самоврядування і Центрів надання адміністративних послуг (ЦНАП). Раніше цим займалася Державна міграційна служба України. Перелік відповідних органів реєстрації наведено на сайті ДМС. У сільській місцевості функції з оформлення прописки і виписки виконують виконавчі органи сільських або селищних рад. У разі, якщо такі органи не створені, обов’язок по реєстрації громадян покладено на сільського голову.

    Постанова Кабінета Міністрів України вд 2 березня 2016 р. № 207

    Правила реєстрації місця проживання.

    Зняття з реєстрації місця проживання

    1. Зняття з реєстрації місця проживання особи здійснюється на підставі:

    заяви особи або її представника за формою згідно з

    додатком 11;

    Разом із заявою особа подає:

    військовий квиток або посвідчення про приписку (для громадян, які підлягають взяттю на військовий облік або перебувають на військовому обліку).

    Реєстрація місця проживання

    1. Для реєстрації місця проживання особа або її представник подає:

    5) військовий квиток або посвідчення про приписку (для громадян, які підлягають взяттю на військовий облік або перебувають на військовому обліку);

    Указ Президента України України № 582 / 2016

    Про Положення про військовий квиток осіб рядового, сержантського і старшинського складу та Положення про військовий квиток офіцера запасу

    1. Установити, що військові квитки, виготовлені (видані) до набрання чинності цим Указом, вважаються дійсними на всій території України та не підлягають обміну на військові квитки нового зразка,

    Наразі Вам треба через портал електронних послуг ДІЯ спробувати знятися з реєстрації , попередньо зареєструвавшись через ЕЦП (Електронний підпис). з 1.12.21 закон вступив у дію

    Або ж поки ви не відмовились від громадянства України , необхідно стати на консульський облік , отримати довідку ( нотаріально перекладену на українську мову ) та написати заяву про зняття з військового обліку на підставі постійного виїзду за кордон на ПМЖ та направити в ТЦК ТА СП рекомендованим листом з врученням на імя начальника комісаріату.

    Можна зробити це у консульстві вони уповноважені надавати нотаріальні послуги.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович

    Здравствуйте, Татьяна!

    Он нарушил правила воинского учёта, поэтому его могут привлечь к административной ответственности за нарушение правил воинского учёта по части 2 статьи 210 Кодекса Украины об административных правонарушениях в виде штрафа, в размере от 850 грн. до 1700 грн..

    Кодекс України про адміністративні правопорушення:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#Text

    "Стаття 210. Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку

    Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку -

    тягне за собою накладення штрафу від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період -

    тягнуть за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян".

    ПРИ ЭТОМ, В ПЕРИОД ВОЕННОГО ПОЛОЖЕНИЯ, НАЧАЛЬНИК ТЦКСП (ВОЕНКОМАТА), РЕШАЕТ СНИМАТЬ С ВОИСНКОГО УЧЕТА ИЛИ НЕТ:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

    Про військовий обов'язок і ... | від 25.03.1992 № 2232-XII (rada.gov.ua)

    "Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього...4. У воєнний час забороняється виїзд призовників, військовозобов’язаних та резервістів з місця проживання без дозволу керівника відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України - без дозволу відповідного керівника)...".

    Нужна полная консультация алгоритм действий обращайтесь индивидуально через кнопку "Звернутися».

    Всего доброго
    Карпенко Андрей Владимирович

    навіть якщо виїжджав ще в 2017, такий обов‘язок тоді був також

    ххх

    ТАК


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України