Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Банковское право, 04 сентября 2023, вопрос №91679 310₴

Чи можна оскаржити Постанову не перебуваючи в Україні

Пришла постанова від Нотаріуса, заблоковано счета за несплату боргів в якійсь фінансовій конторі. Що можна зробити в цій ситуації та які на то шанси.

Ответы юристов (12)

    Богун Сергій Павлович
    9.7%

    В принципі це можливо. Однак краще це зробити через представника - юриста.

    Відповідно до чинного законодавства, оскаржити виконавчий напис нотаріуса можливо виключно в судовому порядку. Для цього боржник має подати позов до суду про визнання виконавчого напису незаконним чи таким, що не підлягає виконанню.

    Турчин Ярослав Александрович
    16.1%

    Вітаю Вас! Так. В Україні працює "Електронний суд" через який Ви, маючи Електронний цифровий підпис... наприклад від Приват24, або Дія.Підпис - можете підписати та надіслати до суду будь-який документ, в т.ч. позовну заяву. В цьому випадку Вам може допомогти юрист, навіть без статусу адвоката. Так само юрист може представляти Ваші інтересів безпосередньо в суді, але для цього слід надати йому нотаріально посвідчену довіреність на право ведення справи в суді. Оскільки у Вашій справі спір з ціною позову менше 176 тисяч гривень - то він є малозначним і допускає Ваше представництво у справі не тільки адвокатом, а й будь-якою іншою особою за довіреністю.

    У іншому випадку, Ви можете звернутись до адвоката в Україні, який погодиться дистанційно укласти з Вами договір про надання правової допомоги і на підставі Ордера здійснить представництво Ваших інтересів в судах.

    Строк оскарження виконавчого напису становить 3 роки з моменту вчинення, або з моменту, коли позичальник офіційно дізнався про вчинення виконавчого напису. Як правило з моменту повідомлення про відкриття виконавчого провадження.

    Чернуцкий Вадим Петрович
    8.1%
    Чернуцкий Вадим Петрович 8 месяцев назад

    Адвокат, г. Одесса, 15 лет опыта

    Доброго дня. Скоріше за все мова йде про виконавчий напис нотаріуса.В таких випадках правильним виходом є звернення до суду про його скасування. Шанси його скасувати є хороші, адже у більшості випадків мова йде про спірну заборгованість.

    Більш точно можна сказати після вивчення документів.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    19.4%

    Доброго дня, Антоне!

    В цій ситуації, аби розблокували рахунки, залишається лише один шлях - оплатити борги. Звернення до суду далеко не завжди покращує положення боржника, оскільки при тому не зупиняє стягнення боргу.

    Проте Ви можете вимагати використання принаймні частини коштів з Ваших соціальних рахунків

    Підставою для зняття арешту з майна (коштів) боржника у виконавчому провадженні є:

    закінчення виконавчого провадження;

    повернення виконавчого документа до суду, який його видав;

    скасування судом заходів забезпечення позову за завершеним виконавчим провадженням;

    надходження на рахунок органу ДВС, рахунок приватного виконавця суми коштів, стягнених із боржника, необхідної для задоволення вимог усіх стягувачів,стягнення виконавчого збору, витрат виконавчого провадження та штрафів, накладених на боржника за завершеним виконавчим провадженням;

    якщо після повернення виконавчого документа, встановлено, що виконавчий документ не підлягає виконанню або покладені виконавчим документом на боржника зобов'язання підлягають припиненню.

    Про зняття арешту з майна (коштів) виконавець зазначає у постанові про закінчення виконавчого провадження або повернення виконавчого документа, яку в день її винесення надсилають органу, установі, посадовій особі, яким була надіслана для виконання постанова про накладення арешту на майно (кошти) боржника.

    З 24 лютого 2022 року в Україні ведено режим воєнного стану. За розпорядженням Кабінету Міністрів України від 02.03.2022 №198-р “Про забезпечення здійснення розрахунків населення в умовах воєнного стану”, а також відповідно до Закону ”Про внесення зміни до розділу XIII “Прикінцеві та перехідні положення” Закону “Про виконавче провадження” тимчасово, на період До припинення або скасування воєнного стану на території України:

    фізичні особи можуть здійснювати видаткові операції з рахунків, на кошти яких наклали арешт органи державної виконавчої служби, приватні виконавці, без урахування такого арешту за умови, якщо сума стягнення за виконавчим документом не перевищує 100 тисяч гривень;

    юридичніособи - боржники можуть здійснювати видаткові операції з рахунків, на кошти яких наклали арешт органи державної виконавчої служби, приватні виконавці, виключно для виплати заробітної плати в розмірі не більше п'яти мінімальних розмірів заробітної плати в місяць на одного працівника такої юридичної особи, а також сплати податків, зборів та єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

    Міністерство юстиції України повідомляє, що у разі відкритого рахунку на кошти якого в цьому банку накладено арешт, клієнт може здійснювати видаткові операції з нього без урахування арешту до закінчення воєнного стану в Україні.

    Національний банк проінформував банки про порядок здійснення видаткових операцій із рахунків громадян за наявності арешту на кошти та закликає банки врахувати його під час обслуговування громадян.

    Банківська установа, у якій відкрито «арештований» рахунок, у період воєнного стану, зобов'язана надати можливість клієнту користуватися грошовими коштами на рахунку та не брати до уваги постанови державних чи приватних виконавців про накладення арешту.

    У разі відмови банківської установи надати можливість здійснення видаткових операцій, особа має право оскаржити такі дії до Національного банку України одним зі зручних способів:

    зателефонувати на «гарячу» лінію за номерами: 0 800 505 240 або +380 44 298 65 55

    подати електронне звернення на електронну адресу nbu@bank.gov.ua

    заповнитионлайн-форму звернень за посиланням https://bank.gov.ua/ua/consumer-protection/citizen...

    подати письмове звернень: вул. Інститутська, 11-б, м. Київ, 01601

    Крім того, за загальним правилом, із заробітної плати або пенсії боржника може бути утримано за виконавчими документами до погашення у повному обсязі заборгованості 20% із суми, що залишається після утримання податків, зборів та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

    Виникне потреба у персональній консультації, я завжди готовий до того!

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Турчин Ярослав Александрович

    Додатково до моєї відповіді. Однією з обов`язкових умов вчинення виконавчого напису є безспірність заборгованості, яку повинен перевірити нотаріус. Також при вчиненні виконавчого напису враховується дотримання строків позовної давності, які в загальному становлять 3 роки, а в деяких випадках 1 рік.

    «Вчинення нотаріусом виконавчого напису – це нотаріальна дія, яка полягає в посвідченні права стягувача на стягнення грошових коштів або витребування майна.

    Процедура вчинення нотаріусами виконавчих написів визначена у главі 14 Закону України «Про нотаріат» та розділу ІІ Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України. Згідно ст. 88 Закону України «Про нотаріат» нотаріус вчиняє виконавчі написи, якщо подані документи підтверджують безспірність заборгованості боржника перед стягувачем за умови, що з дня виникнення права вимоги минуло не більше 3 років, а у відносинах між установами, підприємствами та організаціями не більше 1 року.

    Безспірність заборгованості чи іншої відповідальності боржника - це обов`язкова умова вчинення нотаріусом виконавчого напису (стаття 88 Закону України «Про нотаріат»). Однак характер правового регулювання цього питання дає підстави для висновку про те, що безспірність заборгованості чи іншої відповідальності боржника для нотаріуса підтверджується формальними ознаками - наданими стягувачем документами згідно з Переліком документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів.

    Захист прав боржника у процесі вчинення нотаріусом виконавчого напису відбувається у спосіб, передбачений підпунктом 2.3 пункту 2 Глави 16 розділу ІІ Порядку вчинення нотаріальних дій, шляхом надіслання стягувачем письмової вимоги до боржника про усунення порушень. Натомість нотаріус вирішує питання про вчинення виконавчого напису на підставі документів, наданих лише однією стороною, стягувачем, і не зобов`язаний запитувати та одержувати пояснення боржника з приводу заборгованості для підтвердження чи спростування її безспірності.

    Учинення нотаріусом виконавчого напису відбувається за фактом подання стягувачем документів, які згідно з відповідним Переліком є підтвердженням безспірності заборгованості або іншої відповідальності боржника перед стягувачем. Однак сам по собі цей факт (подання стягувачем відповідних документів нотаріусу) не свідчить про відсутність спору стосовно заборгованості як такого.

    Із урахуванням приписів статей 15,16,18 ЦК України, статей 50,87,88 Закону України «Про нотаріат» захист цивільних прав шляхом вчинення нотаріусом виконавчого напису полягає в тому, що нотаріус підтверджує наявне у стягувача право на стягнення грошових сум або витребування від боржника майна. Тобто боржник, який так само має право на захист свого цивільного права, в судовому порядку може оспорювати вчинений нотаріусом виконавчий напис: як з підстав порушення нотаріусом процедури його вчинення, так і з підстав неправомірності вимог стягувача (повністю чи в частині розміру заборгованості або спливу строків давності за вимогами у повному обсязі чи в їх частині), з якими той звернувся до нотаріуса для вчиненням виконавчого напису.

    Захист цивільних прав шляхом вчинення нотаріусом виконавчого напису полягає в тому, що нотаріус підтверджує наявне у стягувача право на стягнення грошових сум або витребування від боржника майна. Це право існує, поки суд не встановить зворотного. Тобто боржник, який так само має право на захист свого цивільного права, в судовому порядку може оспорювати вчинений нотаріусом виконавчий напис: як з підстав порушення нотаріусом процедури вчинення виконавчого напису, так і з підстав неправомірності вимог стягувача (повністю чи в частині розміру заборгованості або спливу строків давності за вимогами в повному обсязі чи їх частині), з якими той звернувся до нотаріуса для вчинення виконавчого напису.

    Наведена норма закону спрямована на фактичне повідомлення боржника, аби надати йому можливість усунути порушення, і цим запобігти зверненню стягнення на його майно. Тому повідомлення боржника слід вважати здійсненим належним чином за умови, що він одержав або мав одержати повідомлення, але не одержав його з власної вини. Доказом належного здійснення повідомлення може бути, зокрема, повідомлення про вручення поштового відправлення з описом вкладення.

    Отже, безспірність документу, відповідно до якого вчиняється виконавчий напис, перевіряється наступним чином: боржник повинен бути повідомлений не менш, ніж за 30 днів до вчинення виконавчого напису про порушення кредитних зобов`язань та ліквідувати допущені порушення чи оскаржити виставлену вимогу у судовому порядку або виставити заперечення кредитору. Якщо жодна із цих дій не виконана, заборгованість вважається безспірною.

    Доказами, які можуть підтвердити наявність або відсутність заборгованості, а також встановлювати розмір зазначеної заборгованості, можуть бути виключно документи первинної бухгалтерської документації, оформлені згідно з нормами ст. 9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність» та п. 2.1.1 Постанови НБУ «Про затвердження Положення про організацію бухгалтерського обліку та звітності в банках України» від 30 грудня 1998 року № 566, оскільки лише первинні документи, які фіксують факти здійснення господарських операцій та складені під час здійснення господарської операції - є правовою підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій.

    Із огляду на це, вчинення нотаріусом виконавчого напису за відсутності надання йому особою, яка звертається із відповідною заявою про вчинення виконавчого напису, необхідних оригіналів нотаріальних договорів чи їх дублікатів має наслідком визнання такого виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню.

    Із огляду на це, вчинення нотаріусом виконавчого напису за відсутності надання йому особою, яка звертається із відповідною заявою про вчинення виконавчого напису, необхідних оригіналів нотаріальних договорів чи їх дублікатів має наслідком визнання такого виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню.
    Аналогічна правова позиція сформульована Великою Палатою Верховного Суду у справі № 826/20084/14 від 20 червня 2018 року.

    У даному випадку, нотаріус при вчиненні оспорюваного виконавчого напису не переконався належним чином у безспірності розміру сум, що підлягають стягненню за виконавчим написом, не витребував від стягувача додаткових документів, вчинив виконавчий напис в порушення норм ст. 88 Закону України «Про нотаріат» та Глави 16 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України.

    Адвокат Евгений Александрович

    Доброго вечора, Антон.

    ТАК, ВИ МАЄТЕ ПРАВО ОСКАРЖИТИ В СУДОВОМУ ПОРЯДКУ.

    Всього доброго!

    Дерій Владислав Олегович
    14.5%

    Доброго дня!

    Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану» №164 від 28.02.2022 р. забороняється вчинення виконавчих написів за кредитними договорами, які не є нотаріально посвідченими.

    Тому Вам необхідно подати до суду позов про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню. Зробити можете це самостійно через електронний суд або за допомогою представника.

    У разі виникнення додаткових питань - звертайтесь! Всього доброго!

    Гончаренко Константин
    16.1%
    Гончаренко Константин 8 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Поширеною практикою є звернення кредиторів до приватних нотаріусів за виконавчим написом для звернення стягнення за кредитними договорами, позиками тощо.

    Однак не завжди нотаріуси вчиняють такі виконавчі написи з дотриманням встановлених законом вимог.

    Якщо Ви отримали лист від нотаріуса чи приватного виконавця з вимогою сплати боргу, потрібно пересвідчитися в обґрунтованості таких вимог.

    Які вимоги висуваються до виконавчого напису нотаріуса?

    Закон дозволяє кредитору звертатися до нотаріуса за вчиненням виконавчого напису на борговому документі.

    Але при цьому чітко визначає випадки, коли можна вчиняти виконавчий напис та встановлює порядок таких дій.

    Так, для стягнення грошових сум нотаріуси вчиняють виконавчі написи на документах, що встановлюють заборгованість. Перелік таких документів встановлений Кабінетом Міністрів України. Ними є, зокрема, й кредитні договори.

    Умовами вчинення напису є те, що вказані документі мають підтверджувати безспірність заборгованості, а з дня виникнення права вимоги минуло не більше трьох років. Та кредитний договвр посвідчений нотаріально(цього ніколи не виконується)

    Куди позиватися, якщо виконавчий напис не відповідає вимогам закону?

    Отже, якщо Ви вважаєте нараховані за договором платежі безпідставними або з моменту виникнення заборгованості минуло більше трьох років, виконавчий напис може бути оскаржений до суду.

    Як наслідок, відкрите за таким написом виконавче провадження державного або приватного виконавця зупиняється, а в разі задоволення позову – підлягає закриттю.

    Нерідко кредитори, які протягом строку давності не позивалися до боржника і таким чином втратили судову перспективу повернення боргу, намагаються через виконавчий напис нотаріуса звернутися до приватного виконавця для його примусового стягнення. В такому разі боржник може дізнатися про виконавчі дії лише по факту стягнення з нього коштів, накладення арешту на майно тощо. Такі дії, як приватного нотаріуса, так і приватного виконавця мають оскаржуватися в суді.( є безліч таких скасувань судом).

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 8 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня

    Подати можете через систему Електронний суд , зробивши ключ ЕЦП у приват 24

    Увійдіть до свого Електронного кабінету за допомогою електронного ключа. І створіть та підпишіть електронну заяву та спрямуйте до суду.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Антоне!

    Шанси дуже високі. Аби закрити це питання, Вам потрібно подати до суду позовну заяву про визнання виконавчого напису нотаріуса таким, що підлягає скасуванню. Зробити Ви це можете самостійно або через свого представника-адвоката. У такому випадку Вам не потрібно з' являтись до України.

    Всього доброго. Успіхів! З повагою!

    Крикун Сергій  Павлович
    16.1%
    Крикун Сергій Павлович 7 месяцев назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    "ПЕРЕЛІК документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1172-99-%D0%BF...):

    "Стягнення заборгованості за нотаріально посвідченими договорами

    1. Нотаріально посвідчені договори, що передбачають сплату грошових сум, передачу або повернення майна, а також право звернення стягнення на заставлене майно (крім випадку, передбаченого пунктом 1-1 цього переліку)...

    1-1. Іпотечні договори, що передбачають право звернення стягнення на предмет іпотеки у разі прострочення платежів за основним зобов’язанням до закінчення строку виконання основного зобов’язання...

    {Розділ "Стягнення заборгованості з підстав, що випливають з кредитних відносин" виключено на підставі Постанови КМ № 480 від 19.04.2022} ...".

    Закон України "Про виконавче провадження" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1404-19#Text):

    "Стаття 34. Зупинення вчинення виконавчих дій

    1. Виконавець зупиняє вчинення виконавчих дій у разі:...

    2) зупинення судом стягнення на підставі виконавчого документа;...

    Стаття 39. Закінчення виконавчого провадження

    1. Виконавче провадження підлягає закінченню у разі:...

    5) скасування або визнання нечинним рішення, на підставі якого виданий виконавчий документ, або визнання судом виконавчого документа таким, що не підлягає виконанню;...

    Стаття 74. Оскарження рішень, дій або бездіяльності виконавців та посадових осіб органів державної виконавчої служби...

    2. Рішення, дії чи бездіяльність виконавця та посадових осіб органів державної виконавчої служби щодо виконання рішень інших органів (посадових осіб), у тому числі постанов державного виконавця про стягнення виконавчого збору, постанов приватного виконавця про стягнення основної винагороди, витрат виконавчого провадження та штрафів, можуть бути оскаржені сторонами, іншими учасниками та особами до відповідного адміністративного суду в порядку, передбаченому законом...".

    ---

    Доброго дня, пане Антоне! Для напрацювання належного способу та напрямку захисту необхідно розуміти причину, природу винесення не тільки постанови про накладення арешту коштів боржника (доречно, має місце рідкого належного формулювання - як правило здійснюється арешт рахунків боржника, що є незаконним), але й виконавчого напису приватного нотаріуса. Рекомендую вчинити доступ до Автоматизованої системи виконавчого провадження (АСВП; https://asvpweb.minjust.gov.ua/#/search-debtors), в ході якого вияснити такі питання. Також, за необхідності, дивіться "ПОЛОЖЕННЯ про автоматизовану систему виконавчого провадження" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1126-16#n16).

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання:

    Віддалено (дистанційно) укладіть договір з адвокатом та представлення Ваших інтересів у виконавчій службі та судовому представнцтві

    Успіхів


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України