Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Банковское право, 04 ноября 2023, вопрос №96139

Законно ли наложен арешт рахунку на соц карти

Виконавча служба наклала арешт на рахунок, на який надходять виплати по втраті годувальника

Проконсультутйте буль ласка що можна з цим зробити і чи законно це взагалі

Ответы юристов (3)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    У даній ситуації потрібно подати виконавцю заяву про те, що це цільовий рахунок, на який йдуть відповідні надходження, і додати доказ цього (довідку з банку). Повинні розблокувати.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Максиме!

    Вам потрібно звернутися до виконавця, яким було накладено арешт на Ваш рахунок.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Лазановський Василь Володимирович

    Доброго дня. Відповідно до ч.3 ст.52 Закону України «Про виконавче провадження» не підлягають арешту в порядку, встановленому цим Законом, кошти, що перебувають на рахунках із спеціальним режимом використання, спеціальних та інших рахунках, звернення стягнення на які заборонено законом.

    За п.1 ч.4 ст.59 Закону України «Про виконавче провадження» (Закон № 1404-VIII) підставою для зняття виконавцем арешту з усього майна (коштів) боржника або його частини є отримання виконавцем документального підтвердження, що рахунок боржника має спеціальний режим використання та/або звернення стягнення на такі кошти заборонено законом.

    Виконуючи рішення суду, виконавець може накладати арешт на будь-які кошти на рахунках боржника в банківських установах, крім тих, накладення арешту на які заборонено законом. При цьому саме банк, який виконує відповідну постанову виконавця про арешт коштів боржника, відповідно до частини третьої статті 52 Закону № 1404-VIII повинен визначити статус коштів і рахунка, на якому вони знаходяться, та в разі їх знаходження на рахунку, на кошти на якому заборонено накладення арешту, банк зобов`язаний повідомити виконавця про цільове призначення коштів на рахунку та повернути його постанову без виконання, що є підставою для зняття виконавцем арешту із цих коштів згідно із частиною четвертою статті 59 Закону № 1404-VIII.

    Також виконавець може самостійно зняти арешт з усіх або частини коштів на рахунку боржника у банківській установі в разі отримання документального підтвердження, що рахунок боржника має спеціальний режим використання та/або звернення стягнення на такі кошти заборонено законом (частина четверта статті 59 Закону № 1404-VIII).

    Такого висновку щодо застосування норм права у подібних правовідносинах дійшов Верховний Суд України у постанові від 24 червня 2015 року у справі № 6-535цс15. Велика Палата Верховного Суду від зазначеного висновку щодо застосування норм права у подібних правовідносинах не відступала.

    Таким чином, згідно зі ст.52 вказаного Закону, покладений обов`язок на банк визначати статус рахунка та можливість накладення арешту на кошти на ньому. При цьому слід зазначити, що виконавець самостійно не може знати чи поширюється на певний рахунок спеціальний режим. Законодавство покладає таку функцію на фінансову установу. Отримуючи постанову про арешт коштів, фінансова установа не накладає арешт на кошти, що знаходяться на спеціальних рахунках, та повідомляє про це виконавця. У вашому випадку постанова виконавця про накладення арешту на кошти боржника на вказаний рахунок виконана, банк не визнав цей рахунок та кошти на ньому такими, на які законом заборонено накладати арешт та звертати стягнення.

    Можете спробувати, які повідомлялось вище, взяти довідку з банку і надати її виконавцю, і в кращому випадку арешт скасують, в гіршому - необхідно буде звертатись до суду зі скаргою про скасування вчиненого в межах виконавчого провадження арешт коштів боржника, накладений постановою про арешт коштів боржника. Однак і в цьому випадку позитивний результат не гарантований. Хай щастить


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України