Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Банковское право, 18 ноября 2023, вопрос №97010

Отрималм виконавче провадження про стягнення заборгованості, яке наразі оспорюється в суді.

Добрий день. Чи правомірно зі сторони приватного виконавця, який оформив виконавче провадження на стягення заборгованості перед банком, направляти лист про проведення такого стягнення на місце роботи, якщо в цей період в суді проходить (триває) справа з оскарженням правомірності такого виконавчого провадження і ще немає рішення суду. Дякую.

Ответы юристов (7)

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Вам потрібно подати до суду заяву про забезпечення позову шляхом зупинення стягнення на підставі виконавчого документу.

    За змістом вимог статті 34 Закону України «Про виконавче провадження», зупинення виконавчого провадження є виключним правом державного (або приватного) виконавця.

    Для зупинення виконання судових рішень повинні бути вагомі причини. Сподівання і припущення скаржника на певні результати касаційного розгляду справи не можуть бути підставою для зупинення виконання судового рішення, яке набрало законної сили (25 червня 2021 року Верховний Суд у складі судді Касаційного адміністративного суду в рамках справи № 420/4209/19, адміністративне провадження №К/9901/9928/21).

    Зупинення судом стягнення на підставі виконавчого документа може застосовуватись судами лише, як захід забезпечення позову, при розгляді справ щодо оскарження виконавчих написів та про визнання виконавчого документа таким, що не підлягає виконанню.

    Розглядаючи скаргу на дії державного, приватного виконавця у порядку статей 447-453 ЦПК України, суд не наділений повноваженнями вирішувати питання зупинення стягнення за виконавчим документом, оскільки провадження щодо примусового виконання судового рішення є проявом процесуального принципу обов`язковості судового рішення, без нього даний принцип перетворюється в декларативний, а тому зупинення стягнення можливе лише у випадках оскарження самого рішення, на виконання якого було видано виконавчий лист або при оскарженні виконавчих написів та про визнання виконавчого документа таким, що не підлягає виконанню.

    Зупинення виконавчого провадження та заходів примусового виконання судових рішень полягає у відстроченні виконання судового рішення на певний строк, має відповідати принципу верховенства права та здійснюватися у випадках і на підставі, визначених законом (абзац п`ятий пункту 2 мотивувальної частини Рішення Конституційного Суду України від 13 грудня 2012 року № 18-рп/2012).

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Костюк Любовь Тарасовна
    Костюк Любовь Тарасовна 5 месяцев назад

    Адвокат, г. Киев, 24 года опыта

    Доброго дня, не гайте часу подавайте заяву про зупинення стягнення на підставі виконавчого документа. Арешти з ваших рахунків не знімуть, але до вирішення справи по суті стягувати з ваш кошти не будуть. Порушень з боку приватного виконавця не має, оскільки йому на виконання подали виконавчий напис, і він може зупинити примусове виконання тільки на підставі ухвали суду п. 2 ч. 1 ст. 34 ЗУ «Про виконавче провадження»

    • Вікторія Клиент 5 месяцев назад

      Чи можу я звернутися до Вас за допомогою?

    Костюк Любовь Тарасовна
    Костюк Любовь Тарасовна 5 месяцев назад

    Адвокат, г. Киев, 24 года опыта

    Так. Можете, через кнопку Звернутися.

    • Вікторія Клиент 5 месяцев назад

      Я натиснула кнопку "Звернутися", але не телефонуйте, будь ласка. Маю проблеми зі слухом і просто не зможу нормально спілкуватися, лише перепискою. Прошу вибачити, що даремно відволікла.

    Костюк Любовь Тарасовна
    Костюк Любовь Тарасовна 5 месяцев назад

    Адвокат, г. Киев, 24 года опыта

    Я зрозуміла.

    Богданов Микита
    Богданов Микита 5 месяцев назад

    Юрист, г. Одесса, 10 лет опыта

    доброго вечора. Необхідно подавати заяву про забезпечення позову шляхом зупинення стягнення за виконавчим документом. Звертайтесь, допоможу.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України