Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Банківська право, 14 березня 2024, питання №103637 240₴

Заборгованість по кредиту

Доброго дня, потребую юридичної допомоги в наступній справі. До повномасштабного вторгнення Росії в Україну, я як клієнт банку ПриватБанк взяв у них кредит готівкою. Згідно з умовою я платив фіксовану суму в зазначений термін. Після вторгнення Росії в Україну я втратив роботу і знаходився на окупованій Росією території, та не міг своєчасно платити банку кредит. Більше року як я не платив банку. Нещодавно я отримав повідомлення в додатку Дія, про заочне судове рішення, в якому йдеться, про стягнення заборгованості з мене в користь банку. Будь ласка допоможіть розібратися в цій справі, яким чином буде відбуватися стягнення з мене і чи можливі якість додаткові штрафні санкції , можливо на якийсь час заморозити або навіть скасувати виплати в зв'язку з війною, бо я знаходжусь у тяжкому фінансовому положені.

Відповіді юристів (7)

    Богун Сергій Павлович
    14.2%

    Доброго дня.

    Згідно Цивільного процесуального кодексу Ви маєте право подати заяву про скасування заочного рішення.

    Якщо Ви були неналежним чином повідомлені про розгляд справи - рішення скасують.

    А справа буде розглянута в загальному позовному провадженні.

    Ви зможете подати відзив з своїми запереченнями.

    Корнійчук Євген Іванович
    14.2%

    Доброго дня, у такому разі, якщо є рішення суду, вам вже більше не будуть ні чого нараховувати. Сума боргу буде така яка зазначена у рішенні суду.

    Дане рішення буде передано у виконавчу службу, після чого відкрито виконавче провадження. Після чого розпочнуться виконавчі дії, якщо ви офіційно працюєте, у вас будуть утримувати 20 відсотків від зарплати, якщо ні.буде накладено арешт на банківські рахунки та майно, ви не зможете з майном вчиняти нотаріальні дії поки борг не буде погашено.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    14.2%

    Доброго дня, Євгене!

    Ви маєте право оскаржити заочне рішення суду. про стягнення боргу.

    Для того Вам треба подати заяву про перегляд заочного рішення. Її може бути подано протягом 30 днів з дня отримання його копії.

    Заява про перегляд заочного рішення повинна бути подана у письмовій формі.

    У заяві про перегляд заочного рішення повинно бути зазначено:

    1) найменування суду, який ухвалив заочне рішення;

    2) ім'я (найменування) відповідача або його представника, які подають заяву, їх місце проживання чи місцезнаходження, номер засобів зв'язку;

    3) обставини, що свідчать про поважність причин неявки в судове засідання і неповідомлення їх суду, і докази про це;

    4) посилання на докази, якими відповідач обґрунтовує свої заперечення проти вимог позивача;

    5) клопотання про перегляд заочного рішення;

    6) перелік доданих до заяви матеріалів.

    Заява про перегляд заочного рішення підписується особою, яка її подає.

    До заяви про перегляд заочного рішення додаються її копії за кількістю осіб, які беруть участь у справі, та копії всіх доданих до неї матеріалів.

    До заяви про перегляд заочного рішення, поданої представником відповідача, додається довіреність або інший документ, який підтверджує його повноваження.

    До заяви про перегляд заочного рішення додається документ про сплату судового збору.

    Розгляд заяви про перегляд заочного рішення

    У результаті розгляду заяви про перегляд заочного рішення суд може своєю ухвалою:

    1) залишити заяву без задоволення;

    2) скасувати заочне рішення і призначити справу до розгляду в загальному порядку.

    У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення заочне рішення може бути оскаржене в загальному порядку, встановленому цим Кодексом. У цьому разі строк на апеляційне оскарження рішення починає відраховуватися з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

    Скасування та оскарження заочного рішення

    Заочне рішення підлягає скасуванню, якщо судом буде встановлено, що відповідач не з'явився в судове засідання та не повідомив про причини неявки з поважних причин і докази, на які він посилається, мають істотне значення для правильного вирішення справи.

    Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку, встановленому Цивільним процесуальним кодексом України.

    Повторне заочне рішення позивач та відповідач можуть оскаржити в загальному порядку, встановленому Цивільним процесуальним кодексом України.

    Якщо Ви нічого не будете робити, Вам заблокують рахунки, накладуть арешгт на рухоме і нерухоме майно тощо.

    Тому рекомендую Вам все ж таки вжити заходів, які я описав вище.Надіятися, що платити борг не прийдеться, не варто. Так, скорше за все, не получиться. Втім якщо у Вас немває грошей на рахунках, як також майна, то особливо і переживати ні за що.

    Можуть також виникнути проблеми з додатковими обмеженнями, як то заборона на виїзд за кордон, позбавлення права керування авто.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Турчин Ярослав Александрович
    14.2%

    ВІТАЮ ВАС, пане ЄВГЕНІЙ!

    Нажаль, воєнний стан для держави носить досить гібридний характер, тому для держави правовий режим воєнного стану - підстава виробляти, що хочеться, натомість простим громадянам нічого не дозволено і у кожному випадку треба доводити суддям, що воєнний стан позначився на Ваш матеріальний стан.

    Якщо Ви не оскаржите судове рішення - воно набере законної сили протягом місяця з дати складення повного тексту, тобто як я розумію 28.03.2024 р.

    Це дасть підставу ПривєтБанку отримати Виконавчий лист і звернути його до виконання.

    Класичними інструментами стягнення виконавцем відповідно до Закону України "Про виконавче провадженя" є замороження банківських рахунків боржника, а також накладення арешту на майно, включаючи рухоме або нерухоме.

    Тобто, якщо у Вас залишилась нерухомість на підконтрольній Україні території або авто - то можуть виникнути проблеми з відчуженням такого майна. При управлінні Вами на підконтрольній території автомобілем, Вас можуть зупинити працівники патрульної поліції і вилучити таке авто.

    Суд виходить з того, що Ви мали самі повідомити банку, що не можете платити і реструктуризувати платежі за кредитом.

    Якщо Вам втрачати в Україні матеріально немає чого - то можете змиритися і жити своїм життям в нових реаліях.

    Принаймні у Вас немає проблем з мобілізацією.

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    14.2%

    Вітаю Вас!

    На даний момент, рішення суду ще не набрало законної сили і Ви можете подати заяву щодо його перегляду, якщо в чомусь з рішенням не згодні. Можливо, не згодні з сумою, яка була Вам присуджена.

    ЦИВІЛЬНИЙ ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2004, № 40-41, 42, ст.492)

    Стаття 284. Порядок і строк подання заяви про перегляд заочного рішення

    1. Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

    2. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

    3. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

    4. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

    Стаття 285. Форма і зміст заяви про перегляд заочного рішення

    1. Заява про перегляд заочного рішення повинна бути подана у письмовій формі.

    2. У заяві про перегляд заочного рішення повинно бути зазначено:

    1) найменування суду, який ухвалив заочне рішення;

    2) ім’я (найменування) відповідача або його представника, які подають заяву, їх місце проживання чи місцезнаходження, номер засобу зв’язку, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету;

    3) обставини, що свідчать про поважність причин неявки в судове засідання та (або) неповідомлення їх суду, а також причин неподання відзиву, і докази про це;

    4) посилання на докази, якими відповідач обґрунтовує свої заперечення проти вимог позивача;

    5) клопотання про перегляд заочного рішення;

    6) перелік доданих до заяви матеріалів.

    3. Заява про перегляд заочного рішення підписується особою, яка її подає.

    4. До заяви про перегляд заочного рішення додаються її копії за кількістю учасників справи та копії всіх доданих до неї матеріалів, крім випадків, якщо така заява подається в електронній формі через електронний кабінет. У разі подання заяви в електронній формі через електронний кабінет до неї додаються докази надсилання її копії та копій доданих матеріалів іншим учасникам справи з урахуванням положень статті 43 цього Кодексу.

    {Частина четверта статті 285 в редакції Закону № 3200-IX від 29.06.2023}

    5. До заяви про перегляд заочного рішення, поданої представником відповідача, додається довіреність або інший документ, який підтверджує його повноваження.

    6. До заяви про перегляд заочного рішення додається документ про сплату судового збору.

    7. До заяви про перегляд заочного рішення додаються докази, на які посилається заявник.

    8. До неналежно оформленої заяви про перегляд заочного рішення, а також до заяви, поданої особою, яка відповідно до частини шостої статті 14 цього Кодексу зобов’язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, застосовуються положення статті 185 цього Кодексу.

    ...

    Якщо наміру оскаржувати рішення суду у Вас немає, тоді рішенням встановлено такі умови сплати боргу:

    "...Стягнути з ОСОБА_1 на користь Акціонерного товариства Комерційний банк «ПРИВАТБАНК» заборгованість за кредитним договором про надання банківських послуг б/н від 09.10.2021 у розмірі у розмірі 86952 (вісімдесят шість тисяч дев`ятсот п`ятдесят дві) грн. 44 коп., яка утворилась станом на 05.07.2023 і складається з наступного: 74312 (сімдесят чотири тисячі триста дванадцять) грн.. 23 коп. заборгованість за тілом кредиту, 12640 (дванадцять тисяч шістсот сорок) грн.. 21 коп. заборгованість за відсотками.

    Стягнути з ОСОБА_1 накористь Акціонерного товариства комерційний банк «ПРИВАТБАНК» судові витрати по сплаті судового збору в розмірі 2684 (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири) грн.. 00 коп..."

    Якщо Ви не будете сплачувати кошти добровільно, з часом буде відкрито виконавче провадження та можливо відповідні заходи виконавчої - блокування рахунків, накладення арештів тощо.

    З повагою!

    Мамай Ірина Євгеніївна
    14.2%

    Вітаю,

    Заочне рішення можна просити переглянути.

    Суму можна дещо зменшити, якщо розібратися з чого вона складається - тіло кредиту, відсотки...

    Коли рішення набере законної сили, виконавчий лист направлять на виконання до виконавчої служби за місцем вашої реєстрації. Якщо це окупована територія, то всі органи з цих територій розташовані десь по Україні або віддіні у відання інших органам. Скоріш за все вам заблокуюють банківські рахунки і будуть стягувати потрібні кошти в примусовому порядку.

    Пономаренко Наталія
    15%

    Доброго ранку, шановний Євгеній!

    Вам треба було повідомляти банк про неможливість виконувати зобов'язання через обставини непереборної сили, а саме знаходження на окупованій території, де відсутня можливість здійснювати платежі та виконувати свої зобов'язання перед банками України, внаслідко запровадження США та ЄС фінансових санкцій проти РФ, зокрема від'єднання платіжної системи РФ від платіжних систем світу, включаючи SWIFT, що є загально відомим фактом, який не потребує доведення.

    Тоді б позов був передчасним.

    Наразі дійсно треба подавати заяву про перегляд заочного рішення.

    Але Ваших слів про знаходження на окупованій території замало. Для доведення поважності своїх дій - треба мати докази цього. Незважаючи на те, що суди не визнають документи РФ, у таких випадках - ні-ні, та й визнають. Тому для підвищення шансів щось довести в судах - треба отримати у нотаріуса РФ документ про встановлення Вашого місцяперебування. Нотаріус має посвідчити цей факт відповідно до ст.ст. 82-85 Основ законодавства РФ про нотаріат.

    Хоча Вам цілком можуть заявити, що ніщо не заважало Вам повернутися в Україну через виїзд у ЄС. І такі випадки державного цинізму та байдужості трапляються. Зустрічала цитати суддів, прокурорів, банківських клерів та колег-адвокатів: "Усі, хто хотіли - виїхали, а хто залишився - колоборанти, які прийняли окупаційну владу".

    Але, чи зможете Ви взагалі звернутися до суду через "Електронне правосуддя"? Зовсім не гарантую. Бо СБУ та Держспецзв'язком України вжито заходи контр-хакерської боротьби та захисту на сайтах органів державної влади України, тому з російських IP-адрес чи навіть з використанням безкоштовних VPN-програм, Вас можуть не пустити до системи.

    Крім того не факт, що у Вас є цифровий підпис для ідентифікації чи телефон із функцією NFC-ідентифікації та паспорт з NFC-чіпом.

    Ситуацію з будь-якими боргами звісно треба вирішувати. Вирішувати не відкладаючи надовго. Але це питання завжди має враховувати усі фактор та індивідуальний підхід.

    Значення має - чи є у Вас майно в Україні на яке може бути звернуто стягнення. Чи є банківські депозити, гроші на рахунках та взагалі рахунки, які можуть бути закриті.

    Завжди не рекомендую мати банківські картки з кредитними лімітами. Окремі нахабненькі банки, в тому числі Моно та Приват - починають іноді списувати борги з клієнтів без суду за рахунок кредитного ліміту спочатку, а потім вже назбиравши суми боргів з 4-5 нулями йдуть до суду.

    ОТЖЕ, Вам треба визначити для себе пріоритети - або прийняти глобальні умови ситуації, що маємо в Україні й якось жити далі і зберігати своє життя, або повертатися в Україну і виплачувати борги. При цьому держава Вас роботою однозначно для цього забезпечить. Зараз усіх чоловіків забезпечують роботою - шляхом мобілізації до лав Збройних сил.

    З повагою, адвокат Наталія Пономаренко


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України