Задайте питання юристу

861 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

07 липня 2024, питання №114533 400₴

Одне око бачить 1% без змоги корекції, а інше 90%. По мкб 10 я попадаю в діагноз н54.4 (монокулярна сліпота). Але лікарі мені цей діагноз не хочуть ставити, так як з ним мені повинні будуть виключити з військового обліку. Порадьте будь ласка як домогтися справедливості, та що робити. Дякую.

Хворе око зовсім не приймає участі у зоровій функції, воно повностью відключене. Вже і не повертається в одну сторону, тобто око майже отрафоне.
Та і як буди з влк, тому що діагнозу у мене «сліпота» не має тому думаю мене зроблять обмежено придатним. Хоча по ідеї с таким зором мене взагалі повинні виключити з обліку. Порадьте будь ласка як правильно діяти в цій ситуації, та добитися справедливості.
Також мені після закінчення школи дали тимчасове посвідчення військовозобовʼязаного і більше мене не турбували, не в армії не призивали не викликали більше у військкомат, так як на той момент у мене вже були досить серйозні проблеми з зором, а після цього за 20 років ставало тільки гірше.
Порадьте будь ласка як правильно діяти в цій ситуації. Дякую.

Відповіді юристів (19)

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    Я наголошую, що я Вам відповім з юридичної точки зору.

    Професійні медичні питання треба задавати лікарям, а не юристам.

    СТУПІНЬ ПРИДАТНОСТІ ДО ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ ВИЗНАЧАЄ ТІЛЬКИ ВЛК.

    За Законом "Про військовий обов'язок і військову службу" військова служба – це діяльність людей, яким стан здоров'я дозволяє виконувати всі свої обов'язки.

    ххх

    Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затверджене наказом Міністерства оборони України від 14 серпня 2008 року № 402

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08

    1.2. Постанови ВЛК приймаються на підставі Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (далі - Розклад хвороб) (додаток 1), пояснень щодо застосування статей Розкладу хвороб (додаток 2) та таблиць додаткових вимог до стану здоров'я (далі - ТДВ) (додаток 3).

    Додаток 1

    до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України

    Стаття 30: Включено: порушення рефракції та акомодації Н52 (гіперметропія, міопія, астигматизм, анізометропія, пресбіопія та інше)

    РОЗКЛАД

    хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби

    Додаток 2

    до Положенняпро військово-лікарську експертизув Збройних Силах України

    ПОЯСНЕННЯщодо застосування статей Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби

    ххх

    ВАШЕ ЗАХВОРЮВАННЯ В ПЕРЕЛІКУ Є, АЛЕ СТУПІНЬ ПОРУШЕННЯ ФУНКЦІЙ ВАШОГО ОРГАНІЗМУ ЗМОЖЕ ВИЗНАЧИТИ ТІЛЬКИ ЛІКАР-ФАХІВЕЦЬ. ЮРИСТИ НЕ МАЮТЬ ПРАВА ОЦІНЮВАТИ СТУПІНЬ ВАШОЇ ПРИДАТНОСТІ ДО ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ.

    ВАМ ТРЕБА ЗВЕРНУТИСЯ ДО ЛІКАРЯ ФАХІВЦЯ, КОТРИЙ ВИВЧИТЬ ВАШ СТАН ТА ПРОАНАЛУЗУЄ ЙОГО ВІДПОВІДНІСТЬ ПОЯСНЕННЯМ (Додаток 2 Наказу # 402).

    ЗРОБИТИ ЦЕ ОНЛАЙН НЕ ЗМОЖЕ НАВІТЬ ЛІКАР.

    • Іван Клієнт 2 місяці тому

      Дякую за відповідь

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Іване!

    Спочатку потрібно зрозуміти внаслідок чого Ви втратили зір та маєте відповідний перебіг хвороби. Травма очного яблука, захворювання? Після цього можна надати Вам більш менш конкретну відповідь на питання, оскільки можливо, що Вам взагалі потрібно керуватись іншою статтею Розкладу хвороб Наказу МОУ №402.

    Наразі Ви говорите про статтю 31 Розкладу хвороб, яка включає розлади зору та сліпоту Н53-Н54 (амбліопія, диплопія, сліпота та знижений зір одного, обох очей, порушення кольоровідчуття тощо):

    "а) сліпота одного або обох очей; відсутність одного чи обох очних яблук - Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку".

    Щодо Вашого військово-облікового документу, то останній є належним ВОД станом на сьогодня та не підлягає обов'язковій заміні.

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    "55. Військово-обліковий документ, що визначає належність його власника до військового обов’язку, виданий до дня набрання чинності Законом України від 11 квітня 2024 р. № 3633-ІХ “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку”, є чинним та не потребує обов’язкової заміни у разі (з підстав) затвердження органом державної влади нової форми військово-облікового документа".

    Яку ступень придатності до проходження військової служби Ви маєте станом на сьогодня? Який запис у тимчасовому посвідченні? Обмежено придатний?

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Іван Клієнт 2 місяці тому

      Дякую за відповідь

    Іван Клієнт 2 місяці тому

    Доброго дня, так я відношуся до статті 31 розкладу хвороб. Ось мої діагнози: н52.3, н52.1, н53.0. А також переферично хоморетинол. дистровії лівого ока. Мені у 17 років видали тимчасове посвідчення(замість військового квитка). Фото прикреплю. Це перший і останній раз я був у військкоматі, більше мене не турбували. Хоча все життя прожив за адресою реєстрації

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Що на зворотній стороні ТП? Печаток про зняття або виключення з обліку немає?

      • Іван Клієнт 2 місяці тому

        Написано: не годен в мирное время, в военное время годен к нестроевой службе

        • Айвазян Юрий Климентьевич

          Ви обмежено придатний у воєнний час, а тому станом на зараз є військовозобов'язаним та підлягаєте переогляду ВЛК. У Вас гострота зору 0,01 без корекції?

          • Іван Клієнт 2 місяці тому

            Так, одного ока, яке не підлягає корекції. При тому що воно навіть не рухається нормально, в одну сторону навіть вже. не повертається

            • Айвазян Юрий Климентьевич

              А що ж тоді сліпота в їх розумінні - 0? В яку лікарню Ви звертались?У державну?

          • Іван Клієнт 2 місяці тому

            По мкб 10 пишуть що це діагноз н54.4 монокулярн сліпота. Це коли одне око бачить нормально, а інше від 4% і менше. Таблицю можу закріпити нижче. Але лікарі мені не хочуть ставить цей діагноз, кажуть що це не сліпота

          • Іван Клієнт 2 місяці тому

            До такого зору призвело що у мене з дитинства була косоокість, робили дві операції. І із за того що око довго дивилось в сторону мозок його просто відключив із зорового механізму, і я все життя дивлюсь одним оком, а інше просто має свою присутність і ніяких функцій вже не виконує

          • Іван Клієнт 2 місяці тому

            І зараз у мене, із діагнозів, місяць назад проходив. Анізометропія (н52.3), міопія слабкого ступеня (н52.1), складний міопічний астигматизм (52.2), амбліопія високо ступеня (н53.0). Та переферично хоморетинальна дистрофія лівого ока

          • Іван Клієнт 2 місяці тому

            Так у державну) Так, вони кажуть що нуль) Поки я сам не почав шукати інформацію і знайшов такий діагноз по мкб 10 що сліпота одного ока це зір меньше або рвано 4 відсотки. Тому я і не знаю як це доказати) За цим в принципі і звернувся за допомогою

          • Іван Клієнт 2 місяці тому

            Ну у мене є підозра що вони спеціально не ставлять такий діагноз. Тому що якщо його поставити то мене виключать з обліку. І як добитися справедливості я не знаю

            • Айвазян Юрий Климентьевич

              Звертайтесь із запитом до МОЗ, аби Вам надали відповідь щодо готсроти зору, яка відповідає сліпоті.

          • Іван Клієнт 2 місяці тому

            А як подати офіційний запит МОЗ?

    Іван Клієнт 2 місяці тому

    У мене вже тоді на момент отримання військового квитка були значні проблеми з зором


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України