Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 24 квітня 2020, питання №17564 100₴

Смена фамилии после развода

Женившись три года назад, жена и ее 10 -ти летний ребенок ( без усыновления ) на сегодня ему 13-ть перешли на мою фамилию. При разводе, я идиот пожалев ,или еще на что то надеясь оставил нашу Фамилию им , а мы гордимся ,что наша Фамилия ................. и она одна в городе и у нас большая и дружная семья. Нас 17 , а она пос ле развода пошла по рукам и стала нашим позором , просили пусть хоть ребенок будет с нами дабы не травмировать все же школа , а это дети . Они отказались , но согласны менять фамилию. ,Не уже ли это займет, по закону 12 недель.................................до 6-ти месяцев ??????

Відповіді юристів (7)

    Адвокат Евгений Александрович
    25%
    Адвокат Евгений Александрович 4 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Доброї ночі, Геннадій!

    Процедура згідно до діючого законодавства України така.

    Відповідно до ст. 16 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» від 01.07.2010 року за №2398VI (із змінами та доповненнями, далі закон), державну реєстрацію зміни прізвища проводить відповідний орган державної реєстрації актів цивільного стану за заявою фізичної особи за місцем її проживання за наявності в архівах відділів державної реєстрації актів цивільного стану відповідних актових записів цивільного стану та відомостей у Державному реєстрі актів цивільного стану громадян.

    Якщо в архівах відділів державної реєстрації актів цивільного стану немає відповідних актових записів цивільного стану та відомостей у Державному реєстрі актів цивільного стану громадян, державну реєстрацію зміни прізвища можна провести тільки після їх поновлення та внесення відомостей до цього реєстру в установленому порядку.

    Заяву про зміну прізвища, подану у встановленому порядку до відділу державної реєстрації актів цивільного стану, розглядають у тримісячний строк з дня її подання. За наявності поважної причини цей строк можуть продовжити, але не більш як на три місяці.

    Механізм прийняття та розгляду заяв про зміну прізвища фізичних осіб — громадян України визначено в Порядку розгляду заяв про зміну імені (прізвища, власного імені, по батькові) фізичної особи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11.07.2007 за №915 (із змінами та доповненнями, далі порядок).

    Відповідно до вимог п. 4 цього порядку, до заяви слід додати такі документи: паспорт громадянина України; свідоцтво про народження заявника; свідоцтво про шлюб (якщо заявник перебуває у шлюбі); свідоцтво про розірвання шлюбу (якщо шлюб розірвано); свідоцтва про народження дітей (якщо заявник має малолітніх або неповнолітніх дітей); свідоцтва про зміну імені заявника, батька чи матері, якщо воно було раніше змінено; фотокартка заявника; квитанція про сплату державного мита.

    Під час подання відповідної заяви відділ державної реєстрації актів цивільного стану попереджає заявника про встановлену законодавством відповідальність за повідомлення неправдивих відомостей і необхідність обміну паспорта громадянина України та інших до­кументів у разі зміни прізвища.

    Відділ державної реєстрації актів цивільного стану, який прийняв заяву про зміну прізвища, перевіряє відомості, зазначені у заяві та в документах, що додаються до неї. Для підтвердження достовірності поданих заявником документів відділ державної реєстрації актів цивільного стану, який прийняв заяву про зміну зокрема прізвища, додає до цих документів копії відповідних актових записів цивільного стану або витяги з Державного реєстру актів цивільного стану громадян.

    У разі зберігання актових записів цивільного стану в архівах інших відділів державної реєстрації актів цивільного стану відділ, який прийняв заяву про зміну прізвища, надсилає відповідні запити до зазначених відділів.

    Зміну прізвища проводять за наявності в архівах відділів державної реєстрації актів цивільного стану України відповідних актових записів цивільного стану і даних у Державному реєстрі актів цивільного стану громадян.

    Якщо в архівах відділів державної реєстрації актів цивільного стану України немає актових записів цивільного стану, в які за підсумками державної реєстрації зміни імені необхідно внести зміни відповідно до закону, або даних в Державному реєстрі актів цивільного стану громадян заяву про зміну імені може бути розглянуто тільки після їх поновлення та внесення відомостей до реєстру в установленому порядку.

    Відповідно до п. 11 цього порядку, відділ державної реєстрації актів цивільного стану може відмовити у зміні прізвища.

    Підстави для відмови у наданні дозволу на зміну прізвища такі: здійснення стосовно заявника кримінального провадження або його перебування під адміністративним наглядом; наявність у заявника судимості, яку не погашено або не знято в установленому законом порядку; офіційне звернення правоохоронних органів інших держав про оголошення розшуку заявника; подання заявником неправдивих відомостей.

    Відмову у наданні дозволу на зміну прізвища можна в установленому порядку оскаржити в суді.

    У разі надання дозволу на зміну прізвища заявник у тримісячний строк може звернутися для державної реєстрації зміни прізвища до відділу державної реєстрації актів цивільного стану, які складають актовий запис про зміну прізвища.

    Якщо заявник без поважних причин у зазначений строк не звернувся до відділу державної реєстрації актів цивільного стану для державної реєстрації зміни прізвища, дозвіл втрачає силу. Під час державної реєстрації зміни прізвища відділ державної реєстрації актів цивільного стану видає заявникові свідоцтво про зміну прізвища.

    Про державну реєстрацію зміни прізвища громадян України, які проживають на території України, відділ державної реєстрації актів цивільного стану в семиденний строк повідомляє територіальний орган Національної поліції, територіальний підрозділ ДМС за місцем їх проживання.

    Після державної реєстрації зміни прізвища відділ державної реєстрації актів цивільного стану у паспорті громадянина України робить відмітку про те, що паспорт у зв’язку зі зміною прізвища підлягає обміну протягом місяця. З моменту зміни прізвища необхідно отримати нову довідку про присвоєння ІПН та внести всі необхідні зміни в документи, наприклад договори, заповіти, банківські відомості тощо. Також необхідно протягом місяця після зміни прізвища змінити закордонний паспорт.

    Державна реєстрація зміни прізвища не має наслідком внесення змін до актових записів цивільного стану, складених стосовно особи, яка змінила прізвище, і її малолітніх та неповнолітніх дітей, крім передбачених законом випадків, а також повнолітніх дітей.

    Успіхів Вам!

    Костромина Виктория
    25%
    Костромина Виктория 4 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    Чтобы сменить фамилию, следует обратиться в отделение регистрации актов гражданского состояния по месту регистрации (прописки) и предоставить указанный ниже перечень документов:

    Заявление.Свидетельство о рождении.Свидетельство о заключении или расторжении брака (если таковые имеются).Свидетельство о рождении несовершеннолетних детей (если таковые имеются);Справка о предыдущих изменениях фамилии, имени или отчества заявителя и его родителей (если таковые имеются);Фото 3x4;Чек об оплате государственной пошлины.

    Представителям государственного учреждения даётся 12 недель на принятие решения по данному вопросу. Срок может быть продлён до полугода, если в процессе были обнаружены серьёзные нарушения.

    Савченко Олександр
    25%
    Савченко Олександр 4 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня.

    Закон України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2398-17#n142):

    Стаття 16. Державна реєстрація зміни імені

    1. Державна реєстрація зміни імені (прізвища, власного імені, по батькові) (далі - зміна імені) проводиться лише стосовно громадян України.

    2. Державна реєстрація зміни імені проводиться відповідним органом державної реєстрації актів цивільного стану за заявою фізичної особи, яка досягла віку, встановленого законом, за місцем її проживання за наявності в архівах відділів державної реєстрації актів цивільного стану відповідних актових записів цивільного стану та відомостей у Державному реєстрі актів цивільного стану громадян.

    У разі відсутності в архівах відділів державної реєстрації актів цивільного стану відповідних актових записів цивільного стану та відомостей у Державному реєстрі актів цивільного стану громадян державну реєстрацію зміни імені може бути проведено тільки після їх поновлення та внесення відомостей до зазначеного Реєстру в установленому порядку.

    3. У разі реєстрації громадянином України актів цивільного стану в компетентних органах іноземних держав, з якими Україна не уклала договорів про правову допомогу та правові відносини у цивільних і сімейних справах, державна реєстрація зміни імені проводиться без витребування копій актових записів цивільного стану. Реєстрація актів цивільного стану компетентними органами іноземних держав підтверджується відповідними легалізованими у встановленому порядку документами про реєстрацію актів цивільного стану.

    4. Заява про зміну імені, подана у встановленому порядку до відділу державної реєстрації актів цивільного стану, розглядається у тримісячний строк з дня її подання. За наявності поважної причини цей строк може бути продовжено, але не більш як на три місяці.

    Заява про зміну імені, подана у встановленому порядку до дипломатичного представництва або консульської установи України, розглядається у шестимісячний строк з дня її подання.

    5. Розгляд заяви про зміну імені може бути зупинено, у разі якщо виникла потреба у поновленні актових записів цивільного стану та внесенні відповідних відомостей до Державного реєстру актів цивільного стану громадян.

    6. Порядок розгляду заяв громадян про зміну імені встановлюється Кабінетом Міністрів України.

    7. Державна реєстрація зміни імені не тягне за собою внесення змін до актових записів цивільного стану, складених стосовно особи, яка змінила ім'я, та її малолітніх і неповнолітніх дітей, крім передбачених законом випадків, а також повнолітніх дітей.

    Не уже ли это займет, по закону 12 недель.................................до 6-ти месяцев ?????? - заява про зміну прізвища розглядається у тримісячний строк з дня її подання. За наявності поважної причини цей строк може бути продовжено, але не більш як на три місяці.

    Всього доброго.

    • Савоста   Ірина   Михайлівна
      Савоста Ірина Михайлівна 4 роки тому

      Адвокат, м. Сновськ, 5 років досвіду

      Доброго ранку, Геннадій. Законом дійсно передбачені такі строки, а саме тримісячний строк на розляд заяви про зміну імені/прізвища. Але це не означає, що заява не може бути розглянута через місяць-два. Максимальний строк передбачений - 6 місяців. Бажаю Вам витримки

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 4 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Гражданский кодекс Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15):

    ст.28 - "1. Фізична особа набуває прав та обов'язків і здійснює їх під своїм ім'ям.

    Ім'я фізичної особи, яка є громадянином України, складається із прізвища, власного імені та по батькові, якщо інше не випливає із закону або звичаю національної меншини, до якої вона належить.";

    "Глава 22

    ОСОБИСТІ НЕМАЙНОВІ ПРАВА, ЩО ЗАБЕЗПЕЧУЮТЬ СОЦІАЛЬНЕ БУТТЯ ФІЗИЧНОЇ ОСОБИ

    Стаття 294. Право на ім'я

    1. Фізична особа має право на ім'я....";

    ст.275 - "1. Фізична особа має право на захист свого особистого немайнового права від протиправних посягань інших осіб. Захист особистого немайнового права здійснюється способами, встановленими главою 3 цього Кодексу.

    2. Захист особистого немайнового права може здійснюватися також іншим способом відповідно до змісту цього права, способу його порушення та наслідків, що їх спричинило це порушення.";

    "Глава 3ЗАХИСТ ЦИВІЛЬНИХ ПРАВ ТА ІНТЕРЕСІВ...

    Стаття 16. Захист цивільних прав та інтересів судом

    1. Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

    2. Способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути:...

    3) припинення дії, яка порушує право;

    4) відновлення становища, яке існувало до порушення;

    5) примусове виконання обов'язку в натурі;...

    9) відшкодування моральної (немайнової) шкоди;".

    Вы вправе не самим менять свою фамилию, а обратиться в суд с иском обязать бывшую жену сменить Вашу фамилию, а также возместить моральный ущерб.

    Гончаренко Константин
    25%
    Гончаренко Константин 4 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Відповідно до ст. 16 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» від 01.07.2010 року за №2398VI (із змінами ), державну реєстрацію зміни прізвища проводить відповідний орган державної реєстрації актів цивільного стану за заявою фізичної особи за місцем її проживання за наявності в архівах відділів державної реєстрації актів цивільного стану відповідних актових записів цивільного стану та відомостей у Державному реєстрі актів цивільного стану громадян.

    Якщо в архівах відділів державної реєстрації актів цивільного стану немає відповідних актових записів цивільного стану та відомостей у Державному реєстрі актів цивільного стану громадян, державну реєстрацію зміни прізвища можна провести тільки після їх поновлення та внесення відомостей до цього реєстру в установленому порядку.

    Заяву про зміну прізвища, подану у встановленому порядку до відділу державної реєстрації актів цивільного стану, розглядають у тримісячний строк з дня її подання. За наявності поважної причини цей строк можуть продовжити, але не більш як на три місяці.

    Механізм прийняття та розгляду заяв про зміну прізвища фізичних осіб — громадян України визначено в Порядку розгляду заяв про зміну імені (прізвища, власного імені, по батькові) фізичної особи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11.07.2007 за №915 (із змінами та доповненнями, далі порядок).

    Відповідно до вимог п. 4 цього порядку, до заяви слід додати такі документи: паспорт громадянина України; свідоцтво про народження заявника; свідоцтво про шлюб (якщо заявник перебуває у шлюбі); свідоцтво про розірвання шлюбу (якщо шлюб розірвано); свідоцтва про народження дітей (якщо заявник має малолітніх або неповнолітніх дітей); свідоцтва про зміну імені заявника, батька чи матері, якщо воно було раніше змінено; фотокартка заявника; квитанція про сплату державного мита.

    Під час подання відповідної заяви відділ державної реєстрації актів цивільного стану попереджає заявника про встановлену законодавством відповідальність за повідомлення неправдивих відомостей і необхідність обміну паспорта громадянина України та інших до­кументів у разі зміни прізвища.

    Відділ державної реєстрації актів цивільного стану, який прийняв заяву про зміну прізвища, перевіряє відомості, зазначені у заяві та в документах, що додаються до неї. Для підтвердження достовірності поданих заявником документів відділ державної реєстрації актів цивільного стану, який прийняв заяву про зміну зокрема прізвища, додає до цих документів копії відповідних актових записів цивільного стану або витяги з Державного реєстру актів цивільного стану громадян.

    У разі зберігання актових записів цивільного стану в архівах інших відділів державної реєстрації актів цивільного стану відділ, який прийняв заяву про зміну прізвища, надсилає відповідні запити до зазначених відділів.

    Зміну прізвища проводять за наявності в архівах відділів державної реєстрації актів цивільного стану України відповідних актових записів цивільного стану і даних у Державному реєстрі актів цивільного стану громадян.

    Якщо в архівах відділів державної реєстрації актів цивільного стану України немає актових записів цивільного стану, в які за підсумками державної реєстрації зміни імені необхідно внести зміни відповідно до закону, або даних в Державному реєстрі актів цивільного стану громадян заяву про зміну імені може бути розглянуто тільки після їх поновлення та внесення відомостей до реєстру в установленому порядку.

    Відповідно до п. 11 цього порядку, відділ державної реєстрації актів цивільного стану може відмовити у зміні прізвища.

    Підстави для відмови у наданні дозволу на зміну прізвища такі: здійснення стосовно заявника кримінального провадження або його перебування під адміністративним наглядом; наявність у заявника судимості, яку не погашено або не знято в установленому законом порядку; офіційне звернення правоохоронних органів інших держав про оголошення розшуку заявника; подання заявником неправдивих відомостей.

    Відмову у наданні дозволу на зміну прізвища можна в установленому порядку оскаржити в суді.

    У разі надання дозволу на зміну прізвища заявник у тримісячний строк може звернутися для державної реєстрації зміни прізвища до відділу державної реєстрації актів цивільного стану, які складають актовий запис про зміну прізвища.

    Якщо заявник без поважних причин у зазначений строк не звернувся до відділу державної реєстрації актів цивільного стану для державної реєстрації зміни прізвища, дозвіл втрачає силу. Під час державної реєстрації зміни прізвища відділ державної реєстрації актів цивільного стану видає заявникові свідоцтво про зміну прізвища.

    Про державну реєстрацію зміни прізвища громадян України, які проживають на території України, відділ державної реєстрації актів цивільного стану в семиденний строк повідомляє територіальний орган Національної поліції, територіальний підрозділ ДМС за місцем їх проживання.

    Після державної реєстрації зміни прізвища відділ державної реєстрації актів цивільного стану у паспорті громадянина України робить відмітку про те, що паспорт у зв’язку зі зміною прізвища підлягає обміну протягом місяця. З моменту зміни прізвища необхідно отримати нову довідку про присвоєння ІПН та внести всі необхідні зміни в документи, наприклад договори, заповіти, банківські відомості тощо. Також необхідно протягом місяця після зміни прізвища змінити закордонний паспорт.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Малик Олександр Володимирович
    Малик Олександр Володимирович 4 роки тому

    Адвокат, м. Вінниця, 9 років досвіду

    Для того, чтобы сменить фамилию, следует обратиться в отделение регистрации актов гражданского состояния по месту регистрации (прописки) и предоставить указанные ниже документы:

    Заявление.Свидетельство о рождении.Свидетельство о заключении или расторжении брака (если таковые имеются).Свидетельство о рождении несовершеннолетних детей (если таковые имеются);Справка о предыдущих изменениях фамилии, имени или отчества заявителя и его родителей (если таковые имеются);Фото 3x4;Чек об оплате государственной пошлины.

    Представителям государственного учреждения даётся 12 недель на принятие решения по данному вопросу. Срок может быть продлён до полугода, если в процессе были обнаружены серьёзные нарушения.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України