Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 17 жовтня 2020, питання №31081

Имеет ли право мать мужа выгнать с квартиры жену мужа?

Подскажите пожалуйста имеет ли право мать мужа выгнать с квартиры жену мужа, жена в квартире не прописана, а ребёнок прописан???

Відповіді юристів (2)

    Дмитрий
    Дмитрий 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 12 років досвіду

    Спілкуватися у чаті
    • Якщо відповідати коротко, виселити Вас з будинку надзвичайно складно! Виселити Вас з дитиною можуть лише на підставі рішення суду або Вашої власної заяви. Виселення взагалі дуже складна справа.
    • Відповідно до статті 157 Житлового кодексу України членів сім'ї власника жилого будинку (квартири) може бути виселено у випадках, передбачених законом.
    • Такими випадками можуть бути:

    - якщо наймач, члени його сім'ї або інші особи, які проживають разом з ним, систематично руйнують чи псують жиле приміщення;- використовують його не за призначенням;- систематичним порушенням правил співжиття роблять неможливим для інших проживання з ними в одній квартирі чи в одному будинку, а заходи запобігання і громадського впливу виявились безрезультатними, виселення винних на вимогу наймодавця або інших заінтересованих осіб провадиться без надання іншого жилого приміщення.

    • Також зазначимо, що згідно зі статтею 383 Цивільного кодексу України власник житлового будинку, квартири має право використовувати помешкання для власного проживання, проживання членів своєї сім'ї, інших осіб і не має права використовувати його для промислового виробництва.
    • Крім того, згідно зі статтею 405 Цивільного кодексу України члени сім'ї власника житла, які проживають разом з ним, мають право на користування цим житлом відповідно до закону. Житлове приміщення, яке вони мають право займати, визначається його власником.
    • Проте член сім'ї власника житла втрачає право на користування цим житлом у разі відсутності члена сім'ї без поважних причин понад один рік, якщо інше не встановлено домовленістю між ним і власником житла або законом.
    • Так, відповідно до статті 7 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» та розділу ІІІ Порядку зняття з реєстрації місця проживання особи здійснюється на підставі:
    • заяви про зняття особи з реєстрації місця проживання, яка подається особою або її законним представником;
    • судового рішення, яке набрало законної сили, про позбавлення права власності на житлове приміщення або права користування житловим приміщенням, про виселення, про визнання особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою;
    • свідоцтва про смерть;
    • паспорта або паспортного документа, що надійшов з органу державної реєстрації актів цивільного стану, або документа про смерть, виданого компетентним органом іноземної держави, легалізованого в установленому порядку.
    • Оскільки у Вас є неповнолітня дитина, вважається, що вона проживає з Вами, а при виселенні суд повинен звернути увагу на це та дослідити всі обставини з урахуванням інтересів дитини.
    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Подскажите пожалуйста имеет ли право мать мужа выгнать с квартиры жену мужа, жена в квартире не прописана, а ребёнок прописан???

    если владелец квартирі свекровь - то может, так так проживать невестка может с согласия всех владельцев...


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України