Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

10 травня 2021, питання №42151 175₴

Обмін першого водійського посвідчення, яке видано на 2 роки

Я знаходжусь за кордоном, а термін дії першого водійського посвідчення вийшов. Приїхати сам для обміну водійського посвідчення на даний момент не можу. Нове посвідчення я можу замовити в "Особистому кабінеті водія", але отримувати мені його потрібно особисо в Сервісному центрі МВС. Тобто, всі потрібні документи чи дані я подам онлайн, залишиться тільки фізично забрати права.
Чи можу я написати доручення на когось, щоб він отримав мої нові прав і здав мої старі? І якщо ні, то яким чином можна отримати нові водійські права, без моєї присутності(щоб родичі забрали, чи якось так)?

Відповіді юристів (22)

    Винограденко Антон Анатолійович
    Винограденко Антон Анатолійович 3 роки тому

    Юрист, м. Харків, 13 років досвіду

    Доброго дня!

    Так ви можете виписати доручення (довіренність) на будь-яку особу, яка може отримати за вас посвідчення. Довіреність яку вам зробить нотаріус за місцем вашого перебування потрібно буде перекласти на українську мову і легалізувати (апостиль). Але є країни в яких апостиль ставити на довіренність не потрібно.

    Повний список країн, в яких офіційно апеостиль не потрібен:
    1. Азербайджан
    2. Вірменія
    3. Білорусь
    4. Болгарія
    5. Македонія (Колишня Югославська Республіка)
    6. Угорщина
    7. Грузія (не поширюється на Автономну Республіку Абхазії і Південної Осетії)
    8. Казахстан
    9. Киргизстан
    10. Латвія
    11. Литва
    12. Монголія
    13. Польща
    14. Республіка Молдова
    15. Росія
    16. Румунія
    17. Сербія
    18. Таджикистан
    19. Узбекистан
    20. Чехія
    21. Естонія
    • Антон Клієнт 3 роки тому

      Дякую за відповідь. Просто я багато де уточнював, і всюди була відповідь що не можливо отримати навіть по дорученню, що потрібна тільки особиста присутність.

      • Винограденко Антон Анатолійович
        Винограденко Антон Анатолійович 3 роки тому

        Юрист, м. Харків, 13 років досвіду

        Так як ні де не сказано, що не можливо отримати документ за довіренністю - тому вважаю, що отримати буде цілком можливо.

        Наголошуйте на тому, що ВССУ свого часу прямо вказав, що повноваження, надані на підставі довіреності, повинні виконуватися відповідно до змісту такої довіреності та в її межах (див. ухвалу ВССУ від 11.05.2012 р. у справі № 6-4566св12).

        Конституційним принципом є принцип верховенства права який закріплений у ст. 8 Конституції України, громадяни здійснюють свої права за принципом “дозволено все, що прямо не заборонено законом”, а державні органи та їх посадові особи — за принципом “дозволено лише те, що прямо визначено законом”

    Винограденко Антон Анатолійович
    Винограденко Антон Анатолійович 3 роки тому

    Юрист, м. Харків, 13 років досвіду

    Доброго дня!

    Додам, що після того, як Ви дізнаєтеся напевно що Вам необхідний апостиль, можете сміливо звертатися в будь-яке бюро перекладів, вони зможуть апостилювати, перекласти і нотаріально засвідчити вашу довіренність. Наприклад https://jurklee.ua/uk/ (не реклама)

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    Нигде на сайтах сервисного центра не указано что Водитель лично должен получить водительское удостоверение.

    Но при получении водитель подписывает бланк что он их получил.

    Исходя из этого - скорее всего возможно получить по доверенности .

    Но лучше уточните на горячей линии - чтоб зря не тратить деньги на доверенность , переводы и апостиль.

    Тел. 044 290 19 88

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 3 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Добрый день!

    По Вашему вопросу сообщаю следующее:

    необходимо в консульстве оформить доверенность и направить ее почтой доверенному лицу в УКРАИНУ, далее , доверенное лицо идет к нотариусу делает нотариальный перевод доверенности на украинский язык и проставляется апостиль для легализации(нужно уточнить нужен ли апостиль), далее начинает процедуру получения Вашего удостоверения на основании доверенности.

    После получения документа хранит его в указанном месте или пересылает Вам почтой в страну пребывания

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Добрый день!

    Оформите в консульском отделе Посольства Украины той страны в которой Вы находитесь или у местного нотариуса (с обязательным апостилированием) доверенность.

    В доверенности необходимо указать какие полномочия Вы предоставляете заверенному лицу.

    Обычно указывают:

    быть представителем в органах МВД, ГИБДД, МРЭО, МОТОТРЭР и иных органах и организациях с правом сдавать документы и получать документы, заявления, справки, в том числе водительское удостоверение на право управление транспортным средством. Дайте полномочия подписи и оплаты пошлин.

    Савченко Олександр
    11.4%
    Савченко Олександр 3 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня, Антоне!

    ПОЛОЖЕННЯ про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/340-93-%D0%BF#...):

    23. Посвідчення водія видається особисто під підпис після пред’явлення паспорта громадянина України або тимчасового посвідчення громадянина України, посвідки на постійне проживання, посвідки на тимчасове проживання, посвідчення біженця, посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту, посвідчення особи, якій надано тимчасовий захист, та оригіналу медичної довідки встановленого зразка, дійсної на дату подання заяви щодо обміну посвідчення водія або отримання його після втрати чи викрадення.

    29-1.Отримання замовленого через електронний кабінет водія або Портал Дія, у тому числі з використанням мобільного додатка, посвідчення водія відбувається позачергово з урахуванням вимог пункту 23 цього Положення в територіальному сервісному центрі МВС, зазначеному в електронній заяві особи.

    Інструкція про порядок приймання іспитів для отримання права керування транспортними засобами та видачі посвідчень водія (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0074-10#Text):

    V. Оформлення та видача посвідчення водія

    3. Посвідчення водія видається особі безпосередньо під підпис у заяві після пред'явлення нею документа, що її посвідчує.

    10. Якщо особа не отримала посвідчення водія протягом шести місяців з дня його оформлення, уповноважений працівник ТСЦ МВС у письмовій формі попереджає особу про знищення посвідчення водія в разі його неотримання протягом року з дня його оформлення.

    Посвідчення водія знищується в разі неотримання його особою протягом року в порядку, визначеному розділом XIV цієї Інструкції. При цьому видача нового посвідчення водія здійснюється на загальних підставах, з дотриманням вимог цієї Інструкції та в установленому законодавством порядку.

    1) Чи можу я написати доручення на когось, щоб він отримав мої нові прав і здав мої старі? - на жаль, ні.

    2) І якщо ні, то яким чином можна отримати нові водійські права, без моєї присутності(щоб родичі забрали, чи якось так)? - без вашої присутності це неможливо. Однак, у Вас буде цілий рік з дня оформлення водійського посвідчення, щоб приїхати в Україну та самостійно його забрати в територіальному сервісному центрі МВС України.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!

    • Антон Клієнт 3 роки тому

      Ну ситуація в загальному зрозумілішою не стала) Так само хтось каже що можна, а хтось що ні. З приводу того що видається під підпис, я звичайно не маю юридичної освіти, тому і написав сюди. Але як я знаю, довіреність для того і робиться, щоб отримати те що під підпис видається для іншою людини, тобто людина з довіреністю, може повністю представляти права другої людини, підписуватися, платити рахунки і так далі.

      • Костромина Виктория
        20%
        Костромина Виктория 3 роки тому

        Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

        если Вы получаете первое - нужно лично Ваше присутствие и подпись и Вас фотографируют

        а по поводу повторного - нигде по сути не указывается что нужно лично

        почему я Вам и написала - позвоните а гарячую линию сервисного центра и уточните - Тел. 044 290 19 88

        • Антон Клієнт 3 роки тому

          Хорошо, спасибо, так и буду делать - звонить и уточнять. Просто боюсь что ответ на вопрос на гарячей линии может быть отрицательным не потому что с точки зрения это не возможно, а потому что такое практически никто никогда не делает.

          • Костромина Виктория
            Костромина Виктория 3 роки тому

            Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

            Хорошо, спасибо, так и буду делать - звонить и уточнять. Просто боюсь что ответ на вопрос на гарячей линии может быть отрицательным не потому что с точки зрения это не возможно, а потому что такое практически никто никогда не делает.

            позвоните несколько раз в разные центры - https://hsc.gov.ua/kontakti/kontakti-gsts-pidrozdi...

            или выберите любой по ссылке

            04128, м. Київ, вул. Туполєва, 19запис через е-чергу (https://equeue.hsc.gov.ua/#/login)відновлення та обмін національного посвідчення водія;видача міжнародного посвідчення водія;оформлення довідок про несудимість.запис на теоретичний/практичний іспити за т08131, Київська область, Києво-Святошинський р-н, с. Софіївська Борщагівка, вул. Велика Кільцева, 110-Азапис через е-чергу (https://equeue.hsc.gov.ua/#/login)реєстрація/ перереєстрація транспортних засобів;видача міжнародного посвідчення водія, відновлення та обмін національного посвідчення водія;оформлення довідок про несудимість. вт-пт: 9:00-18:00сб: 9:00-16:45нд-пн: вихідний Телефон для довідок(044) 374-80-47Телефон начальника(044) 374-03-40 tsc8047_kyiv@hsc.gov.uaелефоном: (044) 374-80-42 вт-пт: 9:00-18:00сб: 9:00-16:45нд, пн: вихідний Телефон для довідок(044) 374-80-42Телефон начальника(044) 374-81-42 tsc8042_kyiv@hsc.gov.ua
            • Антон Клієнт 3 роки тому

              Хорошо, спасибо!

        • Антон Клієнт 3 роки тому

          Хорошо, спасибо, так и буду делать - звонить и уточнять. Просто боюсь что ответ на вопрос на гарячей линии может быть отрицательным не потому что с точки зрения это не возможно, а потому что такое практически никто никогда не делает.

          • Винограденко Антон Анатолійович
            Винограденко Антон Анатолійович 3 роки тому

            Юрист, м. Харків, 13 років досвіду

            Понимаете, контролирующие органы иногда сами не знают как правильно действовать. Поэтому их нужно иногда тормошить. Если они не выдают документ по доверенности пусть укажут конкретно норму закона где это прописано. Такую норму они не найдут

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Ну ситуація в загальному зрозумілішою не стала) Так само хтось каже що можна, а хтось що ні. З приводу того що видається під підпис, я звичайно не маю юридичної освіти, тому і написав сюди. Але як я знаю, довіреність для того і робиться, щоб отримати те що під підпис видається для іншою людини, тобто людина з довіреністю, може повністю представляти права другої людини, підписуватися, платити рахунки і так далі.

    Вы правильно понимаете, по доверенности кто-либо может получить Ваши права.

    Винограденко Антон Анатолійович
    Винограденко Антон Анатолійович 3 роки тому

    Юрист, м. Харків, 13 років досвіду

    Так, в нашій країні потрібно усього добиватися. Наголошувати на своїй правоті, якшо ніде в інструкціях на сказано, що отримати посвідчення неможливо за довіренністю - тоді таке отримання посвідчення можливе за довіренністю на загальних підставах представництва згідно діючого законодавства України

    Антон Клієнт 3 роки тому

    Я просто тому і дізнаюсь так детально, тому що підозрюю, що навіть якщо людина прийде в Сервісний центр з повним пакетом документів, які дозволять їй отримати мої права, то все буде не так легко.

    • Винограденко Антон Анатолійович
      40%
      Винограденко Антон Анатолійович 3 роки тому

      Юрист, м. Харків, 13 років досвіду

      Не хвилюйтеся. Інших варіантів отримати посвідчення у вас, на жаль, на данний момент, не має. У разі відмови прийняття довіреності йдіть на прийом до начальника, телефонуйте до гарячої лінії, в поліцію, тобто захищайте свої права.

      Успіхів!

      • Антон Клієнт 3 роки тому

        Добре. Дякую за пораду!

    Карпенко Андрей Владимирович
    28.6%
    Карпенко Андрей Владимирович 3 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    В доверенности укажите:

    быть представителем в органах МВД, Сервисном центре МВД и иных органах и организациях с правом сдавать документы и получать документы, заявления, справки, в том числе водительское удостоверение на право управление транспортным средством. Дайте полномочия подписи и оплаты пошлин.

    • Антон Клієнт 3 роки тому

      Дякую за пораду!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України