Задайте питання юристу

833 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 28 жовтня 2023, питання №95741

Власниця квартири багатоповерхового будинку не надає доступ до квартири для виконання ремонту опалення

Доброго дня. В багатоповерховому будинку потребує ромонту стояк опелення, що проходить крізь квартири (14 поверхів) по одній з кімнат квартири. Протікає між перекриттям першого поверху та підвалу. Власниця квартири на першому поверсі не надає можливості провести ремонті роботи, не має згоди потрапити в пріміщення. Взагалі ні з ким не хоче розмовляти. Як вирішити питання доступу в квартиру для виконання ремонтних робіт?

Відповіді юристів (2)

    Богун Сергій Павлович

    У разі необхідності проведення огляду та ліквідації або відвернення аварії такий порядок передбачений Законом «Про житлово-комунальні послуги».

    Так, статтею 29 цього Закону визначено, що власник зобов'язаний забезпечити цілодобовий доступ до свого житла, іншого об'єкта нерухомого майна для ліквідації та відвернення аварій, пов'язаних із наданням відповідної комунальної послуги.

    Згідно з ст. 8 Закону доступу до житла, інших об’єктів нерухомого майна для ліквідації аварій, усунення неполадок санітарно-технічного та інженерного обладнання, його встановлення і заміни, проведення технічних та профілактичних оглядів і перевірки показань приладів - розподілювачів теплової енергії та/або вузлів обліку, що забезпечують індивідуальний облік споживання відповідної комунальної послуги у квартирах (приміщеннях) багатоквартирного будинку, в порядку, визначеному законом і договорами про надання комунальних послуг;.

    Доступ до «житла» особи без згоди володільця чи користувача такого приміщення може бути здійснений виключно за рішенням суду.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олександре!

    Єдиний вихід для Вас - це звернення до суду.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України