Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 21 января 2024, вопрос №100567

Чи можуть особі з інвалідністю 3-ї групи примусово понизити частку ставки через інвалідність?

Чоловік працює в університеті на науково-педагогічній посаді на повну ставку і має інвалідність 3-ї групи.

Чи можуть йому як особі з інвалідністю 3-ї групи примусово понизити частку ставки без його заяви?

Якими нормативно-правовими актами регулюється це питання?

Ответы юристов (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Світлана!

    Ні, інвалідність не може бути підставою для пониження ставки. Це є грубе порушення законів про працю та прав людини.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Світлана Клиент 3 месяца назад

      Щиро дякую! А Ви могли б, будь ласка, підказати нормативно-правові акти, за допомогою яких можна обгрунтувати цю позицію керівництву закладу вищої освіти?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Статтею 172 Кодексу законів про працю України, особі з інвалідністю за бажанням або за вимогами індивідуальної програми реабілітації можуть встановлюватися режим роботи на умовах неповного робочого дня (неповного робочого тижня) та пільгові умови праці. Якщо у рекомендаціях МСЕК зазначено, що особа з інвалідністю може працювати за своєю посадою на умовах скороченого робочого дня, роботодавець на прохання працівника зобов’язаний встановити йому неповний робочий час. Для цього працівник повинен подати заяву про встановлення неповного робочого часу, а роботодавець видати відповідний наказ.

        У разі незгоди працівника на переведення його на неповний робочий день роботодавець не має права в односторонньому порядку встановити йому неповний робочий день.

        За посиланням можете ознайомитись з повним текстом роз'яснень Держпраці з цього приводу https://smu.dsp.gov.ua/news/trudovi-prava-osib-z-i....


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України