Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 25 января 2024, вопрос №100788

Про наявність чи відсутність конфлікту інтересів?

СИТУАЦІЯ
Керівник відділу освіти має в своєму підпорядкуванні школа та садочки, в одному із них працює директором ОСОБА 1.
Керівник ВО уклав договір про постачання продуктів харчування з ФОП, який є близький родич ОСОБИ 1.
Чи можуть ОСОБУ 1 притягнути до адм./крим. відповідальності за конфлікт інтересів?

Ответы юристов (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Марія!

    Скорше за все, конфлікт інтересів в даному випадку відсутній.

    Для розуміння моєї позиції, давайте розглянемо усі, передбачені українським законодавством варіанти конфлікту інтересів, починаючи з їх визначення.

    Взагалі конфлікт інтересів - це конфлікт між публічно-правовими обов'язками і приватними інтересами державної посадової особи, за якого її приватні інтереси, котрі випливають з її положення як приватної особи, здатні неправомірним чином вплинути на виконання цією державною посадовою особою її офіційних обов'язків або функцій.

    Існує так званий потенційний конфлікт інтересів, тобто наявність у особи приватного інтересу у сфері, в якій вона виконує свої службові чи представницькі повноваження, що може вплинути на об’єктивність чи неупередженість прийняття нею рішень, або на вчинення чи невчинення дій під час виконання зазначених повноважень (ст.1 Закону України «Про запобігання корупції»).

    Крім того, ми можемо говорити про реальний конфлікт інтересів - суперечність між приватним інтересом особи та її службовими чи представницькими повноваженнями, що впливає на об’єктивність або неупередженість прийняття рішень, або на вчинення чи невчинення дій під час виконання зазначених повноважень (ст.1 Закону України «Про запобігання корупції»).

    Приватний інтерес – будь-який майновий чи немайновий інтерес особи. Такий інтерес може зумовлюватись особистими, сімейними, дружніми чи іншими позаслужбовими стосунками з фізичними чи юридичними особами, а також іншими обставинами.

    Невід’ємною складовою конфлікту інтересів є службові/представницькі повноваження та вплив (можливість впливу) приватного інтересу на об’єктивність або неупередженість прийняття рішень, вчинення чи невчинення дій під час реалізації таких повноважень.

    Приватний інтерес здатний впливати на об’єктивність або неупередженість прийняття рішень, вчинення чи невчинення дій лише під час реалізації дискреційних службових чи представницьких повноважень.

    Суперечність полягає в тому, що, з одного боку, в особи наявний приватний інтерес (майновий або немайновий), а з іншого – особа, уповноважена на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, має виконувати свої службові обов’язки в інтересах держави, територіальної громади, виключаючи можливість будь-якого впливу приватного інтересу.

    Закон "Про запобігання корупції" визначає, що певні особи зобов’язані, зокрема, повідомляти не пізніше наступного робочого дня з моменту, коли особа дізналася чи повинна була дізнатися про наявність у неї реального чи потенційного конфлікту інтересів, безпосереднього керівника. У випадку перебування особи на посаді, яка не передбачає наявності у неї безпосереднього керівника, або в колегіальному органі вона повідомляє Національне агентство чи інший визначений законом орган або колегіальний орган, під час виконання повноважень у якому виник конфлікт інтересів, відповідно.

    Безпосередній керівник особи або керівник органу, дякий може звільнити чи ініціювати звільнення працівника з посади протягом двох робочих днів після отримання повідомлення про наявність цього працівника конфлікту інтересів, ухвалює рішення щодо врегулювання конфлікту інтересів, про що повідомляє відповідну особу.

    Заходи зовнішнього врегулювання конфлікту інтересів та порядок їх застосування визначені в статтях 29–34 закону "Про запобігання корупції".

    https://nazk.gov.ua/uk/pokaznyky-diyalnosti-departamentu/#:~:text=Реальний%20конфлікт%20інтересів%20–%20суперечність%20між,під%20час%20виконання%20зазначених%20повноважень.

    Оскільки керівник ВО, уклав угоду з ФОП, який є родичем директора школи, не має жодного родинного відношення ані до згаданого директора школи (окрім підпорядкування), ані до фізичної особи, яка представляє сторону ФОП, то його дії цілком відповідають чинному законодавству і в цілому не суперечать вимогам Закону України "Про запобігання корупції".

    Отже ніякої відповідальності в даному випадку бути не може за визначенням.

    Хібо що в діях керівника ВО буде інакший склад правопорушення, не пов'язаний прямо з конфліктом інтересів. Але то зовсім інша історія, яка до Вашого питання відношення не має.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Відповів Вам у платному питанні.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України