Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 01 лютого 2024, питання №101295

Питання з приводу зняття з військового обліку призовників призовника

Вітаю. Маю запитання стосовно зняття з військового обліку людини призовного віку. На даний момент маю наступний порядок дій. Було оформлено дозвіл на виїзд на ПМП, у рішенні вимагають пройти процедуру зняття з реєстрації місця проживання. У ЦНАП вимагають знятися з військового обліку і принести їм відповідну довідку про зняття та вилучення військово-облікового документу. У військоматі відмовляються у оформлені послуги 01420 ( Зняття з військового обліку призовників ) керуючись якимось розпорядженням, та вимагаючи довідку
про припинення громадянства України, яка видається Керівником посольства / консульської установи України. На заперечення, що я, як людина призовного віку, яка має лише приписне та не є військовозабов'язаною особою, відповідають, що отримане мною рішення ГУ ДМС України про надання дозволу на виїзд на ПМП не є підставою для зняття мене з обліку призовників, і це є документом який стосується суто мене особисто. Підкажіть, будь ласка,
1. Чи законні дії працівників ТЦК, які повідомляють, що мене не буде знято з військового обліку і даний документ не є підставою ( та вимагаючи втрату громадянства, що підтверджується у консульстві )
2.Чи дійсно я маю право на зняття з військового обліку згідно Закону України про про військовий обов'язок і військову службу а саме ст.37 п.5 пп.1 абз 3 в якому йдеться, що зняттю з військового обліку призовників підлягає людина, яка ВИБУВАЄ на строк більше трьох місяців за межі України, що на мою думку та думку Касаційного адміністраційного суду підтверджується відповідним рішенням Міграційної служби України.
3. Можливо я не правий і все ж таки вважаюсь військовозабов'язаним у очах держави тому не підлягаю зняттю з обліку призовників ( не проходив ніяку підготовку, не служив, не проходив кафедру, маю лише приписне ).
Буду дуже вдячним за Вашу відповідь

P.S.: Хочу доповнити, що також маю громадянство країни ЄС, і документ який його підтверджує. Якщо це якось може повпливати на моє питання.

Відповіді юристів (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Єгоре!

    Частина друга статті 19 Конституції України встановлює, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

    Відповідно до абзацу 2 пункту 1 частини 5 статті 37 Закону України «Про військовий обов'язок та військову службу» зняттю з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) громадяни України, які вибувають на строк більше трьох місяців за межі України.

    Згідно з п. 53 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України № 1487 від 30 грудня 2022 року, зняття з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які виїжджають за кордон на строк більше трьох місяців, здійснюється після особистого прибуття їх до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, підрозділу Служби зовнішньої розвідки з документами, що підтверджують виїзд за кордон.

    У Вашому випадку, документи, що підтверджують виїзд за кордон є дозвіл ДМСУ на виїзд на ПМП за кордоном.

    Вимагання документів про втрату громадяянства - це взагалі якісь несимітниці. Оскільки маючи громадянство іншої держави, Ви все одно залишаєтесь громадянином України на її території.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Єгор Клієнт 3 місяці тому

      Дякую за відповідь. Хочу уточнити, чи вірне твердження, що згідно до чинного законодавства, "зняттю з обліку для громадян України, які вибувають на строк більше трьох місяців за межі України" стосується виключно призовників?


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України