Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 09 февраля 2024, вопрос №101858

Інформація про звільнення з практики

Мені повідомили, що я був звільнений із місця практики за порушення трудової дисципліни. То була відповідь на мою скаргу. Чи вважається таке повідомлення рівноцінним запису до трудової книжки?

Ответы юристов (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Дброго дня, Дмитре!

    Відповідно до статті 29 Закону України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 р.№ 5067-VI (далі – Закон № 5067) запис про проходження стажування роботодавець вносить до трудової книжки (за наявності), яка в разі відсутності на вимогу працівника оформлюється згідно із законодавством.

    Відомості про проходження стажування вносяться до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування в порядку, встановленому Пенсійним фондом України за погодженням із центральним органом виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері соціального захисту населення.

    Після укладення договору про стажування роботодавець затверджує індивідуальну програму стажування та видає наказ про проходження стажування, у якому зазначаються строки і місце його проходження (структурний підрозділ), професія (кваліфікація) або спеціальність (освітній ступінь) стажиста, режим стажування, а також його керівник (п. 10 Порядку № 20).

    На підставі наказу (розпорядження) роботодавець повинен внести запис про проходження студентом (учнем) стажування до його трудової книжки відповідно до вимог абзацу п’ятого ч. 1 ст. 29 Закону № 5067 і п. 13 Порядку № 20.

    Згідно з Інструкцією про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженою спільним наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства соціального захисту населення України від 29.07.1993 р. № 58 (далі – Інструкція № 58), запис до трудової книжки повинен бути внесений у тижневий строк з дня прийняття студента (учня) на стажування (п. 2.2 Інструкції № 58).

    У трудовій книжці зазначають:

    • посаду;
    • період і місце проходження стажування (структурний підрозділ);
    • спеціальність (кваліфікацію) або професію (кваліфікаційний рівень) стажиста (п. 2.17 Інструкції № 58).

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Давидко Ігор Анатолійович
    Давидко Ігор Анатолійович 3 месяца назад

    Юрист, г. Сумы, 30 лет опыта

    Перез застосуванням стягнення роботодавець повинен отримати письмові пояснення від Вас. Якщо це не мало місця, у Вас є позитивні очікування результату від оскарження у судовому порядку такого звільнення.

    p.s. але це лише битва. якщо це війна, оцініть свої шанси у ній і причини цього.

    • Дмитро Клиент 3 месяца назад

      Пояснення в соц.мережі враховується?

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 2 месяца назад

    Юрист, г. Львов, 8 лет опыта

    Доброго вечора. Ви можете звернутись до суду з позовом, зокрема письмовою позовною заявою, для захисту Ваших прав. Безпосередньо в місцевих загальних судах (минуючи комісії з трудових спорів) розглядаються трудові спори за заявами: 1) працівників підприємств, установ, організацій, де комісії по трудових спорах не обираються; 2) працівників про поновлення на роботі незалежно від підстав припинення трудового договору, зміну дати і формулювання причини звільнення, оплату за час вимушеного прогулу або виконання нижчеоплачуваної роботи, за винятком спорів працівників, вказаних у частині третій статті 221 і статті 222 Кодексу законів про працю України.

    Також Ви можете обережно пробувати письмово скаржитись до Держпраці (Державної служби України з питань праці). Держпраці відповідно до покладених на неї завдань: ... здійснює державний контроль за додержанням вимог законодавства про працю, зайнятість населення в частині дотримання прав громадян під час прийому на роботу та працівників під час звільнення з роботи.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України