Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 27 марта 2024, вопрос №104498 240₴

Рішення влк стосовно придатності до служби.

Чи може голова влк визнати придатним якщо є декілька хворіб з категорією "в".Бо давніше 21 року я проходив влк і по одній статті з "в" був визнаний обмежено придатним.Чи тепер треба мати хворобу з статтею "б"?щоб бути обмежено придатним?І чи враховуєтся кількість статтей з хворобами "в" категорії ,якщо їх декілька як в моєму випадку на рішення про придатність.Чи я можу оскаржувати це рішення влк?

Ответы юристов (14)

    Дерій Владислав Олегович
    25%

    Доброго дня!

    Згідно статті 21 "в" придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально.

    Згідно із пунктом 20.4 глави 20 розділу II Наказу МОУ №402:

    За статтями (пунктами статей) Розкладу хвороб, що передбачають індивідуальну оцінку придатності або обмежену придатність до військової служби осіб, які пройшли медичний огляд за графами II, III, ВЛК приймає одну з таких постанов:

    • "обмежено придатний до військової служби";
    • "придатний до військової служби".

    У воєнний час за статтями (пунктами статей) Розкладу хвороб, що передбачають індивідуальну оцінку придатності або обмежену придатність до військової служби осіб, які пройшли медичний огляд за графами II, III, ВЛК приймає постанову "придатний до військової служби".

    ВИСНОВОК

    На жаль, в умовах воєнного часу ВЛК якщо у Вас стаття 21 "в" - ВЛК визнає Вас придатним до військової служби. При цьому кількість статтей з пунктом "в" не має значення. Щоб отримати обмежену придатність бажано мати хоча б одну статтю Розкладу хвороб з пунктом "б"

    Щоб не залежати від рішення ВЛК - ознайомтесь також з іншими підставами для відстрочки, які зазначені у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25%

    Доброго дня, Володимире!

    За пунктом "в" Вас не визнають обмежено придатним у воєнний час, оскільки пункт "в" передбачає "придатність" або "обмежену придатність, яка визначається індівідуально. Тому те, що було у 2021 році можете вже не брати до уваги.

    Відповідно до пункту 20.4 глави 20 розділу II Наказу МОУ №402:

    "За статтями (пунктами статей) Розкладу хвороб, що передбачають індивідуальну оцінку придатності або обмежену придатність до військової служби осіб, які пройшли медичний огляд за графами II, III, ВЛК приймає одну з таких постанов:

    "обмежено придатний до військової служби";

    "придатний до військової служби".

    У воєнний час за статтями (пунктами статей) Розкладу хвороб, що передбачають індивідуальну оцінку придатності або обмежену придатність до військової служби осіб, які пройшли медичний огляд за графами II, III, ВЛК приймає постанову "придатний до військової служби".

    Отже, для визнання Вас обмежено придатним Ваша хвороба повинна підпадати під пункт "б". Кількість стеттей з хворобами, які підпадають під пункт "в" ВЛК не враховується.

    Не бачу причини для оскарження рішення ВЛК з тієї причини, що за пунктом "в" Вас визнали придатним. Інша справа, якщо рішення ВЛК буде не відповідати дійсності і замість пункту "б" Вам поставлять пункт "в". У такому випадку Ви можете оскаржити відповідне рішення ВЛК.

    Відповідно до глави 3 розділу І Наказу МОУ №402 «Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України», яка регулює порядок подання та розгляду звернень штатними ВЛК:

    «3.1. Вимоги до звернення військовослужбовців та інших осіб, указаних у пункті 1.2 глави 1 розділу I цього Положення, їх права, порядок та строки розгляду пропозицій, заяв та скарг, а також обов’язки штатних ВЛК щодо розгляду звернень регулюються Законом України «Про звернення громадян», Інструкцією про організацію розгляду звернень та проведення особистого прийому громадян у Міністерстві оборони України та Збройних Силах України, затвердженою наказом Міністерства оборони України від 28 грудня 2016 року № 735, зареєстрованою у Міністерстві юстиції України 23 січня 2017 року за № 94/29962.

    3.2. Скарги до штатних ВЛК подаються в строк, визначений Законом України «Про звернення громадян».

    3.3. Скарги на дії (бездіяльність) чи постанови позаштатних ВЛК подаються до штатних ВЛК згідно з адміністративно-територіальними зонами відповідальності, наведеними у додатку 2 до наказу Міністерства оборони України від 16 листопада 2016 року № 608 «Про затвердження адміністративно-територіальних зон відповідальності закладів охорони здоров’я Збройних Сил України за організацію медичного забезпечення».

    Скарги на дії (бездіяльність) чи постанови ВЛК районних (міських) ТЦК та СП подаються за підпорядкованістю до ВЛК Київського міського ТЦК та СП, Севастопольського міського ТЦК та СП, обласних ТЦК та СП, ТЦК та СП Автономної Республіки Крим.

    Дії (бездіяльність), рішення, постанови, прийняті ВЛК обласних (Київського міського, Севастопольського міського) ТЦК та СП, ТЦК та СП Автономної Республіки Крим, оскаржуються в штатних ВЛК.

    Дії (бездіяльність), рішення, прийняті за результатами розгляду звернень ВЛК регіону, оскаржуються в ЦВЛК.

    3.4. У разі визнання штатною ВЛК заяви чи скарги щодо перегляду (скасування) постанови ВЛК обґрунтованою, ВЛК штатної ВЛК переглядає оскаржувану постанову ВЛК або приймає рішення про направлення на повторний (контрольний) медичний огляд".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Volodymyr Клиент 30 дней назад

    Не стаття 21 а 2021 рік я мав наувазі.а статті 61,62,64,30 в.І їх кількість не враховується я правильно розумію?Треба щоб була "б"категорія тепер на обмежено придатний?

    • Дерій Владислав Олегович

      Згідно статтей 61,62,64,30 "в" придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально. Тому Вас визнають придатним. Кількість статтей не має значення.

      В 21 році Вас визнали обмежено придатним, адже був мирний час.

      На даний час, щоб Вас визнали обмежено придатним потрібно щоб був підпункт "б"

    Богун Сергій Павлович
    18.8%

    Доброго дня.

    Ступінь придатності до військової служби, перелік хвороб, розладів здоров’я та питання проведення військової лікарської експертизи військовослужбовців регулюється Положенням про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міністра оборони України від 14 серпня 2008 року № 402.

    Згідно Положення № 402 постанови ВЛК приймаються на підставі Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (додаток 1), пояснень щодо застосування статей Розкладу хвороб (додаток 2) та таблиць додаткових вимог до стану здоров'я ТДВ) (додаток 3).

    При встановленні ступеня придатності до військової служби ВЛК керується Поясненнями щодо застосування статей Розкладу хвороб, станів та фізичних вад (Додаток 2 до Положення № 402).

    Вимоги до звернення військовослужбовців та інших осіб, указаних у пункті 1.2 глави 1 розділу I цього Положення, їх права, порядок та строки розгляду пропозицій, заяв та скарг, а також обов’язки штатних ВЛК щодо розгляду звернень регулюються Законом України «Про звернення громадян», Інструкцією про організацію розгляду звернень та проведення особистого прийому громадян у Міністерстві оборони України та Збройних Силах України, затвердженою наказом Міністерства оборони України від 28 грудня 2016 року № 735, зареєстрованою у Міністерстві юстиції України 23 січня 2017 року за № 94/29962.

    Скарги до штатних ВЛК подаються в строк, визначений Законом України «Про звернення громадян».

    Скарги на дії (бездіяльність) чи постанови позаштатних ВЛК подаються до штатних ВЛК згідно з адміністративно-територіальними зонами відповідальності, наведеними у додатку 2 до наказу Міністерства оборони України від 16 листопада 2016 року № 608 «Про затвердження адміністративно-територіальних зон відповідальності закладів охорони здоров’я Збройних Сил України за організацію медичного забезпечення».

    Скарги на дії (бездіяльність) чи постанови ВЛК районних (міських) ТЦК та СП подаються за підпорядкованістю до ВЛК Київського міського ТЦК та СП, Севастопольського міського ТЦК та СП, обласних ТЦК та СП, ТЦК та СП Автономної Республіки Крим.

    Дії (бездіяльність), рішення, постанови, прийняті ВЛК обласних (Київського міського, Севастопольського міського) ТЦК та СП, ТЦК та СП Автономної Республіки Крим, оскаржуються в штатних ВЛК.

    Дії (бездіяльність), рішення, прийняті за результатами розгляду звернень ВЛК регіону, оскаржуються в ЦВЛК.

    У разі визнання штатною ВЛК заяви чи скарги щодо перегляду (скасування) постанови ВЛК обґрунтованою, ВЛК штатної ВЛК переглядає оскаржувану постанову ВЛК або приймає рішення про направлення на повторний (контрольний) медичний огляд.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    Чи може голова влк визнати придатним якщо є декілька хворіб з категорією "в".Бо давніше 21 року я проходив влк і по одній статті з "в" був визнаний обмежено придатним.

    Так, може і зобов'язаний визнати особу придатною до військової служби, якщо встановено пункт "в" певної статті. На жаль, у воєнний час правила саме такі. У мирний час ви оглядалися по графі I, зараз - по графі II. Тому пункт "в" переважної більшості статей - це придатний до військової служби, незалежно від приписів статті про те, що придатність або обмежена придатність визначається індивідуально.

    Чи тепер треба мати хворобу з статтею "б" щоб бути обмежено придатним??

    Так, наразі, аби отримати статус обмежено придатного, потрібно мати саме пункт "б".

    І чи враховуєтся кількість статтей з хворобами "в" категорії ,якщо їх декілька як в моєму випадку на рішення про придатність.Чи я можу оскаржувати це рішення влк

    На жаль, але ні. Сукупність хвороб у даній ситуації не приймається, це не МСЕК. Відповіді на найпопулярніші питання щодо проходження медичного огляду розбирав у своєму блозі: https://uristy.ua/ua/blogs/vidpovidi-na-najpopular...

    Оскажувати можливо, але це варто роботи не просто для скарги, а для отримання результату. Тому попередньо треба доволі серйозно аналізувати медичні документи.

    З повагою!

    Volodymyr Клиент 30 дней назад

    А чи можуть мені присвоїти 2 групу по інвалідності на мсек якщо в мене є вкорочення кінцівки більше 2 см яке вказане у цій постанові яке мало б підлягати цьому

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/10-2015-%D0%BF...

    і чи це допоможе в питанні призову на службу,тобто з 2 або 3 групою мене не мали б права призивати на даний час.?

    • Кирда Вячеслав Володимирович
      31.3%

      Особи з інвалідністю можуть бути призвані лише за їх згодою.

      З приводу наведеного Вами нормативно-правового акту, то він передбачає 2 групу інвалідності для:

      "Кукса стегна за помірного порушення рухових чи статичних функцій іншої нижньої кінцівки (деформуючий артроз кульшового суглоба I-II ступенів, неправильно зрослий злам стегнової кістки із скривленням осі, вкорочення кінцівки на 2-3 сантиметри, фіброзний анкілоз колінного суглоба, помірна контрактура колінного суглоба, помірна контрактура скокового суглоба, порушення функції суглоба II ступеня)"

      Тому якщо Ви маєте такі проблеми зі здоров'ям, теоретично можете отримати групу інвалідності.

      З повагою!

      • Volodymyr Клиент 30 дней назад

        А цей акт чинний на сьогоднішній час ?

        • Кирда Вячеслав Володимирович

          Так, звісно, даний нормативно-правовий акт є чинним.

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Якщо МСЕК встановить Вам будь яку групу інвалідності, то Ви будете мати право на відстрочку від мобілізації.

      Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

      https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

      надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

      Зокрема в ній зазначено:

      «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

      визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);.

      Отже у випадку з інвалідністю, буде не важливо, яку ступінь придатності встановить Вам ВЛК. Ви будете мати відстрочку.

    • Дерій Владислав Олегович

      З будь-якою групою інвалідності Ви матимете право на відстрочку від призову під час мобілізації.

    Volodymyr Клиент 28 дней назад

    Доброго дня.А вкорочення нижньої кінівки на 22мм мало б відноситись до пункту "б" статті 62 згідно цього положення https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08?find=... бо лікар не врахував 2 мм і написав мені 62 "в" хоча в ній чітко пише до 2 см .Дякую

    • Дерій Владислав Олегович

      Вітаю Вас!

      Згідно Пояснень щодо застосування статті 62 Розкладу хвороб (додаток 2) до пункту "б" належать укорочення (у тому числі відносне) верхньої кінцівки від 5 до 8 см включно або нижньої кінцівки - від 2 до 5 см включно (огляд військовослужбовців за графами II-III Розкладу хвороб у цих випадках проводиться за пунктом «в»).

      На жаль, так як Ви оглядаєтесь за графою ІІ Розкладу хвороб - Ваш діагноз підпадає під пункт "в".


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України