Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 06 июля 2020, вопрос №23645

Чи маю я право на частку майна

Якщо помер батько, будинок був на ньому, лишилася мати і я з братом, після пятнадцяти років після смерті мати пише завіт що будинок заповідає для брата.... так як майно ділиться в рівних частинах, і мати і я і брат малиб мати рівні частини... чи можна відсудити частину будинку і на яку частину я можу претендувати, якщо мати померла...?

Ответы юристов (2)

    Брайко-Попельнюк Алина Владимировна

    Доброго дня, за заповітом батька ви маєте право на 1/3 частину будинку. Якщо мати свою долю заповіла вашому брато, то йому налижить 2/3 і вас 1/3 будинку. Варто також знати ваші правовтановлюючі документи, коли і хто і в якій мірі вступив у права власності.

    Давидко Ігор Анатолійович

    Вітаю. Зазвичай будинок як майно набувається у шлюбі, тобто незалежно від того, що він був оформлений на батька, належав він і батькові і матері по 1/2 кожному бо це є майном, набутим подружжям у шлюбі. Отже, після смерті батька, якщо Ви, Ваш брат і мама були зареєстрованими у цьому будинку, а якщо ні - то кожен з Вас подав до 6 місяців після смерті батька заяву до нотаріуса про прийняття спадщини, то усі ТРОЄ є спадкоємцями ПОЛОВИНИ будинку, що належала померлому, тобто фактично кожному по 1/ 6 частині будинку. Таким чином, після смерті батька у матері буде 4/6 від будинку (половина була у неї у власності раніше, як спільне нажите з чоловіком майно і після його смерті добавилася ще одна шоста), Вам та брату кожному належить по 1/ 6 частині будинку.

    Якщо матір заповіла все своє майно брату, то відповідно вона заповіла належні їй 4/6 від будинку. Якщо на гіпотетичний день смерті матері Ви не інвалід або не пенсіонер, то судитися буде проблематично.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України