Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 07 липня 2020, питання №23737

Раздел имущества при разводе

Добрый день.
Пр разводе совместно нажитое имущество делиться по полам.
Как будет обстоять дело с домом, который уже в браке по договору мены менялся на квартиру приобретенную в ипотеку до брака (остаток ипотеки и перевод в собственность квартиры было в браке, но большая часть ипотеки выплачена до брака). !?
Спасибо.

Відповіді юристів (1)

    Рахманина Оксана Васильевна
    Рахманина Оксана Васильевна 3 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 18 років досвіду

    Доброго дня, Ірино!

    Щодо Вашого питання можу пояснити наступне.

    Якщо квартира була набута вашим чоловіком, коли ви проживали разом однією сім’єю ще до вступу в шлюб, то відповідно ст. 74 Сімейного кодексу України, вона вважається спільною сумісною власністю в разі неукладення між вами письмового договору з протилежною умовою. Таким чином, і укладення договору міни квартири на будинок відповідно є підставою для виникнення права спільного сумісного майна подружжя на будинок. В разі невизнання такого факту вашим чоловіком, можливо його встановити в судовому порядку за наявності доказів, що на момент придбання квартири ви проживали однією сім'єю.

    Якщо дана квартира була придбана ним особисто до проживання з вами однією сім’єю та відповідно є його приватною власністю. ( предметом іпотеки є вже нерухоме майно, яке перебуває у власності, тому у власність воно є набутим ще до укладення (ну або одночасно) договору іпотеки). Таким чином, при поділі будинку за ним судом може бути визнана частка в будинку у відповідності до розміру його особистого вкладу у його вартість. Частка, що залишається, є спільною сумісною власністю подружжя. Але, в цьому випадку, по-перше, у вас є право скористатися статтею 62 Сімейного кодексу, яка говорить:

    Стаття 62. Виникнення права спільної сумісної власності подружжя на майно, що належало дружині, чоловікові 1. Якщо майно дружини, чоловіка за час шлюбу істотно збільшилося у своїй вартості внаслідок спільних трудових чи грошових затрат або затрат другого з подружжя, воно у разі спору може бути визнане за рішенням суду об'єктом права спільної сумісної власності подружжя. 2. Якщо один із подружжя своєю працею і (або) коштами брав участь в утриманні майна, належного другому з подружжя, в управлінні цим майном чи догляді за ним, то дохід (приплід, дивіденди), одержаний від цього майна, у разі спору за рішенням суду може бути визнаний об'єктом права спільної сумісної власності подружжя.

    та відповідно визнати в судовому порядку будинок спільним сумісним майном подружжя, а по-друге, з огляду статті 60 Сімейного кодексу України, вважається, що кожна річ, набута за час шлюбу, крім речей індивідуального користування, є об`єктом права спільної сумісної власності подружжя, тому таким чином, саме ваш чоловік має доводити те, що в даному будинку є його особиста приватна частка власності, а ви можете це заперечувати з огляду на статтю 62 Сімейного кодексу України.

    Як підтвердження, судове рішення для ознайомлення: Зазначені норми закону свідчать про презумпцію спільності права власності подружжя на майно, яке набуте ними в період шлюбу. Ця презумпція може бути спростована й один із подружжя може оспорювати поширення правового режиму спільного сумісного майна на певний об`єкт, в тому числі в судовому порядку. Тягар доказування обставин, необхідних для спростування презумпції, покладається на того з подружжя, який її спростовує.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України