Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 09 июля 2020, вопрос №23977

арест пенсионной карты

Вечер добрый.Арестована пенсионная карта.Исполнитель требует ,что бы с банка была справка,в которой было написано,что карта имеет специальный счет.Но,приватбанк,в свою очередь выдает справку за 100гр,в которой написано,что я на эту карту получаю пенсию,но так же на эту карту могут быть перечислены другие переводы.Когда я связалась с банком,они сказали,что их юристы сказали выдавать такую справку,с этой припиской,что это карта еще для выплат.Ну,что мне делать,я же не виновата ,что у них нет карты,где написано пенсионная,что требует исполнитель.Хотя там видно,что начисляется пенсия с Пенсионного фонда .Замкнутый круг.

Ответы юристов (4)

    Рахманина Оксана Васильевна

    Доброго дня, Тетяно!

    У вас складна ситуація, спробую допомогти.

    Згідно Закону України "Про виконавче провадження" державна виконавча служба має право здійснювати арешт коштів на рахунках боржників, відкритих в банківських установах.

    Але арешт рахунку, на який ви отримуєте пенсію, є порушенням вашого права на забезпечення у старості. В базі судової практики є рішення судів, якими скасовувались такі постанови державних виконавців про арешт коштів на рахунках. Наприклад, така постанова Харківського апеляційного суду у справі № 635/1530/17 .

    Ви можете ознайомитись з даною постановою, виписати основні аргументи на вашу користь, що стосуються вашого права на пенсійні виплати (посилання на Конституцію України), записати собі номер справи, суду і сходити безспосередньо до начальника відділу виконавчої служби на особистий прийом з проханням скасувати постанову про арешт коштів на даному рахунку (за потреби написати відповідну скаргу).

    На мій погляд, довідку з Приватбанку про те, що на даний рахунок дійсно приходить пенсія, треба взяти обов'язково, якщо ви готові боротися виконавчою службою.При любих ваших діях/доказуваннях вона є єдиним доказом того, що на цей рахунок отримуються пенсійні виплати.

    Якщо розмова з начальником відділу ДВС не приведе до позитивного вирішення, у вас є право звернутися до суду.

    Наскільки мені зрозуміло, на цьому рахунку або коштів немає або вони вже списані банком, або будуть списані, коли прийде наступна пенсія туди. В любому випадку, розмова з керівником виконавчої служби з позитивним рішенням може призвести до швидких результатів, а от розгляд судового спору затягнеться не на один місяць. Але при зверненні до суду ви можете попрохати суд в порядку забезпечення позову заборонити списувати кошти з вашого рахунку, що також є плюсом, але цей плюс не дасть вам доступ до своїх коштів, і прийдеться чекати розгляду справи, іноді і до апеляційної інстанції.

    Чи є сенс цим займатися? Це вирішувати вам. Виплатний період пенсії закінчується 25 числа (мені не відома дата виплати вашої пенсії), тому продуктивною може бути лише розмова з керівництвом виконавчої служби.

    Як по мені, раз ви є боржником у виконавчому провадженні і даний факт не зміниться до моменту погашення вами боргу та щоб таких питань не виникало в майбутньому, можливо доречніше було б відкрити спеціальний пенсійний рахунок в іншому банку, відразу змінити його в пенсійному фонді, щоб пенсія за серпень вже потрапила на той рахунок (списки пенсійний фонд на наступний місяць друкує в кінці місяця-на початку наступного, тому поспішіть).

    Прийміть обгрунтоване рішення.

    Гарного вам дня!

    • Татьяна Петрухина Клиент 3 года назад

      Добрый день,Оксана.Спасибо огромное за консультацию,но к сожалению моя борьба ни к чему не привела.Так жк мне пришло письмо с Министерства Юстиции,где написано,что исполнитель действовал в рамках закона,что арест снять не возможно.Пришлось оплатмть долг,но исполнитель сказал,что любой другой банк,даже Ощадбанк,не имеет специальный счет,который требует закон.Разве,что попробовать перевестись на почту.Жаль,что в нашей стране пенсионеры ничем не защищены,если имеют карточки в банках.А судиться это очень долгое время,нервы и т.п.Спасибо,вам,что ответили.

    Рахманина Оксана Васильевна

    Дуже шкода, що всі органи влади діють начебто у відповідності до закону і не звертають уваги на те, що судова практика говорить зовсім інше. І щось змінити можливо лише через суд. А це додаткові витрати, які є значними для пенсіонерів... Гарного вам дня і дякую за оборотний зв'язок!

    • Татьяна Петрухина Клиент 3 года назад

      Спасибо и ,вам,что ответили.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України