Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 21 декабря 2020, вопрос №35254 100₴

Чи можливий перевод на посаду в ОТГ?

Я працюю заступником директора в територіальному центрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг), установа ліквідовується, останій робочий день 31 грудня 2020 року. В новоствореній ОТГ утворюється структура (ідентична) по наданю соціальних послуг. Мені запропонували посаду керівника даної структури, посада введена в апарат ОТГ. Чи мають право мене взяти на нову посаду по переводу? Чи конкурс обов’зковий?

Ответы юристов (8)

    Карпенко Андрей Владимирович
    15%

    Добрый вечер!

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про службу в органах місцевого самоврядування

    Стаття 10. Прийняття на службу в органи місцевого самоврядування

    Проведення конкурсу, випробування та стажування при прийнятті на службу в органи місцевого самоврядування здійснюється в порядку, визначеному законодавством України про державну службу.

    У разі необхідності, за згодою сторін, посадова особа місцевого самоврядування може бути переведена на рівнозначну чи нижчу посаду або посаду радника чи консультанта без конкурсного відбору.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про державну службу

    5. У разі реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації державного органу переведення державного службовця на рівнозначну або нижчу (за його згодою) посаду в державному органі, якому передаються повноваження та функції такого органу, за рішенням суб’єкта призначення може здійснюватися без обов’язкового проведення конкурсу.

    Вывод: Вас могут (Но не обязаны) взять на равнозначную должность без проведения конкурса.

    Кальницкий Георгий  Валериевич
    15%

    Леся, добрий вечор!

    Умови переведення і переміщення зазначені у ст.32 Кодексу законів про працю (КЗпП). Ч.1 ст.32 передбачає , що переведення на іншу роботу на тому ж підприємстві, в установі, організації, а також переведення на роботу на інше підприємство, в установу, організацію або в іншу місцевість, хоча б разом з підприємством, установою організацією, допускається тільки за згодою працівника, за виключенням деяких випадків передбачених законодавством.

    Переведення на роботу на інше підприємство

    При переведенні працівника на інше підприємство, на відміну від переведення на іншу роботу на тому ж підприємстві, трудовий договір не змінюється, а припиняється (п. 5 частини першої ст. 36 КЗпП). Відповідно на новій роботі працівник укладає новий трудовий договір, що оформлюється наказом про призначення працівника на відповідну посаду в порядку переведення.

    Для припинення трудового договору в порядку переведення та захисту прав працівника власник підприємства, куди переводиться працівник, повинен направити лист-запит власнику підприємства, на якому працює працівник, з проханням звільнити його з роботи на підставі переведення згідно з пунктом 5 частини першої статті 36 КЗпП. Лист-запит може бути виданий на руки працівнику або доправлений поштою.

    У листі-запиті доцільно зазначити строк, в який просять звільнити працівника. Це підтверджуватиме зобов'язання прийняти працівника на роботу в порядку переведення у вказаний в документі строк. Незазначення у листі-запиті строку звільнення може призвести до виникнення трудових спорів.

    У разі згоди власника підприємства, на якому працює працівник, на припинення з останнім трудового договору за пунктом 5 частини першої статті 36 КЗпП на підставі переведення, працівнику необхідно подати заяву з проханням звільнити його з роботи в порядку переведення. Прийняття на роботу на новому підприємстві здійснюється на підставі заяви працівника з проханням прийняти на роботу в порядку переведення.

    Припинення трудового договору і прийняття на роботу мають бути оформлені наказами чи розпорядженнями власників підприємств про звільнення працівника з попереднього місця роботи та про прийняття його на нове місце роботи в порядку переведення у погоджений сторонами строк.

    Отже, для переведення працівника на інше підприємство потрібні згода працівника та погодження між власниками відповідних підприємств. Якщо працівник подав заяву з проханням про звільнення з роботи в порядку переведення за пунктом 5 частини першої статті 36 КЗпП, але відсутнє погодження власників підприємств, де працює працівник і куди він бажає працевлаштуватися, оформляти його звільнення як переведення не можна.

    Зазначу, що працівник, звільнений за пунктом 5 частини першої статті 36 КЗпП на підставі переведення на конкретне підприємство, не може працевлаштуватися на інше, не вказане в наказі про звільнення, підприємство в порядку переведення.

    КЗпП містить ряд норм, які захищають права працівника в разі переведення на роботу на інше підприємство. Так, частиною п'ятою статті 24 КЗпП встановлено, що особі, запрошеній на роботу в порядку переведення за погодженням між власниками підприємств, не може бути відмовлено в укладенні трудового договору.

    Тобто конкурс не потрібний.

    Цей висновок також підтверджується ЗУ Про службу в органах місцевого самоврядування

    Стаття 10. Прийняття на службу в органи місцевого самоврядування

    Проведення конкурсу, випробування та стажування при прийнятті на службу в органи місцевого самоврядування здійснюється в порядку, визначеному законодавством України про державну службу.

    У разі необхідності, за згодою сторін, посадова особа місцевого самоврядування може бути переведена на рівнозначну чи нижчу посаду або посаду радника чи консультанта без конкурсного відбору.

    і ЗУ Про державну службу

    5. У разі реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації державного органу переведення державного службовця на рівнозначну або нижчу (за його згодою) посаду в державному органі, якому передаються повноваження та функції такого органу, за рішенням суб’єкта призначення може здійснюватися без обов’язкового проведення конкурсу.

    Пунктом 6 Постанови № 9 роз'яснено, що в разі обгрунтованості позову працівника, запрошеного на роботу в порядку переведення з іншого підприємства, суд своїм рішенням зобов'язує власника підприємства укласти трудовий договір з цим працівником з першого робочого дня (наступного після дня звільнення з попереднього місця роботи), якщо не було обумовлено іншої дати.

    Якщо внаслідок відмови у прийнятті на роботу або несвоєчасного укладення трудового договору працівник здійснив вимушений прогул, оплата прогулу провадиться відповідно до правил частини другої статті 235 КЗпП про оплату вимушеного прогулу незаконно звільненому працівникові.

    Згідно з частиною третьою статті 26 КЗпП при переведенні на роботу на інше підприємство випробування працівникам не встановлюється.

    Статтею 81 КЗпП передбачено, що за бажанням працівників, переведених на роботу з одного підприємства на інше, які не використали за попереднім місцем роботи повністю або частково щорічну основну відпустку і не одержали за неї грошової компенсації, щорічна основна відпустка повної тривалості може бути надана до настання шестимісячного терміну безперервної роботи після переведення.

    Якщо працівник, переведений на роботу на інше підприємство, повністю або частково не використав щорічні основну та додаткові відпустки, до стажу роботи, що дає право на щорічні основну та додаткові відпустки, зараховується час, за який він не використав ці відпустки за попереднім місцем роботи.

    Всего найкрайщего!

    Мєньков Андрій Васильович
    15%

    Доброго дня Леся!

    Якщо посада керівника не відноситься до посад місцевого самоврядування, то зазвичай призначення керівників комунальних закладів відбувається згідно Порядку затвердженого сесією місцевої ради. Це може бути призначення на конкурсній основі або без, суб"єктом призначення може бути місцева рада (депутати) або голова ОТГ. Це все має бути прописано в Порядку. Якщо ж такого Порядку не затверджено, то керуючись загальними вимогами законодавства про працю переведення на посаду керівника можливе без конкурсу за Вашою згодою та згодою обох суб"єктів призначення.

    Якщо ж посада керівника відноситься до посад місцевого самоврядування переведення без конкурсу можливе, за згодою сторін, але тільки на рівнозначну чи нижчу посаду або посаду радника чи консультанта.

    Ряба Світлана
    15%

    Добрый день! Згідно п. 10 Постанови КМУ " Деякі питання діяльності територіальних центрів соціального обслуговування ( надання соціальних послуг), територіальний центр очолює директор, який призначається на посаду та звільняється з неї в установленому порядку місцевим органом виконавчої влади чи органом місцевого самоврядування. Тобто у Вашому ОТГ повинен бути прописаний порядок призначення на посади. Згідно закону це більше проведення конкурсу. Можете ознайомитися з Постановою КМУ 290 від 22.04.2020р. про деякі питання призначення на посади в період карантину. Місцева рада об'єднаної територіальної громади повинна винести рішення на сесії про призначення на посаду директора територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) відповідної об'єднаної територіальної громади. Призначається особа, яка має вищу освіту, стаж роботи на керівній посаді не менше 5 років.

    Гончаренко Константин
    15%

    Доброго дня!

    Враховуючи останні зміни, внесені в чинне законодавство України та зважаючи на зазначені Вами обставини повідомляю наступне.

    В даному випадку використати варіант саме «переведення» - не можна. Адже ст. 3 Закону України "Про службу в органах місцевого самоврядування" визначає 3 види посад в ОМС:

    1) виборні, на які особи обираються на місцевих виборах;

    2) виборні, на які особи обираються чи затверджуються відповідною радою;

    3) посади, на які особи призначаються сільським, селищним, міським головою, головою районної, районної у місті, обласної ради на конкурсній основі чи за іншою процедурою, передбаченою законодавством України.

    Відповідно до ст. 10 цього ж Закону прийняття на службу в органи місцевого самоврядування здійснюється на посаду секретаря ради шляхом обрання радою. На посади керівників відділів, управлінь та інших працівників органів місцевого самоврядування - шляхом призначення відповідним головою на конкурсній основі.

    Серед іншого , якщо буде згода суб єкта призначення(голови ОТГ) та Ваша письмова згода , то Вас можуть призначити без конкурсу , але вирішує суб єкт призначення.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Савченко Олександр
    15%
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Леся!

    Якщо установа ліквідовується, то переведення неможливе. Ліквідація є такою формою припинення юридичної особи, при якій припиняються всі її права та обов’язки. У разі ліквідації вся чисельність працівників скорочується та весь штат працівників ліквідується, а працівник звільняється відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП.

    Якби була організація - тоді так. Адже, у разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов’язки переходять до правонаступників (ч. 1 ст. 104 ЦК України).

    Отже, по вашим питанням:

    1) Чи мають право мене взяти на нову посаду по переводу? - ні.

    2) Чи конкурс обов’зковий? - так.

    Всього доброго!

    Успіхів Вам!

    Адвокат Евгений Александрович

    Здравствуйте, Леся!

    "Чи мають право мене взяти на нову посаду по переводу"?

    - Нет, не имеют право взять на новую должность по переводу.

    "Чи конкурс обов’зковий"?

    - Да, обязательно проведение конкурса.

    Всего доброго!

    Удачи Вам!

    Дьомін Максим  Вікторович
    10%

    Доброго вечора!

    Мої колеги вже презюмували, що Ваша посада є посадою, яка віднесена до посадових осіб місцевого самоврядування, тому відповіді надано лише в цьому аспекті. Я би рекомендував Вам все ж зясувати чи дійсно ця посада віднесена до посадових осіб місцевого самоврядування. На скільки знаю з власного досвіду, то вже давно керівники таких Центрів не є посадовими особами місцевого самоврядування, незважаючи на те, що їх посади зазначені в штатному розписі апарату ради чи виконкому. Більш за все, це саме така посада, відтак Вас мають право перевести на нову посаду, за процедурою, яку має виписати орган місцевого самоврядування. Однак, якщо особливого порядку не передбачено, то Ви повинні керуватись загальними вимогами Кодексу законів про працю, який це дозволяє зробити дуже просто: Ваша заява на роботодавця, його згода на звільнення шляхом переведення і наказ нового роботодавця про переведення на посаду директора!

    Бажаю Вам успіхів!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України