Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 17 марта 2021, вопрос №39745 600₴

аліменти з ФОП-єдиннака 3-ї кат.

Згідно рішення суду я маю сплачувати аліменти на двох дітей 1/3 від доходу але не менше 50 % прожиткового мінімума на дитину відповідного віку. Оскільки став ФОП-єдиннаком 3-ї кат. в мене збільшилися витрати повязані на оренду приміщення, обладнання тощо. Чи можу я сплачувати не менше 50 % прожиткового мінімума на дитину відповідного віку? Як буде реагувати виконавча служба на такі оплати? Чи потрібно в такому випадку подавати позов до суду на зміну аліментів у твердій сумі?

Ответы юристов (24)

    Малиновский Влад
    11.7%
    Малиновский Влад 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 24 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго вечора, Миколо.

    50% прожиткового мінімуму - це мінімальний розмір аліментів, аліменти в такому розмірі сплачуються тими, чий розмір доходу при розрахунку аліментів дає результат, менший за вказане значення. До прикладу, працюючи на чверть ставки, та отримуючи дохід в розмірі 2000 гривень, платник аліментів зобов"язаний сплачувати не 1/3 від цієї суми, а 50% від прожиткового мінімуму.

    Щодо доходів ФОП на спрощеній системі, то ФОП на спрощеній системі не веде обліку видатків, і всі прибуткові операції зараховуються йому в дохід, тому в вашову випадку ви сплачуватимете 1/3 від суми, зазначеній в вашій податковій декларації, принаймнеі так на це буде дивитись виконавча служба. Перебуваючи на спрощеній системі, ви не зможете підтвердити свої видатки.

    Хорошого вам вечора. У випадку питань - звертайтесь.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго вечора, Миколо!

    Згодний з колегою щодо суми аліментів, які Ви повинні сплачувати. Словосполучення "у розмірі не менше 50 % прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку" може бути застосоване, якщо особа має такий заробіток, 1/3 якого менша ніж 50 % прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку.

    У Вашому ж випадку Ви зобов'язані сплачувати 1/3 власного доходу, оскільки, як я розумію, 1/3 Вашого доходу точно більше 50 %.

    Савченко Олександр
    15%
    Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Миколо!

    Розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину становить не менше, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

    Закон України "Про Державний бюджет України на 2021 рік" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1082-20#Text):

    Стаття 7. Установити у 2021 році прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць у розмірі з 1 січня - 2189 гривень, з 1 липня - 2294 гривні, з 1 грудня - 2393 гривні, а для основних соціальних і демографічних груп населення:

    дітей віком до 6 років: з 1 січня - 1921 гривня, з 1 липня - 2013 гривень, з 1 грудня - 2100 гривень;

    дітей віком від 6 до 18 років: з 1 січня - 2395 гривень, з 1 липня - 2510 гривень, з 1 грудня - 2618 гривень;

    За рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються (за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина):

    1. у частці від доходу матері, батька дитини;
    2. у твердій грошовій сумі.

    У вашому випадку аліменти стягуються у часті від вашого доходу.

    Сімейний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14/conv#n...):

    Стаття 183. Визначення розміру аліментів у частці від заробітку (доходу) матері, батька дитини

    1. Частка заробітку (доходу) матері, батька, яка буде стягуватися як аліменти на дитину, визначається судом.

    2. Якщо стягуються аліменти на двох і більше дітей, суд визначає єдину частку від заробітку (доходу) матері, батька на їх утримання, яка буде стягуватися до досягнення найстаршою дитиною повноліття.

    3. Якщо після досягнення повноліття найстаршою дитиною ніхто з батьків не звернувся до суду з позовом про визначення розміру аліментів на інших дітей, аліменти стягуються за вирахуванням тієї рівної частки, що припадала на дитину, яка досягла повноліття.

    5. Той із батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина, має право звернутися до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів у розмірі на одну дитину - однієї чверті, на двох дітей - однієї третини, на трьох і більше дітей - половини заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину.

    Стаття 192. Зміна розміру аліментів

    1. Розмір аліментів, визначений за рішенням суду або домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров'я когось із них та в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

    При визначені розміру аліментів ураховуються такі доходи платника аліментів як: основна заробітна плата, усі види доплат і надбавок до заробітної плати, премії та винагороди, пенсії, стипендії, допомоги по безробіттю, дивіденди та інші доходи, визначені в Переліку видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 лютого 1993 року № 146.

    Тепер по вашим питанням:

    1) Чи можу я сплачувати не менше 50 % прожиткового мінімума на дитину відповідного віку? - не можете, повинні платити 1/3 доходу.

    2) Як буде реагувати виконавча служба на такі оплати? - якщо почнете платити не 1/3 доходу, а 50 % прожиткового мінімума на дитину відповідного віку, то у Вас виникне заборгованість по аліментам.

    Відповідно до частини 3 статті 71 Закону України «Про виконавче провадження» визначення суми заборгованості із сплати аліментів, присуджених як частка від заробітку (доходу), визначається виконавцем у порядку, встановленому Сімейним кодексом України.

    Виконавець зобов’язаний обчислювати розмір заборгованості із сплати аліментів щомісяця. Виконавець зобов’язаний повідомити про розрахунок заборгованості стягувачу і боржнику у разі:

    1) надходження виконавчого документа на виконання від стягувача;

    2) подання заяви стягувачем або боржником;

    3) надіслання постанови на підприємство, в установу, організацію, до фізичної особи - підприємця, фізичної особи, які виплачують боржнику відповідно заробітну плату, пенсію, стипендію чи інші доходи;

    4) надіслання виконавчого документа за належністю до іншого органу державної виконавчої служби;

    5) закінчення виконавчого провадження.

    Частиною 2 статті 71 Закону України «Про виконавче провадження передбачено, що за наявності заборгованості із сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму платежів за три місяці, стягнення може бути звернено на майно боржника. Звернення стягнення на заробітну плату не перешкоджає зверненню стягнення на майно боржника, якщо існує непогашена заборгованість, сукупний розмір якої перевищує суму платежів за три місяці.

    За наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за чотири місяці, державний виконавець виносить вмотивовані постанови:

    1) про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві виїзду за межі України - до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі;

    2) про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві керування транспортними засобами - до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі;

    3) про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві користування вогнепальною мисливською, пневматичною та охолощеною зброєю, пристроями вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, - до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі;

    4) про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві полювання - до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі.

    Однак, вищевказані засоби впливу на боржника не є вичерпними, оскільки державний виконавець на підставі пункту 14 статті 71 Закону України «Про виконавче провадження» за наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за один рік, виносить постанову про накладення на боржника штрафу у розмірі 20 відсотків суми заборгованості зі сплати аліментів. Розмір штрафу збільшується залежно до збільшення сукупного розміру заборгованості.

    3) Чи потрібно в такому випадку подавати позов до суду на зміну аліментів у твердій сумі?

    Розмір аліментів, визначений за рішенням суду або домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров’я когось із них та в інших випадках, передбачених Сімейним Кодексом України.

    Відповідно до сатті 182 Сімейного кодексу України при визначенні розміру аліментів суд ураховує:

    1. стан здоров’я та матеріальне становище дитини;
    2. стан здоров’я та матеріальне становище платника аліментів;
    3. наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків чи дочки, сина;
    4. наявність на праві власності, володіння та/або користування у платника аліментів майна та майнових прав, у тому числі рухомого та нерухомого майна, грошових коштів, виключних прав на результати інтелектуальної діяльності, корпоративних прав;
    5. доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів;
    6. інші обставини, що мають істотне значення.

    Звертайтесь, якщо буде потрібна допомога.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!

    • Микола Клиент 3 года назад

      Якщо звертатися до суду з позовом про відрахування аліментів у твердій грошовій сумі для необхідного та достатнього для забезпечення гармонійного розвитку дитини чи враховуватиме суду, яка б не залежала від моїх доходів (оскільки маю кредитні забовязання, оренда житла, приміщення під бізнес, оренда обладнання та інше.) Чи є сенс в цьому? Якщо говорити, простими реченнями то фактично на своє особисте життя ні чого не залишається.

      • Савченко Олександр
        Савченко Олександр 3 года назад

        Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

        Общаться в чате

        На жаль, до суду звертатися сенсу немає. Так як згідно ч. 3 ст.181 Сімейного кодексу України спосіб стягнення аліментів, визначений рішенням суду, змінюється за рішенням суду за позовом одержувача аліментів.

        Оскільки Ви є платником аліментів, то таким правом не наділені.

        До спрощеної системи оподаткування не застосовується поняття «чистий дохід». Всі кошти, що надійшли на рахунок ФОПа вважаються його доходом. Жодні видатки і витрати на устаткування, заробітну плату, оренду, сплату комунальних платежів тощо – не вираховуються з даної суми.

        Для прикладу: на рахунок особи в травні місяці надійшло 10 000 гривень. З них сплачено податок – 5% (3 група, без ПДВ), що становить 500 гривень. Інші 9500 вважаються доходом. За рішенням суду потрібно сплатити аліменти у розмірі 1/3 від доходу. Отже, розмір аліментів становитиме 2850 гривень (9500 * 0,30).

        Можливо Вам варто перейти на загальну систему оподаткування і сплачувати аліменти з чистого оподаткованого доходу. Відповідно до статті 177 ПК України, чистий оподатковуваний дохід - різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов'язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи - підприємця.

        Тобто, суб’єкт підприємницької діяльності загальної системи оподаткування подає декларацію за звітний період, в якій зазначається, скільки коштів отримано ним за даний період, скільки витрачено на здійснювану ним діяльність. Від загальної суми доходу (виручки) віднімаються понесені ним витрати і лише після цього, на різницю, що залишилась обчислюється розмір податків.

        Всього доброго!

        Шасти Вам!

    Шишкин Алексей Юрьевич
    10.8%

    аліменти в розмірі 50% відсотків прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку це гарантований державою мінімальний розмір аліментів. Його сплачують особи чиї доходи не дозволяють сплачувати більше. Якщо ви будете сплачувати аліменти в розмірі 50% прожиткового мінімуму, то за заявою одержувача аліментів у виконавчої служби виникнуть питання і якщо буде встановлено, що 1/3 від ваших доходів більш ніж 50% прожиткового мінімуму вам нарахують заборгованість і можуть нарахувати пеню, це передбачено законом. Якщо доходи платника аліментів встановити неможливо, то виконавча служба розраховує розмір аліментів виходячи з 1/3 від середньої зарплатні по регіону. Для того щоб у вас не виникало заборгованості по сплаті аліментів ви так само можете дізнатися про розмір середньої зарплатні по регіону і сплачувати 1/3 від цієї суми, Але вам треба мати на увазі, що відповідно до рішення суду розмір аліментів встановлено 1/3 від ваших доходів. Доходами вважається те що ви зазначите в річній декларації про отримані доходи та майновий стан. А будуть перевіряти вашу декларацію чи ні це богато в чому залежить від активності вашої колишньої дружини.

    Винограденко Антон Анатолійович
    11.7%

    Доброго дня!Частина 2 Стаття 195 Сімейного кодексу України: Заборгованість за аліментами платника аліментів, який не працював на час виникнення заборгованості або є фізичною особою - підприємцем і перебуває на спрощеній системі оподаткування, або є громадянином України, який одержує заробіток (дохід) у державі, з якою Україна не має договору про правову допомогу, визначається виходячи із середньої заробітної плати працівника для даної місцевості.

    При цьому відповідно до Інструкції з організації примусового виконання рішень розрахунок заборгованості обчислюється в автоматизованій системі виконавчого провадження на підставі відомостей, отриманих із: звіту про здійснені відрахування та виплати; квитанцій (або їх копій) про перерахування аліментів, наданих стягувачем чи боржником; заяв та (або) розписок стягувача; інформації про середню заробітну плату працівника для цієї місцевості; інших документів, що відображають отримання боржником доходу або сплату ним аліментів.

    Жупинский Николай Андреевич

    Якщо Ви знаходитесь на спрощеній системі оподаткування то згідно частини другої статті 195 сімейного кодексу України Ви маєте сплачувати аліменти в частці, присудженій судом, від розміру середньої заробітної плати по регіону.

    Карпенко Андрей Владимирович
    8.3%

    Добрый вечер!

    Что касается физических лиц — предпринимателей, которые являются плательщиками единого налога, то законодательство не четко регулирует данные отношения. Согласно нормам Налогового кодекса Украины указанные лица ведут упрощенный учет доходов и расходов. Согласно консультации ДФС, изложенной в письме от 11.11.2015 № 10480 / П / 99-99-17-02-02-14 для физических лиц — предпринимателей на упрощенной системе налогообложения НКУ не предусмотрено определение чистого дохода.

    Специалисты Минюста разъяснили, как определяют задолженность по алиментам, и какую минимальную сумму должен платить предприниматель на ребенка.

    Задолженность по алиментам плательщика алиментов, который является ФЛП и находится на упрощенной системе налогообложения, определяется исходя из средней заработной платы работника для данной местности. Такое разъяснение предоставили специалисты Минюста со ссылкой на ч. 2 ст. 195 СКУ.

    Также они отметили: минимальный гарантированный размер алиментов на одного ребенка не может быть меньше 50% прожиточного минимума для ребенка соответствующего возраста. Вместе с тем согласно ч. 2 ст. 182 СКУ размер алиментов должен быть необходимым и достаточным для обеспечения гармоничного развития ребенка.

    Такое разъяснение Минюста указано в письме от 11.09.2019 г. № 33737.

    Токмач Галина Николаевна
    8.3%

    Доброго дня, Микола. Якщо документально доведете, що у вас збільшилися витрати, можливо, має сенс подавати до суду на встановлення твердої грошової суми.

    Самим сплачувати без суду лише 50% від мінімуму не варто, буде обов'язково йти заборгованість, адже ФОПи платять аліменти, виходячи з середньої заробітної плати по регіону.

    З повагою, юрист Галина Токмач

    • Микола Клиент 3 года назад

      Я звичайно можу довести, але чи можу я подати позов до суду, так як згідно ч. 3 ст.181 Сімейного кодексу України спосіб стягнення аліментів, визначений рішенням суду, змінюється за рішенням суду за позовом одержувача аліментів.

      • Винограденко Антон Анатолійович

        Так, ви можете подати позов до суду щоб зменшити розмір аліментів

        Ч. 1 ст. 192 СК України передбачає, що розмір аліментів, визначений за рішенням суду або за домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров`я когось із них та в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

        Важливо! Позивач повинен довести у суді обставини, що обґрунтовують позовні вимоги (зміну розміру аліментів).

        Тобто обов’язково додати відповідні докази, наприклад:

        • докази зміни матеріального стану (довідки про доходи батьків, кредитні договори, будь-які інші документи, які можуть бути підтвердженням зміни матеріального становища, його погіршення або покращення);
        • докази погіршення або поліпшення здоров’я (медичні довідки, висновки лікарів, історії хвороби, рекомендації лікарів щодо необхідності лікування);
        • докази, що підтверджують зміну сімейного стану (наприклад, народження дітей у платника аліментів, додаткові витрати на утримання своїх непрацездатних батьків).

        Однак, зверніть увагу на те, що, наприклад, зміна сімейного стану позивача, а саме народження ще однієї дитини, не є безумовною підставою для зміни розміру аліментів.

    Гончаренко Константин
    8.3%

    Добрый день!

    Вы должны оплачивать алименты в той сумме которая указана в решение суда,но

    1. Задолженность по алиментам плательщика алиментов, который является ФОП и находится на упрощенной системе налогообложения, определяется исходя из средней заработной платы работника для данной местности. Такое разъяснение предоставили специалисты Минюста от 11.09.2019 г. № 33737 со ссылкой на ч. 2 ст. 195 СКУ.
    2. Вы можете подать суду заявление, об уменьшении сум платежа учитывая ухудшение материального состояния ,в связи с расходами ,которые от Вас не зависят , но нужны доказательство чеки, квитанции, договора об аренде и иные документы.
    3. Должны оплачивать согласно решения от средней зарплаты регион проживания.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Карпенко Андрей Владимирович

    Я звичайно можу довести, але чи можу я подати позов до суду, так як згідно ч. 3 ст.181 Сімейного кодексу України спосіб стягнення аліментів, визначений рішенням суду, змінюється за рішенням суду за позовом одержувача аліментів.

    Хххххххххх

    1. У Вас есть право обратиться в суд об уменьшении алиментов.

    2. Но это скорее всего бесперспективно.

    Две выплаты по 50% прожиточного минимума на двух детей соответствующего возраста, это примерно 2300 грн.

    1/3 от средней зарплаты по Львовской области на январь 2021 года, это 3770 грн.

    И первая и вторая суммы достаточно скромные для содержания двух детей. Я сомневаюсь, что суд встанет на Вашу сторону, тем более по этому вопросу есть разъяснение Минюста (я его приводил в предыдущем ответе).

    • Микола Клиент 3 года назад

      Я ні в якому разі не хочу щоб мої діти постраждали від того що я з колишньою дружиною не можу домовитися про аліменти(ну тобто просто комусь завжди мало), і рахую що 4000 грн для дітей мало. Я намагаюсь домовитися, про 6000-7000, але ні хто не хоче враховувати, що я хочу допомогати ще додатково адресно дітям, тобто, наприклад придбати велосипед чи ноутбук, і подарувати дітям, на що виконавча служба не збирається враховувати це, так само як і платежі в яких, де графа призначення, я не писав слово "аліменти за...". Тобто, щоб розуміли я не шукаю, як залишити дітей без грошей. Я намагаюсь просто згідно законодавства вирішити це питання, і реалізувати себе як батько для своїх дітей.

    Винограденко Антон Анатолійович

    Донесіть колишній жінці всю ту інформацію, яку ви отримали тут, та зрозумійте, що можливо вам підійде варіант укладання аліментного договору. Аліментний договір - це угода між батьками, відповідно до якого один з батьків зобов'язується виплачувати такі кошти іншому.

    Виплати аліментів все одно не уникнути. Однак, добровільно домовившись, можна заощадити значну кількість коштів, які були б витрачені на судові витрати і допомогу юристів, адже ціна нотаріального посвідчення аліментного договору на порядок менше. А крім того, не доведеться витрачати багато часу на участь в судових засіданнях.

    Вигідний цей договір для того з батьків, з яким залишається дитина, ще й тим, що в разі ухилення другого від виплати аліментів, немає необхідності звертатися до суду. В такому випадку можна просто звернутися знову до нотаріуса, який зробить на договорі виконавчий напис - і можна відразу відправлятися в виконавчу службу для примусового стягнення. Тобто судова стадія пропускається.

    Основними положеннями договору є наступні:

    1. Розмір. Варто мати на увазі, що законом встановлено мінімальний розмір. Відповідно, договором не може встановлюватися менший, ніж визначено законом. Зате можна на власний розсуд визначити або якусь фіксовану суму, або якийсь відсоток від доходу (сукупного або отриманого з будь-якого джерела).

    2. Терміни. Сторони можуть самостійно визначити періодичність (раз в тиждень / місяць / квартал / рік) виплат.

    3. Порядок. Договором можна визначити найбільш зручний для обох батьків порядок виплат: готівкою, поштовим або банківським переказом, можливо указати виплати в натуральній формі (велосипед, ноутбук і т.п.)

    Для того, щоб завірити аліментний договір зверніться до нотаріуса.

    Карпенко Андрей Владимирович

    Послушайте, конфликтность Ваших отношений с женой, мешает вам обоим спокойно и взвешенно взглянуть на сложившуюся ситуацию.

    Рекомендация из опыта, не только юридического, но и житейского:

    - оставьте на данный момент все, как есть;

    - бесперспективными попытками кому-либо, что-либо доказать, Вы будете портить себе здоровье и нервы;

    - все дополнительные траты на детей, которые будут помимо алиментов, документируйте.

    Костромина Виктория

    Вам сейчас нужно платить 1/3 от средней заработной платы по региону.

    Если Вы не по тем или иным причинам платить или Вы не согласны с размером алиментов - Вы можете подать иск в Суд на уменьшение размера алиментов .

    Нужна детальная консультация или помощь в подготовке документов - обращайтесь через сайт .

    С уважением Виктория Костромина

    Пуха Наталія ТендерОк
    8.3%

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання, окрім інформації наданої вам колегами зазначу вам наступне:

    Суми прожиткового мінімуму на 2021 рік встановлено Законом України "Про Державний бюджет України на 2021 рік" від 15.12.2020 р. N 1082-IX.

    Прожитковий мінімум - вартісна величина достатнього для забезпечення нормального функціонування організму людини, збереження його здоров'я набору продуктів харчування (далі - набір продуктів харчування), а також мінімального набору непродовольчих товарів (далі - набір непродовольчих товарів) та мінімального набору послуг (далі – набір послуг), необхідних для задоволення основних соціальних і культурних потреб особистості (Закон України "Про прожитковий мінімум" від 15.07.99 р. N 966-XIV).

    Соціальні і демографічні групи населення

    Розмір прожиткового мінімуму 01.01.2021 - 30.06.2021 01.07.2021 - 30.11.2021 01.12.2021 - 31.12.2021

    Діти віком до 6 років 1921 грн. 2013 грн. 2100 грн.

    Діти віком від 6 до 18 років 2395 грн. 2510 грн. 2618 грн.

    Для фізичних осіб – підприємців, які є платниками єдиного податку, то законодавство не чітко регулює дані відносини, щодо сплати. Відповідно до норм Податкового кодексу України зазначені особи ведуть спрощений облік доходів і витрат. Відповідно до консультації ДФС, викладеної у листі від 11.11.2015 № 10480/П/99-99-17-02-02-14 для фізичних осіб – підприємців на спрощеній системі оподаткування ПКУ не передбачено визначення чистого доходу. За таких обставин, якщо чистий дохід визначити неможливо, відповідно до Інструкції про порядок вчинення виконавчих дій, державні виконавці повинні розраховувати аліменти відповідно до середнього доходу по регіону. Але, часто (для того, щоб отримати більше сум винагороди) виконавці запитують у органів ДФС податкову звітність ФОПів і розраховують заборгованість по аліментах виходячи із валового доходу (обороту).

    Успіхів

    Мєньков Андрій Васильович
    5%

    Доброго дня Миколо!

    Як Ви вірно вказали Сімейний кодекс передбачає, що спосіб стягнення аліментів, визначений рішенням суду, змінюється за рішенням суду за позовом одержувача аліментів. Тому наслідком подання Вами позову про зміну способу стягнення аліментів буде рішення суду про відмову у його задоволенні. Тому раджу все ж таки батькам домовитися між собою та укласти нотаріальний договір наступного змісту:

    ДОГОВІР

    ПРО СПЛАТУ АЛІМЕНТІВ НА ДИТИНУ

    Місто Львів, ___ року.

    Ми: з однієї сторони – ___, який проживає в___ реєстраційний номер облікової картки платника податків ___, надалі за текстом «БАТЬКО» та з другої сторони – ___, проживаю в ___, реєстраційний номер облікової картки платника податків ___, надалі за текстом «МАТИ», разом надалі за текстом «БАТЬКИ» або «СТОРОНИ», діючи добровільно, відповідно до власного вільного волевиявлення, що відповідає нашій внутрішній волі, перебуваючи при здоровому розумі та ясній пам’яті, розуміючи значення своїх дій, попередньо ознайомлені з вимогами чинного законодавства щодо недійсності правочинів,

    уклали даний договір про наступне:

    1. Даний договір укладено батьками малолітньої дитини ___, 12.05.2003 (___) року народження (свідоцтво про народження ___, видане відділом ___ ___року), надалі за текстом – дитина.

    2. За домовленістю Батьків, даним договором встановлюється обов’язок Батька сплачувати на утримання дітей аліменти в розмірі 7000 (сім тисяч) гривень 00 копійок щомісяця.

    Аліменти повинні бути сплачені Батьком не пізніше 20 (двадцятого) числа кожного поточного місяця за наступний місяць шляхом перерахування суми аліментів на відкритий на ім’я Матері рахунок №___ в в банку___, МФО 254675.

    3. Крім сплати суми аліментів, зазначених в п. 2 даного договору, Батько зобов’язаний брати участь у додаткових витратах на дитину, що викликані особливими обставинами (розвитком здібностей дитини, її хворобою, каліцтвом тощо).

    За домовленістю Батьків, додаткові витрати на дитину сплачуються Батьком щомісяця в сумі 1000 (одна тисяча) гривень 00 копійок шляхом перерахування суми додаткових витрат за реквізитами, вказаними в п. 2 даного договору.

    Додаткові витрати на дитину сплачуються Батьком не пізніше 20 (двадцятого) числа кожного поточного місяця за наступний місяць.

    4. Аліменти, одержані на дитину, є власністю Дитини і мають використовуватися за цільовим призначенням.

    Той із батьків або інших законних представників дитини, на ім’я якого виплачуються аліменти, розпоряджається аліментами виключно за цільовим призначенням в інтересах дитини.

    Неповнолітня дитина має право брати участь у розпорядженні аліментами, одержаними на її утримання.

    Неповнолітня дитина має право на самостійне одержання аліментів та розпорядження ними відповідно до Цивільного кодексу України.

    5. Згідно з ч. 2 ст. 189 Сімейного кодексу України у разі невиконання Батьком своїх обов’язків за даним договором, аліменти та/або додаткові витрати на дитину з нього можуть стягуватися на підставі виконавчого напису нотаріуса.

    6. Той із батьків, з ким проживає дитина, і той із батьків, хто проживає окремо від неї, з дозволу органу опіки та піклування можуть укласти договір про припинення права на аліменти для дитини у зв'язку з передачею права власності на нерухоме майно (житловий будинок, квартиру, земельну ділянку тощо).

    7. Розмір аліментів та/або розмір додаткових витрат на дитину, визначений в даному договорі, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом Батька або Матері у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров'я когось із них та в інших випадках, передбачених законом.

    8. У разі невиконання, неналежного або несвоєчасного виконання Батьком умов даного договору та виникнення заборгованості з вини Батька, він зобов’язаний сплатити неустойку (пеню) в розмірі 3 (трьох) відсотків від несплаченої суми аліментів та/або додаткових витрат на дитину за кожен день прострочення зобов’язання.

    9. Сплата Батьком неустойки не звільняє Батька від виконання зобов’язань за даним договором.

    10. Батько має право перевіряти цільове використання аліментів та додаткових витрат на дитину.

    Нотаріусом роз’яснено положення ст. 186 Сімейного кодексу України, відповідно до якої за заявою платника аліментів або за власною ініціативою орган опіки та піклування перевіряє цільове витрачання аліментів.

    У разі нецільового витрачання аліментів платник має право звернутися до суду з позовом про зменшення розміру аліментів або про внесення частини аліментів на особистий рахунок дитини у відділенні Державного ощадного банку України.

    11. Даний договір вступає в силу з моменту його нотаріального посвідчення і діє до досягнення дитиною вісімнадцятирічного віку, а саме до ___року.

    12. Витрати, пов’язані з нотаріальним посвідченням цього договору, несе Батько.

    13. Нотаріусом роз‘яснено Сторонам положення чинного законодавства щодо порядку укладення договорів про сплату аліментів на дитину, підстав та наслідків визнання їх недійсними зміст ст. 203 Цивільного кодексу України, статей 157, 160, 180-197 Сімейного кодексу України.

    14. Ми, Батьки, підтверджуємо, що цей договір відповідає нашим дійсним намірам і не носить характеру фіктивного та удаваного правочину, укладається нами у відповідності зі справжньою нашою волею, без будь-якого застосування фізичного чи психічного тиску та на вигідних для нас умовах і не є результатом впливу тяжких обставин, договір укладається нами без застосування обману чи приховування фактів, які мають істотне значення, ми однаково розуміємо значення, умови договору, його природу і правові наслідки, бажаємо настання саме тих правових наслідків, що створюються даним договором, а також свідчимо, що договором визначені всі істотні умови, про що свідчать наші особисті підписи на договорі.

    15. Батьки підтверджують, що домовились і не мають жодних зауважень, доповнень або суперечностей відносно умов даного договору.

    16. Договір складено в трьох примірниках, один з яких зберігається в справах приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Мартинюк О.В., інші видаються Батькам.

    ПІДПИСИ: ПІДПИС (Петренко О.В.)

    ПІДПИС (Петренко М.Б.)

    ПОСВІДЧУВАЛЬНИЙ НАПИС НОТАРІУСА

    Але до укладання договору мати має забрати виконавчий лист про стягнення аліментів з виконавчої служби, щоб не аліменти за рішенням суду не стягувались.

    Костромина Виктория
    4.2%

    Стаття 195. Визначення заборгованості за аліментами, присудженими у частці від заробітку (доходу)

    2. Заборгованість за аліментами платника аліментів, який не працював на час виникнення заборгованості або є фізичною особою - підприємцем і перебуває на спрощеній системі оподаткування, або є громадянином України, який одержує заробіток (дохід) у державі, з якою Україна не має договору про правову допомогу, визначається виходячи із середньої заробітної плати працівника для даної місцевості.

    Стаття 192. Зміна розміру аліментів

    1. Розмір аліментів, визначений за рішенням суду або домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров'я когось із них та в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

    Стаття 181. Способи виконання батьками обов'язку утримувати дитину

    3. За рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина.

    Спосіб стягнення аліментів, визначений рішенням суду, змінюється за рішенням суду за позовом одержувача аліментів.

    Крикун Сергій  Павлович
    8.3%

    Можливо доцільним буде перейти на загальну систему оподаткування. Дивіться статтю "АЛІМЕНТИ З ФОП. Аліменти з ФІЗИЧНОЇ ОСОБИ-ПІДПРИЄМЦЯ" (https://xn---7sbcickaxdpjf4doeinlcz.xn--j1amh/uk/...):

    "...АЛІМЕНТИ З ФОП, що перебуває на загальній системі оподаткування Згідно з підпунктом 16 пункту 1 Переліку видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.02.1993 № 146: утримання аліментів з працівників провадиться з усіх видів заробітку і додаткової винагороди як за основною роботою, так і за роботою за сумісництвом, в тому числі з доходів від підприємницької діяльності. Пунктом 13 цього даного Переліку передбачено, що утримання аліментів проводиться з суми заробітку (доходу), належить особі, яка сплачує аліменти, після утримання з цього заробітку (доходу) податків. Таким чином, якщо ФОП знаходиться на загальній системі оподаткування, то аліменти він виплачує зі свого чистого доходу. При цьому, чистий дохід розраховується як різниця між валовим доходом (виручки у грошовій та натуральній формі) і документально підтвердженими витратами, а також сумою сплаченого податку з доходів фізичних осіб...."

    Сергеев Артем
    Сергеев Артем 3 года назад

    Юрист, г. Харьков, 24 года опыта

    Общаться в чате

    "від доходу але не менше" - должны платить от дохода.

    Суд может изменить порядок взыскания алиментов на основании которых было принято предыдущее решение.

    Из чего определяться доходы, которые учитываются при определении размера алиментов:

    1) основной заработной платы по должностному окладу, тарифной ставке, сдельным расценкам и тому подобное;

    2) всех видов доплат и надбавок к заработной плате;

    3) денежных и натуральных премий;

    4) оплаты за сверхурочную работу, за работу в праздничные, нерабочие и выходные дни;

    5) заработной платы, которая сохраняется во время отпуска, а также с получаемой при увольнении компенсации за неиспользованный в течение нескольких лет отпуск;

    6) заработной платы, которая сохраняется во время выполнения государственных и общественных обязанностей, и в других случаях сохранения средней заработной платы;

    7) вознаграждения за общие годовые итоги работы предприятий и организаций;

    8) вознаграждения, выплачиваемого штатным литературным работникам газет, журналов, агентств печати, радио, телевидения из фонда литературного гонорара, а также нештатным литературным работникам, которые подлежат государственному социальному страхованию;

    9) единовременного вознаграждения (процентных надбавок) за выслугу лет;

    10) пособия по государственному социальному страхованию, а также с пособия по временной нетрудоспособности, установленных в коллективных сельскохозяйственных предприятиях;

    11) доплат к пособию по государственному социальному страхованию, выплачиваемых за счет предприятий, учреждений, организаций;

    12) сумм, выплачиваемых для возмещения убытков в связи с утратой трудоспособности вследствие увечья или иного повреждения здоровья, за исключением сумм для возмещения расходов на уход за ними, на дополнительное питание, санаторно-курортное лечение (включая оплату проезда) и протезирование потерпевших;

    13) пособия по безработице;

    14) получаемой пенсии, за исключением надбавок к пенсии, выплачиваемые лицам с инвалидностью первой группы на уход за ними;

    14-1) государственной социальной помощи лицам с инвалидностью с детства, назначенной в соответствии с Законом Украины «О государственной социальной помощи лицам с инвалидностью с детства и детям с инвалидностью»;

    15) стипендий, выплачиваемых студентам в период обучения в высших учебных заведениях, учащимся профессиональных учебно-воспитательных заведений и слушателям учебных заведений повышения квалификации и переподготовки кадров;

    16) доходов от предпринимательской деятельности, крестьянских (фермерских) хозяйств, кооперативов, объединений граждан, а также доходов, приходящихся на долю плательщика алиментов от приусадебного участка или подсобного хозяйства;

    17) всех видов заработка, получаемого адвокатами за работу в юридических консультациях;

    18) платы, полученной за передачу в аренду земельного участка или земельной доли (пая);

    19) других видов заработка.

    То есть, согласно законодательству, это перечень не исчерпывающий.

    Размер алиментов будет устанавливаться в зависимости от доказанного дохода

    Стаття 182. Обставини, які враховуються судом при визначенні розміру аліментів

    1. При визначенні розміру аліментів суд враховує:

    1) стан здоров'я та матеріальне становище дитини;

    2) стан здоров'я та матеріальне становище платника аліментів;

    3) наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина;

    3-1) наявність на праві власності, володіння та/або користування у платника аліментів майна та майнових прав, у тому числі рухомого та нерухомого майна, грошових коштів, виключних прав на результати інтелектуальної діяльності, корпоративних прав;

    3-2) доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів;

    4) інші обставини, що мають істотне значення.

    Пользователь не активен
    Пользователь не активен 3 года назад

    Юрист, г. Киев

    Общаться в чате

    Доброго дня!

    Згідно зі ст.180 Сімейного кодексу України батьки зобов’язані утримувати дитину до досягненням нею повноліття та відповідно до ч.3 ст.181 аліменти на утримання дитини за рішенням суду присуджуються у частці від доходу її матері, батька і (або) у твердій грошовій сумі. Порядок стягнення аліментів органами ДВС визначається Законом України “Про виконавче провадження”, Інструкцією про проведення виконавчих дій та іншими нормативно - правовими актами. Аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду з дня пред’явлення позову.

    Постановою КМУ від 26.02.1993 №146 “Про види заробітку (доходу), що підлягають облікові при відрахуванні аліментів” визначено види доходів які підлягають урахуванню при визначені розмірів аліментів.

    Розмір аліментів може бути як у сталій визначеній сумі, так і 1/4 від доходу на 1-ну дитину, але не менший, ніж 50% від прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку.

    Законодавство України також дає право батькам згодом змінити встановлений розмір аліментів в сторону його збільшення або зменшення у зв’язку зі зміною матеріального становища, сімейного стану, стану здоров’я платника або одержувача аліментів, або за наявності інших життєвих ситуацій. Якщо аліменти були встановлені у добровільному порядку, то батькам необхідно внести відповідні зміни до нотаріально посвідченого договору (укладається окремий договір, який підписується сторонами та підлягає обов’язковому нотаріальному посвідченню).

    Якщо ж взаємної згоди між батьками не досягнуто з приводу зміни розміру аліментів або якщо виплата аліментів встановлена рішенням суду, то зміна їх розміру можлива тільки у судовому порядку. Та обов’язково додати відповідні докази (Верховний Суд у свої Постанові від 16.09.2020р. у справі № 565/2071/19), наприклад:

    докази зміни матеріального стану (довідки про доходи батьків, кредитні договори, будь-які інші документи, які можуть бути підтвердженням зміни матеріального становища, його погіршення або покращення);

    докази погіршення або поліпшення здоров’я (медичні довідки, висновки лікарів, історії хвороби, рекомендації лікарів щодо необхідності лікування);

    докази, що підтверджують зміну сімейного стану (наприклад, народження дітей у платника аліментів, додаткові витрати на утримання своїх непрацездатних батьків).

    Але в будь якому разі, менше встановлено законодавством мінімуму - суд не зможе встановити аліменти, навіть у твердій сумі !!!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України