Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 27 апреля 2021, вопрос №41687 150₴

Статус матери - одиночки

Добрый день!
Моя знакомая развелась в ноябре 2020 г.
В конце апреля она родила ребенка
Не прошло 10 месяцев со дня расторжения брака
Ребенок от другого мужчины
он не хочет признаваться отцом ребенка
Знакомая согласна быть матерью - одиночкой
как поступить?

Ответы юристов (10)

    Клострейх Олена Володимирівна
    26.7%

    Доброго дня !

    Термін "одинока матір" на законодавчому рівні не визначено, проте відповідно до п. 9 постанови Пленуму Верховного Суду України "Про практику розгляду судами трудових спорів" від 6 листопада 1992 р. № 9 одинокою матір'ю вважають жінку, яка не перебуває у шлюбі та у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено у встановленому порядку за вказівкою матері; вдову; іншу жінку, яка виховує і утримує дитину сама.

    Отже, основним критерієм для визначення статусу одинокої матері є: виховання та утримування дитини без участі батька. Одержання жінкою аліментів від батька дитини, ведення з ним спільного господарства позбавляє статусу одинокої матері.

    Підставою для отримання статусу одинокої матері є відсутність запису про укладення шлюбу або наявність свідоцтва про розірвання шлюбу. Втім, свідоцтва недостатньо. Необхідно підтвердити факт того, що батько справді не бере участі у вихованні дитини. Для цього мати може звернутися до суду з позовом про позбавлення його батьківських прав, з приводу чого буде постановлено рішення суду. Можна також звернутися до поліції у зв'язку з необхідністю розшуку батька у справі за позовом про стягнення аліментів. У цьому разі документом, який підтверджує факт неучасті батька у вихованні дитини, буде відповідна постанова слідчого.

    Надалі в даному випадку вам потрібно для призначенням допомоги матерям одиначкам слід звернутися до органів праці та соціального захисту населення за місцем проживання. Фінансове забезпечення виплачується в установленому державою розмірі щомісяця до досягнення дитиною 18 років. У разі навчання дітей на денній формі в загальноосвітніх, професійно-технічних і вищих навчальних закладах I — IV рівня акредитації, виплати продовжуються до закінчення навчального закладу, але не довше ніж до досягнення дитиною 23 років.

    Перелік необхідних документів: заява про призначення допомоги; копія свідоцтва про народження дитини; довідка про доходи на кожного члена сім’ї; копія рішення про усиновлення (тільки для усиновлювачів); довідка про реєстрацію місця проживання матері та дитини; копія свідоцтва про смерть батька та довідка про неотримання на дітей пенсії по втраті годувальника та соціальної пенсії (для вдівців); декларація про доходи та майновий стан осіб, які звернулися за призначенням допомоги (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї за 6 місяців); виписка з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження дитини, із зазначенням підстави внесення відомостей про батька малюка відповідно до абзацу 1 частини 1 статті 135 Сімейного кодексу; документ про народження дитини, виданий компетентним органом іноземної держави, в якому відсутні відомості про батька, за умови його легалізації в установленому законодавством порядку (для дітей, народжених за межами України).

    Одинокі батьки з дітьми мають право на такі види матеріальної допомоги:– пенсію в разі втрати годувальника, якщо батько (мати) – вдівець (вдова);– державну соціальну допомоги на дітей одиноким матерям, вдовам та вдівцям з дітьми, якщо шлюб між батьком та матір’ю було розірвано до дня смерті і батько не отримує пенсію в разі втрати годувальника або соціальну пенсію;– державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям;– тимчасову державну допомогу дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме;– державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам.

    Сума допомоги одиноким матерям розраховується виходячи з різниці між 100% прожиткового мінімуму, встановленого для дитини відповідного віку та середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців.

    Артем Олександрович
    23.3%

    Доброго дня, Володимире

    Чіткого визначення понять «одинока мати» законодавство майже не містить. Підставою для отримання статусу одинокої матері є відсутність запису про укладення шлюбу або наявність свідоцтва про розірвання шлюбу, а також документальне підтвердження факту виховання та утримування дитини без участі батька.

    Одинока мати – жінка, яка не перебуває у шлюбі й у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено в установленому порядку за вказівкою матері; вдова; інша жінка, яка виховує й утримує дитину сама - ПЛЕНУМ ВЕРХОВНОГО СУДУ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА від 6 листопада 1992 року N 9 Про практику розгляду судами трудових спорів

    Адвокат Евгений Александрович

    Добрий день, Володимир!

    Якщо вона не бажаю встановлювати батьківство в судовому порядку, то може бути одинокою матір'ю та отримувати допомогу від держави, при умовах, які зазначено у Законі.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про державну допомогу сім'ям з дітьми

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 5, ст.21):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2811-12#Text

    "Розділ V-AДОПОМОГА НА ДІТЕЙ ОДИНОКИМ МАТЕРЯМ

    "Стаття 18-1. Право на допомогу на дітей одиноким матерям

    Право на допомогу на дітей одиноким матерям мають одинокі матері (які не перебувають у шлюбі), одинокі усиновлювачі, якщо у свідоцтві про народження дитини або документі про народження дитини, виданому компетентними органами іноземної держави, за умови його легалізації в установленому законодавством порядку (рішенні про усиновлення дитини), відсутній запис про батька (матір) або запис про батька (матір) проведено в установленому порядку органом державної реєстрації актів цивільного стану за вказівкою матері (батька, усиновлювача) дитини. ... Жінка, яка має дітей від особи, з якою вона не перебувала і не перебуває в зареєстрованому шлюбі, але з якою вона веде спільне господарство, разом проживає і виховує дітей, права на одержання допомоги, встановленої на дітей одиноким матерям, не має. При реєстрації цією жінкою шлюбу з особою, від якої вона має дітей, допомога на дітей, народжених від цієї особи, не призначається".

    " Стаття 18-2. Умови призначення допомоги на дітей одиноким матерям

    Допомога на дітей одиноким матерям призначається за наявності витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження дитини, виданого відділом державної реєстрації актів цивільного стану, або довідки про народження, виданої виконавчим органом сільської, селищної, міської (крім міст обласного значення) ради, із зазначенням підстави внесення відомостей про батька дитини до актового запису про народження дитини відповідно до абзацу першого частини першої статті 135 Сімейного кодексу України, або документа про народження, виданого компетентним органом іноземної держави, в якому відсутні відомості про батька, за умови його легалізації в установленому законодавством порядку.

    Допомога на дітей одиноким матерям призначається незалежно від одержання на дітей інших видів допомоги, передбачених цим Законом.

    Для призначення, виплати та припинення виплати допомоги на дітей одиноким матерям додатково застосовуються умови призначення, виплати та підстави для припинення виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України".

    Стаття 18-3. Розмір допомоги на дітей одиноким матерям

    Допомога на дітей одиноким матерям, одиноким усиновлювачам, матері (батьку) у разі смерті одного з батьків, які мають дітей віком до 18 років (якщо діти навчаються за денною формою навчання у закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, - до закінчення такими дітьми закладів освіти, але не довше ніж до досягнення ними 23 років), надається у розмірі, що дорівнює різниці між 100 відсотками прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців... ".

    Всього доброго!

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Поняття "одинока мати" визначається чинним законодавством України по різному, і застосовується в залежності від того, на які правовідносини воно поширюється.

    Відповідно визначення поняття “одинока мати” подається нижче.

    Права одинокої матері

    Право на додаткову відпустку. За статтею 19 Закону України «Про відпустки» (далі — Закон) жінці, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину-інваліда, або яка всиновила дитину, одинокій матері, батьку, який виховує дитину без матері (в тому числі й у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла дитину під опіку, чи одному з прийомних батьків надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів (стаття 73 Кодексу законів про працю України).

    Право на додаткову відпустку мають такі одинокі матері: жінка, яка не перебуває в шлюбі й у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено в установленому порядку за вказівкою матері; вдова; жінка, яка виховує дитину без батька (в тому числі і розлучена жінка, яка сама виховує дитину).

    Якщо жінка є одинокою матір'ю, то вона подає довідку з органів реєстрації актів громадянського стану.

    За наявності кількох підстав для надання цієї відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 17 календарних днів.

    Статтею 20 Закону передбачено, що додаткові відпустки працівникам, які мають дітей, надаються понад щорічні відпустки, передбачені статтями 6, 7 і 8 Закону, а також понад щорічні відпустки, встановлені іншими законами та нормативно-правовими актами, і переносяться на інший період або продовжуються в порядку, визначеному статті 11 Закону.

    Законодавством не передбачено терміну давності, після якого втрачається право на додаткову соціальну відпустку працівникам, які мають дітей. Тому, якщо працівник з якихось причин не скористався цим правом і не використав цю відпустку за минулий рік або за кілька попередніх років, він має право використати її. А в разі звільнення незалежно від підстав йому має бути виплачено компенсацію за всі невикористані дні відпустки згідно зі статтею 24 Закону.

    Державна допомога. Гарантований державою рівень матеріальної підтримки сімей з дітьми шляхом надання державної грошової допомоги з урахуванням складу сім’ї, її доходів та віку дітей встановлено Законом України "Про державну допомогу сім’ям з дітьми".

    Право на допомогу мають:

    - одинокі матері (які не перебувають у шлюбі), одинокі усиновлювачі, якщо у свідоцтві про народження дитини або документі про народження дитини, виданому компетентними органами іноземної держави, за умови його легалізації в установленому законодавством порядку (рішенні про усиновлення дитини), відсутній запис про батька (матір) або запис про батька (матір) проведено в установленому порядку органом державної реєстрації актів цивільного стану за вказівкою матері (батька, усиновлювача) дитини;

    - мати (батько) дітей у разі смерті одного з батьків, які не одержують на них пенсію в разі втрати годувальника або соціальну пенсію.

    Водночас, якщо одинока мати, одинокий усиновлювач, мати (батько) у разі смерті одного з батьків зареєстрували шлюб, за ними зберігається право на отримання допомоги на дітей, які народилися чи були усиновлені до шлюбу, якщо такі діти не були усиновлені чоловіком (дружиною).

    Чи надається допомога у випадку, якщо матір не перебуває в зареєстрованому шлюбі з особою з якою вона веде спільне господарство?

    Потрібно зазначити, що жінка, яка має дітей від особи, з якою вона не перебувала і не перебуває в зареєстрованому шлюбі, але з якою вона веде спільне господарство, разом проживає і виховує дітей, право на одержання допомоги, встановленої на дітей одиноким матерям, не має. При реєстрації цією жінкою шлюбу з особою, яка є батьком її дітей, допомога на дітей, народжених від цієї особи, не призначається.

    Чи надається допомога на дітей, які перебувають на повному державному утриманні?

    Ні не надається. Водночас якщо дитина, яка перебуває на утриманні в інтернатному закладі за рахунок держави, під час літніх канікул перебуває вдома, зазначена допомога призначається за повні місяці перебування дитини вдома на підставі довідки навчального закладу про те, що дитина в цей час не перебувала на утриманні в інтернатному закладі за рахунок держави.

    Куди звертатися за допомогою?

    Звертатись за призначенням необхідно до органів праці та соціального захисту населення по місцю реєстрації отримувача допомоги. Допомога може бути призначена за місцем фактичного проживання за умови подання довідки про неодержання зазначеної допомоги в органі праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації.

    Важливо врахувати, що допомога на дітей одиноким матерям призначається незалежно від одержання на дітей інших видів допомоги.

    Перелік документів необхідних для отримання допомоги.

    Для призначення допомоги на дітей одиноким матерям до органу праці та соціального захисту населення подаються такі документи:

    1) заява про призначення допомоги, що складається за формою, затвердженою Мінпраці;

    2) витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження дитини, виданий відділом державної реєстрації актів цивільного стану, або довідка про народження, видана виконавчим органом сільської, селищної, міської (крім міст обласного значення) рад, із зазначенням підстави внесення відомостей про батька дитини до актового запису про народження дитини відповідно до абзацу першого частини першої статті 135 Сімейного кодексу України, або документ про народження, виданий компетентним органом іноземної держави, в якому відсутні відомості про батька, за умови його легалізації в установленому законодавством порядку;

    3) копія свідоцтва про народження дитини;

    4) довідка про проживання дитини з матір’ю, видана за місцем проживання сім’ї. У разі неможливості одержати таку довідку орган праці та соціального захисту населення здійснює обстеження сім’ї за місцем проживання і складає акт із зазначенням факту проживання дитини з матір’ю. У разі, коли дитина навчається за межами населеного пункту, в якому проживає мати, і не перебуває на повному державному утриманні, замість довідки про проживання дитини з матір’ю подається довідка з місця проживання матері та довідка з місця проживання (навчання) дитини.

    Мати (батько) дітей у разі смерті одного з батьків, які не одержують на них пенсію в разі втрати годувальника або соціальну пенсію, подають копію свідоцтва про смерть одного з подружжя та довідку про те, що вони не одержують на дітей зазначені пенсії.

    Що робити у випадку коли особа народила дитину за межами України і не може подати документ, який підтверджує той факт, що вона є одинокою матір’ю?

    У цьому випадку рішення про призначення допомоги на дитину такій особі приймається органом праці та соціального захисту населення на підставі обстеження матеріально-побутових умов сім’ї і документа про народження дитини, легалізованого в установленому порядку, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України.

    Чи продовжується виплата допомоги у випадку навчання дитини?

    Якщо діти навчаються за денною формою у загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах I — IV рівня акредитації, виплата допомоги на дітей одиноким матерям продовжується на підставі довідки навчального закладу — до закінчення такими дітьми навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років.

    Які умови припинення виплати допомоги?

    Виплата цієї допомоги припиняється у разі:

    - позбавлення отримувача допомоги батьківських прав;

    - позбавлення волі отримувача допомоги за вироком суду;

    - скасування рішення про усиновлення дитини або визнання його недійсним;

    - реєстрації дитиною шлюбу до досягнення нею 18-річного віку;

    - надання неповнолітній особі повної цивільної дієздатності у випадках, передбачених законом;

    - смерті дитини;

    - смерті отримувача допомоги.

    Виплата допомоги на дітей одиноким матерям (батькам) зупиняється у разі:

    - тимчасового влаштування дитини на повне державне утримання;

    - відібрання дитини в отримувача допомоги без позбавлення батьківських прав;

    - тимчасового працевлаштування дитини.

    Виплата допомоги припиняється або зупиняється на підставі поданих обґрунтованих пропозицій органу опіки та піклування чи державного соціального інспектора органу праці та соціального захисту населення з місяця, що настає за місяцем, в якому виникли зазначені обставини, за рішенням органу, який призначив допомогу.

    Строк протягом якого виплачується допомога.

    Допомога на дітей одиноким матерям призначається з місяця, в якому було подано заяву з усіма необхідними документами, та виплачується щомісяця по місяць досягнення дитиною 18-річного віку (якщо діти навчаються за денною формою у загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах I — IV рівня акредитації, — до закінчення такими дітьми навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років) включно.

    Потрібно пам’ятати, що виплата допомоги в розмірі, що перевищує мінімальний, здійснюється протягом шести календарних місяців. Якщо особа, якій призначена допомога, після закінчення зазначеного строку не підтвердила право на призначення допомоги у розмірі, що перевищує мінімальний, допомога виплачується у мінімальному розмірі.

    Розмір допомоги на дитину одинокій матері.

    Допомога на дітей одиноким матерям, одиноким усиновителям (вдовам, вдівцям), матері (батьку) у разі смерті одного з батьків, шлюб між якими було розірвано до дня смерті, які мають дітей віком до 18 років (якщо діти навчаються за денною формою навчання у вищих навчальних закладах I – IV рівнів акредитації та професійно-технічних навчальних закладах, — до закінчення такими дітьми навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років) надається, у розмірі, що дорівнює різниці між 50 відсотками прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців, але не менше 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

    Середньомісячний сукупний дохід сім’ї визначається згідно з Методикою обчислення сукупного доходу сім’ї для всіх видів соціальної допомоги, що затверджується наказом Мінпраці, Мінекономіки, Мінфіном, Мінмолодьспортом та Держкомстатом.

    До складу сім’ї особи, що звертається за призначенням зазначеної допомоги, включаються чоловік (дружина); рідні, усиновлені та підопічні діти віком до 18 років, а також діти віком до 23 років, які навчаються за денною формою у вищих навчальних закладах I — IV рівня акредитації та професійно-технічних навчальних закладах і не мають власних сімей незалежно від місця проживання або реєстрації; неодружені повнолітні діти, які визнані інвалідами з дитинства I та II групи або інвалідами I групи і проживають разом з батьками; непрацездатні батьки чоловіка та дружини, які проживають разом з ними і перебувають на їх утриманні у зв’язку з відсутністю власних доходів; жінка та чоловік, які проживають однією сім’єю, не перебувають у шлюбі, але мають спільних дітей.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Карпенко Андрей Владимирович

    Добрый день!

    1. По украинскому законодательству, под этим термином понимают женщин, занимающихся воспитанием детей без какого-либо участия их отца. Как же получить статус матери одиночки? Установленной процедуры того, как получить статус, не существует. В статье 18 Закона Украины «О государственной помощи семьям с детьми», дано разъяснение такого социального статуса.

    Статус матерей-одиночек в Украине получают женщины, не состоящие официально браке, имеющие детей, которые еще не достигли совершеннолетия и находятся на содержании мамы. В свидетельстве о рождении детей должна отсутствовать запись об отце либо она внесена со слов матери уполномоченными сотрудниками РАГСа в установленном законном порядке.

    2. В ЗАГС по месту прописки (там где будете регистрировать ребенка) берется "Витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про народження із зазначенням відомостей про батька відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України."

    Эта справка в дальнейшем будет подтверждать ее статус матери-одиночки.

    Костромина Виктория

    Ребенка запишут на бывшего мужа .

    Если это не ребенок бывшего Мужа - ему надо подать иск в Суд на оспаривание отцовства - тогда мама ребенка - по статусу будет мамой одиночкой , а ребёнок будет зарегистрирован по ст. 135 Ск

    Или второй вариант- биологический отец подает иск на установление отцовства - и его запишут в свидетельство - Но мама- не будет мамой одиночкой.

    Нужна детальная консультация или помощь в подготовке иска- обращайтесь через сайт .

    С уважением Виктория Костромина

    Пользователь не активен
    Пользователь не активен 2 года назад

    Адвокат, г. Днепр, 25 лет опыта

    Общаться в чате

    Добрый день!

    Семейный кодекс четко регламентирует данную ситуацию:

    Дитина, яка народжена до спливу десяти місяців після припинення шлюбу або визнання його недійсним, походить від подружжя (ст.122).

    Подружжя, а також жінка та чоловік, шлюб між якими припинено, у разі народження дитини до спливу десяти місяців після припинення їх шлюбу, мають право подати до органу державної реєстрації актів цивільного стану спільну заяву про невизнання чоловіка (колишнього чоловіка) батьком дитини. Така вимога може бути задоволена лише у разі подання іншою особою та матір'ю дитини заяви про визнання батьківства.

    Поскольку реальный отец ребенка отказывается его документировать, то в свидетельство о рождении ребенка отцом ребенка буде указан бывший супруг.

    В этой ситуации ему необходимо будет обращаться в суд для исключения отцовства:

    Особа, яка записана батьком дитини відповідно до статей 122, 124, 126 і 127 цього Кодексу, має право оспорити своє батьківство, пред'явивши позов про виключення запису про нього як батька з актового запису про народження дитини.

    У разі доведення відсутності кровного споріднення між особою, яка записана батьком, та дитиною суд постановляє рішення про виключення відомостей про особу як батька дитини з актового запису про її народження.

    После получения решения суда об исключении записи об отцовстве - матери ребенка выдадут новое свидетельство о рождении в соответствии со ст.135 Семейного кодекса, в котором отец ребенка будет записан со слов матери.

    Такая регистрация рождения ребенка в дальнейшем даст возможность Вашей знакомой получать льготы, предусмотренные "матери-одиночки".

    С уважением, адвокат Татьяна Власенко

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Доброго дня, Володимире!

    Загалом ситуація така, що у випадку відмови справжнього батька дитини від батьківства, батьком буде визнаний колишній чоловік, оскільки не минуло 10 місяців від дня припинення шлюбу.

    Самого терміну матір-одиначка в законодавстві не існує, але на практиці, якщо знайома буде проживати без чоловіка дитини, який буде значитися в свідоцтві про народження дитини, то вона буде користуватися всіма пільгами для матері-одиначки, зокрема пільгами щодо відпусток тощо.

    Якщо ви все таки налаштовані аби батьком був справжній батько, і його згоди немає, то Ви маєте подавати до суду із позовом про визнання батьківства.

    Стаття 128. Визнання батьківства за рішенням суду

    1. За відсутності заяви, право на подання якої встановлено статтею 126 цього Кодексу, батьківство щодо дитини може бути визнане за рішенням суду.

    {Частина перша статті 128 в редакції Закону № 2398-VI від 01.07.2010}

    2. Підставою для визнання батьківства є будь-які відомості, що засвідчують походження дитини від певної особи, зібрані відповідно до Цивільного процесуального кодексу України.

    3. Позов про визнання батьківства може бути пред'явлений матір'ю, опікуном, піклувальником дитини, особою, яка утримує та виховує дитину, а також самою дитиною, яка досягла повноліття.

    Позов про визнання батьківства може бути пред'явлений особою, яка вважає себе батьком дитини.

    4. Позов про визнання батьківства приймається судом, якщо запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до частини першої статті 135 цього Кодексу.

    Савченко Олександр
    50%
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Володимире!

    Сімейний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14#Text):

    Стаття 122. Визначення походження дитини від матері та батька, які перебувають у шлюбі між собою

    2. Дитина, яка народжена до спливу десяти місяців після припинення шлюбу або визнання його недійсним, походить від подружжя.

    3. Подружжя, а також жінка та чоловік, шлюб між якими припинено, у разі народження дитини до спливу десяти місяців після припинення їх шлюбу, мають право подати до органу державної реєстрації актів цивільного стану спільну заяву про невизнання чоловіка (колишнього чоловіка) батьком дитини. Така вимога може бути задоволена лише у разі подання іншою особою та матір'ю дитини заяви про визнання батьківства.

    Враховуючи, що дитина народилася до спливу десяти місяців після розірвання шлюбу, а справжній (біологічний) батько відмовляється визнавати батьківство, то під час реєстрації народження дитини батьком дитини буде записано колишнього чоловіка. А тому статусу одинокої матері у жінки не буде.

    Однак, відповідно до ч. 1 ст. 138 СК України жінка, яка народила дитину у шлюбі, має право оспорити батьківство свого чоловіка, пред’явивши позов про виключення запису про нього як батька дитини з актового запису про народження дитини.

    До вимоги матері про внесення змін до актового запису про народження дитини встановлюється позовна давність в один рік, яка починається від дня реєстрації народження дитини.

    Актовий запис цивільного стану - це документ органу державної реєстрації актів цивільного стану, який містить персональні відомості про особу та підтверджує факт проведення державної реєстрації акта цивільного стану.

    Відповідно до п.2.13 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, затверджених наказом Міністерства юстиції України 12.01.2011 № 96/5, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 14 січня 2011 р. за №55/18793, підставою для внесення змін в актові записи цивільного стану є рішення суду про визнання батьківства (материнства), усиновлення (удочеріння), про скасування раніше винесеного рішення суду про визнання батьківства, виключення відомостей про батька (матір) дитини з актового запису про народження, скасування або визнання усиновлення (удочеріння) недійсним, про визнання шлюбу недійсним, установлення неправильності в актовому записі цивільного стану та інші, у яких зазначено про внесення конкретних змін в актові записи цивільного стану

    Тож, для отримання нового свідоцтва про народження дитини мати дитини звертається до відділу ДРАЦС маючи при собі рішення суду про виключення відомостей про батька з актового запису про народження дитини.

    Крім того, відповідно до ст. 136 СК України оспорити своє батьківство в судовому порядку має право особа, яка записана батьком дитини, якщо дитина народилася до спливу десяти місяців з моменту розірвання шлюбу, пред'явивши позов про виключення запису про нього як батька з актового запису про народження дитини.

    До вимоги чоловіка про виключення запису про нього як батька з актового запису про народження дитини позовна давність не застосовується.

    У разі доведення відсутності кровного споріднення між особою, яка записана батьком, та дитиною суд постановляє рішення про виключення відомостей про особу, як батька дитини, з актового запису про її народження. Підставою для задоволення позову є доведення відсутності кровного споріднення між особою, яка записана батьком, та дитиною. Ці дані можуть бути встановлені на підставі пояснень сторін, третіх осіб, їхніх представників, допитаних як свідків, показань свідків, письмових доказів, речових доказів, зокрема звуко- і відеозаписів, висновків експертів. Важливе значення у процесі доказування має висновок експерта.

    За результатами проведення судово-біологічної (генетичної) експертизи із застуванням методики генотипоскопії (аналізу ДНК) експерти можуть визначити батьківство із ймовірністю до 99,9 відсотків або дійти висновку про його виключення. Дійти висновку про виключення батьківства можливо і на підставі судово-імунологічної експертизи (експертизи крові), або судово-медичної експертизи, яка б визначила здатність особи до зачаття дитини. Однак, експертиза ДНК, на сьогодні, є найбільш ефективним доказом, що підтверджує наявність чи відсутність батьківства особи щодо дитини.

    Отже, лише на підставі судового рішення про виключення відомостей про батька дитини з актового запису про народження жінка зможе отримати нове свідоцтво про народження дитини (вже без відомостей про батька) та набути статус одинокої матері.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!

    Токмач Галина Николаевна

    Здравствуйте, матерью одиночкой быть не получится. Ребенок автоматически будет считаться по происхождению от бывшего мужа.

    Бывший муж или ваша знакомая могут оспорить отцовство и/либо установить отцовство настоящего биологического отца.

    Для того, чтобы оспорить отцовство бывшим, нужно делать обязательное ДНК (хотя, возможно, если привлечь биологического отца третьей стороной, обойдется и без экспертизы).

    Разница между вашей знакомой и бывшим в том, что бывший муж может оспорить отцовство в течении времени до исполнения 18 лет ребенку, а знакомая только в течение года после рождения малыша.

    Если нужна будет помощь в составлении заявления в суд, обращайтесь ко мне через форму "Обратиться к юристу".

    Всего вам хорошего!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України