Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 17 июня 2021, вопрос №43796 150₴

Можно ли выйти замуж в 17 лет без беременности?

Добрый день, хотим с девушкой пожениться, ей 17 лет, мне 22, родители не против, и она соотвественно тоже, как мы можем это сделать?

Ответы юристов (10)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    66.7%

    Доброго дня, Богдане!

    Відповідно до статті 22 Сімейного кодексу України шлюбний вік для чоловіків та жінок встановлюється у вісімнадцять років.

    Стаття 23. Право на шлюб

    1. Право на шлюб мають особи, які досягли шлюбного віку.

    2. За заявою особи, яка досягла шістнадцяти років, за рішенням суду їй може бути надано право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам.

    Заява про надання права на шлюб має розглядатися судом за правилами окремого провадження. Така справа є підсудною за місцем проживання заявника. Про подання такої заяви суд має повідомити батьків або піклувальника, оскільки вони зобов'язані захищати дитину, а отже, мають володіти інформацією про її життєві наміри. Але заперечення батьків чи опікуна не може бути підставою для відмови у задоволенні заяви.

    Судова практика виходить із того, що підставами на отримання права на шлюб до 18 років є:

    вагітність;

    фактичне створення сім'ї;

    народження дитини.

    Перелік підстав не є вичерпним.

    Отже, у Вашому випадку потрібн або дочекатись поки дівчині виповниться 18 років, або подавати заяву до суду про надання права на шлюб.

    Рішення суду (позитивне або негативне) спрогнозувати складно!

    Винограденко Антон Анатолійович

    Добрый день! Присоединяюсь к ответу коллеги. Лучше всего дождаться 18-ти лет и заключить брак, так как результат судебного разбирательства однозначно предусмотреть сложно. При достижении восемнадцати лет брак оформляется в общем порядке путем подачи заявления в РАГС (ЗАГС).

    Фараон Катерина Леонідівна
    33.3%
    Фараон Катерина Леонідівна 2 года назад

    Юрист, г. Каменец-Подольский, 8 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Богдан.

    За сімейним законодавством України, стаття 23 СКУ, надає змогу неповнолітній особі, яка досягла 16 років, зареєструвати шлюб, за умови надання судом такій особі права на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам. Рішення суду в таких випадках є єдиною законною підставою такого шлюбу. Законодавство не містить чіткого переліку підстав для надання такого права неповнолітнім, але, як правило, такими є: фактичне спільне проживання пари, яка не досягла шлюбного віку, вагітність неповнолітньої, народження нею дитини.

    Розгляд таких справ здійснюється окремим провадженням та не займає великого обсягу у часі(десь протягом місяця). Зверніть увагу на те, що потрібно оплатити судовий збір (454.00 грн.) та оплатити послуги адвоката за надання послуг хоча б за написання заяви до суду.

    Успіхів Вам.

    Пользователь не активен
    Пользователь не активен 2 года назад

    Адвокат, г. Винница, 5 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго ранку! якщо між Вами склались теплі стосунки, які відповідають Вашим інтересам, то суд завжди піде на задоволення заяви та надасть право на шлюб. Ще не зустрічала випадків, щоб суд відмовив, до того ж запитують думку батьків, якщо батьки не проти, то все буде добре. Звертайтесь, 098-675-13-50, допоможу скласти таку заяву, що суд не відмовить.

    Адвокат Евгений Александрович

    Добрий день, Богдан!

    стану. Згідно ст. 23 Сімейного кодексу України право на шлюб мають особи, які досягли шлюбного віку. Досягнення шлюбного віку є юридичним фактом, який породжує у особи право на шлюб. За загальним правилом шлюбний вік для чоловіків та жінок встановлюється у вісімнадцять років. Однак це право може бути реалізоване лише при волевиявленні двох осіб - жінки та чоловіка. За заявою особи, яка досягла шістнадцяти років, за рішенням суду їй може бути надано право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам.

    Тому, дівчині треба звернутися з заявою до суду.

    За рішенням суду може бути надане право на шлюб між рідною дитиною усиновлювача та усиновленою ним дитиною, а також між дітьми, які були усиновлені ним.

    Перелік підстав на отримання права на шлюб до 18 років:

    • вагітність;
    • фактичне створення сім'ї;
    • народження дитини.

    Документи:

    - заява про надання права на шлюб. У заяві про надання права на шлюб необхідно зазначати прізвище, ім’я, по-батькові особи, з якою передбачається реєстрація шлюбу, оскільки надання права на шлюб повин­но відповідати інтересам заявника, а встановити це мож­на лише по відношенню до конкретної особи. свідоцтво про народження, паспорт її та Ваш, РНОКПП її та Ваш, заяви від її батьків про те, що не заперечують, квитанція про сплату судового збору.

    Заява про надання права на шлюб має розглядатися судом за правилами окремого провадження відповідно до вимог Глави 3 Розділу IV Цивільний процесуальний кодекс України.

    Всього доброго!

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Відповідно до Сімейного Кодексу України.(ст..22-23). Право на створення сім'ї мають особи, які досягли шлюбного віку, тобто 18-річчя.

    Це вік, коли люди досягають соціальної, фізичної та психічної зрілості. Чоловіки та жінки мають однакове право на шлюб, без будь-яких обмежень щодо раси, національності чи віросповідання – про це говориться в Декларації прав людини, прийнятій Генеральною Асамблеєю ООН у 1948 році.

    Обов’язковою вимогою для вступу до шлюбу є вільне волевиявлення жінки і чоловіка на реєстрацію шлюбу без будь-якого насильства, тиску чи погроз з боку родичів.

    Якщо бажання одружитись приходить до неповнолітнього, то таке право йому надає суд, який розглядає справу за місцем проживання заявника.

    Заява буде задоволена, якщо це відповідатиме інтересам неповнолітнього, а суд отримає вагомі на те докази. Найчастіше такими доказами є: вагітність жінки, народження у пари дитини, чи фактичне проживання чоловіка і жінки. Зауважемо,той факт, що батьки неповнолітнього, хоч і є зацікавленими особами у справі, проте їх згода чи заперечення не матимуть вирішального значення у суді.

    Кожен випадок, де до суду звертаються з проханням про зниження шлюбного віку є індивідуальним і детально розглядатиметься суддею. Наголошуємо, що суд розглядає право на одруження неповнолітнього саме з конкретною особою, а не взагалі будь з ким. Подавати заяву за надання судом права на шлюб має особа, яка досягла 16 років.

    Звичайно, кожен випадок – особливий, проте цей крок має бути виваженим та обдуманим.

    Краще все ж дочекатися 18-ти років та укласти шлюб за загальними правилами.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Костромина Виктория

    для этого нужно получить разрешение в судебном порядке или ждать 18 лет

    для этого нужно составить заяву и подать в суд

    нужна детальная консультация или помощь в подготовке документов ( заявы, иски т .п.) - обращайтесь через сайт, с ув Виктория Костромина

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання погоджуюсь з думками колег можна через суд (отримати дозвіл в судовому порядку) проте враховуючи завантаження судової системи та тривалістю часу від відкриття провадження до винесення рішення, швидше буде дочекатися 18 -ти років нареченої та одружитись. У вас є час сплануйте процедуру одруження оберіть, забронюйте дату, за чей час і настане 18 р.

    Успіхів

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Богдане!

    Чоловік і жінка, які бажають одружитися, повинні досягти шлюбного віку. У статті 22 Сімейного кодексу України зазначено, що шлюбний вік для чоловіків і жінок становить 18 років. Адже саме у вісімнадцять людина стає повнолітньою, отримує повну дієздатність, тож може приймати будь-які рішення. Законодавство передбачає, що суд може надати право на укладення шлюбу особі, яка досягла 16 років, якщо це відповідає її інтересам. Для цього слід звернутися із заявою до суду. Після реєстрації шлюбу дівчина та хлопець набувають повної цивільної дієздатності — як повнолітні. І навіть після розлучення до досягнення ними 18 років така дієздатність зберігається.

    Заяву до суду повинна подавати сама особа, якій виповнилося 16 років. Заява подається за місцем проживання заявника. Слід надати докази, що ранній шлюб відповідатиме інтересам неповнолітньої дитини. Заяву краще складати заяву разом із адвокатом чи іншим фахівцем в галузі права, який орієнтується у процесуальному законодавстві. Звісно, якщо дозволяє фінансове становище. В іншому випадку можна звернутися у Центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

    У заяві про надання права на шлюб зазначають: суд, якого звертається особа; контактні дані заявника/заявниці, місце проживання; прохання до суду надати право на шлюб. Необхідне обґрунтування, що ранній шлюб відповідає інтересам неповнолітнього заявника/заявниці з наведенням конкретних обставин, які доводять правильність такого рішення. До заяви додаються відповідні документи, наприклад, довідка з жіночої консультації.

    Також у заяві вказують заінтересованих осіб. Насамперед — це майбутній з подружжя. Бо в своєму рішенні суд не знижує для конкретної особи шлюбний вік загалом, а дозволяє їй укласти шлюб з конкретною особою.

    Заінтересованими особами вказують і батьків (чи одного з батьків, якщо іншого немає, або опікунів) неповнолітнього заявника чи заявниці.

    Всього доброго!

    Щасти Вам!

    Крикун Сергій  Павлович

    Конституция Украины (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...):

    "Стаття 19. Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.

    Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.".

    Часть первая приведенной статьи Конституции Украины в юридической науке имеет выражение общего разрешительного принцыпа (для лиц частного права - граждан, юридических лиц): "Разрешено все, что прямо не запрещено законом Украины" - в данном случае ст.23 Семейного кодекса Украины (СК; https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14/page#T...) не содержит прямого запрета права на брак лица, достигшего возраста 16 лет.

    Часть вторая статьи , напротив, имеет выражение специального разрешительного принцыпа (для лиц публичного права (для органов государственной власти- в данном случае суд): "Запрещено все, что прямо не разрешено заканом Украины - в данном случае ст.23 СК также прямо разрешает права на брак лица, достигшего возраста 16 лет, если это отвечает ее интересам.

    Имеет место редкий случай, когда обе части статьи Конституции Украины не противоречили между собой.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України