Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 19 июля 2021, вопрос №45368 150₴

Здравствуйте! дочке 14 лет будет ехать с отчимом из Финляндии в Украину. какие требуются разрешения?

Здравствуйте! Моей дочке 14 лет, мы планируем поездку в Украину. Дочка будет ехать с отчимом на машине через Эстонию, Латвию, Литву и Польшу. Ее отец живет в Польше. какие нужны документы для пересечения границ?
также планируется поездка на море в Турцию. на Море я буду вместе с ней. Какие разрешения нужны от ее отца?
в конце отпуска она также будет выезжать с Украины в Финляндию на машине. еще не знаем, буду ли я ехать с ней или буду с младшей лететь на самолете. какие документы нужны?

в Украине ей надо подать на внутренний Украинский поспорт. какие документы мне нужно подготовить? могу ли я подать на паспорт в Житомире, с учетом того, что она прописана в Днепропетровской области.

Ответы юристов (5)

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Добрый вечер!

    Для ответа на Ваш вопрос недостаточно информации.

    Каков сейчас статус Вашей дочери в Финляндии, на каком основании она там находится?

    А вообще за 100 грн - это 3,5 $ ответить на все Ваши вопросы, попробуйте получить ответы в Финляндии. Можете обратиться в консульский отдел посольства Украины в Финляндии.

    Костромина Виктория
    23.3%
    Костромина Виктория 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 19 лет опыта

    для пересечения границ

    для поездки с отчимом без родителей - нотариальное разрешение от обоих родителей с указанием стран проезда

    для поездки с одним из родителей - нотариальное разрешение от второго родителя который не едет с указанием стран проезда

    Украине ей надо подать на внутренний Украинский поспорт. какие документы мне нужно подготовить? перечень документов и условия смотрите - https://dmsu.gov.ua/poslugi/pasport-gromadyanina-u...

    могу ли я подать на паспорт в Житомире, с учетом того, что она прописана в Днепропетровской области. - по адресу прописки

    Гончаренко Константин
    23.3%
    Гончаренко Константин 2 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня.

    Якщо поїздка планується без батьків то нотаріальна згода потрібна від обох батьків , що вони не заперечують проти такої поїздки.

    Також необхідно повідомити орган опіки про факт виїзду дитини.

    Звертаю вашу увагу на те, що дозвіл іншого із батьків на виїзд дитини за кордон необхідний за загальним правилом. Але з 28.08.2018 року якщо дитина проживає з одним із батьків, який не перешкоджає іншому в побаченнях і спілкуванні з дитиною, в такому випадку НЕ ПОТРІБНО отримувати дозвіл іншого на виїзд за кордон дитини на строк до 1 місяця, якщомета поїздки:

    - лікування;

    - навчання;

    - участь у дитячих змаганнях, фестивалях, наукових виставках, учнівських олімпіадах та конкурсах, екологічних, технічних, мистецьких туристичних, дослідницьких, спортивних заходах;

    - оздоровлення та відпочинок (ст. 157 Сімейного кодексу).

    Для цього необхідно:

    - Повідомити іншого з батьків, який не ухиляється та належно виконує батьківські обов’язки про державу перебування, мету та тривалість поїздки рекомендованим листом, якщо відоме місце його проживання;

    - Пред'явити на кордоні копію рішення суду або висновок органу опіки і піклування про визначення (підтвердження) місця проживання дитини.

    ВАЖЛИВО! За умисне порушення строків перебування за кордоном настає адміністративна відповідальність – штраф від 1700 до 3400 грн. та втрата права виїзду з дитиною за кордон без згоди другого з батьків на рік.

    Той із батьків, з яким за рішенням суду визначено або висновком органів опіки та піклування підтверджено місце проживання дитини, самостійно вирішує питання тимчасового виїзду за межі України на строк до одного місяця та більше з метою лікування, навчання, участі дитини в дитячих змаганнях, фестивалях, наукових виставках і т.д., якщо:

    - наявна заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за 4 місяці та 3 місяця у випадку, якщо аліменти сплачуються на утримання дитини з інвалідністю.

    Для цього необхідно:

    - Отримати довідку про наявність заборгованості зі сплати аліментів;

    - На кордоні пред'явити довідку про наявність у другого з батьків заборгованості та документ, що підтверджує тяжку хворобу або інвалідність дитини.

    Довідка про наявність заборгованості зі сплати аліментів видається органом державної виконавчої служби, приватним виконавцем протягом 10 днів та дійсна впродовж місяця.

    Таким чином обираєте мету поїздки, час на який теоретично вона може затягнутись, збираєте документи визначені вище та вивозите дитину з собою (краще за все навчання).

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Пуха Наталія ТендерОк
    26.7%

    Доброго Дня

    Дещо різна передбачена процедура в залежності від громадянства дочки, а саме

    Умови перетину кордону України встановлюються Правилами перетинання державного кордону громадянами України (затв. постановою КМУ від 27.01.1995 р. №57 у ред. постанови КМУ №534 від 16.10.2014 р.) Щодо перетинання кордону неповнолітніми громадянами див. пп. 3 - 7.

    Громадяни України, які не досягли 16-річного віку, можуть виїжджати за кордон:

    а) у супроводі обох батьків; б) у супроводі одного з батьків (за умови наявності нотаріально засвідченої згоди від другого з батьків; або без такої згоди - у наведених нижче випадках); в) у супроводі осіб, уповноважених батьками, якщо такі особи на момент виїзду з України досягли 18-річного віку (за умови наявності нотаріально засвідченої згоди від обох/одного з батьків. Випадки надання згоди лише від одного з батьків наведені нижче). Нижче розглянуто випадки виїзду з України неповнолітніх до 16 років.

    Нотаріально засвідчена згода від обох/одного з батьків на виїзд дитини до 16 років потрібна у таких випадках:

    а) відсутності на момент виїзду дитини у пункті пропуску одного з батьків (необхідна заява від другого з батьків);

    б) відсутності на момент виїзду дитини у пункті пропуску обох батьків (необхідна заява від обох батьків).

    Заява засвідчується нотаріально, з зазначенням у ній держави прямування та відповідного часового проміжку перебування дитини у цій державі.

    Нотаріально засвідчена згода від одного з батьків на виїзд дитини до 16 років непотрібна у таких випадках:

    а) якщо другий з батьків є іноземцем або особою без громадянства, що підтверджується записом про батька у свідоцтві про народження дитини*, та який (яка) відсутній у пункті пропуску;

    б) якщо у паспорті громадянина України для виїзду за кордон, з яким перетинає державний кордон громадянин, який не досяг 16-річного віку, або проїзному документі дитини є запис про вибуття на постійне місце проживання за межі України чи відмітка про взяття на постійний консульський облік у дипломатичному представництві або консульській установі України за кордоном (Постанова КМУ від 19 жовтня 2016 р. № 733);в) у разі пред'явлення документів або їх нотаріально засвідчених копій:

    свідоцтва про смерть другого з батьків;

    рішення суду про позбавлення батьківських прав другого з батьків;

    рішення суду про визнання другого з батьків безвісно відсутнім;

    рішення суду про визнання другого з батьків недієздатним;

    рішення суду про надання дозволу на виїзд з України громадянину, який не досяг 16-річного віку, без згоди та супроводу другого з батьків;

    довідки про народження дитини, виданої відділом реєстрації актів цивільного стану, із зазначенням підстав внесення відомостей про батька відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України ( 2947-14 ) (під час виїзду дитини за кордон у супроводі одинокої матері).

    * свідоцтво про народження та інші документи, якщо їх було видано за межами України компетентними органами іноземних країн, мають бути засвідчені у встановленому порядку та подаватися разом з перекладом українською мовою.

    г) при наявності підстав, викладених у частині 5 ст. 157 Сімейного кодексу України (статтю доповнено частиною 5 03.07.2018 р. Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання", що набув чинності 28.08.2108 року):

    Той із батьків, з яким за рішенням суду визначено або висновком органів опіки та піклування підтверджено місце проживання дитини, крім того з батьків, до якого застосовуються заходи примусового виконання рішення про встановлення побачення з дитиною та про усунення перешкод у побаченні з дитиною, самостійно вирішує питання тимчасового виїзду за межі України на строк, що не перевищує одного місяця, з метою лікування, навчання, участі дитини в дитячих змаганнях, фестивалях, наукових виставках, учнівських олімпіадах та конкурсах, екологічних, технічних, мистецьких, туристичних, дослідницьких, спортивних заходах, оздоровлення та відпочинку дитини за кордоном, у тому числі у складі організованої групи дітей, та у разі, якщо йому відомо місце проживання іншого з батьків, який не ухиляється та належно виконує батьківські обов’язки, інформує його шляхом надсилання рекомендованого листа про тимчасовий виїзд дитини за межі України, мету виїзду, державу прямування та відповідний часовий проміжок перебування у цій державі.

    Той із батьків, з яким за рішенням суду визначено або висновком органів опіки та піклування підтверджено місце проживання дитини, самостійно вирішує питання тимчасового виїзду за межі України на строк до одного місяця та більше з метою лікування, навчання, участі дитини в дитячих змаганнях, фестивалях, наукових виставках, учнівських олімпіадах та конкурсах, екологічних, технічних, мистецьких, туристичних, дослідницьких, спортивних заходах, оздоровлення та відпочинку дитини за кордоном, у тому числі у складі організованої групи дітей, у разі:

    1) наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за чотири місяці, підтвердженої довідкою про наявність заборгованості зі сплати аліментів;

    2) наявності заборгованості зі сплати аліментів, підтвердженої довідкою про наявність заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за три місяці, якщо аліменти сплачуються на утримання дитини з інвалідністю, дитини, яка хворіє на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісне орфанне захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, або на утримання дитини, яка отримала тяжкі травми, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, що підтверджується документом, виданим лікарсько-консультативною комісією лікувально-профілактичного закладу в порядку та за формою, встановленими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я.

    Той із батьків, хто проживає окремо від дитини, який не ухиляється та належно виконує батьківські обов’язки, не має заборгованості зі сплати аліментів, звертається рекомендованим листом із повідомленням про вручення до того з батьків, з яким проживає дитина, за наданням згоди на виїзд дитини за межі України з метою лікування, навчання, участі дитини в дитячих змаганнях, фестивалях, наукових виставках, учнівських олімпіадах та конкурсах, екологічних, технічних, мистецьких, туристичних, дослідницьких, спортивних заходах, оздоровлення та відпочинку дитини за кордоном, у тому числі в складі організованої групи дітей.

    У разі ненадання тим із батьків, з яким проживає дитина, нотаріально посвідченої згоди на виїзд дитини за кордон із зазначеною метою, у десятиденний строк з моменту повідомлення про вручення рекомендованого листа, той із батьків, хто проживає окремо від дитини та у якого відсутня заборгованість зі сплати аліментів, має право звернутися до суду із заявою про надання дозволу на виїзд дитини за кордон без згоди другого з батьків.

    Довідка про наявність заборгованості зі сплати аліментів видається органом державної виконавчої служби, приватним виконавцем у порядку, встановленому законом. (роз'яснення на сторінці Державної прикордонної служби: https://dpsu.gov.ua/ua/news/V-Ukraini-udoskonaleno-poryadok-vivezennya-ditey-za-kordon/)

    Успіхів
    Савченко Олександр
    26.7%
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Cтаття 33 Конституції України зазначає, що кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України.

    Виїзд дитини за кордон здійснюється наступним чином:

    1. Якщо дитина досягла 16 років, то вона має право на вільний самостійний виїзд за межі України (абзац другий частини третьої статті 313 Цивільного кодексу України). Тобто без офіційного дозволу та без супроводу батьків та осіб, що їх заміняють.
    2. Якщо дитина не досягла шістнадцяти років, то вона має право на виїзд за межі України лише за згодою батьків (усиновлювачів), піклувальників та в їхньому супроводі або в супроводі осіб, які уповноважені ними, крім випадків, передбачених законом (абзац третій частини третьої статті 313 Цивільного кодексу України).

    Виїзд з України громадян, які не досягли 16-річного віку, здійснюється за згодою обох батьків (усиновлювачів) (далі - батьки) та в їх супроводі або в супроводі осіб, уповноважених ними, які на момент виїзду з України досягли 18-річного віку.

    1) за нотаріально посвідченою згодою другого з батьків із зазначенням у ній держави прямування та відповідного часового проміжку перебування у цій державі, якщо другий з батьків відсутній у пункті пропуску;

    2) без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків. Так, покинути Україну без згоди батька (матері) на виїзд дитини за кордон можна в таких випадках:

    1. Якщо у паспорті громадянина України для виїзду за кордон, з яким перетинає державний кордон громадянин, який не досяг 16-річного віку, або проїзному документі дитини є запис про вибуття на постійне місце проживання за межі України чи відмітка про взяття на постійний консульський облік у дипломатичному представництві або консульській установі України за кордоном;
    2. Якщо другий з батьків є іноземцем або особою без громадянства, що підтверджується записом про батька у свідоцтві про народження дитини, та який (яка) відсутній у пункті пропуску;
    3. Якщо в батька/матері наявна заборгованість зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за 4 місяці, а у випадку наявності заборгованості щодо сплати аліментів на утримання дитини з інвалідністю, дитини, яка хворіє на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісне орфанне захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет 1 типу, гострі або хронічні захворювання нирок 4 ступеня, або яка отримала тяжкі травми, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги - за 3 місяці.

    Згода батька на вивезення дітей за кордон не потрібна при пред’явленні таких документів

    • свідоцтва про смерть другого з батьків;
    • рішення суду про надання дозволу на виїзд з України громадянину, який не досяг 16-річного віку, без згоди та супроводу другого з батьків;
    • рішення суду про визнання другого з батьків безвісно відсутнім;
    • рішення суду про позбавлення батьківських прав другого з батьків;
    • рішення суду про визнання другого з батьків недієздатним;
    • довідки про наявність заборгованості із сплати аліментів, видана державним або приватним виконавцем
    • довідки про народження дитини, виданої відділом реєстрації актів цивільного стану, із зазначенням підстав внесення відомостей про батька відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України] (під час виїзду дитини за кордон у супроводі одинокої матері);
    • свідоцтва про народження дитини, виданого компетентним органом іноземної держави, що не містить відомостей про батька дитини, легалізованого або засвідченого апостилем, а також без будь-якого додаткового засвідчення у випадках, передбачених міжнародним договором України.

    Дитина, яка не досягла 16 річного віку, може виїхати за кордон з різною метою ( на лікування, відпочинок, участі у спортивних змаганнях та олімпіадах тощо), у тому числі у складі організованої групи дітей при наявності документів :

    1. На строк до одного місяця - під час пред’явлення рішення суду або органу опіки та піклування ради об’єднаної територіальної громади або їх копій, засвідчених нотаріально чи органом, який їх видав, у якому визначено (підтверджено) місце проживання дитини з одним із батьків, який має намір виїзду з дитиною або який уповноважив на це нотаріально посвідченою згодою інших осіб ( підпункту 3 пункту 4 Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 року № 57).
    2. На строк до одного місяця та більше дитини з інвалідністю, дитини, яка хворіє на захворювання, передбачені частиною п’ятою статті 157 Сімейного кодексу України, під час пред’явлення таких документів або їх копій, засвідчених нотаріально чи органом, який їх видав:
    • довідки, виданої органом державної виконавчої служби, приватним виконавцем, про наявність заборгованості із сплати аліментів (у разі коли сукупний розмір заборгованості перевищує суму відповідних платежів за три місяці);
    • документа, виданого лікарсько-консультативною комісією лікувально-профілактичного закладу, в порядку та за формою, встановленою Міністерством охорони здоров'я України (у разі коли сума заборгованості по аліментах становить понад три місяці, але не більше чотирьох місяців).

    Всього доброго!

    Щасти Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України