Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 15 августа 2021, вопрос №47022 100₴

деление имущества находящегося в Украине, при разводе оформленном в другой стране

Здравствуйте.
брак был заключен в Украине в 2008 году с иностранцем ( Турок). За время проживания и до рождения ребенка была приобретена квартира. Несколько лет назад, в связи со сделанным предложением по работе, уехали всей семьей ( муж, один ребенок от первого брака ( 19 лет) и второй совместный ребенок ( 11 лет)) в другую страну и из-за длительного нахождения сменила гражданство жена и дети. В этой стране получен развод. Вопрос: уточните пожалуйста какие документы мне нужны для продажи имущества на Украине ( в квартире прописаны все члены семьи).

Ответы юристов (5)

    Адвокат Евгений Александрович
    50%
    Адвокат Евгений Александрович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Здравствуйте, Евгения!

    До продажи квартиры сначала необходимо решить вопрос о её разделе, что возможно как взаимному договору между супругами, удостоверенному в Консульстве Украины (консул выполняет полномочия нотариуса) в стране пребывания, либо у нотариуса в Украине, а если нет согласия на раздел, то он проходит в принудительном порядке по иску в суд о разделе.

    Для продажи квартиры, необходимо заключить договор купли-продажи квартиры.

    Заключить договор купли-продажи квартиры возможно при личном присутствии, либо по доверенности, удостоверенной в Консульстве Украины (консул выполняет полномочия нотариуса) в стране пребывания, либо у нотариуса в Украине.

    Перед заключением договора купли-продажи квартиры, нужно сняться с регистрации места проживания, путём обращения в Центр предоставления административных услуг по месту регистрации в Украине, что возможно сделать лично каждому зарегистрированному (за исключением детей, их интересы могут представлятт родители) или по доверенности удостоверенной в Консульстве Украины (консул выполняет полномочия нотариуса) в стране пребывания, либо у нотариуса в Украине.

    О снятии с регистрации, необходимо получить справки с Центра предоставления административных услуг, для предоставления в последствии нотариусу, который будет оформлять договор купли-продажи квартиры.

    Документы для проведения купли-продажи квартиры, у нотариуса :

    1. Паспорт и идентификационный номер.

    • Если владельцев несколько: в таком случае, необходимо присутствие всех собственников при подписании договора купли-продажи у нотариуса.
    • В случае отсутствия кого-то из них - нотариально заверенная доверенность в Украине, либо в Консульстве Украины в стране пребывания (паспорт и идентификационный код уполномоченного лица)
    • Свидетельство об изменении фамилии, имени, отчества (если имело место).

    2. Документы по разделу квартиры.

    3. Все документы о разводе, с переводом на украинский язык, с удострверением подписи лингвист-переводчика нотариусом.

    3. Правоустанавливающие документы: договор купли-продажи квартиры, извлечение из Единого государственного реестра речових прав.

    4. Технический паспорт на квартиру.

    5. Экспертная оценка недвижимости.

    6. Справка с Центра предоставления административных услуг об отсутствии зарегистрированных лиц в квартире.

    7. Справка об отсутствии задолженности за коммунальные услуги в квартире.

    Всего доброго, удачи Вам!

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 2 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Вам спочатку необхідно вирішити питання поділу майна, за законами України, а після цього укласти нотаріальний договір купівлі- продажу третім особам у нотаріуса України, або консульській установі з перекладом нотаріальним на Українську мову та проставленням апостиля легалізації документів.

    Як провести розділ майна добровільно:

    Дружина і чоловік мають право розділити майно за взаємною згодою, уклавши договір про поділ майна або договір про виділ майна зі складу майна подружжя.

    Договір про поділ чи виділ нерухомого майна підлягає обов’язковому нотаріальному посвідченню.

    Який порядок поділу майна через суд:

    Неподільні речі присуджуються одному з подружжя, якщо інше не визначено домовленістю між ними.

    Речі для професійних занять присуджуються тому з подружжя, хто використовував їх у своїй професійній діяльності. Вартість цих речей враховується при присудженні іншого майна другому з подружжя.

    Присудження одному з подружжя грошової компенсації замість його частки у праві спільної сумісної власності на майно, зокрема, на житловий будинок, квартиру, земельну ділянку, допускається лише за його згодою та попереднього внесення другим із подружжя відповідної грошової суми на депозитний рахунок суду.

    Для отримання компенсації необхідно подати суду документи: чеки, накладні, договори на замовлення робіт , послуг, які підтверджують , що сааме Ви понесли витрати на ремонт спільного майна , або істотне його покращення.

    У разі, коли жоден із подружжя не вчинив таких дій, а неподільні речі не можуть бути реально поділені між ними, суд визнає ідеальні частки подружжя в цьому майні без його реального поділу і залишає майно у їх спільній частковій власності.

    За рішенням суду частка майна дружини, чоловіка може бути збільшена, якщо з нею/ним проживають діти, а також непрацездатні повнолітні син, дочка, за умови, що розмір аліментів, які вони одержують, недостатній для забезпечення їхнього фізичного, духовного розвитку та лікування.

    До якого суду звертатися і скільки це коштує:

    Справи щодо поділу спільного майна подружжя розглядаються місцевими загальними судами в порядку позовного провадження за місцем розташування майна або його основної частини (якщо це стосується нерухомого майна) або за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем проживання або перебування відповідача (якщо стосується поділу рухомого майна).

    Слід відзначити, що до вимог про поділ майна, що є об’єктом права спільної сумісної власності подружжя, позовна давність не застосовується за умови, якщо шлюб між ними не розірвано.

    До вимоги про поділ майна, заявленої після розірвання шлюбу, застосовується позовна давність у 3 роки, яка обчислюється від дня, коли один зі співвласників дізнався або міг дізнатися про порушення свого права власності.

    При поданні позову сплачується судовий збір, який визначається виходячи із вартості майна, яке підлягає поділу – 1% вартості. Однак судовий збір не може бути менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та більшим за 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

    При визначенні ставок судового збору застосовується розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановлений на 01 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду. Розмір вказаного прожиткового мінімуму на 01 січня 2021 року становить 2 179 гривні.

    особливі випадки:

    Під час поділу майна важливу роль відіграє багато різних нюансів, які індивідуальні для кожного окремо взятого подружжя. Це можуть бути і питання поділу боргових зобов’язань, і питання поділу майна між подружжям у випадках, коли один із них (або обидва) є фізичними особами – підприємцями, або ж серед майна є недобудоване майно.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Рибінцев Сергій Сергійович
    Рибінцев Сергій Сергійович 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 15 лет опыта

    Добрый день, Евгения!

    Вы не указываете, кто собственник данной квартиры, кто выступает продавцом?

    Продавцы не являются уже гражданами Украины или от гражданства не отказывались?

    Квартира приобретена в браке, по которому был развод?

    В решение суда о разводе -вопрос раздела имущества поднимался?

    Очень много нюансов, как налогово-правовых, так и вопрос имущества и распоряжения (совместной собственности супругов или единоличной собственности).

    Костромина Виктория
    Костромина Виктория 2 года назад

    Адвокат, г. Киев, 19 лет опыта

    Вопрос: уточните пожалуйста какие документы мне нужны для продажи имущества на Украине ( в квартире прописаны все члены семьи).

    если вы хотите продать квартиру и муж согласен -то нужно его согласие - если владелец Вы - если он - то Ваше нотариальное согласие - паспорт- код - документы на квартиру - разрешение опеки если младший ребенок несовершеннолетний - оценка квартиры

    в начале вопроса - вы писали о разделе - для этой консультации - вы предоставили мало информации

    нужна детальная консультация или помощь в подготовке документов ( заявы, иски т .п.) - обращайтесь через сайт или найдите мои контакты, с уважением Виктория Костромина

    Савченко Олександр
    50%
    Савченко Олександр 2 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Доброго дня!

    Вопрос: уточните пожалуйста какие документы мне нужны для продажи имущества на Украине ( в квартире прописаны все члены семьи).

    Відповідь: місце розлучення не має значення для поділу чи відчуження спільного сумісного майна подружжя. Розірвання шлюбу не тягне за собою зміну правового статусу майна подружжя. Таке майно залишається їх спільною сумісною власністю. За вимогами частин першої, другої статті 369 ЦК України співвласники майна, що є у спільній сумісній власності, володіють і користуються ним спільно, якщо інше не встановлено домовленістю між ними. Розпорядження майном, що є у спільній сумісній власності, здійснюється за згодою всіх співвласників, якщо інше не встановлено законом.

    Згідно з частиною третьою статті 65 СК для укладення одним із подружжя договорів, які потребують нотаріального посвідчення і (або) державної реєстрації, а також договорів стосовно цінного майна, згода другого з подружжя має бути подана письмово. Згода на укладення договору, який потребує нотаріального посвідчення і (або) державної реєстрації, має бути нотаріально засвідчена.

    Згоду чоловіка на продаж нерухомості можна оформити у консульській установі України, яка відповідно до положень чиннного законодавства також має право вчиняти нотаріальні дії (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1649-04).

    Всього доброго!

    Щасти Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України