Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 17 вересня 2021, питання №49012 100₴

Правозастосування Законів України «Про охорону дитинства» та „Про позашкільну освіту”. Пільги багатодітним родинам..

Доброго дня. Ми багатодітна родина (п"ять дітей). Відповідно до Закону України „Про позашкільну освіту” (ст.26) діти із багатодітних сімей здобувають позашкільну освіту безоплатно у системі позашкільної освіти (включає державні, комунальні, приватні позашкільні навчальні заклади, спортивні секції, гуртки, клуби та ін.).

На практиці, коли ми записуємо дітей в гуртки, клуби за місцем проживання, секції, художню школу, секцію баскетболу, курси англійською мови і т.д.) неподалік місця проживання, керівники таких дитячих закладів відмовляються брати дітей безкоштовно з огляду на наш статус багатодітної родини, посилаючись на те, що вони мають статус груп самоокупності, що це - комерційні гуртки і т.д.
Чи повинні ці установи брати дітей з багатодітних родин безкоштовно?
Яким чином ми, як батьки, маємо діяти аби наші законні права про безкоштовну позашкільну освіту були враховані?

Дякую за відповідь!
Дмитро В.

Відповіді юристів (6)

    Гончаренко Константин
    100%
    Гончаренко Константин 2 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Повідомляю наступне:

    Відповідно до статті 1 Закону України „Про охорону дитинства”:

    дитина – це особа віком до 18 років (повноліття), якщо згідно із законом, застосовуваним до неї, вона не набуває прав повнолітньої раніше;

    багатодітна сім’я – сім’я, в якій подружжя (чоловік та жінка) перебуває у зареєстрованому шлюбі, разом проживає та виховує трьох і більше дітей, у тому числі кожного з подружжя, або один батько (одна мати), який (яка) проживає разом з трьома і більше дітьми та самостійно їх виховує (до складу багатодітної сім’ї включаються також діти, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах, - до закінчення навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років).

    Підтвердженням статусу багатодітної сім'ї та дитини з багатодітної сім'ї є посвідчення.

    Пільги багатодітним сім’ям та дітям з багатодітних сімей, зокрема -багатодітним сім'ям:

    1) 50-відсоткова знижка плати за користування житлом (квартирна плата) в межах норм, передбачених чинним законодавством (21 кв. метрзагальної площі житла на кожного члена сім'ї, який постійно проживає в жилому приміщенні (будинку), та додатково 10,5 кв. метра на сім'ю);

    2) 50-відсоткова знижка плати за користування комунальними послугами (газопостачання, електропостачання та інші послуги) та вартості скрапленого балонного газу для побутових потреб у межах норм, визначених законодавством. Площа житла, на яку надається знижка при розрахунках плати за опалення, становить 21 кв. метр опалюваної площі на кожного члена сім'ї, який постійно проживає в жилому приміщенні (будинку), та додатково 10,5 кв. метра на сім'ю;

    3) 50-відсоткова знижка вартості палива, у тому числі рідкого, в межах норм, визначених законодавством, у разі, якщо відповідні будинки не мають центрального опалення;

    4) позачергове встановлення квартирних телефонів. Абонентна плата за користування квартирним телефоном встановлюється у розмірі 50 відсотків від затверджених тарифів.

    Пільги щодо плати за користування житлом (квартирної плати), комунальними послугами та вартості палива, передбачені пунктами 1-3, надаються багатодітним сім'ям незалежно від виду житла та форми власності на нього.

    Дітям з багатодітних сімей:

    1) безоплатне одержання ліків за рецептами лікарів;

    2) щорічне медичне обстеження і диспансеризація в державних та комунальних закладах охорони здоров'я із залученням необхідних спеціалістів, а також компенсація витрат на зубопротезування;

    3) першочергове обслуговування в лікувально-профілактичних закладах, аптеках та першочергова госпіталізація;

    4) безоплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту (крім таксі), автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських і міжміських маршрутів, у тому числі внутрірайонних, внутрі- та міжобласних незалежно від відстані та місця проживання;

    5) безоплатне одержання послуг з оздоровлення та відпочинку відповідно до Закону України "Про оздоровлення та відпочинок дітей".

    Посвідчення дітям з багатодітних сімей видаються з шести років.

    Посвідчення батькам та дітям з багатодітних сімей, що надають право на пільги

    Видачу посвідчень забезпечують структурні підрозділи місцевих органів виконавчої влади, до повноважень яких належить реалізація політики з питань сім’ї, одному з батьків за місцем його реєстрації протягом десяти днів після подання наступних документів:

    1) заяви батька або матері про видачу посвідчень;

    2) копії свідоцтв про народження дітей;

    3) копії свідоцтва про шлюб (крім батька або матері, які виховують дітей самостійно);

    4) копії сторінок паспорта батька та матері з даними про прізвище, ім'я, по батькові, дату його видачі і місце реєстрації;

    5) довідки про склад сім’ї (форма № 3);

    6) фотокарток (батьків та дітей) розміром 30 х 40 міліметрів;

    7) довідки із загальноосвітнього, професійно-технічного, вищого навчального закладу (для осіб від 18 до 23 років у разі, коли вони навчаються за денною формою навчання);

    8) довідки структурного підрозділу, виконавчого органу міської ради про те, що за місцем реєстрації батька або матері посвідчення не видавалися (у разі реєстрації батьків за різними адресами).

    Постановою КМУ від 26.08.2002 року №1243 «Про невідкладні питання діяльності дошкільних та інтернатних навчальних закладів» багатодітним сім'ям надається 50% знижка при оплаті харчування дітей в дитячих садах державної і комунальної форми власності.

    Сім'ї з рівнем доходу нижче гарантованого мінімуму, встановленого Законом про Державний бюджет на поточний рік, а також сім'ї, які отримують державну допомогу по малозабезпеченості, повністю звільняються від оплати за харчування дітей в дитячих садах.

    Позашкільну освіту діти з багатодітних сімей також отримують безкоштовно (ст.26 Закону України «Про позашкільну освіту»). Комунальні установи зобов язані брати дітей з багатодітних родин за рахунок відповідного місцевого бюджету, або за субвенцією з державного бюджету.

    Приватні заклади мають комерційну основу і керуються своїми статутами , якщо приватний заклад не укладав угоду з місцевою владою на надання таких послуг то відповідно компенсації з бюджету вони не отримають , а тому можуть відмовляти таким сім ям.

    Нормативна база:

    Закон України „Про охорону дитинства”,

    Постанова Кабінету Міністрів України від 02.03.2010 № 209 „Деякі питання виготовлення і видачі посвідчень батьків та дитини з багатодітноїсім’ї” (зі змінами).

    Ви можете письмово звернутися до управління освіти міста , області, аби вони намагалися вплинути , як орган управління освітою і надали Вам відповідь.

    .

    З повагою

    Костянтин Гончаренко

    Рибінцев Сергій Сергійович
    Рибінцев Сергій Сергійович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 15 років досвіду

    Доброго дня, Дмитро!

    Насправді вирішення вашого питання полягає в наполегливості, яку вам ймовірно варто застосувати.

    Вона полягає в тому, що вам варто зробити запит на місцевий орган влади з переліком гуртків\секцій, які фінансуються за рахунок коштів відповідних державних бюджетів.

    Оскільки, дійсно, законом не заборонено у цих же гуртках -здійснювати також за рахунок додаткових джерел фінансування, не заборонених законодавством України, і ймовірно саме тут мова йде про самоокупаємість.

    Але, якщо цей "самоокупний" гурток фінансується за рахунок держ.коштів і працює відповідно до чинного закогодавства як позашкільний заклад, ваше право на зарахування туда дітей точно є.

    І питання в тому, що ймовірно в такому закладі не знають про існування - Порядку компенсації коштів з державного та/або місцевих бюджетів за здобуття позашкільної освіти дітьми зазначених категорій.

    Що по суті і буде їм показником окупаємості.

    Звертайтесь, якщо залишились питання.

    Дубовенко Володимир Володимирович
    Дубовенко Володимир Володимирович 2 роки тому

    Юрист, м. Миколаїв, 5 років досвіду

    Вітаю!

    Відповідно до частини 2 статті 26 Закону України “Про позашкільну освіту” фінансування державних і комунальних закладів позашкільної освіти здійснюється за рахунок коштів відповідних бюджетів, приватних закладів позашкільної освіти - за рахунок коштів засновників (власників).

    Фінансування державних, комунальних і приватних закладів позашкільної освіти може здійснюватися також за рахунок додаткових джерел фінансування, не заборонених законодавством України.

    Діти із багатодітних сімей, діти із малозабезпечених сімей, діти з інвалідністю, діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування, здобувають позашкільну освіту безоплатно. Порядок компенсації коштів з державного та/або місцевих бюджетів за здобуття позашкільної освіти дітьми зазначених категорій затверджується Кабінетом Міністрів України.

    Місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування компенсують кошти на навчання дітей пільгових категорій та мають право встановлювати додаткові пільги з плати за навчання з урахуванням можливостей місцевих бюджетів, у тому числі для осіб з інвалідністю, які навчаються за денною формою навчання у закладах вищої, фахової передвищої та/або професійної (професійно-технічної) освіти, до закінчення цих закладів освіти, але не більше ніж до досягнення ними 23 років.

    В якості рекомендації можу порадити Вам звертатися до закладів позашкільної освіти з письмовим зверненням (заявою про зарахування в гурток) та вимагати відповіді на ваше звернення в порядку, передбаченому законодавством про звернення громадян. В такому випадку у Вас будуть наявні письмові докази (листи), які підтверджуватимуть відмову в зарахуванні дитини в гурток.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Добрий вечір, Дмитро!

    Так, діти із багатодітних сімей здобувають позашкільну освіту безоплатно (ст. 26 Закону України «Про позашкільну освіту»).

    Багатодітна сім'я - сім'я, в якій подружжя (чоловік та жінка) перебувають у зареєстрованому шлюбі, разом проживає та виховує трьох і більше дітей, в тому числі кожного з подружжя, або один батько (одна мати), який (яка) проживає разом з трьома і більше дітьми і самостійно їх виховує.До складу багатодітної сім’ї включаються також діти, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних і вищих навчальних закладах, - до закінчення навчальних закладів, але не далі, ніж до досягнення 23 років (ст.1 Закону України «Про охорону дитинства»).

    Документами, що підтверджують статус багатодітної сім’ї та її право на отримання пільг, є посвідчення батьків та дитини з багатодітної сім‘.

    Позашкільна освіта є невід’ємним складником системи освіти, визначеної Конституцією України, законами України «Про освіту», «Про позашкільну освіту», і спрямована на розвиток здібностей дітей та молоді у сфері освіти, науки, культури, фізичної культури і спорту, технічної та іншої творчості, здобуття ними первинних професійних знань, вмінь і навичок, необхідних для їх соціалізації, подальшої самореалізації та/або професійної діяльності.

    Таким чином, діти з багатодітних сімей, діти з малозабезпечених сімей, діти-інваліди, діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування, здобувають позашкільну освіту безоплатно.

    Порядок компенсації коштів з державного та/або місцевих бюджетів за здобуття позашкільної освіти дітьми зазначених категорій затверджується Кабінетом міністрів України.

    Якщо керівники позашкільних закладів, будуть натякати, вимагати з Вас кошти за навчання, рекомендую подати скарги до:

    - управління освіти районної державної адміністрації;

    -управління освіти КМДА;

    - Міністерство освіти і науки України, для проведення перевірки та вжиття заходів реагування.

    Всього доброго, успіхів Вам!

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо вашого питання, так дійсно реалізувати права наявні у ваших дітей можливо лише банальною наполегливістю. Тобто приходьте до позашкільних закладів та вказуйте що вони виходять а межі своїх повноважень та на пряму у т.ч з письмовими заявами звертайтесь до керівників цих закладів пред'являйте документи що посвідчують наявність пільг.

    Також не зайвим уде поскаржитись на керівників закладів до органів виконавчої влади на місцях.

    Успіхів

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 2 роки тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Як варіант, вважаю за належне подати на ім'я керівника закладу позашкільної освіти заяву (під реєстрацію її вручення на Вашому екземплярі; можливо копію (вказати у заголовку зави) на ім'я керівника управління освіти РДА) про зарахування дитини до гуртка/секції на безоплатній основі під страхом звернення до суду.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України