Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 06 декабря 2022, вопрос №76673

Відрахування з університету

Я студентка очної форми. Тільки сьогодні я дізналася, що вже майже цілий семестр я відрахована. Я про це не була проінформована. Працівники університету стверджують, що вони намагалися з‘єднатися зі мною ціле літо, хоча ніхто про це не знав. Чи можуть відраховувати студента з університету під час військово стану?

Ответы юристов (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Анна!

    Взагалі-то, згідно вказівок Міністерства освіти і науки ВНЗ не рекомендовано віжраховувати студентів без серйозних причин.

    15 березня 2022 року Верховна рада України прийняла закон №2126 "Про внесення змін до деяких законів України щодо державних гарантій в умовах воєнного стану, надзвичайної ситуації або надзвичайного стану", яким доповнено ЗУ "Про освіту" статтею 57-1 такого змісту:

    "Стаття 57-1. Державні гарантії в умовах воєнного стану, надзвичайної ситуації або надзвичайного стану

    1. Здобувачам освіти, працівникам закладів освіти, установ освіти, наукових установ, у тому числі тим, які в умовах воєнного стану, надзвичайної ситуації або надзвичайного стану в Україні чи окремих її місцевостях, оголошених у встановленому порядку (особливий період) були вимушені змінити місце проживання (перебування), залишити робоче місце, місце навчання, незалежно від місця їх проживання (перебування) на час особливого періоду гарантується:

    організація освітнього процесу в дистанційній формі або в будь-якій іншій формі, що є найбільш безпечною для його учасників;

    збереження місця роботи, середнього заробітку, здійснення виплати стипендії та інших виплат, передбачених законом;

    місце проживання (пансіон, гуртожиток тощо) та забезпечення харчуванням (у разі потреби).

    2. Забезпечення державних гарантій, визначених частиною першою цієї статті, створення безпечного освітнього середовища, організацію здобуття освіти, освітнього процесу в умовах воєнного стану, надзвичайної ситуації або надзвичайного стану (особливого періоду) у межах своєї компетенції здійснюють:

    органи виконавчої влади, органи військового командування, військові, військово-цивільні адміністрації та органи місцевого самоврядування, їх представники, посадові особи (керівники, голови, начальники), органи управління (структурні підрозділи) у сфері освіти;

    заклади освіти, установи освіти, наукові установи, їх засновники;

    громадські об’єднання, благодійні організації та фізичні особи, які здійснюють благодійну (волонтерську) діяльність.

    3. Органи, зазначені в абзаці другому частини другої цієї статті, приймають у межах своєї компетенції рішення, обов’язкові до виконання на відповідній території, для реалізації державних гарантій, визначених частиною першою цієї статті, в умовах воєнного стану, надзвичайної ситуації або надзвичайного стану (особливого періоду).

    Центральний орган виконавчої влади у сфері освіти і науки здійснює нормативно-правове забезпечення функціонування системи освіти і науки та видає накази з питань створення безпечного освітнього середовища, організації здобуття освіти, освітнього процесу та з інших питань у сфері освіти і науки, не врегульованих законом в умовах воєнного стану, надзвичайної ситуації або надзвичайного стану (особливого періоду). Строк дії таких наказів не може перевищувати строк особливого періоду. Такі накази не є регуляторними актами та підлягають державній реєстрації лише у разі, якщо стосуються прав, свобод, законних інтересів та обов’язків громадян і юридичних осіб".

    З цього приводу є також роз'яснення Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини

    ::https://ombudsman.gov.ua/news_details/mon-ukrayini...

    МОН України рекомендовано відтермінування оплати за навчання для студентів-контрактників, чиї батьки втратили роботу через війну

    У зв’язку зі збройною агресію російської федерації проти України чимало громадян втратили роботу, що спричинило погіршення їх матеріального стану та зменшення платоспроможності.

    Водночас до Уповноваженого надходять звернення щодо сплати за навчанням студентів/учнів, які навчаються на контрактній основі. Заявники, зокрема, зазначають, що навчальні заклади вимагають невідкладної оплати за освітні послуги та попереджають про відрахування студентів/учнів із навчального закладу у разі несплати за навчання.

    За зверненням Уповноваженого до Міністерства освіти і науки України отримано грунтовне роз’яснення щодо процесу оплати за освітні послуги в умовах воєнного часу.

    Зокрема у листі МОН йдеться про те, що Міністерство рекомендувало керівникам закладів фахової передвищої, вищої освіти вжити заходів щодо реструктуризації або відтермінування оплати за надання освітньої послуги, встановленої в договорі (контракті), що укладений між закладом освіти та фізичною (юридичною) особою та своїм рішенням встановити строк оплати завмотивованою заявою особи з урахуванням підтверджених фактів суттєвого тимчасового зниження доходів або ж припинення роботи.

    Крім того, запропоновано (за необхідності) внести зміни до типових договорів (угод тощо), затверджених закладом освіти, стосовно надання послуг на проживання здобувачів освіти у гуртожитку та передбачити звільнення сторін від відповідальності за невиконання зобов’язань у випадку дії обставин непереборної сили.

    Я думаю, тут передбачено все, що може Вас стосуватися. Тим більше, що Вас відрахували без попередження - це взагалі достатньо грубе порушення! Як варіант, можете ще домовитись с ректоратом та спробувати взяти академвідпустку, посилаючись на військовий стан. Принаймні це точно не буде відрахування!

    Виникнуть питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Охоче на них відповім!

    Якщо ж консультація була достатньою і корисною, активуйте сіру галочку та залиште відгук на знак подяки.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Анно.

    Можуть відрахувати, у тому числі в умовах воєнного стану. Але таке відрахування потрібно дуже детально розглядати, оскільки МОН категорично проти.

    Вам потрібно отримати наказ про Ваше відрахування та подумати над поданням позову до суду.

    У випадках необхідності детальної консультації, тисніть зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Мамай Ірина Євгеніївна

    ВІтаю,

    В наказі на відрахування вказано підстави вашого звільнення з посиланням на норми законодавства. Якщо це не відповідає дійсності, то можна оскаржити.

    Однак навчання ніхто не відміняв, так само як і обов'язок здавати екзамени та оплачувати навчання. Якщо ви не могли навчатися - потрібно взяти академвідпустку.

    Босак Назар Орестович

    Доброго Вам вечора. Ви маєте право спочатку спробувати досудове врегулювання спору, звернувшись усно та з письмовою заявою до ректора університету. Вам потрібно попросити скасувати спробу відрахування Вас з вищого навчального закладу, вказавши, що у випадку неприйняття мір для захисту Вашого права навчатись в університеті Ви звернетесь до суду з позовом.

    Ви можете звертатись до мене для надання різних додаткових правничих послуг з цього чи інших запитань. Я можу надати Вам детальну юридичну консультацію з цілим рядом різноманітних правових послуг, написати тексти правничих документів тощо. Я можу написати для Вас текст заяви до ректора університету та значно допомогти з написанням тексту позовної заяви.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України