Задайте вопрос юристу

827 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 22 марта 2023, вопрос №82719 250₴

Відпустка за сімейними обставинами при народження дитини

Як отримати відпустку військовому при народженні дитини? В якій формі треба подати свідотство про народження дитини, оригінал чи достатньо копії?

Ответы юристов (3)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%
    Общаться в чате Кирда Вячеслав Володимирович год назад

    Юрист, г. Чернигов, 6 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Вітаю, Ігоре!

    НА ЖАЛЬ, АЛЕ ВІДПУСТКА ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦЯ ЗНАХОДИТЬ У ВИКЛЮЧНІЙ КОМПЕТЕНЦІЇ КОМАНДУВАННЯ, І ГОВОРИТИ ПРО ТЕ, ЩО ЇЇ ГАРАНТОВАНО НАДАДУТЬ - СКЛАДНО...

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 15, ст.190)

    Стаття 10-1. Право військовослужбовців на відпустки. Порядок надання військовослужбовцям відпусток та відкликання з них

    ...

    18. В особливий період під час дії воєнного стану військовослужбовцям можуть надаватися частина щорічної основної відпустки, а також відпустка за сімейними обставинами та з інших поважних причин із збереженням грошового забезпечення. Кожна із зазначених відпусток може бути надана тривалістю не більш як 10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше двох діб в один кінець. Частина щорічної основної відпустки може бути надана один раз протягом календарного року за умови одночасної відсутності не більше 30 відсотків загальної чисельності військовослужбовців певної категорії відповідного підрозділу.

    КЛЮЧОВЕ ЦЕ ТЕ, ЩО ВІДПУСТКИ "...МОЖУТЬ НАДАВАТИСЯ...", ТОБТО РІШЕННЯ ПРИЙМАЄ КОМАНДУВАННЯ. АЛЕ ТИМ НЕ МЕНШЕ, Я Б РАДИВ ПОДАТИ РАПОРТ ПРО НАДАННЯ ВІДПУСТКИ ЗА СІМЕЙНИМИ ОБСТАВИНАМИ АБО ЧАСТИНИ ЩОРІЧНОЇ ВІДПУСТКИ, ДО ЯКОГО ДОДАТИ НОТАРІАЛЬНУ КОПІЮ СВІДОЦТВА ПРО НАРОДЖЕННЯ ДИТИНИ.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%
    Общаться в чате Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня, Ігоре!

    Я дам вичерпну відповідь на Ваше питання, але почнемо з порядку отримання відпустки військовослужбовцем під час воєнного стану.

    Загалом, враховуючи вимоги Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» під час дії воєнного стану, військовослужбовцям можуть надаватися відпустки за сімейними обставинами та з інших поважних причин зі збереженням грошового забезпечення тривалістю не більш як 10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше ніж 2 доби в один кінець.

    Поряд з цим відпустка за сімейними обставинами без збереження грошового забезпечення надається військовослужбовцю у таких випадках:

    укладення ним шлюбу – тривалістю до 10 календарних днів;

    тяжкого стану здоров’я або смерті рідних по крові або по шлюбу, зокрема дружини (чоловіка), батька (матері), вітчима (мачухи), сина (дочки), пасинка (падчерки), рідного брата (рідної сестри) військовослужбовця, батька (матері) подружжя або особи, на вихованні якої перебував військовослужбовець, – тривалістю до 7 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місця проведення відпустки та назад та інших рідних – тривалістю до 3-х календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місця проведення відпустки та назад;

    пожежі або іншого стихійного лиха, яке спіткало сім’ю військовослужбовця або родичів, – тривалістю до 15 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місця проведення відпустки та назад;

    в інших виняткових випадках, коли присутність військовослужбовця в сім’ї необхідна, за рішенням командира (начальника) військової частини – тривалістю до 3-х календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місця проведення відпустки та назад, проте така відпустка може надаватися один раз протягом календарного року.

    Існують випадки, коли певні командири та начальники відмовляються підписувати військовослужбовцям рапорти про надання відпусток, зокрема в разі одруження. Хоча такі види відпусток без збереження грошового забезпечення, навіть під час війни надаються в обов’язковому порядку і в цьому випадку командир може її лише обмежити, тобто надати 3,5 або 7 діб. Також є певні незрозумілості і щодо щорічних відпусток, які надаються в обов’язковому порядку. Вони переносяться на наступний календарний рік. І тут виникає питання: «Якщо воєнний стан триватиме декілька років, як надавати такі відпустки?»

    Висновок: На мою думку, навіть під час дії воєнного стану життя не припиняється і відпустки повинні надаватися, проте з врахуванням завдань, які виконує певний підрозділ.

    ВИСНОВОК: Для отримання відпустки Вам треба написати рапорт на ім'я командира частини про надання відпустки за сімейними обставинами - у Вашому випадку у зв'язку з народженням дитини. До нього треба додати нотаріально завірені копії свідоцтва про народження дитини та свідоцтва про шлюб

    Будуть питання, тисніть кнопку "звернутись" біля мого профілю. Охоче на них відповім!

    Гончаренко Константин
    60%
    Общаться в чате Гончаренко Константин год назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня!

    Подайте рапорт у канцелярію на ім'я Начальнику частини про надання відпустки , додайте копію свідоцтва де Вас зазначено батьком, маєте праао на 10 днів відпустки згідно ст 10-1 ЗУ Про соціальний захист військовослужбовців та членів їх сімей.

    Питання , роз яснення , скарги тут: Створено та працює «гаряча лінія» Міністерства оборони – 0 800 500 410, 0 800 500 442, 044 454 44 99.

    Або Урядовий контакт-центр 15-45 , зареэструйте звернення нехай шукають ваше командування.(або хоча б повідомлять до кого направлять Ваш запит для контролю та реагування, краще письмово, аби мати докази https://ukc.gov.ua/portal/appeals/)

    Образцы рапортов здесь https://legal100.org.ua/uchasnykam-rosiisko-ukrain...

    СТРОКИ РОЗГЛЯДУ УСІ пропозиції, заяви чи скарги розглядаються і вирішуються у строк НЕ БІЛЬШЕ ОДНОГО МІСЯЦЯ з часу їх отримання, а ті, що НЕ ПОТРЕБУЮТЬ ДОДАТКОВОГО ВИВЧЕННЯ й перевірки, - невідкладно, але НЕ ПІЗНІШЕ П'ЯТНАДЦЯТИ ДНІВ з часу їх надходження. Якщо у місячний строк вирішити порушені у зверненні питання неможливо, командир встановлює новий строк, про що сповіщається військовослужбовець, який подав звернення. При цьому ЗАГАЛЬНИЙ СТРОК розгляду пропозиції, заяви чи скарги не може перевищувати СОРОКА П'ЯТИ ДНІВ. Несвоєчасний, неповний розгляд скарги або незаконне рішення посадової особи, яка її розглядає, можна оскаржити встановленим порядком до суду, Військової служби правопорядку або вищого за підпорядкованістю командира.

    Скарги та роз яснення приймають тут:

    Створено та працює «гаряча лінія» Міністерства оборони – 0 800 500 410, 0 800 500 442, 044 454 44 99. Якщо ви помітили порушення під час мобілізації, то можна звертатися до правоохоронних органів.Или же подайте обращение на урядовий контакт -центр 15-45 (https://ukc.gov.ua/portal/appeals/) лучше письменно на министра обороны и загрузите в форму фото копии ответов командира части.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України