Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 27 марта 2023, вопрос №82944 150₴

Відстрочка від мобілізації по догляду за хворою 84-річною матір'ю.

20 лютого 2023 року я подав до РТЦК та СП заяву з просьбою надати мені відстрочку від мобілізації відповідно до абзацу десятого ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» для постійного догляду за моєю хворою, яка за висновком лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду.
На даний час з нашої сім’ї до ЗСУ вже мобілізовані мій брат та його син і весь догляд за матір’ю тепер за мною.
До заяви були подані необхідні документи, а саме:
• Заява-клопотання матері.
• Копії паспортів.
• Копія свідоцтва про народження, що підтверджує родинні зв’язки.
• Довідка з місця проживання і про склад сім’ї.
• Акт обстеження місця проживання і фактичного догляду.
• Довідка лікарсько-консультативної комісії.
23 лютого 2023 року в РТЦК та СП мені усно повідомили, що моя заява на відстрочку розглянута і задоволена але ні письмової виписки з книги протоколів, ні довідки про надання відстрочки зі штампом у військовому квитку мені на руки не видали.
23 лютого військово-лікарська комісія РТЦК та СП визнала мене тимчасово непридатним до військової служби через мою гіпертонічну хворобу і надала час два місяці для лікування. Одночасно знову видали повістку на 24.04.2023 р.
Як отримати довідку про відстрочку по догляду?

Ответы юристов (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%
    Айвазян Юрий Климентьевич год назад

    Адвокат, г. Николаев, 32 года опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Романе!

    Зазвичай довідки про отримання відстрочки від мобілізації на таких підставах, як Ваша - постійний догляд за мтір'ю, підстверджения довідкою ЛКК формі 080-4 - не видаються, а відмітки з цього приводу у військово-обліковому документі не робляться.

    Ц е буває у інших випадках, оли військовозобов'язаний отримує відстрочку через стан здоров'я.

    Втім при бажанні Ви може оскаржити ці дії ТЦК та СП.

    Законом передбачена можливість оскарження рішення ТЦКСП:

    По-перше, скарги на незаконні дії представників «військоматів», пов’язані із процесом мобілізації можуть бути в усній формі викладені на гарячій лінії Міністерства Оборони: 0-800-500-410, 0-800-500-442, 044-454-44-99 (нижче більш детально).

    По-друге, скарги на порушення законодавства під час мобілізації подаються керівнику Центру комплектування та соціальної підтримки (воєнкому) або до вищестоячого обласного ТЦКСП (військкомату).

    Скарга має містити детальний опис обставин порушення і клопотання про припинення порушення.

    По-третє, у випадку відсутності належної реакції «воєнкома), незаконні дії, що стосуються мобілізації можуть бути оскаржені до адміністративного суду. Для отримання правової допомоги з цього питання необхідно звернутися до адвоката.

    Гарячі лінії Міністерства оборони та ЗС України

    0 800 50 04 42

    Call-центр Міністерства оборони Українидля вирішення проблемних питань та координації розгляду звернень громадян:

    Розпорядок роботи Саll-центру Міністерства оборони України

    Понеділок — четвер з 09.00 до 18.00

    П’ятниця з 09.00 до 16.45

    Перерва на обід з 13.00 до 13.45

    Субота з 09.00 до 15.00

    Call-центр Збройних Сил України для забезпечення своєчасного та якісного розгляду звернень (заяв) громадян. До нього входять Call-центри видів, окремих родів військ (сил) Збройних Сил України, оперативних та повітряних командувань, Call-центри Командування об'єднаних сил, ОТУ "Північ", ОТУ "Схід", ОУВ "Південь", Головнокомандувача Збройних Сил України, Психологічної допомоги.

    Номер багатоканального зв'язку Call-центру Збройних Сил України — 0800500410, (044) 454-44-99.

    Графік роботи Call-центрів видів, окремих родів війск (сил) Збройних Сил України, оперативних та повітряних командувань - у робочі дні з 09.00 до 18.00.

    Графік роботи Call-центрів Командування об'єднаних сил, ОТУ "Північ", ОТУ "Схід", ОУВ "Південь" —цілодобово, щоденно.

    Графік роботи Call-центру Головнокомандувача Збройних Сил України, Психологічної допомоги — у робочі дні з 09.00 до 18.00. Електронна адреса: Call-center_ZSU@mil.gov.ua.

    «Гаряча лінія» з питань проходження військової служби за контрактом, в тому числі для бажаючих вступити до українського війська, відповіді на телефонні дзвінки за телефоном

    0 800 500 051 — щоденно з 09.00 до 18.00 крім суботи та неділі;

    Крім того, як я зрозумів, Ви маєте відстрочку у зв'язку з тимчасовою непридатність до служби. Саме в такому випадку Ви можете вимагати внести відомості про це у воєнний квиток та надати Вам довідку аналогічного змісту!

    У разі уточнень чи додаткових питань можете поспілкуватись зі мною в режимі онлайн. Для того треба лише натиснути кнопку "звернутись" біля мого профілю. Вдачи Вам!

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, ні яких довідок про відстрочку військомат не видає.

    Якщо ви не хочете йти до ТЦК 24.04.2023 рекомендую відправити укрпоштою, замовним листом з описом вкладеного заяву на ім'я комісара ТЦК про надання відстрочки від мобіліцазії додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів:

    Свідоцтво про народження народження

    Довідка ллк про потребу постійного догляду.

    Цього цілком достатньо, але додатково вы можете додати:

    Акт про встановлення факту про здійснення догляду.

    Якщо я допоміг вирішити ваше питання ставте ✅ біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Романе!

    20 лютого 2023 року я подав до РТЦК та СП заяву з просьбою надати мені відстрочку від мобілізації відповідно до абзацу десятого ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» для постійного догляду за моєю хворою, яка за висновком лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду.На даний час з нашої сім’ї до ЗСУ вже мобілізовані мій брат та його син і весь догляд за матір’ю тепер за мною.До заяви були подані необхідні документи, а саме:• Заява-клопотання матері.• Копії паспортів.• Копія свідоцтва про народження, що підтверджує родинні зв’язки.• Довідка з місця проживання і про склад сім’ї.• Акт обстеження місця проживання і фактичного догляду.• Довідка лікарсько-консультативної комісії.23 лютого 2023 року в РТЦК та СП мені усно повідомили, що моя заява на відстрочку розглянута і задоволена але ні письмової виписки з книги протоколів, ні довідки про надання відстрочки зі штампом у військовому квитку мені на руки не видали.23 лютого військово-лікарська комісія РТЦК та СП визнала мене тимчасово непридатним до військової служби через мою гіпертонічну хворобу і надала час два місяці для лікування. Одночасно знову видали повістку на 24.04.2023 р.

    Як отримати довідку про відстрочку по догляду?

    ЗАГАЛОМ ВИДАЧА ДОВІДОК ПРО НАДАННЯ ВІДСТРОЧКИ - СКЛАДНА ІСТОРІЯ. ДЕЯКИМ ВІЙСЬКОВОЗОБОВ'ЯЗАНИМ ДІЙСНО ТАКІ ДОВІДКИ ВИДАЮТЬ ТА ПРОСТАВЛЯЮТЬ ВІДМІТКУ У ВІЙСЬКОВОМУ КВИТКУ.

    ПО ВЕЛИКОМУ РАХУНКУ ВИ МОЖЕТЕ СПРОБУВАТИ ПОДАТИ ПИСЬМОВУ ЗАЯВУ ДО ТЦК ПРО ВИДАЧУ ВАМ ТАКОЇ ДОВІДКИ, АЛЕ НЕ ФАКТ, ЩО ВОНА БУДЕ ЗАДОВОЛЕНА.

    МОЯ ОСОБИСТА ДУМКА - ТАКУ ЗАЯВУ ВАМ БАЖАНО ПОДАТИ, ОСКІЛЬКИ УСНА ВІДПОВІДЬ НЕ НАДАЄ ВАМ ЖОДНИХ ГАРАНТІЙ. ДО ТОГО Ж, ТЦК НАДАВ ЯКУСЬ УЯВНУ ВІДСТРОЧКУ, ЯКА НЕ МІСТИТЬ НАВІТЬ СТРОКУ ТАКОЇ ВІДСТРОЧКИ. НЕМАЄ ЖОДНИХ ГАРАНТІЙ, ЩО ПІСЛЯ 24.04. ВАС НЕ МОБІЛІЗУЮТЬ - ВСЕ НА СОВІСТІ ПРАЦІВНИКІВ ТЦК.

    ТОМУ ПОДАВАЙТЕ ТАКУ ЗАЯВУ ТА ЧЕКАЙТЕ ПИСЬМОВУ ВІДПОВІДТЬ. ПОТРІБНИЙ ЗРАЗОК, ЗВЕРТАЙТЕСЬ.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Достатньо оформити постійний догляд , або (оформити акт встановлення постійного догляду у виконавчому комітеті міської ради) за мамою на підставі довідки ЛКК будь-якої лікарні, що мама потребує постійного догляду, далі у органі соц захисту подасте ддокументи та отримаєте рішення про призначення родича доглядачем з відповідною виплатою, далі подасте - рішення органу соц захисту, довідку про інвалідність мами МСЕК - 157/о , свій паспорт, свідоцтво про народження для підтвердження родинних зв язків з мамою та заяву на відстрочку до тцк сп(воєнкомат)

    Догляд за інвалідом І групи або особою, яка досягла 80-річного віку, передбачає отримання відповідної компенсації, що призначається і виплачується у грошовій формі непрацюючим працездатним особам, які здійснюють догляд за інвалідом І групи або особою, яка досягла 80-річного віку.

    Для призначення компенсації непрацюючі працездатні особи, які здійснюють догляд за інвалідом І групи або особою, яка досягла 80-річного віку, подають в місцеві органи з питань соціального захисту населення заяву, форма якої затверджена наказом Міністерства соціальної політики України від 22 лютого 2012 року № 96 “Про затвердження форми Заяви про призначення усіх видів соціальної допомоги, компенсацій, субсидій та пільг”. Крім того, до заяви додаються: паспорт або документ, що посвідчує особу одержувача державної соціальної допомоги; довідка про перебування на обліку в органах Пенсійного фонду України або органах праці та соціального захисту населення — для особи, за якою здійснюється догляд; паспорт або документ, що посвідчує особу, за якою здійснюється догляд; документ, який підтверджує, що особа не працює: трудова книжка та довідка органів державної податкової служби довільної форми про те, що особа не перебуває на обліку у даному органі державної податкової служби як фізична особа — підприємець;за відсутності трудової книжки — заява особи із зазначенням причини відсутності трудової книжки; витяг з акта огляду медико-соціальної експертної комісії (для осіб, визнаних інвалідами І групи) — для особи, за якою здійснюється догляд.

    ---

    Роз'яснюємо, що допомога на догляд надається одиноким особам, які досягли 80-річного віку та за висновком лікарсько-консультативної комісії (ЛКК) потребують постійного стороннього догляду і одержують пенсію відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» або Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

    Основним документом для призначення допомоги на догляд визначено висновок ЛКК, де обов’язково повинно бути зазначено, що

    заявник потребує постійного стороннього догляду. Допомога на догляд призначається за умов:

    що особа не отримує надбавку до пенсії на догляд та компенсації на догляд, які надаються органами соціального захисту населення та органами Пенсійного фонду. У разі, якщо особа отримує надбавку до пенсії на догляд чи компенсації за надання соціальних послуг зазначеній особі, допомоги на догляд за особою з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу, компенсації на догляд за особою з інвалідністю або особою, яка досягла 80-річного віку, допомога призначається після припинення виплати вказаних компенсацій, надбавки.

    що не мають працездатних родичів, зобов’язаних за законом їх утримувати (відповідно до ст.ст. 202, 266 Сімейного кодексу України повнолітні дочка, син, онуки, правнуки зобов’язані утримувати батьків, бабу, діда, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги).

    Інформація про відсутність таких працездатних родичів (незалежно від місця їх проживання), зазначається в заяві про призначення допомоги на догляд, інформація про склад сім’ї зазначається в декларації про доходи та майно особи, яка звернулася за призначенням соціальної допомоги. Для призначення допомоги подаються такі документи:

    заява (під час подання заяви пред’являється паспорт громадянина України та довідка про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків) та декларація про доходи та майновий стан за встановленими формами;

    висновок ЛКК щодо особи, яка потребують постійного стороннього догляду;

    копія рішення суду про визнання особи недієздатною (для недієздатної особи);

    копія рішення про призначення опікуна (для недієздатної особи, якій призначено опікуна). Допомога призначається та виплачується з місяця звернення в розмірі 40% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (з 01.01.2023 – 837, 20 гривень).

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр год назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня, Романе!

    Як отримати довідку про відстрочку по догляду? - у даному випадку потрібно подати повторну заяву, в якій просити РТЦК та СП оформити відстрочку від мобілізації відміткою у вашому військово-обліковому документі чи окремою довідкою на їхньому бланку (за підписом начальника, завіреним печаткою) та надати Вам у передбачені заокнодавством строки письмову відповідь на неї.

    ПОЛОЖЕННЯ про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/154-2022-%D0%B...):

    11. Районні територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, крім функцій, зазначених у пункті 9 цього Положення:

    оформляють для військовозобов’язаних, резервістів відстрочки від призову під час мобілізації та в особливий період і воєнний час, які надаються в установленому порядку, а також ведуть їх спеціальний облік;

    Можу надіслати Вам зразок відповідної заяви.

    У даному випадку є 2 способи подачі:

    1) віднести особисто (тоді роздрукуйте в 2-х примірниках, щоб на вашому проставили дату отримання та реєстраційний індекс). Так, згідно абзацу 15 пункту 2 ІНСТРУКЦІЇ з діловодства за зверненнями громадян в органах державної влади і місцевого самоврядування, об'єднаннях громадян, на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності, в засобах масової інформації, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 14 квітня 1997 р. № 348 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/348-97-%D0%BF#Text):

    "2. На вимогу громадянина, який подав звернення до організації, на першому аркуші копії звернення проставляється штамп із зазначенням найменування організації, дати надходження та вхідного номера звернення. Така копія повертається громадянинові.";

    2) надіслати поштою рекомендованим листом із описом вкладення та повідомленням про вручення.

    Якщо буде потрібна моя допомога, звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    При зверненні вказуйте свою е-пошту, по якій з Вами можна зв'язатися.

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України