Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Хозяйственное право, 10 мая 2023, вопрос №85131 550₴

Залив квартиры кто ответственный в нашей ситуации

Добрый день. У нас такая ситуация. Мы собственники квартиры, которая закрыта уже полтора года, в ней вообще никто не бывает и не живет. Перед тем, как запечатать ее, мы делали несколько снимков того, что все чисто и перекрыты коммуникации.За это время произошел засор общей канализации ниже нашей квартиры( засор посерединке между нами и нижней квартирой). Канализационные массы верхних квартир пошли через наши трубы из общей трубы, залили нас и квартиру ниже нас.
Правомерно ли то, что нас сейчас хотят заставить 1.ОСМД оплачивать чистку общей канализации и наших труб, в которые выдавило общий мусор. Обьясняют они это тем, что засор пошел именно по нашим трубам, а наши трубы от стояка по квартире- наша ответственность.
2. Квартира снизу нас хочет заставить нас оплачивать им ремонт.

Ответы юристов (12)

    Винограденко Антон Анатолійович
    12.7%

    Доброго дня! Такі вимоги є незаконими.

    "наши трубы от стояка по квартире- наша ответственность." - не відповідає дійсності.

    Певні відповіді на порядок обслуговування внутрішньобудинкових систем теплопостачання, водопостачання, водовідведення та постачання гарячої води дає Наказ Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України № 219 від 15.08.2018 р. Тут розроблено і затверджено Порядок обслуговування внутрішньобудинкових систем. Враховуючи те, що рішенням Уряду України все внутрішньобудинкове господарство, що складають теплові, водо- і каналізаційні та електричні мережі, ліфти чи встановлені індивідуальні теплові пункти належать співвласникам багатоповерхівок, то й дбати про належний стан усіх цих внутрішньобудинкових систем мають мешканці, як співвласники. А дбайливий власник, господар, зобов’язаний турбуватися про задовільний стан належного йому майна.

    Мешканці багатоповерхівок, обираючи управляючу компанію, чи створюючи ОСББ, делегують їм укладання індивідуальних договорів на виконання робіт з технічного обслуговування та поточного ремонту внутрішньобудинкових систем для забезпечення їх належного функціонування, технічного обслуговування та ремонту з метою надійного та безпечного надання споживачам відповідних комунальних послуг протягом усього періоду їх експлуатації.

    Обслуговування внутрішньобудинкових систем (за винятком вузлів комерційного обліку) здійснюється виконавцем робіт, на підставі укладеного договору з власниками (співвласниками) будинку і передбачає:

    — види та періодичність проведення робіт з технічного обслуговування та поточного ремонту внутрішньобудинкових систем;

    порядок ліквідації аварійних ситуацій.

    Якщо обслуговування внутрішньобудинкової системи здійснюється управителем, умови такого обслуговування зазначаються у договорі про надання послуги з управління багатоквартирним будинком, зокрема види та періодичність робіт включаються до періодичності виконання робіт (послуг) з утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, а витрати на обслуговування внутрішньобудинкової системи – до кошторису витрат з утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території.

    Якщо обслуговування внутрішньобудинкової системи здійснюється виконавцем відповідної комунальної послуги, умови такого обслуговування включаються до індивідуального договору про надання такої послуги.

    Тобто ви повинні знати, хто ж обслуговує внутрішньобудинкові системи, зокрема, водовідведення. Зробити це можна в ОСББ (якщо були загальні збори членів ОСББ і було принято відповідне рішення делеггіювати такі повноваження саме ОСББ), якщо такого рішення немає - то обслуговує таки системи надавач послуги (більш того, ви можете це побачити у відповідних графах квитанції від постачальника води що ви за це сплачуєте кошти).

    Виконавець забезпечує функціонування та підтримку в робочому стані елементів внутрішньобудинкової системи відповідно до зазначених параметрів і режимів роботи.

    Технічне обслуговування внутрішньобудинкової системи багатоквартирного будинку складається з комплексу робіт, спрямованих на підтримку справності елементів системи чи заданих параметрів та режимів роботи обладнання внутрішньобудинкових систем за допомогою огляду, налагоджування, регулювання і випробування систем, заміни швидкозношувальних елементів, заправки витратними матеріалами, змащенням тощо, та не включає обслуговування вузлів комерційного обліку.

    Основними заходами технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем є такі наступні роботи:

    — визначення технічного стану внутрішньобудинкових систем;

    — усунення дрібних несправностей елементів систем з метою забезпечення їх безперебійної роботи, а також попередження порушень санітарно-гігієнічних вимог до приміщень будинків, налагодження та регулювання окремих видів технічних пристроїв;

    — перевірка готовності внутрішньобудинкових систем до сезонної експлуатації;

    — визначення обсягів та видів ремонтних робіт для врахування під час формування плану проведення робіт з поточного ремонту на наступний рік або уточнення відповідних планів поточного року;

    — поновлення витратних матеріалів, змащення, регулювання, перевірка справності елементів систем тощо.

    Поточний ремонт внутрішньобудинкових систем багатоквартирного будинку складається з комплексу робіт, спрямованих на систематичне та своєчасне підтримання експлуатаційних якостей інженерного обладнання. Поточний ремонт має проводитися з періодичністю, що забезпечує ефективну експлуатацію в періодах між капітальним ремонтом.

    Слід зауважити, що співвласники багатоквартирного будинку повинні передати виконавцю робіт наявні копії технічної документації будинку (технічного паспорта будинку, проектно-кошторисну документацію з улаштування внутрішньобудинкових систем), паспортів котельного господарства, котлових книг (у разі наявності вбудованих та прибудинкових котелень), технічної документації на облаштування індивідуального теплового пункту за умови його встановлення в будинку, відповідних журналів, актів виконаних робіт, паспортів, інструкцій та гарантійної документації на обладнання.

    Перед укладанням договору виконавець робіт повинен здійснити обстеження внутрішньобудинкових систем шляхом проведення візуального огляду або огляду за допомогою технічних пристроїв. За результатами огляду виконавець робіт надає уповноваженому представнику співвласників Акт огляду технічного стану системи із зазначенням оцінки її поточного стану. Також передає перелік обладнання та елементів системи і перелік невідкладних (першочергових та аварійних робіт) з усунення дефектів та визначення вартості робіт та матеріалів. Також передається перелік робіт з поточного ремонту системи, графік робіт з технічного обслуговування із зазначенням видів та періодичності виконання робіт. Розмір плати виконавцю робіт формується за результатами обстеження з урахуванням стану систем, періодичності робіт з технічного обслуговування, переліку робіт з поточного ремонту та зазначенням витрат на ліквідацію аварій, погодженого із співвласниками

    Щодо "Квартира снизу нас хочет заставить нас оплачивать им ремонт." - це також не є правомірним, так як прямої вини у ваших за дії чи бездіяльності немає. І навіть якщо дійде діло до суда і якщо ви будете мати всі необхідні документи, то шансів у сусідів на винесення рішення судом у їх пользу мінімальні. Сусідам варто пред'являти претензії до ОСББ чи постачальника послуг (в залежності від того хто обслуговує дані системи).

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Оксана!

    Добрый день. У нас такая ситуация. Мы собственники квартиры, которая закрыта уже полтора года, в ней вообще никто не бывает и не живет. Перед тем, как запечатать ее, мы делали несколько снимков того, что все чисто и перекрыты коммуникации.За это время произошел засор общей канализации ниже нашей квартиры( засор посерединке между нами и нижней квартирой). Канализационные массы верхних квартир пошли через наши трубы из общей трубы, залили нас и квартиру ниже нас.

    Правомерно ли то, что нас сейчас хотят заставить 1.ОСМД оплачивать чистку общей канализации и наших труб, в которые выдавило общий мусор. Обьясняют они это тем, что засор пошел именно по нашим трубам, а наши трубы от стояка по квартире- наша ответственность.

    Перш за все в таких випадках треба дізнатися причину затоплення, і для того у Вас повинен бути в Україні представник, який все це буде робити - родич чи довірена особа.

    Обов'язково повинна відбутися документальноа фіксація залиття, на відео і фото факти завданих збитків від витіку каналізації.

    У присутності представника організації, на балансі якої знаходиться будинок, винуватців затоплення і свідків (частіше - сусідів) представником підписується "Акт з огляду квартири". В Акті вказуються адреса, дата проведення огляду, перелік пошкодженого майна і обсяги пошкоджень, а також мають бути підписи всіх членів комісії.

    В такій ситуації варто замовити будівельно-технічну (оціночно-будівельну) експертизу. Це вихід, коли відразу домовитися про суму на відшкодування збитків не вийде. Експертизу, в ідеалі, оплачує Ваш представник, тому організацію для проведення експертизи чи експерта краще вибирати представникові.

    Треба уточнит попутно, з чиєї вини вас затопило: через провину сусіда, або через недбалість ЖЕКу або ОСББ які не чистили вчасно каналізацію.

    2. Квартира снизу нас хочет заставить нас оплачивать им ремонт.

    Мирне вирішення таких конфліктів обійдеться вам з меншими витратами нервів, коштів і часу. І якщо ви домовилися про суму за ремонт затопленої квартири, краще підтвердити таку домовленість отриманою при передачі грошей розпискою, в якій згадується сума за відшкодування збитків, і те, що сусіди не мають більше до вас претензій.

    Якщо Ви все ж таки вирішите пред'явити претензії ОСББ, то це буде складніше, і тут, скорше за все, без суду не обійдешся.

    У разі, якщо ОСББ відмовиться у добровільному порядку відшкодувати шкоду, заподіяну сусідському і Вашому майну майну, необхідно звертатися з позовною заявою до суду загальної юрисдикції. Доводити свою непричетність до нанесеного збитку в судовому процесі доведеться відповідачу. Так як, ч. 2 ст. 1166 Цивільного кодексу України встановлює презумпцію вини шкоди.

    Через суд можна стягнути не тільки матеріальні збитки, а й моральну шкоду. Ст. 23 Цивільного кодексу України встановила, що особа має право на відшкодування моральної шкоди, завданої внаслідок порушення її прав. Але сума компенсації моральної шкоди не регламентована законом. Тобто суму моральної шкоди позивач визначає сам, але вона повинна відповідати нанесеному збитку.

    Виникнуть питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Постараюсь Вам допомогти практично!

    Карпенко Андрей Владимирович

    Здравствуйте!

    ВАМ НЕОБХОДИМО ПОТРЕБОВАТЬ КОПИЮ АКТА ОБ АВАРИЙНОЙ СИТУАЦИИ, ЧТОБЫ ОПРЕДЕЛИТЬ ГДЕ И ПО ЧЬЕЙ ВИНЕ БЫЛ ЗАСОР ( ТЕМ БОЛЕЕ ЕСЛИ ВХОДИЛИ В ВАШУ КВАРТИРУ).

    1.

    Конституция гарантирует каждому неприкосновенность жилья. Однако, наряду с данной конституционной гарантией в статье 30 Основного Закона предусмотрено проникновение в жилье, другое владение лица в неотложных случаях, в частности связанных со спасением жизни людей и имущества, в соответствии с возможным другим, установленным законом, порядком.

    В случае необходимости проведения осмотра и ликвидации или предотвращения аварии такой порядок предусмотрен Законом "О жилищно-коммунальных услугах".

    Так, статьей 29 данного Закона определено, что собственник обязан обеспечить круглосуточный доступ в свое жилье, другой объект недвижимого имущества для ликвидации и предотвращения аварий, связанных с предоставлением соответствующей коммунальной услуги.

    Если же такой собственник отсутствует и нет возможности установить связь с ним для информирования о необходимости немедленного прибытия в жилье или же он отказывается допустить в принадлежащее ему жилье представителя аварийно-ремонтной бригады, и при этом есть объективные основания считать, что авария, которая создает угрозу жизни и/или имуществу, есть именно в этом жилье, в момент возникновения неотложного случая возможен несанкционированный доступ в жилье без получения согласия его собственника.

    Кто должен присутствовать обязательно при несанкционированном доступе?

    Прежде всего, это должно быть представитель исполнителя соответствующей коммунальной услуги: именно он составляет акт об осуществлении такого доступа, где и указывает его основания, причину и место возникновения аварии, информацию о предупреждении потребителя с указанием времени и лиц, которые вели переговоры с потребителем (в случае их проведения), перечень неполадок, перечень выполненных работ и т. п., фамилии, имена, отчества и должности участников несанкционированного доступа. Оригинал акта хранится у исполнителя коммунальной услуги, а другим участникам несанкционированного доступа выдаются его заверенные копии.

    Также обязательно присутствие представителя органов внутренних дел (с целью недопущения совершения правонарушений против собственности), работников аварийно-ремонтной бригады (для устранения самой аварии) и собственника (пользователя) из любого из соседних зданий или квартир.

    После того, как соответствующие ремонтные работы проведены, аварийно-ремонтная бригада обязана безотлагательно восстановить конструктивную целостность входных дверей, окон, замков, запоров на них и других элементов зданий и помещений, которые были повреждены во время несанкционированного доступа. После этого представитель исполнителя в присутствии других участников несанкционированного доступа опечатывает восстановленные двери, окна или другие элементы зданий и помещений собственной печатью и ставит подпись, время и дату опечатывания.

    Отдельно следует указать, что расходы на осуществление несанкционированного доступа в связи с отказом собственника (пользователя) предоставить допуск в свое жилье (другой объект недвижимого имущества), а также причиненный в результате этого ущерб возлагаются на виновное лицо.

    2.

    ЧТОБЫ ПОНЯТЬ КТО ОТВЕЧАЕТ ЗА УЩЕРБ, НЕОБХОДИМО ПОНИМАТЬ В КАКОМ МЕСТЕ БЫЛ ЗАСОР - ЭТО ДОЛЖНО БЫТЬ ОТРАЖЕНО В АКТЕ.

    Кожна послуга надається відповідно до договору, тож в першу чергу потрібно уважно прочитати укладений споживачами договір про надання послуг з утримання будинку. Незабезпечення нормального функціонування жилих будівель виконавцем послуг за договором про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій є неправомірним. Ремонт каналізаційних стояків, усунення засмічень внутрішньобудинкових водопровідних мереж та каналізаційних випусків здійснює суб’єкт господарювання, предметом діяльності якого є надання послуг з утримання будинків і прибудинкових територій і з яким споживач уклав відповідний договір (у даному випадку це ЖЕК і далі за текстом зазначаємо ЖЕК). Вартість таких послуг входить в тариф на послуги, якщо інше не обумовлено договором. Трубопроводи стояків водопровідних, каналізаційних мереж, що проходять у квартирі, ремонтуються за рахунок підприємства, на балансі якого перебуває будинок, за кошти, отримані цим підприємством від квартплати мешканців. Усі інші трубопроводи, котрі розведені від стояків по квартирі, ремонтуються за рахунок власника квартири. Також існує практика, коли власники квартир за власний рахунок купують необхідні матеріали для ремонту, надають до ЖЕО оригінали квитанцій, а потім вартість таких витрат зараховується в рахунок оплати житлово-комунальних послуг за договором. Важливо такі дії попередньо погодити з ЖЕКом, оскільки ремонт забезпечується їхніми силами.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИПОСТАНОВА

    від 5 липня 2019 р. N 690

    Київ

    Про затвердження Правил надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення і типових договорів про надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення

    16. Власник будинку (співвласники багатоквартирного будинку) забезпечує (забезпечують) належне утримання та ремонт внутрішньобудинкових систем, призначених для надання послуг.

    МІНІСТЕРСТВО РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ, БУДІВНИЦТВА ТА ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИНАКАЗ

    15.08.2018

    м. Київ

    N 219

    Зареєстровано в Міністерстві юстиції України19 вересня 2018 р. за N 1074/32526

    Про затвердження Порядку обслуговування внутрішньобудинкових систем теплопостачання, водопостачання, водовідведення та постачання гарячої води

    точка приєднання внутрішньобудинкової системи водовідведення багатоквартирного будинку до житлового (нежитлового) приміщення - трійник на відгалуженні від стояка внутрішньобудинкової системи водовідведення (трійник належить до внутрішньобудинкової системи);

    Богданов Микита
    12.7%

    Доброго вечора. Основна підстава для відшкодування будь якої шкоди це вина. В даному випадку може бути ваша вина або вина житлово-комунального господарства (або ОСББ).Крім того, якщо сталось залиття квартири, то це повинно бути зафіксовано в Акті. Його зміст та форма мають відповідати Правилам утримання жилих будинків та прибудинкових територій, затвердженими наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 17 травня 2005 року № 76 і зареєстрованими в Міністерстві юстиції України 25 серпня 2005 року №927/11207 (надалі — Правила), передбачено, що в разі залиття квартири складається відповідний АКТ (пункт 2.3.6 Правил).

    У додатку № 4 до цих Правил зазначено, що факт залиття квартири та його наслідки фіксується актом комісійного обстеження квартири за участю представників організації (підприємства), яка відповідно до укладеної угоди є виконавцем послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, представників організації (підприємства), яка згідно з укладеною угодою обслуговує внутрішньобудинкові системи опалення та водопостачання, представника власника будинку, будинкового комітету та затверджується начальником організації (підприємства), яка відповідно до укладеної угоди надає послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій.

    Для того щоб встановити чия вина, необхідно встановити відповідальну особу за експлуатацію водопровідної мережі, тобто знайти точку розподілу послуг.

    Для того щоб визначити точку розподілу послуг з водопостачання та водовідведення у вашому будинку, слід керуватись Наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України “Про затвердження Порядку обслуговування внутрішньобудинкових систем теплопостачання, водопостачання, водовідведення та постачання гарячої води” за № 219 від 15.08.2018 року.

    Обслуговування внутрішньобудинкових систем теплопостачання, водопостачання, водовідведення та постачання гарячої води багатоквартирного будинку (далі – внутрішньобудинкові системи) здійснюється виконавцем та включає комплекс робіт з технічного обслуговування та проведення поточного ремонту внутрішньобудинкових систем від зовнішньої поверхні стіни будинку до точки приєднання житлового (нежитлового) приміщення протягом усього періоду їх експлуатації.

    Обслуговування систем теплопостачання, водопостачання, водовідведення та постачання гарячої води в межах житлового (нежитлового) приміщення від точки приєднання здійснюється його власником (співвласниками).

    • точка приєднання внутрішньобудинкової системи водовідведення багатоквартирного будинку до житлового (нежитлового) приміщення – трійник на відгалуженні від стояка внутрішньобудинкової системи водовідведення (трійник належить до внутрішньобудинкової системи);
    • точка приєднання внутрішньобудинкової системи водопостачання та системи постачання гарячої води багатоквартирного будинку до житлового (нежитлового) приміщення – перша запірна арматура на відгалуженні від стояків у межах приміщення (запірна арматура не належить до внутрішньобудинкової системи).

    Поточний ремонт та аварійне обслуговування внутрішньобудинкових систем здійснюють організації з якими укладено договір мешканцями будинку. Внутрішньоквартирні мережі обслуговують самі мешканці квартири.Таким чином, якщо аварія сталась за трійником на відгалуження від стояка, то це відповідальність ОСББ або ЖЕКУ.

    Корнійчук Євген Іванович
    12.7%

    Доброго дня, відповідальність несе управляющая компанія.

    Як пред’являти свої вимоги?

    Насамперед вам необхідно сповістити аварійну службу, про факт аварійної ситуації і надання послуг неналежної якості. Зателефонуйте а аварійно-диспетчерську службу про про аварію.

    споживач повинен повідомити в аварійну службу про факт порушення якості комунальних послуг, при цьому диспетчер зобов’язаний зареєструвати ваше звернення в журналі, повідомте йому причину звернення, Вашу електронну адресу та ПІБ, так само запитаєте під яким номером зареєстровано ваше звернення і уточніть ПІБ диспетчера , запишіть ці дані, вкажіть дату і обов’язково збережіть, вони можуть вам стати в нагоді.

    Далі фіксуємо всі на фото і відео камеру, всі пошкодження, саму причину ушкоджень, запрошуємо свідків, сусідів з нижнього поверху, що б вони могли бачити причину, ні чого не прибираємо і далі вам необхідно написати заяву в вашу керуючу організацію, з вимогою про складання акту про збитки заподіяної неякісною комунальної послугою.

    Напишіть заяву в 2 примірниках, прийдіть в вашу керуючу організацію і віддайте приймає вхідні звернення співробітнику обидва примірника, що б він з ними ознайомився.

    На вашому екземплярі повинні поставити вхідний номер, дату прийняття, або іншу позначку про прийняття і підпис особи, що приймає, обов’язково друк так як КК юридична особа.

    Заберіть ваш екземпляр і збережіть його.

    Таку заяву пишеться в довільній формі, в шапці вказується кому і від кого, вкажіть ваш номер телефону для зв’язку, нижче опишіть ситуацію і запросіть для складання акту про заподіяний збиток представника керуючої організації, поставте дату та підпис на обох примірниках.

    Керуюча організація зобов’язана протягом 3 днів з моменту отримання скарги, дати відповідь споживачу і повідомити про задоволення вимог іпотекодержателя, або про відмову в їх задоволенні.

    З вами повинні зв’язатися представник керуючої організації і узгодити час проведення перевірки та складання акта про заподіяний збиток.

    У призначений день до вас прийде представник вашої керуючої організації і ви разом з ним складете акт, в якому буде вказана дата і час проведення перевірки, причина і виявлені порушення, а так само в акті зазначаються всі пошкодження виникли в результаті затоплення, дуже уважно поставтеся саме до постраждалих речей і вкажіть всі і ні чого не пропустіть, за речі які не будуть вказані в першому акті, не вийде отримати компенсацію, так як суд швидше за все їх не врахує, так як вважатиме, що ви має намір додали їх в другій акт, для збільшення розміру збитку. Просто деколи потрібно скласти другий акт, так як після затоплення сліди можуть проступати і виявлятися недоліки можуть близько 1 місяця.

    Якщо представник керуючої організації відмовляється що то вносити, запишіть дані речі в свій список, а при підписанні акту напишіть доповнення до акту, напишіть, що представник керуючої організації відмовився внести даний список речей і ви з цим не згодні і перерахуйте всі речі які не були внесені . Річ у тім, якщо ви не внесете дані речі і підпишете акт, то в суді ви вже не доведете нічого, адже тиску на вас не чинили і ви виходить підписали акт в якого не було внесено деякі речі добровільно, а значить згодні з даним документом. Одним словом будьте уважні і наполегливі, вас ніхто не обмежує в ваших правах

    По закінченню складання акту ви підписуєте його і так же підпис ставить представник керуючої організації і віддає вам підписаний екземпляр з датами. Якщо вам дають ще якісь папірці на підпис, уважно читайте їх і не підписуйте ніяких угод, ви повинні підписати тільки акт

    Акт це документ підтверджує, що у вашій квартирі стався конкретний випадок порушення якості комунальних послуг, в результаті чого вашому майну було завдано збитків. Це основний документ який вам потрібен, але тепер необхідно оцінити збиток від затоплення!

    Як оцінити збиток від затоплення квартири?

    Вам необхідно залучити експерта, який займається саме оцінкою збитку після затоплень і пожеж, а так само оцінками житла і житловими експертизами.

    У такого фахівця є необхідна кваліфікація і обов’язково повинен бути диплом, ліцензія на проведення оцінки, а так же такий експерт повинен складатися в реєстрі оцінювачів. Перевірте всі інакше якщо у нього не буде документів, то таку експертизу суд не прийме.

    Оцінювач призначить дату проведення огляду, так само запросіть на дату проведення огляду представника керуючої організації телеграмою за 3 дні до огляду, це обов’язкова умова нехтування яким може погано позначитися на результатах вашої експертизи в суді, її можуть оскаржити, а це призначення судової експертизи яка дуже дорого варто і витрати можуть лягти на вас.

    Найважливіше повідомити керуючу організацію телеграмою з повідомленням в результаті у вас на руках має залишитися повідомлення про вручення адресату телеграми, чек про оплату телеграми і копія телеграми. Ви повідомили відповідача, а прийде він чи ні, це його справа

    У призначений день експерт прибуде до вас в квартиру і складе акт в який будуть внесені всі пошкодження ремонту і постраждалі речі, меблі, техніка і т.д.

    Експерт обов’язково все сфотографує, ви підпишете акт і далі експерт поїде готувати висновок, так званий звіт в якому буде підсумкова сума, яка знадобиться на приведення вашої квартири в стан в якому вона була до затоплення, а так само вартість всіх постраждалих речей

    Далі ця експертиза передається вам в паперовому та електронному вигляді і ви вже можете починати дії по витребуванню суми збитку з керуючої організації.

    Відразу піти в суд не вийде, повинен бути дотриманий досудовий порядок врегулювання спору, так званий претензійний порядок, полягає він у напрямку претензії на адресу керуючої організації з вимогою відшкодувати збиток і до претензії додається копія експертизи в обгрунтування необхідної вами суми збитку

    Претензію ви можете подати особисто в керуючу організацію, на вашому екземплярі повинні поставити відмітки про прийняття та дату, збережіть ваш екземпляр з відмітками

    Або ви можете направити вашу претензію на адресу керуючої організації рекомендованим листом з описом вкладення та повідомленням про вручення.

    До претензії так само прикладаємо копію звіту і вказуємо в опису, що в конверті претензія і звіт.

    Пізніше отримаєте на пошті повідомлення про те, що претензія була вручена керуючої компанії.

    Якщо протягом 10 днів з моменту отримання вашої претензії з вами не зв’язалися і не запропонували варіант вирішення проблеми, то ви маєте право подати в суд на керуючу організацію і стягнути з неї суму збитку в судовому порядку, а так само штраф в розмірі 50% від суми яку присудить на вашу користь суд, а так само неустойку за всі дні прострочення виконання вашого вимоги.

    Позовна заява ви можете скласти самостійно, прикладіть до нього всі копії заяв і претензій які ви направляли на адресу керуючої організації, докладете всіх чеки що підтверджують відправку телеграм і пошти, прикладіть повідомлення і опис, докладете всіх чеки що підтверджують витрати на підготовку до справи, додайте копію експертизи , акт складений керуючою організацією і інші докази факту заподіяння шкоди, в тому числі фото та відео матеріали.

    Звичайно ваші шанси на перемогу дуже хороші, але якщо ви не розбираєтеся в юридичних тонкощах питання, то краще за все зверніться за допомогою до юриста, звичайно це не безкоштовно, але юрист має досвід ведення справ в суді і допоможе вам не допустити помилок, яким можуть вплинути на підсумкову суму збитку, до того ж вам не потрібно буде з’являтися в суді, за вас все зробить юрист.

    Якщо я допоміг вирішити ваше питання ставте ✅біля фото підтримайте лайком залиште відгук.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Для ознайомлення :

    Ремонт каналізаційних стояків, усунення засмічень внутрішньобудинкових водопровідних мереж та каналізаційних випусків здійснює суб’єкт господарювання, предметом діяльності якого є надання послуг з утримання будинків і прибудинкових територій і з яким споживач уклав відповідний договір (у даному випадку це ЖЕК і далі за текстом зазначаємо ЖЕК). Вартість таких послуг входить в тариф на послуги, якщо інше не обумовлено договором. Трубопроводи стояків водопровідних, каналізаційних мереж, що проходять у квартирі, ремонтуються за рахунок підприємства, на балансі якого перебуває будинок, за кошти, отримані цим підприємством від квартплати мешканців. Усі інші трубопроводи, котрі розведені від стояків по квартирі, ремонтуються за рахунок власника.

    Питання «каналізації» на законодавчому рівні врегульовано Правилами утримання жилих будинків та прибудинкових територій, які затверджені наказом від 17.05.2005 № 76 Держжитлокомунгоспу України (далі – Правила). Виконавцем послуг є суб’єкт господарювання, предметом діяльності якого є надання житлово-комунальної послуги споживачу відповідно до умов договору. П. 1.1. Правил визначає порядок надання послуг з утримання будинків і прибудинкових територій, зокрема, забезпечення нормального функціонування жилих будівель та прибудинкових територій протягом усього періоду їх використання за призначенням. Утримання житлового фонду передбачає виконання робіт, передбачених наказом Держжитлокомунгоспу України від 10.08.2004 N150 “Про затвердження Примірного переліку послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій та послуг з ремонту приміщень будинків, споруд” (далі – Перелік). Ремонт каналізаційних стояків відноситься до цього Переліку (п. 1.2.6.16 Переліку), також відноситься усунення засмічень внутрішньобудинкових водопровідних мереж та каналізаційних випусків (п. 1.1.13.4. Переліку). Відповідно до п. 4.1.9. Правил виконавець послуг повинен усунути протікання, витоки, закупорки, засмічування, зриви гідравлічних затворів, санітарних приладів і негерметичність стикових з’єднань у системах каналізації. Щодо оплати цих послуг – необхідно читати умови договору. При цьому важливо розуміти, що Постановою Кабінету Міністрів України від 01.06.2011 № 869 «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги» затверджено Порядок формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій. Цей Порядок визначає механізм формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій. Тариф на послуги розраховується окремо за кожним будинком залежно від запланованих кількісних показників послуг, що фактично повинні надаватися для забезпечення належного санітарно-гігієнічного, протипожежного, технічного стану будинків і споруд та прибудинкових територій з урахуванням переліку послуг згідно з додатком до цього Порядку. Згідно додатку до Порядку технічне обслуговування та поточний ремонт зливової каналізації входить до Переліку послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, а відповідно входять в структуру тарифу.

    Отже, якщо каналізація в будинку постійно забивається, а це порушує забезпечення нормального функціонування жилих будівель, то технічне обслуговування або поточний ремонт зливової каналізації повинен здійснити виконавець послуг (в даному випадку ОСМД) за власний рахунок, якщо інше не обумовлено договором.

    Тобто приходимо до висновку, що якщо вашу квартиру затопило через засмічення каналізації, а це означає тільки одне, що управляє організація халатно поставилася до своїх обов’язків щодо утримання спільного майна в належному стані, то висуваємо все претензії до керуючої компанії.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    12.7%

    Вітаю, Оксано Василівно!

    Добрый день. У нас такая ситуация. Мы собственники квартиры, которая закрыта уже полтора года, в ней вообще никто не бывает и не живет. Перед тем, как запечатать ее, мы делали несколько снимков того, что все чисто и перекрыты коммуникации.За это время произошел засор общей канализации ниже нашей квартиры( засор посерединке между нами и нижней квартирой). Канализационные массы верхних квартир пошли через наши трубы из общей трубы, залили нас и квартиру ниже нас.Правомерно ли то, что нас сейчас хотят заставить 1.ОСМД оплачивать чистку общей канализации и наших труб, в которые выдавило общий мусор. Обьясняют они это тем, что засор пошел именно по нашим трубам, а наши трубы от стояка по квартире- наша ответственность.

    2. Квартира снизу нас хочет заставить нас оплачивать им ремонт.

    ДЛЯ ВИМАГАННЯ ВІД ВАС СПЛАТИ РЕМОНТУ ОБОВ'ЯЗКОВО МАЄ БУТИ ВИНА. У ВАШИХ ДІЯХ Я ЇЇ НЕ ВБАЧАЮ.

    Алгоритм дій при аварії і залитті / затопленні квартири

    Отже, що робити при аварії інженерних мереж і залитті вашої квартири водою? Рекомендації наступні:

    1. Почнемо з того, що першим кроком постраждалої особи повинно бути сповіщення про ситуацію, що склалася, працівників диспетчерських служб, що працюють цілодобово. В обов'язки цих об'єднаних диспетчерських житлово-комунальних служб входить прийом заявок на усунення несправностей або пошкоджень, які можуть відбуватися в окремих приміщеннях або будівлі в цілому. Крім того, житлово-комунальні служби (ЖЕКи) зобов'язані стежити за якістю робіт, що проводяться стосовно інженерних мереж в будинку, а також за термінами їх виконання.
    2. Другим кроком має бути обстеження квартири комісією, що складається з представників організації, яка надає (відповідно до укладеної угоди) послуги з утримання цього будинку (прибудинкової території) і обслуговує його системи опалення та водопостачання (ЖЕК). Справа в тому, що при подачі позову про відшкодування моральної та майнової шкоди до мешканців (власників), які затопили вашу квартиру, можна очікувати позитивне судове рішення на вашу користь тільки в тому випадку, якщо належним чином буде доведено факт самого затоплення.Це означає, що до матеріалів справи повинні бути додані беззаперечні докази, які підтверджують факт заподіяння шкоди вам і вашому майну. Що мається на увазі? Зокрема, слід надати відповідний акт, який складається за участю представників обслуговуючої організації (ЖЕК). В акті фіксується факт затоплення, причини затоплення і завданий збиток.
    3. Слід не упустити ще два обов'язкових моменти: по-перше, що постраждалій від залиття стороні необхідно подавати заявку на обстеження залитої квартири в терміновому порядку і вимагати складання акту в день подачі заявки або в найближчі робочі дні. Таку заяву рекомендується подавати офіційно і тільки в письмовому вигляді, щоб у вас залишилося відповідне документальне підтвердження факту звернення (заявки). По-друге, пошкоджену квартиру обстежують тільки в присутності зацікавлених осіб, до яких відносяться як постраждалі, так і представники зі сторони тих, хто затопив квартиру (наприклад, сусіди).
    4. В ході обстеження, як було сказано вище, складається акт, який повинен бути підписаний всіма членами комісії. Слід знати, що такий документ має силу навіть в тому випадку, якщо він не був підписаний представниками однієї зі сторін (постраждалої або винної). В цьому випадку вказуються особи, які відмовилися підписувати акт, і зазначається причина відмови.
    5. Надалі в залежності від обставин і ситуації, що склалася, можливе врегулювання питання відшкодування збитків в добровільному порядку, або підготовка матеріалів для звернення до суду з відповідним позовом.
    6. Виходячи з результатів досудового врегулювання спору, наприклад, якщо винні сусіди зверху відмовляються платити компенсацію, то потерпілою стороною далі може бути також вжито заходів щодо оцінки заподіяної шкоди (збитків від затоплення квартири), встановлення розміру якої також необхідно для підготовки позовної заяви до суду. У цьому випадку рекомендуємо звертатися тільки до сертифікованих експертів-оцінювачів.
    7. Для проведення оцінки вартості матеріального збитку, спричиненого власнику квартири внаслідок її залиття, якраз і знадобиться вищезазначений акт. Крім цього, при зверненні до оцінювача знадобляться наступні документи: що підтверджують право власності (свідоцтво про право власності, договір купівлі-продажу, реєстраційні документи, інформаційна довідка з державного реєстру і т.і.), технічний паспорт (БТІ) на квартиру, паспорт і довідка про присвоєння ідентифікаційного (податкового) номеру - для фізичної особи.
    Форма, шаблон, зразок та зміст акту про аварію і залиття

    Як скласти такий акт правильно? В акті про залиття квартири (і аварії на системі центрального водопостачання або опалення) повинна бути відображена наступна інформація:

    • число, місяць, рік та місце (місто) складання документу;
    • перелік всіх членів комісії із зазначенням прізвищ, імен, по батькові та займаних посад;
    • відомості про власника квартири, якому було завдано збитків: прізвище, ім'я, по батькові, точна адреса і поверх;
    • таку ж інформацію слід вказати і про власників, чиї дії призвели до затоплення (якщо такі встановлено / відомі), наприклад, сусідів зверху;
    • причини і характер підтоплення (наприклад, несанкціонована заміна радіаторів, прорив трубопроводів, неналежне технічне обслуговування систем, залиття холодною / гарячою водою тощо);
    • інформація про матеріальну шкоду (обсяг ремонтних робіт, перелік пошкодженого майна і, якщо це можливо - орієнтовна вартість усунення завданої шкоди внаслідок затоплення);
    • в прикінцевій частині акта повинні міститися висновки комісії щодо встановлення вини особи, яка вчинила затоплення, а також можливі відповідні рекомендації;
    • акт про залиття і аварію затверджується керівником обслуговуючої організації (начальником ЖЕК) і скріплюється печаткою, після чого один примірник (оригінал) такого акту видається постраждалій стороні (власнику залитої квартири або його уповноваженому представнику). На практиці, часто оригінал акту про затоплення (з печаткою) можна трохи пізніше самостійно забрати в офісі обслуговуючої будинок організації (ЖЕКу)

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Гончаренко Константин

    Добрый день!

    По Вашему вопросу сообщаю:

    Вам необходимо обратиться письменно в ЖЭК с заявлением о проишествии и потребовать создать комиссию экспертов для осмотра и фиксации ущерба и проблемы обязательно составить акт - затопления при участии представителей ЖЭКА , не мение 3-х свидетелей. Акт подписывают стороны и директор Жэка.

    Рекомендую собрать доказательства(акт комиссии,заявление,фотофиксацию) и обратиться с заявлением в департамент по ЖКХ и к профильному заму городского главы ( описав ситуацию) возможно виновник имеет право на льготы, создать соответственно комиссию для решения вопроса,провести осмотр коммуникаций у (виновника) и решить вопрос финансирования ремонта ,оптимально для обеих сторон с привлечением социальных програм поддержки малоимущих за счет городского бюджета.

    Судебный процесс в вашем случае будет значительно -длительный , если виновник пенсионер уважительного возраста (привлечение органов местного самоуправления ,может быть более эффективно)

    Все обращение подавайте письменно под регистрацию Вам обязаны ответить официально на бланке в 15-ти дневной срок согласно ст.11 ЗУ О обращениях граждан.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Гончаренко Константин
    10.9%

    Добрий день!

    Відповідно до п. 2.3.6 Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій, що затверджені Наказом Державного комітету з питань житлово-комунального господарства від 17.05.2005 року № 76 "Про затвердження Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій" у разі залиття, аварії квартир складається відповідний акт, форма якого передбачена додатком № 4.

    Вказаний акт складається комісією балансоутримувача багатоквартирного будинку, в якому знаходиться квартира, яку було залито.

    Ст. 24 Житлового кодексу України передбачає, що експлуатацією державного і громадського житлового фонду, в якому проживають більшість громадян нашої країни, що займаються житлово-експлуатаційні організації. Також це може бути голова ОСББ/компанії-управителя і запросити фахівця для складання акта. Звернення-заявку варто подати письмово і зберігати другий примірник із відміткою про отримання.

    Згідно Додатку № 4 та роз'яснення Міністерства з питань житлово-комунального господарства України щодо ремонту квартири після залиття (лист від 29.12.2009 р. N 12/20-11-1975) в акті повинні бути відображені:

    • дата складання акту (число, місяць, рік);
    • прізвища, ініціали та займані посади членів комісії;
    • прізвище, ім'я, по батькові власника (наймача, орендаря) квартири, що зазнала шкоди;
    • адреса квартири, поверх, форма власності;
    • прізвище, ім'я, по батькові власника (наймача, орендаря) квартири, з вини якого сталося залиття;
    • адреса квартири, поверх, форма власності;
    • характер залиття та його причини;
    • завдана матеріальна шкода (обсяги необхідного ремонту приміщень квартири, перелік пошкоджених внаслідок залиття речей та їх орієнтовна вартість);
    • висновок комісії щодо встановлення вини особи, що вчинила залиття.

    Крім складання акту, доцільним буде детальне фотографування пошкоджень, завданих вашому майну залиттям квартири.

    Також потрібно провести незалежну експертизу при затопленні квартири, для її проведення потрібен акт про залиття, складений ЖЕКом або іншою експлуатуючою організацією, на балансі обслуговування якої перебуває будинок, технічний паспорт на об'єкт нерухомості, правовстановлюючі документи.

    Відповідно до ст. 1166 ЦК України шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала. Особа, якій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування. Збитками є: витрати, яких особа зазнала у зв`язку зі знищенням або пошкодження речі, а також витрати, які особа зробила або мусить зробити для відновлення свого порушеного права (реальні збитки) (п.1 ч.2, ч.1 ст. 22 ЦК України).

    Збитки відшкодовуються у повному обсязі, якщо договором або законом не передбачено відшкодування у меншому або більшому розмірі (ч.3 ст.22 ЦК України).

    Також в позові можна вимагати відшкодування моральної шкоди, моральна шкода полягає у душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв`язку із знищенням чи пошкодженням її майна. Моральна шкода відшкодовується незалежно від майнової шкоди, яка підлягає відшкодуванню, та не пов`язана з розміром цього відшкодування.

    Щодо позову. Позов подається до суду про відшкодування матеріальних збитків та моральної шкоди, завданих залиттям квартири. Судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі. Прожитковий мінімум для працездатних осіб станом на 1 січня 2020 р. - 2102 грн..

    Судовий збір становить - 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму на одну працездатну особу та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму на одну працездатну особу. Тобто, судовий збір рахується від суми понесених Вами збитків, наприклад, підтверджена сума збитків становить 1000 грн. тоді судовий збір буде 840.80 грн. Це Вам для прикладу.

    За вимогу немайнового характеру (моральної шкоди) судовий збір становить 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб – 840.80 грн. Усього 1681.60 грн.

    Щодо строків розгляду. Зважаючи на високу завантаженість судів розгляд справи в судах першої інстанції може тривати і півроку, а можуть розглянути і за декілька місяців, тут неможливо чітко визначити.

    Щодо правової допомоги то розцінки адвокатів різняться, в середньому складання позовної заяви від 800 грн. і вище.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    12.7%

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    "Стаття 1166. Загальні підстави відповідальності за завдану майнову шкоду

    1. Майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

    2. Особа, яка завдала шкоди, звільняється від її відшкодування, якщо вона доведе, що шкоди завдано не з її вини...".

    Закон України " Про житлово-комунальні послуги" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2189-19#n297):

    " Стаття 24. Послуга з централізованого водовідведення...

    3. Послуга з централізованого водовідведення надається згідно з умовами договору, що укладається з урахуванням особливостей, визначених цим Законом, та вимогами правил надання послуг з централізованого водовідведення, що затверджуються Кабінетом Міністрів України, якщо інше не передбачено законом...";

    " Стаття 5. Перелік житлово-комунальних послуг...

    1... Послуга з управління багатоквартирним будинком включає:... обслуговування внутрішньобудинкових систем (крім осблуговування внутрішньобудинкових систем, що використовуються для надання відповідної комунальної послуги у разі укладення індивідуальних договорів з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем про надання такої послуги, за умовами яких обслуговування таких систем здійснюється виконавцем),...

    Стаття 14. Особливості укладання, зміни і припинення договорів про надання комунальних послуг у багатоквартирному будинку

    1...1) індивідуальний договір з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем, що укладається кожним співвласником багатоквартирного будинку самостійно, за умови що співвласники прийняли рішення про вибір відповідної моделі організації договірних відносин та дійшли згоди з виконавцем комунальної послуги щодо розміру плати за обслуговування внутрішньобудинкових систем багатоквартирного будинку;...

    3. Індивідуальний договір з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем укладається між співвласником багатоквартирного будинку та виконавцем відповідної комунальної послуги (крім послуг з постачання та розподілу природного газу і послуг з постачання та розподілу електричної енергії)...

    Обслуговування, поточний ремонт внутрішньобудинкових систем багатоквартирного будинку, що забезпечують надання відповідної комунальної послуги (крім послуг з постачання та розподілу природного газу і послуг з постачання та розподілу електричної енергії), здійснюються виконавцем такої послуги на підставі відповідного договору із співвласниками...".

    "ПРАВИЛА надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/85-2022-%D0%BF...):

    "15. Обслуговування внутрішньобудинкових систем централізованого водопостачання та централізованого водовідведення здійснюється відповідно до Порядку обслуговування внутрішньобудинкових систем теплопостачання, водопостачання, водовідведення та постачання гарячої води, затвердженого наказом Мінрегіону від 15 серпня 2018 р. № 219.

    Виконавець здійснює обслуговування внутрішньобудинкових систем централізованого водопостачання та централізованого водовідведення за умови укладення із споживачем індивідуального договору про надання послуг з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем.".

    "ПОРЯДОК обслуговування внутрішньобудинкових систем теплопостачання, водопостачання, водовідведення та постачання гарячої води" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1074-18#n14):

    " І. Загальні положення..

    4. Обслуговування внутрішньобудинкових систем теплопостачання, водопостачання, водовідведення та постачання гарячої води багатоквартирного будинку (далі - внутрішньобудинкові системи) здійснюється виконавцем та включає комплекс робіт з технічного обслуговування та проведення поточного ремонту внутрішньобудинкових систем від зовнішньої поверхні стіни будинку до точки приєднання житлового (нежитлового) приміщення протягом усього періоду їх експлуатації.

    5. Обслуговування систем теплопостачання, водопостачання, водовідведення та постачання гарячої води в межах житлового (нежитлового) приміщення від точки приєднання здійснюється його власником (співвласниками)...

    ІІ. Організація обслуговування внутрішньобудинкових систем...

    2. Обслуговування внутрішньобудинкових систем (за винятком вузлів комерційного обліку) здійснюється виконавцем на підставі відповідного договору (далі - договір), який передбачає, зокрема:

    види та періодичність проведення робіт з технічного обслуговування та поточного ремонту внутрішньобудинкових систем;

    порядок ліквідації аварій.

    Якщо обслуговування внутрішньобудинкової системи здійснюється управителем, умови такого обслуговування зазначаються у договорі про надання послуги з управління багатоквартирним будинком, зокрема види та періодичність робіт включаються до періодичності виконання робіт (послуг) з утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, а витрати з обслуговування внутрішньобудинкової системи - до кошторису витрат з утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території.

    Якщо обслуговування внутрішньобудинкової системи здійснюється виконавцем відповідної комунальної послуги, умови такого обслуговування включаються до індивідуального договору з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем про надання такої послуги...

    IІІ. Поточний ремонт та аварійне обслуговування внутрішньобудинкових систем..

    7. У випадку аварії внутрішньобудинкової системи виконавець має невідкладно її ліквідувати. Якщо внаслідок аварії було припинено надання споживачам комунальної послуги, виконавець вживає усіх можливих заходів для якнайшвидшого відновлення надання комунальної послуги...".

    ---

    Доброго дня, паін Оксано! По-перше, аварія сталася, як Ви пишете у рубі стояка між поверхами нижче Вашого. Це місце є відповідальністю обслуговування внутрішньобудинкової системи водовідведення або виконавця (організація водоканалу) - якщо договір про осблуговування цієї системи укладений Вами з виконавцем-водоканалом, або ОСББ - якщо такий договір Вами не укладався. Тобто у будь-якому випадку Ви не несете відповідальності за аварію, за залитття як своєї, так і квартири під Вами поверхом. По-друге, Ваші пояснення, про залитття через Ваші труби суперечать поясненню про перекриття комінацій (тобто кранів), тобто цього не могло бути - єдиним вільним місцем міг бути санвузол. По-третє, пояснення представника ОСББ про Вашу відповідальність з причин надходження каналізайних мас через Ваші труби є перекладення на Вас відповідальності або самого ОСББ, або водоканалу. По-третє, Ви, як власник квартири поверхом нижче, маєте право на вимогу (на позов до суду) про відшкодування завданої шкоди відповідно з боку або ОСББ, або водоканалу. По-четверте, у випадку вимог або позову власником сусідньої квартири до Вас з підстав цього залиття, подайте до суду заяву, що Ви є неналежним відповідачем, про заміну та залучення до участі у справі належного відпоавідача та про припиння щодо Вас провадження у справі.

    Пуха Наталія ТендерОк
    10.9%

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    Так, відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 1166 Цивільного кодексу України майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується у повному обсязі особою, яка її завдала. Особа, яка завдала шкоди, звільняється від її відшкодування, якщо вона доведе, що шкоди завдано не з її вини.

    Відповідно до роз'яснень, що містяться в п. 2 постанови Пленуму Верховного Суду України від 27 березня 1992 року № 6 «Про практику розгляду судами цивільних справ за позовами про відшкодування шкоди» шкода заподіяна особі і майну громадянина, підлягає відшкодуванню в повному обсязі особою, яка її заподіяла, за умови, що дії останньої були неправомірними, між ними і шкодою є безпосередній причинний зв'язок та є вина зазначеної особи.

    Наведене свідчить про те, що цивільне законодавство в деліктних зобов'язаннях передбачає презумпцію вини; якщо в процесі розгляду справи зазначена презумпція не спростована, то вона є юридичною підставою для висновку про наявність вини заподіювача шкоди.

    Відповідати за завдання шкоди може:

    Успіхів

    Иванюк Руслан Эдуардович

    Вітаю. Як діяти у випадку затоплення квартири: покроковий алгоритм дій

    Залиття квартири, зазвичай, відбувається неочікувано, а також потребує злагоджених дій та прийняття оперативних рішень. Аби в майбутньому відшкодувати матеріальну та моральну шкоду, яка завдана внаслідок залиття квартири, необхідно:

    • по-перше, зафіксувати факт залиття квартири;
    • по-друге, підтвердити фактичний розмір посенесених збитків;
    • по-третє, визначитись із розміром моральної шкоди, завданої внаслідок залиття квартири;
    • по-четверте, скористатись своїм правом на досудове врегулювання спору;
    • по-п'яте, звернутись до суду у випадку, якщо винуватець не йде на поступки щодо відшкодування шкоди.
    Як зафіксувати факт залиття квартири?

    Важливо пам'ятати, що у разі залиття квартири важливе значення має належне фіксування такого залиття. Оскільки, якщо винуватець залиття квартири відмовиться добровільно відшкодовувати завдану шкоду, то у разі звернення до суду необхідно буде мати належні та допустимі докази факту залиття.

    Відповідно до п. 2.3.6 Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій, що затверджені Наказом Державного комітету з питань житлово-комунального господарства від 17.05.2005 року № 76 "Про затвердження Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій" у разі залиття, аварії квартир складається відповідний акт, форма якого передбачена додатком № 4.

    Відповідний акт складається комісією балансоутримувача багатоквартирного будинку, в якому знаходиться квартира, яку було залито.

    Ст. 24 Житлового кодексу України передбачає, що експлуатацією державного і громадського житлового фонду, в якому проживають більшість громадян нашої країни, що займаються житлово-експлуатаційні організації. Також це може бути голова ОСББ/компанії-управителя і запросити фахівця для складання акта. Звернення-заявку варто подати письмово і зберігати другий примірник із відміткою про отримання.

    Згідно Додатку № 4 та роз'яснення Міністерства з питань житлово-комунального господарства України щодо ремонту квартири після залиття (лист від 29.12.2009 р. N 12/20-11-1975) в акті повинні бути відображені:

    • дата складання акту (число, місяць, рік);
    • прізвища, ініціали та займані посади членів комісії;
    • прізвище, ім'я, по батькові власника (наймача, орендаря) квартири, що зазнала шкоди;
    • адреса квартири, поверх, форма власності;
    • прізвище, ім'я, по батькові власника (наймача, орендаря) квартири, з вини якого сталося залиття;
    • адреса квартири, поверх, форма власності;
    • характер залиття та його причини;
    • завдана матеріальна шкода (обсяги необхідного ремонту приміщень квартири, перелік пошкоджених внаслідок залиття речей та їх орієнтовна вартість);
    • висновок комісії щодо встановлення вини особи, що вчинила залиття.
    Важливо! Акт залиття квартири, який не містить вищезазначених реквізитів, не може бути належним і допустимим доказом заподіяння майнової шкоди (постанова КЦС ВС по справі №2-1974/11 від 21.02.2018 року, постанова КЦС ВС по справі №465/2120/14-ц від 10.05.2018 року)

    Якщо власник житла, який спричинив залиття, відмовляється від підписання акту, це не може вплинути на його правильність та юридичну значимість (постанова КЦС ВС по справі №753/20314/15-ц від 12.11.2018 року).

    Також, рекомендуємо, окрім акту, мати фото чи відеоматеріали пошкоджень, завданих внаслідок залиття.

    Як встановити та підтвердити розмір матеріальної шкоди внаслідок залиття?

    Якщо акт про залиття складено належним чином та в ньому відображено всю передбачену законодавством інформацію, то належним доказом розміру матеріальної шкоди може слугувати кошторис складений відповідною будівельною організацією, яка здійснила ремонтно-відновлювальні роботи у вашому помешканні.

    Проте, більш надійним доказом буде висновок експертного дослідження, проведений відповідною експертною установою або атестованим експертом.

    Згідно п. 1.3. розділу 1 Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 08.10.1998 № 53/5 (далі – Інструкція) відповідно до чинного законодавства за дорученням, зокрема, осіб, які самостійно захищають свої інтереси, та їх представників, виконуються експертні дослідження, що потребують спеціальних знань та використання методів криміналістики і судової експертизи. Результати експертних досліджень викладаються в письмових висновках експертних досліджень згідно з чинним законодавством України.

    Відповідно до абз 2 п. 1.8. розділу 1 Інструкції підставою для проведення експертного дослідження є письмова заява (лист) замовника (юридичної або фізичної особи) з обов'язковим зазначенням його реквізитів, з переліком питань, які підлягають розв'язанню, а також об'єктів, що надаються.

    Підпунктом 5.1. п. 5 розділу 2 Інструкції передбачено, що до основних завдань будівельно-технічної експертизи відноситься визначення вартості будівельних робіт, пов’язаних з переобладнанням, усуненням наслідків залиття, пожежі, стихійного лиха, механічного впливу тощо.

    Підпунктом 5.1.1. п. 5 розділу 2 Інструкції встановлено орієнтовний перелік вирішуваних питань будівельно-технічною експертизою, зокрема:

    1. Які пошкодження об’єкта (будівлі, квартири, приміщення, оздоблення тощо) виникли внаслідок залиття, пожежі, стихійного лиха, механічного впливу, просідання ґрунту на підроблюваних територіях тощо?
    2. Яка технічна причина пошкоджень та руйнувань об’єкта нерухомого майна (елементів, конструкцій, інженерних мереж тощо)?
    3. Яка вартість ремонтно-будівельних робіт, проведення яких необхідне для усунення пошкоджень унаслідок залиття, пожежі, стихійного лиха, механічного впливу, просідання ґрунту тощо?
    4. Який розмір завданої матеріальної шкоди об’єкту (будівлі, квартирі, приміщенню, оздобленню тощо) унаслідок його залиття, пожежі, стихійного лиха, механічного впливу, просідання ґрунту тощо?

    Таким чином, для встановлення розміру матеріальної шкоди, завданої залиттям помешкання, а також причин такого залиття, необхідно звернутись до відповідної експертної установи або експерта з проханням провести будівельно-технічне експертне дослідження за результатами якої вирішити вищенаведені запитання.

    Відшкодування майнової шкоди

    Так, відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 1166 Цивільного кодексу України майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується у повному обсязі особою, яка її завдала. Особа, яка завдала шкоди, звільняється від її відшкодування, якщо вона доведе, що шкоди завдано не з її вини.

    Відповідно до роз'яснень, що містяться в п. 2 постанови Пленуму Верховного Суду України від 27 березня 1992 року № 6 «Про практику розгляду судами цивільних справ за позовами про відшкодування шкоди» шкода заподіяна особі і майну громадянина, підлягає відшкодуванню в повному обсязі особою, яка її заподіяла, за умови, що дії останньої були неправомірними, між ними і шкодою є безпосередній причинний зв'язок та є вина зазначеної особи.

    Наведене свідчить про те, що цивільне законодавство в деліктних зобов'язаннях передбачає презумпцію вини; якщо в процесі розгляду справи зазначена презумпція не спростована, то вона є юридичною підставою для висновку про наявність вини заподіювача шкоди.

    Відшкодування моральної шкоди

    Відповідно до ст. 23 ЦКУ особа має право на відшкодування моральної шкоди, завданої внаслідок порушення її прав. Моральна шкода полягає у душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв'язку із знищенням чи пошкодженням її майна.

    Моральна шкода відшкодовується грішми, іншим майном або в інший спосіб.

    Як визначається розмір грошового відшкодування моральної шкоди?

    Залежно від характеру правопорушення, глибини фізичних та душевних страждань, погіршення здібностей потерпілого або позбавлення його можливості їх реалізації, ступеня вини особи, яка завдала моральної шкоди, якщо вина є підставою для відшкодування, а також з урахуванням інших обставин, які мають істотне значення, суд визначає розмір моральної шкоди. При визначенні розміру відшкодування враховуються вимоги розумності і справедливості.

    Аналіз судової практики
    • ухвалюючи рішення по справі №686/10520/15-ц від 14.02.2018 року, колегія суддів КЦС ВС дійшла до висновку про відшкодування моральної шкоди у розмірі 5 000 грн, звернувши увагу на тривалість порушення прав власника квартири, час та зусилля, які потрібні для відновлення попереднього стану, глибину його душевних та психічних страждань, пов’язаних із пошкодженням майна, порушення нормального ритму життя, тяжкість вимушених змін (неможливість користування належним позивачу майном);
    • вирішуючи питання по справі №487/2120/16 від 14.11.2018 року, колегія суддів КЦС ВС дійшла до висновку про відшкодування моральної шкоди у розмірі 8 000 гривень, зважаючи на характер та обсяг душевних страждань, яких власник затопленої квартири зазнав через пошкодження його майна.

    Моральна шкода відшкодовується незалежно від майнової шкоди, яка підлягає відшкодуванню, та не пов'язана з розміром цього відшкодування.

    Моральна шкода відшкодовується одноразово, якщо інше не встановлено договором або законом.

    Досудове врегулювання

    Отже, якщо у вас є акт фіксації пошкодження вашого майна в результаті затоплення квартири, то Ви можете звертатися до сусідів щодо відшкодування шкоди у грошовому еквіваленті або наданні послуг щодо ремонтних робіт. Файл:Зразок Позовної заяви про відшкодування шкоди завданої залиттям квартири.odt

    Судове врегулювання

    У разі відмови винуватця залиття у добровільному порядку відшкодувати шкоду заподіяну вашому майну, необхідно звертатись з позовною заявою до суду.

    До кого може бути пред'явлений позов?Перелік необхідних документів
    • позовна заява відповідно до вимог ст.ст.175-177 ЦПК;
    • до позовної заяви обов`язково додати такі документи:
    1. документи, що підтверджують право власності або володіння квартирою (наприклад, витяг із Єдиного державного реєстру речових прав на нерухому майно та їхніх обтяжень, договір оренди (найму) приміщення тощо);
    2. акт про затоплення квартири, який оформлений відповідно до Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій;
    3. документи, які підтверджують вартість збитків, завданих внаслідок залиття квартири (наприклад, кошторисний розрахунок вартості об’єкта будівництва щодо ремонтно-відновлювальної роботи квартири, проведеної архітектором, повноваження якої підтверджуються сертифікатом архітектора, що зареєстрований у реєстрі сертифікованих архітекторів; висновок судової будівельно-технічної експертизи; звіт, складений особою, що має сертифікат суб’єкта оцінної діяльності; звіт про визначення вартості відновлювальних ремонтно-будівельних робіт; висновок про оцінку майна;
    4. рахунок та квитанція про сплату послуг з підготовки висновку про розмір шкоди, завданої затопленням, акт прийняття виконаних робіт з підготовки такого висновку;
    5. квитанція про сплату судового збору, якщо ви не належите до категорії осіб які звільнені від сплати судового збору (згідно ЗУ "Про судовий збір").
    Підсудність

    За загальним правилом позови до фізичної особи пред’являються в суд за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем її проживання або перебування, якщо інше не передбачено законом.

    Позови про відшкодування шкоди, заподіяної майну фізичних або юридичних осіб, можуть пред’являтися також за місцем заподіяння шкоди.

    Вартість

    За подання до суду позовної заяви майнового характеру, яка подана фізичною особою ставка судового збору становить 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

    Онлайн-оплата судового збору за посиланням: https://court.gov.ua/affairs/sudytax/.

    Див. додатково Судові витрати:поняття, види, порядок оплати

    Савченко Олександр
    14.5%

    Доброго дня, Оксано!

    Відповідно до ч. 1 ст. 1166 ЦК України майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної чи юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної чи юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала. Слід відзначити, що не завжди винуватцем згідно з буквою закону є ваш сусід, і тільки після встановлення причини залиття квартири стане відомо, хто саме має відшкодовувати завдану шкоду. З іншого боку, за ч. 2 ст. 1166 ЦК України особа, яка завдала шкоду, звільняється від її відшкодування, якщо доведе, що шкода заподіяна не з її вини.

    Якщо у вас є акт фіксації пошкодження вашого майна в результаті затоплення квартири, то Ви можете звертатися до сусідів щодо відшкодування шкоди у грошовому еквіваленті або наданні послуг щодо ремонтних робіт.

    У разі відмови винуватця залиття у добровільному порядку відшкодувати шкоду заподіяну вашому майну, необхідно звертатись з позовною заявою до суду.

    До кого може бути пред'явлений позов:

    Перелік необхідних документів:

    • позовна заява відповідно до вимог ст.ст.175-177 ЦПК;
    • до позовної заяви обов`язково додати такі документи:
    1. документи, що підтверджують право власності або володіння квартирою (наприклад, витяг із Єдиного державного реєстру речових прав на нерухому майно та їхніх обтяжень, договір оренди (найму) приміщення тощо);
    2. акт про затоплення квартири, який оформлений відповідно до Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій;
    3. документи, які підтверджують вартість збитків, завданих внаслідок залиття квартири (наприклад, кошторисний розрахунок вартості об’єкта будівництва щодо ремонтно-відновлювальної роботи квартири, проведеної архітектором, повноваження якої підтверджуються сертифікатом архітектора, що зареєстрований у реєстрі сертифікованих архітекторів; висновок судової будівельно-технічної експертизи; звіт, складений особою, що має сертифікат суб’єкта оцінної діяльності; звіт про визначення вартості відновлювальних ремонтно-будівельних робіт; висновок про оцінку майна;
    4. рахунок та квитанція про сплату послуг з підготовки висновку про розмір шкоди, завданої затопленням, акт прийняття виконаних робіт з підготовки такого висновку;
    5. квитанція про сплату судового збору, якщо ви не належите до категорії осіб які звільнені від сплати судового збору (згідно ЗУ "Про судовий збір").

    Всього найкращого!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України