Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 18 червня 2023, питання №86943 250₴

Виключення з війського обліку - відмітка в військовому квитку

Підскажіть, будь-ласка, в військовому квитку вказано, що чоловік "не підлягає призову на військову службу під час мобілізації на підставі ст.23 абз. 3 ч.1 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", також є довідка ВЛК з висновком "непридатний до військової служби з виключенням з війського обліку". Чи повинна бути відмітка у військовому квитку про виключення з обліку? Чи можливий виїзд за кордон з такими документами?

Відповіді юристів (11)

    Дерій Владислав Олегович
    24%

    Доброго дня!

    Підскажіть, будь-ласка, в військовому квитку вказано, що чоловік "не підлягає призову на військову службу під час мобілізації на підставі ст.23 абз. 3 ч.1 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію",

    Дана підстава застосується для осіб з інвалідністю або осіб, визнаних ВЛК тимчасово непридатними (у такому випадку повинна бути бути довідка ВЛК про тимчасову непридатність)

    Необхідні документи (крім закордонного паспорта) :

    • для осіб з інвалідністю - посвідчення інваліда або пенсійне посвідчення, або довідка про отримання пільг;
    • для осіб, визнаних ВЛК тимчасово непридатними - військовий квиток та довідка ВЛК про тимчасову непридатність.
    Чи повинна бути відмітка у військовому квитку про виключення з обліку?

    Так, адже у Вашому випадку наявна довідка ВЛК про непридатність до військової служби із виключенням з військового обліку. Тому чоловіку необхідно звернутися до ТЦК з заявою про виключення з військового обліку та вимогою поставити відповідну відмітку.

    Чи можливий виїзд за кордон з такими документами?

    Виїзд з України чоловіку дозволено, виходячи з положень п. 2-6 Правил перетину державного кордону та абз. 16 ч. 1 ст. 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» щодо особи, знята з військового обліку на підставі рішення ВЛК про непридатність до військової служби із виключенням з військового обліку.

    Для перетину кордону чоловіку необхідно підготувати такий пакет документів:

    • закорднонний паспорт;
    • довідку ВЛК про непридатність до військової служби із виключенням з військового обліку;
    • військовий квиток з відміткою про виключення з військового обліку

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго!

    Гончаренко Константин
    16%
    Гончаренко Константин 10 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    У військовому квитку має бути поставлено штамп про виключення з обліку.

    Висновок ВЛК з виключенням з обліку за станом здоровья , дає право перетину кордону.

    З початку введення воєнного стану в Україні почала діяти заборона перетину кордону чоловікам віком від 18 до 60 років. Звичайно, із цієї заборони є передбачені законом винятки і часто чоловіки призовного віку перетинають кордон правомірно,

    Дозволяється виїзд за межі України за умови наявності підтверджуючих документів:

    Згідно абз. 3 ч. 1 ст. 23 Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії).

    Висновком про виключення з обліку за станом здоровья на підставі підгрупи А вашої хвороби згідно наказу МОУ 402

    Якщо висновок з виключенням з обліку у вас є це дасть право перетину кордону.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    20%
    Адвокат Евгений Александрович 10 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Доброї ночі, Марина!

    У ВІЙСЬКОВОМУ КВИТКУ ПОВИННА БУТИ ЗАПИС З ВІДМІТКОЮ ПРО ЬЕ. ЩО ВІН ВИЗНАНИЙ НЕПРИДАТНИМ ДО ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ З ВИКЛЮЧЕННЯМ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ, ТОБТО Є НЕВІЙСЬКОВОЗОБОВ'ЯЗАНИМ, ЩО ДАЄ ПРАВО НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    "Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього... 6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов'язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов'язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:...3) визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку;...".

    ЗА ІНФОРМАЦІЄЮ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ:

    https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

    "Перетинання державного кордону під час правового режиму воєнного стану. Питання-відповідь

    Виїзд дозволено, виходячи з положень п.2-6 Правил та абз.16 ч.1 ст.23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (щодо особи, знята з військового обліку на підставі рішення ВЛК про непридатність до військової служби із виключенням з військового обліку)".

    ЩОДО ЗАПИСУ ПРО ТЕ, ЩО ВІН НЕ ПІДЛЯГАЄ ПРИЗОВУ ПІД ЧАС МОБІЛІЗАЦІЇ, ТО ПОВИННО БУТИ ПОСИЛАННЯ НЕ НА АБЗ.3 ЧАСТИНИ 1 СТАТТІ 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ "ПРО МОБІЛІЗАЦІЙНУ ПІДГОТОВКУ ТА МОБІЛІЗАЦІЮ", А НА АБЗ.16 ЧАСТИНИ 1 СТАТТІ 23 ЦЬОГО ЗАКОНУ.

    При наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору "Звернутися".

    Всього доброго!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Підскажіть, будь-ласка, в військовому квитку вказано, що чоловік "не підлягає призову на військову службу під час мобілізації на підставі ст.23 абз. 3 ч.1 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", також є довідка ВЛК з висновком "непридатний до військової служби з виключенням з війського обліку". Чи повинна бути відмітка у військовому квитку про виключення з обліку? Чи можливий виїзд за кордон з такими документами?

    Доброго дня, Марина!

    Почну відповідь з останнього Вашого питання.

    Власне таку відповідь на нього надано в роз'ясненнях Державної прикордонної служби від 2 лютого 2023 року. Там зазначено (необхідне я виділив жирним шрифтом):

    "Виїзд чоловіка, якщо він виключений з військового обліку

    За змістом п. 2-6 Правил категорії осіб, яким дозволяється виїзд за межі України, визначено частиною першою статті 23 Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

    Виїзд дозволено, виходячи з положень п. 2-6 Правил та абз. 3 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (якщо особа у встановленому порядку оформила інвалідність)

    Виїзд дозволено, виходячи з положень п. 2-6 Правил та абз. 16 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (щодо особи, знята з військового обліку на підставі рішення ВЛК про непридатність до військової служби із виключенням з військового обліку)

    Чоловіки, які мають документи з територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) з відміткою/записом «знятий з військового обліку» – дана відмітка/запис не підтверджує ані інвалідність, ані непридатність до військової служби у воєнний час за станом здоров’я, а тому рекомендуємо звернутися до ТЦК та СП;

    Обмежено придатні у військовий час – не можуть перетинати кордон.

    Остаточне рішення буде прийматися в пункті пропуску представниками Державної прикордонної служби України за результатами вивчення всіх документів та з’ясування усіх обставин та фактів".

    Отже, для виїзду за кордон чоловікові окрім закордонного паспорту знадоляться такі документи:

    довідка ВЛК з висновком про "непридатність до військової служби із виключенням з військового обліку",

    воєнний квиток з відміткою про виключення з військового обліку у зв'язку з непридатністю до військової служби.

    Таким чином, навіть виходячи з логіки обов'язкових для виїзду документів, можна зтверджувати, що відмітка у військовому квитку про виключення з військового обліку у зв'язку з непридатністю до військової служби повинна бути!

    Тепер, що стосується запису у воєнному квитку "не підлягає призову на військову службу під час мобілізації на підставі ст.23 абз. 3 ч.1 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Тут бачу певні суперечність.

    Якщо слідувати згаданому Вами запису, то в абзаці третьому частині 1 статті 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    яка надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації, зазначено:

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);"

    Це зовсім не те, що зазначено у висновку ВЛК!

    Насправді ж у квитку чоловіка повинно бути посилання на підпункт 3 пункту 6 статті 37 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу", відповідно якого:

    "6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов'язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов'язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:...3) визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку;"

    ОТЖЕ ПІДСУМОВУЮ:

    Для успішного виїзду за кордон, чоловіку треба звернутись до ТЦК з вимогою, щоби йому змінили запис про підставу виключення з військового обліку. Інакше на кордоні можуть виникнути проблеми.

    Будуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Постараюсь на них відповісти, а за потреби допомогти практично.

    Корнійчук Євген Іванович
    20%

    Доброго дня, так у військовому квитку повинен стояти штам з написом не придатний до військової служби з виключенням з військового обліку. А у довідці ВЛК повинно. Бути зазначено на підставі якої статті вас виключено відповідно наказу 402 Військово лікарняної експертизи.

    Якщо у вас це не зазначено ви повинні звернутися у ТЦК щоб вам виправили помилки. Бо на даний момент вас не випустять за кордон хоча, якщо ви виключені з військового обліку вы маєте на це право.

    Для перетину кордону вам потрібно мати військовий квиток з відміткою про виключення вас з військового обліку, рішення або витяг з ВЛК про не придатність до військової служби з виключенням з військового обліку. Закордонний паспорт.

    Що стосується того що вам зазнасели у військововому квитку а. 3 ч. 1 ст 23 ЗУ про мобілізаційну підготовку та мобілізацію. За таких підстав теж можно виїхати, але при цьому вам треба мати повістку на дату після сплив вашої тимчасової не придатності.

    За змістом п. 2-6 Правил категорії осіб, яким дозволяється виїзд за межі України, визначено частиною першою статті 23 Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

    Виїзд дозволено, виходячи з положень п. 2-6 Правил та абз. 3 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (якщо особа у встановленому порядку оформила інвалідність)

    Виїзд дозволено, виходячи з положень п. 2-6 Правил та абз. 16 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (щодо особи, знята з військового обліку на підставі рішення ВЛК про непридатність до військової служби із виключенням з військового обліку)

    Чоловіки, які мають документи з територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) з відміткою/записом «знятий з військового обліку» – дана відмітка/запис не підтверджує ані інвалідність, ані непридатність до військової служби у воєнний час за станом здоров’я, а тому рекомендуємо звернутися до ТЦК та СП;

    Обмежено придатні у військовий час – не можуть перетинати кордон.

    Остаточне рішення буде прийматися в пункті пропуску представниками Державної прикордонної служби України за результатами вивчення всіх документів та з’ясування усіх обставин та фактів

    Дозволяється виїзд за межі України за умови наявності підтверджуючих документів:

    Згідно абз. 3 ч. 1 ст. 23 Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії).

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, пані Марино!

    Підскажіть, будь-ласка, в військовому квитку вказано, що чоловік "не підлягає призову на військову службу під час мобілізації на підставі ст.23 абз. 3 ч.1 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", також є довідка ВЛК з висновком "непридатний до військової служби з виключенням з війського обліку". Чи повинна бути відмітка у військовому квитку про виключення з обліку? Чи можливий виїзд за кордон з такими документами?

    ВІДМІТКА ПОВИННА БУТИ ОБОВ'ЯЗКОВО, ЇХАТИ ПРОСТО НА ПІДСТАВІ ДОВІДКИ ВЛК - РИЗИК, АДЖЕ Є ЙМОВІРНІСТЬ ТОГО, ЩО НЕ ПРОПУСТЯТЬ.

    РАДЖУ ЧОЛОВІКУ ПОДАТИ ЗАЯВУ ДО ТЦК ТА СП ПРО ВНЕСЕННЯ РЕЗУЛЬТАТІВ ВІЙСЬКОВО-ЛІКАРСЬКОЇ КОМІСІЇ ДО ВІЙСЬКОВО-ОБЛІКОВОГО ДОКУМЕНТУ. ВІДМОВИТИ ПРАВА НЕ МАЮТЬ. ЦЕ ВЖЕ ПЕРЕВІРЕНО ПРАКТИКОЮ.

    Враховуючи вищезазначене, відповіді на Ваші питання:

    Чи повинна бути відмітка у військовому квитку про виключення з обліку? - ТАК, ОБОВ'ЯЗКОВО ПОВИННА БУТИ.

    Чи можливий виїзд за кордон з такими документами? - МОЖУТЬ ПРОПУСТИТИ, А МОЖУТЬ Й НІ. Я СХИЛЯЮСЬ САМЕ ДО ТОГО, ЩО НЕ ПРОПУСТЯТЬ.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 10 місяців тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    "ПОЛОЖЕННЯ про військовий квиток осіб рядового, сержантського і старшинського складу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/582/2016#Text):

    "4...На першу сторінку військового квитка вносяться число, місяць, рік і місце народження, дані про освіту, основну цивільну спеціальність та сімейний стан власника військового квитка.

    Друга - дванадцята сторінки військового квитка призначені для внесення записів про належність власника військового квитка до військової служби, а тринадцята - п'ятнадцята сторінки - записів про облік у запасі.

    На шістнадцятій і сімнадцятій сторінках військового квитка вносяться записи про дозвіл на носіння зброї, вісімнадцятій сторінці - відомості про щеплення, дев'ятнадцятій - двадцять першій сторінках - записи про видачу та вилучення мобілізаційних розпоряджень, а на двадцять другій - двадцять п'ятій сторінках - відмітки про військовий облік.

    Двадцять шоста - двадцять восьма сторінки військового квитка призначені для службових відміток.

    На двадцять дев'ятій - тридцять другій сторінках військового квитка розміщується інформація щодо правил військового обліку громадян України, а також порядку видачі, обміну військового квитка і користування ним...

    8. У разі виїзду за кордон на строк більш як три місяці:

    військовослужбовець (військовозобов'язаний, резервіст) зобов'язаний здати військовий квиток до штабу військової частини (територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку) і одержати про це довідку за зразком, затвердженим Міністерством оборони України;...".

    "ПОЛОЖЕННЯ про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08):

    " II. Медичний огляд...

    22. Оформлення постанов ВЛК

    22.1. Дані про тих, хто пройшов медичний огляд (прізвище, ім'я та по батькові, рік народження, військове звання, військова частина, місяць та рік призову на військову службу тощо), діагноз та постанова ВЛК про ступінь придатності до військової служби та про причинний зв'язок записуються в Книгу протоколів засідань ВЛК (ЛЛК).

    Крім того, діагноз та постанови ВЛК записуються:...

    в) на військовозобов'язаних, резервістів - у Картку амбулаторного обстеження та медичного огляду, а зміст постанови комісії, крім того, - у військовий квиток та облікову картку...".

    ---

    Доброго дня, пані Марино! Запис у військовому квитку: "не підлягає призову на військову службу під час мобілізації на підставі ст.23 абз. 3 ч.1 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" практично можливо розцінювати як оформлення відстрочки від призову під час моібілізації, але він не відповідає статусу чоловіка відповідно до висновку ВЛК, як визнаного непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку - він має право не на відстрочку від призову, а взагалі на звільнення від військової служби, тобто запис є неналежним. Крім того, до військового квитка мав бути внесений запис з точністю до змісту довідки ВЛК: "визнаний непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку відповідно до п."а" ст.___ Розкладу хвороб Положення про ВЛЕ (н-з МОУ №402/2008)".

    Иванюк Руслан Эдуардович
    Иванюк Руслан Эдуардович 10 місяців тому

    Юрист, м. Київ, 7 років досвіду

    Вітаю Вам не правильно оформили військовий квиток. ВАм повинні були зазначити що ви не придатні до військової служби з виключенням з військового обліку, або навпаки що ви тимчасово не придатний. Якщо рішенням ВЛК було визнано вас не придатним то це і повинні були зазначити. це має перевагу над тимчасово не придатним. ТОму вам треба звернутися у ТЦК і привести документи у порядок.

    Для перетинку кордону треба мати відмітку у військовому квитку "НЕ придатний до військової службі з виключенням з військового обліку, та витяг рішення ВЛК.

    За змістом п. 2-6 Правил категорії осіб, яким дозволяється виїзд за межі України, визначено частиною першою статті 23 Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

    Виїзд дозволено, виходячи з положень п. 2-6 Правил та абз. 3 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (якщо особа у встановленому порядку оформила інвалідність)

    Виїзд дозволено, виходячи з положень п. 2-6 Правил та абз. 16 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (щодо особи, знята з військового обліку на підставі рішення ВЛК про непридатність до військової служби із виключенням з військового обліку)

    Чоловіки, які мають документи з територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) з відміткою/записом «знятий з військового обліку» – дана відмітка/запис не підтверджує ані інвалідність, ані непридатність до військової служби у воєнний час за станом здоров’я, а тому рекомендуємо звернутися до ТЦК та СП;

    Обмежено придатні у військовий час – не можуть перетинати кордон.

    Остаточне рішення буде прийматися в пункті пропуску представниками Державної прикордонної служби України за результатами вивчення всіх документів та з’ясування усіх обставин та фактів

    НАТИСКАЙТЕ КНОПКУ ЗВЕРНУТИСЯ Я ВАМ ДОПОМОЖУ

    Додатково.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#n726

    20. Постанови ВЛК

    20.1. Постанови ВЛК приймаються колегіально, більшістю голосів. У прийнятті постанови голова та члени ВЛК не залежні і у своїй роботі керуються цим Положенням. У разі незгоди голови або членів комісії з думкою інших членів їх окрема думка заноситься до протоколу засідання ВЛК. Члени ВЛК зобов'язані дотримуватися вимог Положення.

    Голова або члени ВЛК відповідають за прийняте рішення та видачу документів про встановлення причинного зв’язку захворювань, поранень (контузій, травм або каліцтв).

    {Пункт 20.1 глави 20 розділу II доповнено новим абзацом згідно з Наказом Міністерства оборони № 589 від 10.11.2017}

    20.2. Постанови ВЛК згідно з цим Положенням розглядаються, затверджуються, контролюються, а за необхідності переглядаються відповідною штатною ВЛК.

    20.3. При медичному огляді військовослужбовців та інших контингентів ВЛК приймаються постанови такого змісту:

    а) "Придатний":

    до військової служби;

    до військової служби за контрактом;

    до військової служби у військовому резерві;

    для підготовки до участі у ММО;

    до участі у ММО;

    до служби (роботи) у миротворчому персоналі;

    до навчання у ВВНЗ ___ (вказати назву ВВНЗ);

    до служби на підводних човнах, на надводних кораблях, у морській піхоті, високомобільних десантних військах, спеціальних спорудах, підрозділах спеціального призначення;

    {абзац дев'ятий підпункту "а" пункту 20.3 глави 20 розділу ІІ із змінами, внесеними згідно з наказом Міністерства оборони України № 524 від 12.08.2014}

    до підводного водіння танків;

    до роботи з ДІВ, КРП, джерелами ЕМП, ЛВ, мікроорганізмами I-II груп патогенності, особливо небезпечними інфекційними хворобами;

    до навчання в учбовій частині за спеціальністю водолаза, водолаза-глибоководника, акванавта;

    до служби водолазом на глибині до ___ метрів, водолазом-глибоководником на глибині до ___ метрів, акванавтом на глибині до ___ метрів;

    до навчання (служби) за спеціальністю ... (вказати спеціальність. Постанова приймається щодо військовослужбовців, які відбираються для навчання, проходження військової служби за окремими військовими спеціальностями, вказаними у ТДВ).

    б) "Непридатний":

    до військової служби з виключенням з військового обліку;

    до військової служби в мирний час, обмежено придатний у воєнний час (На воєнний час приймається постанова: "Обмежено придатний до військової служби");

    до військової служби за контрактом;

    для підготовки до участі у ММО;

    до участі у ММО;

    до служби (роботи) у миротворчому персоналі;

    до навчання у ВВНЗ;

    до служби у плавскладі ВМС Збройних Сил України, морській піхоті, високомобільних десантних військах, спеціальних спорудах, водолазом, водолазом-глибоководником, акванавтом, підрозділах спеціального призначення;

    {абзац дев'ятий підпункту "б" пункту 20.3 глави 20 розділу ІІ із змінами, внесеними згідно з наказом Міністерства оборони України № 524 від 12.08.2014}

    до навчання в учбовій частині за спеціальністю водолаза, водолаза-глибоководника, акванавта;

    до підводного водіння танків;

    до роботи з ДІВ, КРП, джерелами ЕМП, мікроорганізмами I-II груп патогенності, особливо небезпечними інфекційними хворобами;

    до служби у військовому резерві (при цьому постанова про придатність до військової служби не приймається);

    до служби на підводних човнах, придатний до служби на надводних кораблях (при цьому постанова про придатність до військової служби не приймається);

    до військової служби з переоглядом через 6-12 місяців (постанова приймається у воєнний час);

    до подальшого проходження зборів (постанова приймається щодо призваних на збори військовозобов'язаних, резервістів).

    Постанова про придатність (непридатність) до навчання (служби) за військовою спеціальністю, служби у спеціальних спорудах, до участі у ММО, миротворчому персоналі тощо, згідно з вимогами ТДВ, приймається за такою формою: "На підставі статті ___ графи ___ Розкладу хвороб та графи ___ Таблиці ___ додаткових вимог, придатний (непридатний) до ___ (вказати)".

    (Щодо військовослужбовців, визнаних ВЛК непридатними до військової служби, інші постанови (про непридатність до служби у виді Збройних Сил України, до навчання у ВВНЗ, в учбовій частині тощо) не приймаються. Щодо військовослужбовців, визнаних ВЛК непридатними (до служби у виді Збройних Сил України або за військовою спеціальністю, спецспорудах, до навчання у ВВНЗ, в учбовій частині, до участі у ММО тощо), одночасно приймається постанова про придатність до військової служби.)

    {абзац вісімнадцятий підпункту "б" пункту 20.3 глави 20 розділу ІІ із змінами, внесеними згідно з наказом Міністерства оборони України № 318 від 07.07.2015}

    Постанова "Непридатний до військової служби з переоглядом через 6-12 місяців" приймається на воєнний час на підставі статей 7, 11, 12г, 13д, 24, 37, 44, 48, 56, 59, 65, 72, 81 Розкладу хвороб у випадках, коли для відновлення придатності (обмеженої придатності) до військової служби необхідний термін від 6 до 12 календарних місяців.

    {Підпункт "б" пункту 20.3 глави 20 розділу II доповнено новим абзацом згідно з Наказом Міністерства оборони № 193 від 29.03.2017}

    в) "Потребує":

    звільнення від виконання службових обов'язків на ___ календарних днів з перебуванням у лазареті медичного пункту частини (постанова приймається щодо військовослужбовців строкової військової служби у мирний час);

    {абзац другий підпункту "в" пункту 20.3 глави 20 розділу ІІ із змінами, внесеними згідно з наказом Міністерства оборони України № 318 від 07.07.2015}

    звільнення від виконання службових обов'язків на ___ календарних днів;

    відпустки за станом здоров'я на ___ календарних днів;

    звільнення від виконання службових обов'язків за станом здоров'я на термін, необхідний для оформлення звільнення, але не більше 30 календарних днів;

    звільнення від походів з переоглядом через 3-6 місяців (постанова приймається щодо військовослужбовців ВМС Збройних Сил України);

    лікування (реабілітації) у ___(вказати лікувальний заклад та орієнтовний термін лікування (реабілітації);

    {Абзац сьомий підпункту "в" пункту 20.3 глави 20 розділу II в редакції Наказу Міністерства оборони № 193 від 29.03.2017}

    стаціонарного обстеження з подальшим переоглядом у ___ (вказати лікувальний заклад);

    направлення у батальйон (команду) видужуючих (постанова приймається на воєнний час);

    переведення до ___ (вказати лікувальний заклад (військовий або цивільний) та його дислокацію);

    додаткового харчування у межах половини продовольчого пайка на весь термін строкової служби (навчання у ВВНЗ (крім курсантів випускного курсу) та у військовому ліцеї);

    супроводжуючого (вказати кількість);

    проїзду ___ (вказати вид транспорту та категорію місць);

    тривалого спеціалізованого лікування (постанова приймається щодо членів сімей військовослужбовців);

    тривалого медичного спостереження (постанова приймається щодо членів сімей військовослужбовців);

    навчання (виховання) у спеціалізованих навчальних закладах (постанова приймається щодо членів сімей військовослужбовців);

    відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами з ___;

    {Підпункт "в" пункту 20.3 глави 20 розділу ІІ доповнено абзацом сімнадцятим згідно з наказом Міністерства оборони України № 466 від 01.08.2011}

    потребує протезування та/або ортезування.

    {Підпункт "в" пункту 20.3 глави 20 розділу ІІ доповнено абзацом згідно з наказом Міністерства оборони України № 318 від 07.07.2015; в редакції Наказу Міністерства оборони № 193 від 29.03.2017}

    г) "Обмежено придатний до військової служби"

    Одночасно з постановою ВЛК в індивідуальному порядку з урахуванням військової спеціальності, займаної посади, віку, роботи, що фактично виконується, пристосованості до неї того, хто пройшов медичний огляд, у постанові у довільній формі вказується, які види служби та роботи протипоказані цій особі. Особи, визнані обмежено придатними до військової служби, - непридатні до служби у високомобільних десантних військах, плавскладі, морській піхоті, спецспорудах. Військовослужбовці, визнані обмежено придатними до військової служби, придатні до служби у частинах (підрозділах) забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах.

    {Абзац другий підпункту "г" пункту 20.3 глави 20 розділу ІІ із змінами, внесеними згідно з наказом Міністерства оборони України № 318 від 07.07.2015; в редакції Наказу Міністерства оборони № 193 від 29.03.2017}

    З метою медичної та соціальної реабілітації зазначені особи можуть бути переоглянуті госпітальними (гарнізонними) ВЛК ВМКЦ, але не раніше ніж через 3 роки після прийняття постанови про обмежену придатність до військової служби.

    ґ) "Тимчасово непридатний":

    до здійснення парашутних стрибків з переоглядом через 3-12 місяців (вказати строк) (для військовослужбовців високомобільних десантних військ);

    до служби у спеціальних спорудах;

    до служби водолазом з переоглядом через 3-12 місяців (вказати строк);

    до підводного водіння танків з переоглядом через 3-12 місяців (вказати строк);

    до роботи з ДІВ, КРП, джерелами ЕМП, ЛВ, мікроорганізмами I-II груп патогенності, особливо небезпечними інфекційними хворобами з переоглядом через 3-12 місяців (вказати строк);

    до служби у плаваючому складі ВМС Збройних Сил України з переоглядом через 6-12 місяців (постанова приймається щодо військовослужбовців ВМС Збройних Сил України);

    до проходження зборів (постанова приймається щодо військовозобов'язаних, резервістів, яких призивають на збори).

    д) У зв'язку з нетранспортабельністю переїзд до (вказати місцевість) ___ протипоказаний (постанова приймається тільки щодо членів сімей військовослужбовців (крім військовослужбовців строкової військової служби)).

    е) Протипоказань до виходу в море на підводному човні (надводному кораблі) немає.

    є) "На підставі статті ___ графи ___ Розкладу хвороб та графи ___ ТДВ "___" вихід у море на підводному човні (надводному кораблі) протипоказаний.

    Постанови, вказані в підпунктах "е)", "є)" пункту 20.3 розділу II Положення, приймаються щодо осіб, відряджених на підводний човен (надводний корабель).

    20.4. За статтями (пунктами статей) Розкладу хвороб, що передбачають індивідуальну оцінку непридатності до військової служби або обмежену придатність осіб, які пройшли медичний огляд за графами II, III, ВЛК приймає одну з таких постанов:

    "непридатний до військової служби в мирний час, обмежено придатний у воєнний час";

    "обмежено придатний до військової служби".

    За статтями (пунктами статей) Розкладу хвороб, що передбачають індивідуальну оцінку придатності або обмежену придатність до військової служби осіб, які пройшли медичний огляд за графами II, III, ВЛК приймає одну з таких постанов:

    "обмежено придатний до військової служби";

    "придатний до військової служби".

    У воєнний час за статтями (пунктами статей) Розкладу хвороб, що передбачають індивідуальну оцінку придатності або обмежену придатність до військової служби осіб, які пройшли медичний огляд за графами II, III, ВЛК приймає постанову "придатний до військової служби", за винятком статей 2-в, 4-в, 5-в, 12-в, 13-в, 14-в, 17-в, 21-в, 22-в.

    {Пункт 20.4 глави 20 розділу II доповнено новим абзацом згідно з Наказом Міністерства оборони № 524 від 12.08.2014}

    20.5. Щодо військовозобов'язаних, резервістів, які призвані на збори і визнані ВЛК непридатними до військової служби в мирний час, обмежено придатними у воєнний час, обмежено придатними до військової служби або потребують відпустки за станом здоров'я, одночасно приймається постанова "непридатний для подальшого проходження зборів".

    20.6. За графами ТДВ, які передбачають індивідуальне визначення придатності до служби (роботи) за військовою спеціальністю, ВЛК приймає одну з таких постанов:

    "придатний до служби (роботи)";

    "тимчасово непридатний до служби (роботи)";

    "непридатний до служби (роботи)".

    20.7. Постанови, які приймає ВЛК із встановлення причинного зв'язку захворювання (травми, поранення, контузії, каліцтва), наведені у главі 21 розділу II цього Положення.

    20.8. При медичному огляді військовослужбовців за контрактом, які досягли граничного віку перебування на військовій службі і пройшли медичний огляд за статтями (пунктами статей) Розкладу хвороб, що передбачають індивідуальну оцінку непридатності до військової служби або обмежену придатність, ВЛК приймає постанову "Непридатний до військової служби в мирний час, обмежено придатний у воєнний час".

    Степанов Михайло Леонідович
    Степанов Михайло Леонідович 10 місяців тому

    Юрист, м. Львів, 12 років досвіду

    Вітаю. згідно офіційних роз'яснень ДПСУ

    https://dpsu.gov.ua/ua/peretinannya-derzhavnogo-ko...

    Виїзд чоловіка, якщо він виключений з військового обліку

    fb_11.jpg

    За змістом п. 2-6 Правил категорії осіб, яким дозволяється виїзд за межі України, визначено частиною першою статті 23 Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

    Виїзд дозволено, виходячи з положень п. 2-6 Правил та абз. 3 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (якщо особа у встановленому порядку оформила інвалідність)

    Виїзд дозволено, виходячи з положень п. 2-6 Правил та абз. 16 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (щодо особи, знята з військового обліку на підставі рішення ВЛК про непридатність до військової служби із виключенням з військового обліку)

    Чоловіки, які мають документи з територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) з відміткою/записом «знятий з військового обліку» – дана відмітка/запис не підтверджує ані інвалідність, ані непридатність до військової служби у воєнний час за станом здоров’я, а тому рекомендуємо звернутися до ТЦК та СП;

    Обмежено придатні у військовий час – не можуть перетинати кордон.

    Остаточне рішення буде прийматися в пункті пропуску представниками Державної прикордонної служби України за результатами вивчення всіх документів та з’ясування усіх обставин та фактів

    Виїзд чоловіка, який тимчасово непридатний до військової служби

    fb_13.jpg

    Дозволяється виїзд за межі України за умови наявності підтверджуючих документів:

    Згідно абз. 3 ч. 1 ст. 23 Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії).

    Пуха Наталія ТендерОк

    Доброго Дня

    Щодо Вашого питання

    Системний аналіз норм законодавства, що регламентують порядок здійснення військового обліку, свідчить, що документами, які посвідчують факт зняття особи з військового обліку, є військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного з відповідною відміткою.

    Військовий квиток з відміткою про зняття з обліку як документ засвідчує виключно питання військового обліку особи і сам по собі він не є достатнім підтверджуючим документом для перетину державного кордону в умовах воєнного стану.

    В свою чергу, відповідно до Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 р. № 57 виходячи з положень п. 2-6 Правил та абз. 16 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» відповідно, якщо особа була виключена з військового обліку за станом здоров’я за наказом Міноборони про ВЛК №402 , вона не вважається військовозобов’язаною та має право перетинати кордон.

    Успіхів

    Савченко Олександр
    20%
    Савченко Олександр 6 місяців тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня, Марино!

    Чи можливий виїзд за кордон з такими документами? - на жаль, ні. ТЦК вніс неправильну відмітку до військового квитка, а саме про визнання тимчасово непридатним до військової служби за станом здоров’я на термін до 6 місяців (з наступним проходженням ВЛК) згідно абз.3 ч.1 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". А повинно бути - визнання непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку згідно п.3 ч.6 ст.37 ЗУ "Про військовий обов’язок і військову службу". Пунктом 3.8 глави 3 розділу II Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України передбачено, що після закінчення медичного обстеження під час мобілізації ВЛК виносить щодо військовозобов’язаного одну із таких постанов:

    "Придатний до військової служби";

    "Тимчасово непридатний до військової служби (вказати дату повторного огляду)";

    "Непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку".

    Згідно пункту 3 частини шостої статті 37 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку.

    Відповідно до пункту 79 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою КМУ від 30 грудня 2022 р. № 1487 (далі - Порядок), здійснюють взяття, зняття або виключення з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів у випадках, передбачених законодавством; проставляють у військово-облікових документах призовників, військовозобов’язаних та резервістів відповідні відмітки про взяття їх на військовий облік, зняття та виключення з нього.

    Для виїзду за кордон Вам потрібні наступні документи:

    - закордонний паспорт,

    - військовий квиток з відміткою про виключення з військового обліку військовозобов'язаних,

    - довідка ВЛК.

    Зазначене підтверджується роз'ясненнями, розміщеними на сайті Державної прикордонної служби України - https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

    Отже, наразі Вам потрібно звернутися до ТЦК із заявою про внесення до військового квитка належної відмітки, тобто про виключення з військового обліку військовозобов'язаних. До заяви додаєте копію довідки ВЛК. Можу надіслати Вам зразок такої заяви.

    Успіхів!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України