Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 26 июня 2023, вопрос №87282 150₴

Військкомат не хоче отримувати рекомендований лист

Син - студент, перед тим, як віднести до військкомату довідку про навчання, відправив у військкомат рекомендованим листом копію довідки та студентського. Сьогодні з пошти надійшло повідомлення, що лист повертають нам назад, тобто військкомат не хоче його забирати. Які наші дії? Відразу йти у військкомат із довідкою чи знову надсилати листа? Як правильно вчинити у цьому випадку? Що має бути із собою (або в листі), крім довідки про навчання та студентського?

Ответы юристов (13)

    Богун Сергій Павлович

    Можете направити кур'єром. Проте в Вашому випадку краще віднести. Ваш син нічим не ризикує.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Ірино!

    Він отримав повістку чи з якою метою йому треба йти до ТЦК?

    Якщо все таки йти дійсно потрібно, я раджу йому всі документи взяти із собою, а якщо вже там не приймуть, відправляти по пошті. Але додатково раджу йому підготувати заяву про надання відстрочки.

    Треба більше деталей.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    ТЦК СП не має право відмовитись від отримання листа з повідомленням.

    У Вас є два шляхи.

    1. Син повинен особисто з'явитись до ТЦК та подати заяву про приєднання до військово-облікової справи документів що надають право на звільнення від мобілізації, надати довідку з ВНЗ, копії студентського квитка, витягу з наказу про зарахування до ВНЗ тощо. Заява подається в двох екземплярах, перший разом з документами здається до ТЦК, на другому, працівник ТЦК який прийняв документи зобов'язаний поставити дату та підпис або, при наявності штамп вхідної кореспонденції з датою.

    2. Якщо синові відмовлять в прийнятті документів, повторити відправку за допомогою служби кур'єрської поштової доставки (Нова Пошта, Мееst, тощо). Крім зазначених вищі документів в листі повинні бути копії паспорту, довідки про присвоєння коду, військово-облікового документу.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Ірина Клиент 10 месяцев назад

    У коледжі вимагають віднести довідку до військкомату для актуалізації даних приписного. У якій формі писати заяву?

    • Кирда Вячеслав Володимирович
      33.3%

      Ірино!

      Форма для написання заяви про надання відсточки є довільною, втім можу надати Вам орієнтовний зразок. Раджу йому йти самостійно, адже ніяких ризиків для цього це не несе.

      Як призовник мобілізації він не підлягає, а призов на строкову військову службу протягом воєнного стану не здійснюється.

      Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    • Гіммельфарб Станіслав  Олегович

      Заява пишеться в довільній формі на ім'я начальника ТЦК СП. Повинна містити поштові реквізити сина, прохання долучити документи та перелік документів.

      Взагалі документи повинні прийняти без будь-якої заяви, але для того щоб вони не раптом не втратились в ТЦК, краще все ж таки її подати

    Айвазян Юрий Климентьевич
    33.3%

    Доброго дня, Ірина!

    Не має жодної причини, за якою Ваш син не може особисто подати до ТЦК заяву про отримання відстрочки, оскільки в нього є на відстрочку стовідсоткове право! Тому обгрунтованих підстав уникати персональної явки до військомату не бачу.

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в ній зазначено:

    «Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;"

    Отже мобілізувати Вашого сина не можуть не за яких обставин!

    До заяви про відстрочку достатньо додати довідку про зарахування до ВНЗ за підписом ректора та копію студентського квитка.

    Втім, з'являтись у ТЦК рекомендую тільки у випадку отримання правильно оформленої та персонально врученої повістки.

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото!

    Мамай Ірина Євгеніївна
    33.3%

    Доброго дня,

    П. 34 Постанови КМУ «Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів» від 30.12.2022 року № 1487 визначено, що

    З метою ведення персонального військового обліку державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації здійснюють:

    надсилання у семиденний строк з дня видання наказу про прийняття на роботу (навчання), звільнення з роботи, завершення навчання (відрахування із закладу освіти) до відповідних районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки повідомлень про зміну облікових даних призовників, військовозобов’язаних та резервістів (додаток 4).

    ТОБТО НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД САМ МАВ НАПРАВИТИ ЦІ ДАНІ ДО ТЦК.

    Згідно Додатку 2 до вказано Порядку «ПРАВИЛА військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів»

    1. Призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні:

    1) перебувати на військовому обліку:

    за місцем роботи (навчання) - в центральних і місцевих органах виконавчої влади, в інших державних органах, в органах місцевого самоврядування, в органах військового управління (органах управління), військових частинах (підрозділах) Збройних Сил, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, а також правоохоронних органах спеціального призначення, на підприємствах, в установах, організаціях, закладах освіти, закладах охорони здоров’я незалежно від підпорядкування і форми власності.

    Якщо ваш син призовник, має приписне свідоцтво, а не військовий квиток і від нього вимагають оновити дані, то нехай піде і оновить. Однак це має зробити його навчальний заклад.

    Важливе значення має скільки йому років і чи він дійсно призовник чи військовозобов’язаний.

    • Ірина Клиент 10 месяцев назад

      Йому виповнилося 18 років

      • Мамай Ірина Євгеніївна

        То нехай не хвилюється і піде віддасть все що треба в ТЦК

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 10 месяцев назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Доброго дня!

    Вы не подлежит призыву по мобилизации, так как Вы являетесь призывником и Вас возможно призвать только на срочную воинскую службу.(18-25 ЛЕТ)

    срочная служба отменена Президентом Украины, поэтому можете самостоятельно отнести в канцелярию или же почтой с вручением рекомендованого письма курьером.

    без повестки можно не приходить

    Так же вы можете получить отсрочку в связи с учебой.( если у вас оригинал приписного)

    Документи, які для цього необхідні: 2.1. Довідка з ВНЗ, 2.2. Довідка з військкомату про відстрочку від призову.

    Если есть справка из ВУЗа о зачислении на учебу , это дает право на отсрочку на весь период учебы

    Відповідно до Указу Президента № 69/2022 призову підлягають: (чоловіки 18-60 років)

    • військовозобов'язані;
    • резервісти;
    • бійці Національної гвардії;
    • працівники Служби безпеки;
    • працівники Державної прикордонної служби;
    • працівники Державної спеціальної служби транспорту;
    • працівники Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації,
    • члени інших військових формувань.

    Щодо черги мобілізації: ( наразі черги скасували , призивають всіх хто наразі необхідний в ЗСУ згідно військово-облікових спеціальностей придатних громадян)

    • Перша черга — це оперативний резерв. Йдеться про колишніх військовослужбовців віком до 40 років, які мають бойовий досвід та відслужили в армії. Переважно це ветерани АТО чи бійці ООС.
    • Друга черга — колишні військовослужбовці, які проходили строкову службу до 2014 року або служили за контрактом.
    • 3 черга— мобілізаційний резерв. Сюди відносимо військовозобов’язаних, які закінчили військові кафедри ВНЗ як офіцери запасу та не призивалися під час попередніх мобілізаційних кампаній.
    • 4 черга — громадський резерв. Інші громадяни, які не мають обмежень за віком чи станом здоров’я щодо призову на військову службу та можуть бути залучені для комплектування ЗСУ та інших військових формувань винятково в особливий період.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович

    Доброго вечора, Ірина!

    ТАКУ ДОВІДКУ ВНЗ ВІН ПОВИНЕН ВІДНЕСТИ ДО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТ) ОСОБИСТО.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

    Про військовий обов'язок і ... | від 25.03.1992 № 2232-XII (rada.gov.ua)

    "Стаття 1. Військовий обов'язок...9. Щодо військового обов'язку громадяни України поділяються на такі категорії:

    допризовники - особи, які підлягають приписці до призовних дільниць;

    призовники - особи, приписані до призовних дільниць;

    військовослужбовці - особи, які проходять військову службу;

    військовозобов'язані - особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави;

    резервісти - особи, які проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний час та в особливий період".

    Стаття 17. Відстрочка від призову на строкову військову службу

    1. Відстрочка від призову на строкову військову службу надається призовникам за рішенням районної (міської) призовної комісії відповідно до цього Закону за сімейними обставинами, станом здоров'я, для здобуття освіти та продовження професійної діяльності….

    16. Призовники, яким надано відстрочку від призову на строкову військову службу, зобов'язані щороку до 1 жовтня подавати у відповідні районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки документи, що підтверджують їх право на відстрочку….

    ТАК, ЯКЩО ВІН ПРИЗОВНИК - ЙОГО ВІК ВІД 18 ДО 27 РОКІВ ТА У НЬОГО Є ПРИПИСНЕ, ТО ВЗАГАЛІ ВІН ПОВИНЕН БУТИ ЗВІЛЬНЕНИЙ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ, ТАК ЯК ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ, ПІДЛЯГАЮТЬ ЛИШЕ ВІЙСЬКОВОЗОБОВ'ЯЗАНІ І РЕЗЕРВІСТИ (ТОМУ, ЩО У НЬОГО ПРИПИСНЕ, А НЕ ВІЙСЬКОВИЙ КВИТОК).

    УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №69/2022

    Про загальну мобілізацію:

    https://www.president.gov.ua/documents/692022-4141...

    "8. Місцевим органам виконавчої влади у взаємодії з територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки, за участю органів місцевого самоврядування та із залученням підприємств, установ та організацій усіх форм власності, фізичних осіб – підприємців організувати та забезпечити в установленому порядку:

    1) своєчасне оповіщення і прибуття громадян, які призиваються на військову службу, прибуття техніки на збірні пункти та у військові частини;

    2) здійснення призову військовозобов'язаних, резервістів на військову службу, їх доставки до військових частин та установ Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, інших військових формувань України;...".

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані:...".

    - У РАЗІ ПОРУШЕННЯ ЗАКОНУ, ЗІ СТОРОНИ ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ):

    1) ПОДАВАТИ СКАРГИ ДО:

    - ОБЛАСНОГО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ);

    - МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ.

    2) ТЕЛЕФОНУВАТИ НА ГАРЯЧУ ЛІНІЮ:

    - МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ:

    0 800 50 04 42

    Гарячі лінії | Міністерство оборони України (mil.gov.ua)

    - УРЯДОВУ ГАРЯЧУ ЛІНІЮ:

    Урядова «гаряча лінія» 1545 працює цілодобово

    Дзвінки на урядову «гарячу лінію» 1545 з мережі фіксованого зв’язку Укртелекому, телефонів мобільних операторів Київстар, Vodafone Україна, Лайфселл для заявників безкоштовні.

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору "ЗВЕРНУТИСЯ" (ПРАВОРУЧ ВІД ФОТО).

    ВСЬОГО ДОБРОГО!

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, вашому сину нічого хвилюватися, з той причинни, що він є призовником на строкову службу, в призов на строкову службу під час військового стану не проводиться.

    Тому по суті, йому треба тільки віднести довідку і все.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України