Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 25 августа 2023, вопрос №90794

Получити Статус учасника бойових дій

Доброго дня
Я мобілізований в/сл
Більше двох місяців знаходжусь в зоні бойових дій.
Чи маю я право на отримання статусу УБД?

Ответы юристов (3)

    Богун Сергій Павлович

    Так, Ви маєте право отримати статус УБД. Для цього подаєте на ім’я командира (начальника) військової частини (органу, підрозділу) рапорт стосовно надання Вам комплекту документів, які є підставою для надання статусу учасника бойових дій за виконання Вами особисто або у складі військової частини (органу, підрозділу), установи та закладу бойових (службових) завдань під час участі у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв'язку з військовою агресією Російської Федерації про України.

    Можу більш детально проконсультувати з цього питання. Звертайтесь.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олексію!

    21 жовтня 2022 року Кабінет Міністрів України вніс зміни до Постанови № 413 «Про затвердження Порядку надання та позбавлення статусу учасника бойових дій осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення чи у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення» (bit.ly/3Vz1ilC). Змінами розширено коло осіб, які можуть отримати статус учасника бойових дій. Тепер до таких осіб належать усі, хто боронить Україну в війні, в тому числі добровольці Сил територіальної оборони.

    Для розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій Наказом Міністерства оборони України від 10 листопада 2022 року № 369 затверджено положення про утворення спеціальних комісій – bit.ly/3VFFFAs.

    Як отримати статус УБД:

    за зверненням командира частини, який подає документи на підлеглих військовослужбовців;

    за особистим зверненням військовослужбовця;

    за особистим зверненням особи, яка звільнена з військової служби, через територіальний центр комплектування та соціальної підтримки.

    Особи, які звертаються за отримання статусу УБД, насамперед мають надати Комісії з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій довідку про безпосередню участь особи у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України.

    В обов’язковому порядку також слід подати не менше як один з перелічених документів (копії):

    витяги бойових донесень;

    витяги з журналів бойових дій (оперативних завдань, ведення оперативної обстановки);

    витяги з вахтових журналів;

    копії матеріалів спеціальних (службових) розслідувань за фактами отримання поранень, контузій, каліцтв.

    Додатково можуть надаватися й інші документи, які містять докази та підтверджують факт виконання бойових (службових) завдань.

    ВИСНОВОК:

    Якщо питання оформлення статусу УБД затягнеться Вашими командирами, можу Вам в тому реально допомогти, бо маю такий досвід!

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Так, однозначно маєте право на отримання УБД. Є два варіанти: через військову частину та особисто. Готовий більш детально проконсультувати.

    Всього доброго! Успіхів!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України