Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 29 августа 2023, вопрос №91150

Выезд за границу военнослужащего

Доброй ночи,мой муж военный,после ранения служит в военкомате.я нахожусь за границей и имею внж Германии.если я оформлю 3 группу инвалидности,то возможно ли чтоб мой муж выехал заграницу?что для этого нужно?будет ли проблемой,что я изначально находилась и выехала без него?или это подходит только особам со 2 группой?заранее благодарю за ответ

Ответы юристов (3)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, якщо ви будете мати 3 групу інвалідністі, ваш чоловік буде мати право на демобілізацію та перетин кордону для вашого супроводу.

    Звертайтесь. Зелена кнопка

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Анна!

    Два місяці назад ухвалено закон, який дозволив збільшити тривалість відпустки для військових. Якщо з грудня 2022 року військовим дозволялось брати лише 10-денну відпустку раз на рік та 10 днів відпустки за сімейними обставинами, які надавалися при народженні дитини, одруженні чи смерті близького родича. То з червня 2023 року військовослужбовці можуть брати відпустку тричі на рік. Загальна тривалість такої відпустки збільшилася до 30 днів, також доступною залишилась і 10-денна відпустка за сімейними обставинами. Тобто, сумарно, армієць може взяти 40 днів відпустки на рік.

    За повідомленнями Міноборони, рішення щодо виїзду військовослужбовця за кордон ухвалюється в індивідуальному порядку.

    Першочергово, військовий має написати та подати рапорт на відпустку командиру військової частини. Додатково, у рапорті мають бути вказані:

    ● дати виїзду та повернення,

    ● місто та адреса перебування,

    ● тип транспорту та пункт пропуску, яким буде здійснюватися виїзд з України.

    Разом з рапортом військовослужбовець має надати документи, які будуть підтверджувати мету поїздки. Такими документами є свідоцтва про шлюб та народження дітей, а також посвідки про тимчасовий захист членів родини, які перебувають за кордоном. Тобто, законною підставою на виїзд – є зустріч з родиною, яка тимчасово виїхала з України.

    Зазначу, що законодавство дозволяє отримати додаткові дні до відпустки на дорогу.

    На підставі наданих документів командир військової частини має ухвалити рішення щодо дозволу на виїзд військовослужбовця. У разі схвалення такої відпустки, командиром має бути оформлений наказ, який надає право на виїзд. Крім цього, дозвіл на виїзд має бути вказаний у відпускному квитку.

    Виникне потреба у отриманні роз'яснень з радістю Вам допоможу!

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Ваш чоловік за умови оформлення Вами групи інвалідності в УКРАЇНІ, матиме право на виїзд разом з Вами за кордон, але спочатку від повинен звільнитись з військової служби. Готовий надати повний супровід.

    Всього доброго. Успіхів! З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України