Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Налоговое право, 10 декабря 2023, вопрос №98500

Подвійне оподаткування у Польщі

Добрий день.
Я ФОП 3 групи, маю рахунок в українському банку. Планую виїхати до Польщі і працювати з цієї країни та отримати статус біженця.
Питання:
1. Чи буду я податковим резидентом Польщі після 183 днів перебування в країні?
2. Чи буде подвійне оподаткування доходу, які я отримую на рахунок в українському банку?
3. Чи має право банк передавати інформацію про стан рахунку на запит польської податкової служби? І чи є взагалі така процедура?

Ответы юристов (2)

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    1. Все залежить від податкових органів Польші, загалом Ви можете отримати статус податкового резидента в Польщі, якщо перебуватимете в ній більше 183 днів у податковому році. Статус податкового резидента в Польщі означає, що всі доходи, незалежно від країни, в якій вони були отримані, повинні розраховуватися в Польщі. Ви підлягаєте так званій необмеженій податковій відповідальності.

    Якщо у вас не має статусу резидента в Польщі, Ви розраховуєтеся з податковою інспекцією лише за свої доходи в Польщі. Ви підлягаєте так званій обмеженій податковій відповідальності.

    2. Загалом не повинно бути подвійного оподаткування. Шанс, що податкові органи Польщі виявлять дохід на рахунках українських банків не високий, проте в майбутньому ризик існує.

    3. Щодо обміну податковою інформацією з Польшою.

    У серпні 2022 року Україна приєдналася до Багатосторонньої угоди компетентних органів про автоматичний обмін інформацією про фінансові рахунки (далі - Багатостороння угода CRS). Обов'язковою умовою якої є впровадження у національне законодавство загального стандарту звітності та належної перевірки інформації про фінансові рахунки, схваленого ОЕСР (далі - Стандарт CRS).Прийнятий Закон про внесення змін до Податкового кодексу України щодо імплементації міжнародного стандарту автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки ( проєкт №8131) розроблено для впровадження Стандарту CRS і приєднання України до міжнародної системи обміну інформацією.Це дозволить податковим органам України щорічно отримувати визначений масив даних в уніфікованому форматі щодо тих іноземних рахунків, які належать податковим резидентом України, або які належать організаціям, що перебувають під контролем резидентів України. У відповідь Україна надаватиме аналогічну інформацію податковим органам країнам-партнерів відносно рахунків їх податкових резидентів.

    В зв'язку із прийняттям закону, з 1 липня 2023 року всі фінансові рахунки почали перевірятись для виявлення підзвітних рахунків, тобто тих, що підлягають автоматичному обміну. Це стосується як вже відкритих станом на 1 липня 2023 року рахунків, так і тих, що будуть відкриті після цієї дати. Нові рахунки та рахунки фізосіб з високою вартістю (з залишком або вартістю понад 1 млн доларів США станом на 30 червня 2023) будуть перевірені до 31.12.2023 року.

    Рахунки фізосіб з низькою вартістю (з залишком або вартістю, що не перевищує 1 млн доларів США станом на 30 червня 2023) та рахунки організацій з залишком або вартістю, що перевищує 250 тис. доларів США станом на 30 червня 2023 - будуть перевірені до 31.12.2024 року.

    Автоматичний обмін інформацією про фінансові рахунки (обмін між країнами) здійснюється за резидентством клієнта. Тобто, фінансова установа перевіряє, як податковий статус клієнта - фізичної особи, так і податковий статус кінцевих бенефіціарних власників (контролюючих осіб) організації (юридичної особи, партнерства, траста чи іншого правового утворення).

    Очікувана дата першого обміну з іншими країнами:

    • 30 вересня 2024 року - по новим рахункам та рахунки фізосіб з високою вартістю;
    • 30 вересня 2025 року - по рахункам фізосіб з низькою вартістю та рахункам організацій з залишком або вартістю, що перевищує 250 тис. доларів США станом на 30 червня 2023 року.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня!

    1. Чи буду я податковим резидентом Польщі після 183 днів перебування в країні?

    Ні, не будете, якщо продовжуватиме сплачувати податки в Україні як ФОП 3 групи.

    2. Чи буде подвійне оподаткування доходу, які я отримую на рахунок в українському банку?

    Ні, в цьому випадку подвійного оподаткування не передбачено, оскільки між Україною та Польщею укладено Договір про запобігання подвійного оподаткування.

    3. Чи має право банк передавати інформацію про стан рахунку на запит польської податкової служби? І чи є взагалі така процедура?

    Інформація про Ваш рахунок в банку є банківською таємницею, і банк не має права передавати її будь кому без Вашого дозволу. Таке можливо лише за запитом суду.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України