Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 17 грудня 2023, питання №98871

Договор купли продажи 22 июня 1993 года . действителен?

Договор купли продажи дома составлен в сельском совете 22 июня1993 года. Является ли договор действующим? Оформлен на мою мать. она умерла более 3х лет назад. Могу ли я получить это наследство? Что мне нужно сделать для этого?

Відповіді юристів (4)

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 5 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Вітаю!

    Згідно зі статтею 14 Закону Української РСР від 25 грудня 1974 року № 3377-VІІІ "Про державний нотаріат" в редакції, чинній на час виникнення спірних правовідносин, до повноважень виконавчих комітетів міських, селищних, сільських Рад народних депутатів у населених пунктах, де немає державних нотаріальних контор, належало право посвідчувати угоди (договори, довіреності та ін.), крім договорів про надання у безстрокове користування земельних ділянок для спорудження індивідуальних житлових будинків і угод, які стосуються майна, що знаходиться за кордоном, або прав, які мають бути здійснені за кордоном.

    Статтею 2 Інструкції Про порядок вчинення нотаріальних дій виконавчими комітетами міських, селищних, сільських рад депутатів трудящих, затвердженої наказом Міністра юстиції Української РСР від 19 січня 1976 року № 1/5, передбачено, що нотаріальні дії у виконавчих комітетах міських, селищних, сільських Рад народних депутатів трудящих вчиняють голова, заступник голови або секретар виконавчого комітету, на яких за рішенням виконавчого комітету відповідної ради трудящих покладено вчинення нотаріальних дій.

    Відповідно до частин другої, сьомої статті 35 Закону Української РСР "Про державний нотаріат" угоди про відчуження або заставу майна, що підлягає реєстрації, посвідчується за умови подання документів, які підтверджують право власності на майно, що відчужується або заставляється. Угода про відчуження жилого будинку (частини будинку), який знаходиться в сільській місцевості, посвідчується лише за умови, що набувачу в установленому порядку надається в користування земельна ділянка при будинку, за винятком випадків продажу будинків на знос чи перенесення.

    ЯК БАЧИМО ДОГОВІР ЧИННИЙ.

    Загальний строк для прийняття спадщини дорівнює шести місяцям і починає вираховуватися з дня смерті спадкодавця або з дня, з якого він був оголошений померлим.

    Якщо спадкоємець протягом встановленого строку не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. У разі пропущення шестимісячного строку для прийняття спадщини, може бути встановлено додатковий строк для її прийняття за письмовою згодою інших спадкоємців, які прийняли спадщину або на підставі судового рішення.

    Як свідчить судова практика, поважними визнаються причини, пов’язані з об’єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення дій для прийняття спадщини, зокрема: тривала хвороба, перебування тривалий час за кордоном, відбування покарання в місцях позбавлення волі, перебування на строковій військовій службі в Збройних Силах України, необізнаність спадкоємця про наявність заповіту тощо.

    ДЛЯ ПОВНОЇ ВІДПОВІДІ НА ВАШЕ ПИТАННЯХ НЕДОСТАТНЬО ІНФОРМАЦІЇ.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Юлія!

    Договір купівлі-продажу нерухомості чинний. Проте для отримання спадщини померлої матері Вам прийдеться в судовому порядку поновлювати строк подання звернення до нотаріуса для відкриття спадкового провадження.

    Цього не треба робити, якщо весь цей час Ви проживали та були прописані в згаданому будинку. В такому випадку Ви вступаєте в права спадкоємця автоматично.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Левченко Ксенія Сергіївна
    Левченко Ксенія Сергіївна 5 місяців тому

    Юрист, м. Вінниця, 17 років досвіду

    Доброго вечора.Потрібно проаналізувати цей договір. І звичайно, якщо Ваша мати проживала увесь час у цьому будинку та сплачувала комунальні послуги, земельний податок право власності за нею можна визнати. Якщо потрібна детальна консультація зверніться до мене через кнопку "Звернутися" у моєму профілі.

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 5 місяців тому

    Юрист, м. Львів, 8 років досвіду

    Доброго вечора. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 Цивільного кодексу України (шість місяців), він не заявив про відмову від неї. Тобто якщо Ви фактично проживали разом з Вашою матір'ю за однією адресою та були зареєстровані (прописані) там само, то Ви успадкували спадщину, навіть не подавши протягом шести місяців після смерті матері заяву нотаріусу.

    Стаття 1272. Наслідки пропущення строку для прийняття спадщини

    1. Якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її.

    2. За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

    3. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

    Договір купівлі-продажу житлового будинку в ті часи мав бути нотаріально посвідченим, якщо хоча б однією із сторін його виступав громадянин. Невиконання цього припису мало наслідком недійсність договору. Договір купівлі-продажу житлового дому підлягав реєстрації у виконавчому комітеті місцевої ради. У випадку відсутності в населеному пункті нотаріуса відповідні дії мали вчиняти уповноважені на те посадові особи виконавчої влади.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України