Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 17 декабря 2023, вопрос №98872

Чи можлива відсрочка по п11 ст23, якщо є теща з 1 групою, а дружина вагітна?

Добрий вечір. У тещі 1 група інв.
Після зміни закону відсрочка по цьому пункту можлива тільки, якщо немає інших працездатних людей, які повинні доглядати за інвалідом..
Тому чи можна отримати відсрочку, якщо дружина перебуває у статусі тимчасово непрацездатної? (вагітна і потім у декреті до 3 років дитині)

Ответы юристов (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олексію!

    За наявності працездатної доньки тещи пукнт 11 частини першої статті 23 ЗУ "Про мобілізацію" в цьому випадку не працюватиме. Рекомендую орієнтуватись на пункт 10 - постійний догляд. Шанс отримати відстрочку в цьому випадку можливий.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 5 месяцев назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Вітаю!

    Не доглядати, а утримувати.

    Це різні речі.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    На жаль, але по цій підставі Вам складно буде претендувати на отримання відстрочки від мобілізації. Краще піти по варіанту оформлення постійного догляду. Ось в цьому випадку таке становище дружини зіграє Вам на користь.

    Успіхів. Всього доброго Вам. З повагою.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Згідно абзацу 11 частини 1 статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати.

    Ваша дружина буде тимчасово непрацездатною, коли отримуватиме допомогу по тимчасовій непрацездатності згідно статті 15 Закону України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування"

    На даний час спробуйте отримати відстрочку по іншій підставі – абзац 10 частини 1 статті 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» згідно якої, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, які зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду.

    Дана підстава для відстрочки не передбачає вимоги бути єдиним працездатним членом сім'ї, який має обов'язок утримувати батьків. Але обов'язково потрібно мати висновок ЛКК або МСЕК про потребу тещі у постійному догляді.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України