Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 17 декабря 2023, вопрос №98877

Батько інвалід 1 групи ,громадянин іншої країни

Батько інвалід 1 групи ,громадянин Білорусі , син у нього громадянин України (один єдиний родич) чи можливо виїхати за кордон сину «по догляду за батьком інвалідом 1 групи»? Чи є це підстава для відстрочки від мобілізації наразі? Якщо є всі підтверджуючі документи.

Ответы юристов (5)

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Син має право на відстрочку та на виїзд з батьком за кордон.

    Згідно Правил перетинання державного кордону громадянами України син можете виїхати за кордон за підстав зазначених у п.2-1:

    У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України,

    за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність, а також документів, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або здійснення догляду за своїми батьками чи батьками дружини (чоловіка), що підтверджується актом встановлення факту здійснення догляду за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд.

    Для перетину кордону необхідно підготувати такі документи:

    1) закордонні паспорти батька та сина;

    2) документ про інвалідність батька (пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю);

    3) свідоцтво про народження сина;

    4) документ, що підтверджує спільне проживання (оригінали/нотаріальні копії паспортів з однаковою пропискою або витяги з реєстру територіальної громади зі спільною пропискою)

    АБО Акт встановлення факту здійснення догляду/документи (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд.

    Якщо буде спільне місце проживання (однакове місце реєстрації) , то документ про здійснення догляду не потрібен.

    Якщо у сина не буде з батьком спільного місця реєстрації – йому необхідно буде оформити Акт встановлення факту здійснення догляду або документ про отримання компенсації на догляд

    ---

    При Ваших умовах - чоловік має право на відстрочку, але потрібно довести, що відсутні інші працездатні особи, які зобов'язані утримувати батька або син здіснює догляд.

    Згідно абзацу 11 частини 1 статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати.

    Іншою підставою для відстрочки є – абзац 10 частини 1 статті 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» згідно якої, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, які зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду.

    Дана підстава для відстрочки не передбачає вимоги бути єдиним працездатним членом сім'ї, який має обов'язок утримувати батьків. Але обов'язково потрібно мати висновок ЛКК або МСЕК про потребу батька у постійному догляді.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Аліна!

    На жаль, якщо інвалідність батько отримував в Булорусі під час оголошення воєнного стану, то такий документ не вважається чинним в Україні. Крім того Ви повинні мати на увазі, що син може виїхати за кордон лише супроводжуючи батька.

    Якщо ж батько отримав інвалідність в Україні і законно проживає на її території, то виїзд можливий.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Документи про інвалідність були видані Україною чи РБ? Потрібно розуміти цей момент!

    • Alina Клиент 4 месяца назад

      Інвалідність та документи були видані РБ , ще задовго до початку повномасштабного вторгнення.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    пані Аліно!

    Тоді, на жаль, але по них син не зможе супроводжувати батька, оскільки потрібно мати документи саме українського походження.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України