Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Налоговое право, 11 января 2024, вопрос №99984

податок на земельний пай

Доброго вечора. Моїй мамі 31 грудня сусідські діти принесли податкове повідомлення про те, що їй визначено суму податкового зобовязання з податку на доходи фізичних осіб у сумі 1216,62 грн. Мама має пай з колгоспу. Має державний акт. який ще видавали безкоштовно в 2012 році. Але паю мама не вибрала і ним до тепер не користується. То за що мама має платити. Хотіла б поспілкуватися з вашим юристом по даному питанню. Мій номер телефону 0679479805- Ірина. Дуже дякую завчасно за допомогу найнижчій категорії населення - землеробам. З нетерпінням чекаю відповіді. Допобачення.

Ответы юристов (16)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, повинен сплачувати власник паю.

    Ірина Клиент 3 месяца назад

    Чи можна вам завтра зателефонувати для більш детальної інформації. Дуже прошу. Якщо так то в який період дня. Дякую за розуміння.

    • Корнійчук Євген Іванович

      Як вам буде зручно.

      • Ірина Клиент 3 месяца назад

        Добре. Дуже вам вдячна. Спокійної мирної ночі вам, всім нам і Україні.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Земельний податок - обов'язковий платіж, що справляється з власників земельних ділянок та земельних часток (паїв), а також постійних землекористувачів( п. п. 14.1.72 статті 14 Податкового кодексу України).

    Сьогодні для підтвердження права володіння на земельну ділянку достатньо виписки з Держреєстру прав, адже державний акт на право власності на земельну ділянку не видається з 2013 року. Втім, починаючи з 2016 року, в Україні були змінені правила реєстрації права власності на землю.

    Державні акти власності на землю старого зразка є підтвердженням права власності особи на земельну ділянку, проте, аби укласти договір аренди чи подарувати таку ділянку, потрібно мати кадастровий номер, а отже – пройти державну реєстрацію.

    Отже, якщо Ваша мама є власником паю - їй потрібно сплачувати податкове зобов'язання.

    Ваша мама може продати пай, але перед цим їй потрібно зареєструвати земельну ділянку.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Ірина Клиент 3 месяца назад

      Вітаю. Згідна. Але мама того паю не вибрала з колгоспу. Навіть не знає де ті ділянки знаходяться і хто ними користується. І запитати нема в кого. Мама платить за ті ділянки, які вона має вже давно наділені.Але вони не входять в пай. Та площа виділена під паї,але ще не роздана. Мама має город на чиємось паї і платить за це. Відповідно і ті мамині пайові ділянки хтось використовує і, напевно, платить за них. То виходить, що за одну і ту ж ділянку платитимуть двічі.

      • Дерій Владислав Олегович

        Зверніться до органу місцевого самоврядування вони Вам пояснять де знаходиться ділянка. В кабінеті платника податків можна дізнатися інформацію про податки, які повинна сплатити мама. Можливо є сенс зареєструвати та продати земельну ділянку.

        • Ірина Клиент 3 месяца назад

          В нас тої землі ніхто не бере так, а не то продати. Піски, нерівнина. Та й вже зверталися.Площу знаємо одну.а точно в якому місці наша ділянка,невідомо. Сказали, що треба скоріше піти до нотаріуса, приватизувати. Пішла. там сказали платити 13000. Ну де ту правду знайти.

          • Дерій Владислав Олегович

            Вам спочатку потрібно звернутися до землевпорядної організації.

            Ознайомтесь з інформацією за посиланням https://minjust.gov.ua/m/yak-zareestruvati-pravo-v...

            Зареєструвати ділянку зможете і у держаного реєстратора (місцева рада, ЦНАП), а не тільки нотаріус.

            • Ірина Клиент 3 месяца назад

              ДЯКУЮ. МАЮ ЩЕ ОДНЕ ПИТАННЯ. МІЙ БАТЬКО ТАКОЖ МАВ ПАЙ. БАТЬКО ПОМЕР В 2012 РОЦІ. КОЛИ МАМА ВИБИРАЛА СВІЙ ДЕРЖАВНИЙ АКТ В С/РАДІ, ТО НА БАТЬКА ТАКОЖ ТАМ БУВ ДЕРЖАВНИЙ АКТ ЗЕЛЕНОГО КОЛЬОРУ. АЛЕ МИ ЗВІСНО ЙОГО НЕ ОТРИМАЛИ, ОСКІЛЬКИ БАТЬКО ПОМЕР. КАДАСТРОВИЙ НОМЕР ТАМ Є. ЗАПОВІТУ НЕМА, БАТЬКО ПОМЕР РАПТОВО. ЯК НАМ ПЕРЕОФОРМИТИ ТОЙ ПАЙ НА МАМУ ЧИ НА МЕНЕ.

          • Дерій Владислав Олегович

            Для оформлення права власності на земельну ділянку у порядку спадкування необхідно подати державному або приватному нотаріусу заяву про прийняття спадщини протягом 6 місяців після смерті батька.

            До заяви необхідно було додати такі документи оригінали документів, які підтверджують право власності батька на земельну ділянку (державний акт на право власності на земельну ділянку).

            Вам спочатку потрібно отримати батьковий державний акт та переоформити його як спадок.

            Скоріш за все це питання необхідно буде вирішувати у судовому порядку, адже невідомо де зараз той державний акт, можливо в сільській раді незаконно переоформили ділянку, тощо.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Ірина!

    Податок на землю Вашій матері треба сплачувати, незалежно від того, чи оформлена на нього власніть. Або ж позбутися його в будь який зручний спосіб: продати, подарувати тощо.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Ірина Клиент 3 месяца назад

      Вітаю, пане Юрію. Але ж мама того паю не має наділено.

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Вам треба звернутись до сільради або до іншого органу самоврядування та з'сувати все про пай своєї матері. Думаю, що він є і виділений в натурі.

        • Ірина Клиент 3 месяца назад

          Та десь він є і, напевно, ним хтось користується. Але нам того ніхто не хоче говорити.

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Зобов'язані сказати у сільраді, на землях якої знаходиться пай. Треба подати письмову заяву і отримати письмову ж відмову. Тоді це можна буде оскаржити, залучивши до процедури оскарження спеціаліста.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України