Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 26 марта 2024, вопрос №104400

Що робити якщо виручили повістку інваліду ?

Вітаю, скажіть будь ласка в мене пожиттєво інвалідність, 5 років назад був знятий з військового обліку з записом в військовий квиток,сьогодні вручили повістку,чи повинен я з'являтися в ТЦК якщо я не військовозобов'язаний ?

Ответы юристов (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Євгене!

    Ви переконані, що Ви - не військовозобов'язаний? Зняття з обліку не завжди приводить до такого результату. Однозначно у Вашій ситуації можна сказати, що інвалідів не мобілізують.

    Що стосується явки до ТЦК за повісткою, то не зробити цього можна лише з поважних причин, інакше отримаєте адмінштраф.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Ви були зняті чи виключені з військового обліку? Від цього залежить і відповідь на Ваше питання. Якщо все ж таки зняті, теоретично Ви зараз можете бути на обліку, і тому треба подати заяву до тцк та сп про бажання скористатися правом на відстрочку від мобілізації. Якщо виключені з обліку, можете сміливо ігнорувати.

    З повагою!

    Прокопець Олександр Васильович

    Якщо у Вас дійсно є запис про зняття з військового обліку, то Ви не перебуваєте на обліку, а поставити на облік без Вашого відома і без ВЛК, не мали права.

    Оскільки Ви зняті з обліку, жодних даних щодо Вас в ТЦК як військовозобов'язаного немає, отже з дотриманням законної процедури, повістка виписана не була. Тобто, на скільки я розумію, повістку Вам виписали "на колінках" на вулиці або блокпосту. Відповідно така повістка є незаконною.

    Отже:

    1. Ви виключений з військового обліку, значить є підставки для ігнорування ТЦК.

    2. Повістка виписана незаконно, що є підставою для ігнорування ТЦК.

    Відповідно будь-який адмінштраф є безпідставним і в суді скасовується в одному засіданні.

    Для більш точної відповіді треба бачити повістку. Якщо хочете, можете додати для огляду повістку з закресленими прізвищем та адресою.

    Босак Назар Орестович

    Доброго вечора. Тепер особам, які мають право на відстрочку, зокрема інвалідам, на практиці нерідко все-одно вручають повістки. В такому випадку інвалід має відвідати центр комплектування, можливо-і пройти військово-лікарську комісію. Там він має, зокрема, пред’явити документи про інвалідність. Мобілізовувати його без його згоди не мають.

    Адвокат Евгений Александрович

    Доброго дня!

    Для проведення повної і об"єктивної консультації, треба ознайомитися з документами.

    ТАК, ЯКЩО ВИ НЕПРИДАТНИЙ ДО ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ З ВИКЛЮЧЕННЯМ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ, Є НЕВІЙСЬКОВОЗОБОВ'ЯЗАНИМ:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    "Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього... 6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов'язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов'язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:...3) визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку;...".

    Всього доброго!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України