Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 26 марта 2024, вопрос №104435 250₴

Водійське посвідченя і свідоцтво

Доброго дня я провчився у автошколі 2018 року і незабрав свідоцтво по обставинах що мені робити ци дійсне воно і цеможу я подати на посвідченя водія бо знаю що вели закон що свідоцтво дійсне 2 роки дякую

Ответы юристов (8)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    16.8%

    Вітаю Вас!

    Ваше свідоцтво на даний має вважатися чинним.

    На момент 2018 року діяла редакціяПоложення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами від 21.02.2018 р.

    Вона визначала, що якщо особа з будь-яких причин не склала іспити в сервісному центрі МВС, видане свідоцтво про закінчення закладу з підготовки водіїв транспортних засобів вважається дійсним протягом 10 років з дня закінчення закладу.

    Лише потім були внесені зміни і строк дії такого свідоцтва скоротили до 2 років. Але Ви маєте право вимагати розглядати Ваше свідоцтво як дійсне. Частиною 1 статті 58 Конституції України передбачено, що закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом’якшують або скасовують відповідальність особи.

    З повагою!

    • Руслан Клиент месяц назад
      Тая можу його забрати

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Так, звісно, зверніться до автошколи, яку закінчували, та отримайте своє свідоцтво.

        З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    16.8%

    Доброго дня, Руслане!

    Без огляду на існування згаданої Вами норми закону про дійсність свідоцтва лише протягом 2-х років, саме Вас це на стосується.

    Справа в тім, що 19 жовтня 2019 року відбулися зміни у законодавстві щодо Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами затвердженого Постановою КМУ від 8 травня 1993 р. № 340 (далі по тексту Порядок).

    Разом з тим учням, які закінчили автошколи до 19 жовтня 2019 року видавали свідоцтва, які діють 10 років. Так до 19 жовтня 2019 року діяв Порядок із змінами (в редакції) від 30 вересня 2016 року. Відповідно до абз. 3 п. 16 Порядку (в редакції від 30.09.2016р.), якщо особа з будь-яких причин не склала іспити в сервісному центрі МВС, видане свідоцтво про закінчення закладу з підготовки водіїв транспортних засобів вважається дійсним протягом 10 років з дня закінчення закладу. Тобто, наприклад свідоцтво про закінчення особою програми підготовки водія від 19 лютого 2017 року є дійсним протягом 10 років, а саме дійсним до 20 лютого 2027 року.

    19 жовтня 2019 року набула чинності постанова КМУ від 3 квітня 2019 р. № 320 “Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України”, якою було внесено зміни до Порядку. Відповідно до абз. 3 п. 16 Порядку (в редакції від 19.10.2019р.), внесено зміни, в частині зменшено строку дії свідоцтва про проходження підготовки водія транспортних засобів до 2 років. Після внесення змін до Порядку абз. 3 п. 16 викладений у такій редакції

    «Якщо особа з будь-яких причин не склала іспити у територіальному сервісному центрі МВС, видане свідоцтво про закінчення закладу вважається дійсним протягом двох років з дня його закінчення.»

    Частиною 1 статті 58 Конституції України передбачено, що закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом’якшують або скасовують відповідальність особи.

    Як видно з тексту Порядку у редакції від 19 жовтня 2019 року вказівки щодо застосування зворотної сили на правовідносини, які виникли до набрання цим Порядком законної сили в теперішній редакції, не має. Тобто, положення Постанови поширюються на ті правовідносини, які виникли на час її прийняття, та виникнуть після.

    Тобто правило 2 років поширюється лише на тих, хто отримав свідоцтво про закінчення автошколи після 2018 року.

    Відповідно до абз 1 п. 21. Посвідчення водія видається після складення особою у територіальному сервісному центрі МВС іспитів, передбачених пунктом 18 цього Положення.

    Відповідно до абз. 2. п. 21 Порядку, для складення цих іспитів та отримання посвідчення водія особа подає до територіального сервісного центру МВС незалежно від її зареєстрованого місця проживання чи перебування:

    • паспорт громадянина України або тимчасове посвідчення громадянина України, посвідку на постійне проживання, посвідку на тимчасове проживання, посвідчення біженця, посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту, посвідчення особи, якій надано тимчасовий захист;
    • копію довідки про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків (у разі його відсутності у відповідних базах даних МВС) (крім фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку в паспорті);
    • дійсну на дату подання документів медичну довідку встановленого зразка, що підтверджує допущення водія до керування транспортними засобами відповідних категорій;
    • наявне посвідчення водія (у разі отримання права на керування транспортними засобами іншої категорії);

    Згідно п. 22 Порядку , до складення теоретичного і практичного іспитів у територіальному сервісному центрі МВС не допускаються особи:

    • які не досягли встановленого цим Положенням віку;
    • які не подали (або подали не в повному обсязі) документи, зазначені в пункті 21 цього Положення;
    • які подали документи, що містять недостовірні відомості;
    • які не зареєстровані закладом з підготовки водіїв у Єдиному державному реєстрі МВС до початку занять;
    • стосовно яких у Єдиному державному реєстрі МВС відсутні відомості щодо видачі їм свідоцтва про закінчення закладу з підготовки водіїв;
    • стосовно яких у поданих ними документах або Єдиному державному демографічному реєстрі відсутні відомості щодо реєстрації місця їх проживання;
    • які перебувають у розшуку (про виявлення таких осіб працівники територіального сервісного центру МВС негайно інформують Національну поліцію);
    • щодо яких встановлено тимчасове обмеження у праві керування транспортними засобами.

    Відповідно до Розділу ІІ Положення про територіальний сервісний центр МВС затвердженого Наказом МВС від 29.12.2015 № 1646, однією із функцій (обов’язком) ТСЦ МВС відповідно до чинного законодавства, є приймання іспитів на право керування транспортними засобами всіх категорій, здійснювати видачу та обмін національного й міжнародного посвідчень водія на право керування транспортними засобами відповідної категорії та вносить інформацію до Єдиного державного реєстру МВС.

    Викладене свідчить про те, що працівники ТСЦ відмовляються виконувати свої посадові обов’язки, передбачені чинним законодавством України, у частині допуску учнів, що мають свідоцтва про закінчення автошколи, що видані більше ніж 2 роки тому назад до складання іспитів для отримання водійських прав.

    Одним словом у разі відмови з боку працівників ТСЦ МВС видати Вам водійське посвідчення на підставі свідоцтва від 2018 року, їх дії МОЖНА і ТРЕБА ОСКАРЖУВАТИ!

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Турчин Ярослав Александрович
    16.8%

    ВІТАЮ ВАС, пане РУСЛАНЕ! Дуже багато часу вже пройшло. Документи зберігаються в автошколах 3 роки. Можуть і не видати. Складення іспитів у ТСЦ МВС проблематичне за таких умов. Скоріш за все доведеться проходити повторне практичне навчання водінню у автошколі і без цього ТСЦ МВС Вас не допустить до практичного іспиту.

    При цьому теоретичний іспит можна складати з підстав "Самопідготовки" без пред"явлення свідоцтва закінчення автошколи.

    Якщо автошкола таки видасть Вам Ваше свідоцтво, то на його підставі Ви маєте право на складення іспитів за старою процедурою, адже строк чинності такого свідоцтва - 10 років (абзац 3 пункту 16 Порядку видачі посвідчень водія та позбавлення права на керування транспортними засобами, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 8 травня 1993 р. № 340 в редакції станом на 21.02.2018 р..)

    Уряд змінивши правила у 2022 році - не визначив як діяти у Вашій ситуації.

    З формальної точки зору, якщо про це прямо не вказано, норми права не можуть обмежувати раніше встановлені права.

    Із 24 липня 2022 року в Україні запрацювали нові правила отримання водійського посвідчення. Зміниться підхід до навчання та алгоритм складання іспитів — теоретичну та практичну частини підготовки водіїв віднині розмежовують. Це передбачено Постановою Кабінеті Міністрів України.

    Відтепер охочим отримати водійське, спочатку варто пройти теоретичний курс навчання в автошколі та успішно скласти тестування в територіальному сервісному центрі МВС. А уже зі знаннями правил дорожнього руху та зі Свідоцтвом про закінчення теоретичної підготовки починати практичний курс і виїжджати на вулиці за кермом. Таке розмежування навчального процесу не просто виглядає логічним, але вводиться ще й з огляду на світовий досвід. Фактично, це стане гарантією безпеки на дорогах, оскільки до практичного навчання допускатимуть тільки тих, хто вже знає правила дорожнього руху.

    На теоретичному курсі навчання людині треба опанувати правила дорожнього руху, правила експлуатації транспортних засобів, основи безпеки руху та надання домедичної допомоги. Внутрішній теоретичний іспит в автошколі скасовується. Після навчання заклад освіти формує Свідоцтво про закінчення теоретичної підготовки та вносить дані до Єдиного державного реєстру МВС. Потім — іспит у територіальному сервісному центрі МВС, крім майбутніх водіїв категорій ВЕ, С1Е, СЕ, D1E і DE. Усі, хто успішно його складає, отримують Свідоцтво, яке є пропуском на практичний курс навчання. Свідоцтво діятиме протягом 1 року. Тобто, той, хто успішно склав теоретичний іспит має цілий рік на те, аби пройти практичний курс навчання. За умови, якщо цей термін пройшов, а людина, яка хотіла отримати посвідчення водія, так і не склала наступний екзамен з практичного водіння, має починати навчання спочатку.

    На практичному курсі треба навчитись керувати автівкою. Після його завершення — іспит. Складання практичного іспиту в автошколі обов’язкове. Заклад освіти видаватиме Свідоцтво про закінчення практичної підготовки. Воно буде чинне протягом двох років.

    Варто зазначити, що раніше зміна автошколи не передбачалась. Тепер же можна обрати з акредитованих навчальних закладів один для теоретичного навчання, а для практичного — інший.

    Усі, хто до 24 липня 2022 року, до набрання чинності Постанови розпочали підготовку, перепідготовку в автошколі і підвищення кваліфікації водіїв транспортних засобів, продовжують навчання відповідно до старих норм і складають внутрішні іспити в автошколі та іспити в територіальному сервісному центрі МВС за старим алгоритмом.

    Звісно Вам ніщо не заважає спробувати, посилаючись на цю доводі неоднозначну норму, але маю значні сумніви, що дозволять це. Можливо доведеться судитися або скаржитись до МВС.

    Якщо є свої люди в ТСЦ (в більшості регіонів "на манєже все тє же" старі-добрі колишні ДАЇшники) - то питання вирішите, адже формально право у Вас складати за старим свідоцтвом таки є.

    Термін дії свідоцтва (з 2022 року) при цьому - 2 роки. На третій рік треба йти вчитися в автошколу знову.

    Тож як я вже сказав, ніщо не заважає Вам спробувати. Дуже цікавий кейс.

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин

    Корнійчук Євген Іванович
    20%

    Доброго дня, документи з автошколи діють і зберігаються протягом 10 років.

    У разі, якщо свідоцтво було втрачено або вкрадено, Вам необхідно в терміновому порядку відновити документ. Як правило, в автошколах існують архіви, які зберігають інформацію про кожного учня, коли-небудь проходив навчання. Для якнайшвидшого отримання дубліката, Ви повинні виконати наступні кроки:1. Звернення саме в ту автошколу, в якій Ви навчалися. Написання заяви про втрату документа;2. Для більш швидкого розгляду заяви слід вказати детальну інформацію (рік навчання, Вашу групу, категорію прав, і т.д.);3. Внести кошти за бланк даного документа, і протягом декількох днів отримати дублікат свідоцтва.Отримання дубліката атестата – досить серйозна процедура, при якій проходять перевірку дані водія. Дуже важливий момент: чим більш повну і точну інформацію Ви надасте, тим швидше зможете отримати свідоцтво. У разі якщо внесеної інфо недостатньо, або вона була вказана невірно, – автошкола має право відмовити водію в отриманні дубліката свідоцтва. При подібному розвитку подій, від Вас буде потрібно повторне навчання в автошколі, з подальшим складанням іспитів.

    Дерій Владислав Олегович
    29.6%

    Доброго дня!

    Зверніться до автошколи із заявою про видачу свідоцтва про закінчення автошколи. Так як пройшло більше 5 років - існує ризик, що дане свідоцтво не збереглося.

    Якщо ж Вам вдасться отримати свідоцтво - воно є чинним протягом 10 років та є підставою для складання іспитів у сервісному центрі МВС.

    Наразі в ТСЦ МВС поширені випадки відмови у допуску до складання іспитів для отримання водійского посвідчення учням, що мають свідоцтво про закінчення автошколи, яке видане більше ніж 2 роки тому назад. Разом з тим, такі відмови є протиправними та незаконними

    19 жовтня 2019 року відбулися зміни у законодавстві, маючи на увазі, момент набуття чинності змін до Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами затвердженого Постановою КМУ від 8 травня 1993 р. № 340 (далі по тексту Порядок).

    Разом з тим учням, які закінчили автошколи до 19 жовтня 2019 року видавали свідоцтва, які діють 10 років. Так до 19 жовтня 2019 року діяв Порядок із змінами (в редакції) від 30 вересня 2016 року. Відповідно до абз. 3 п. 16 Порядку (в редакції від 30.09.2016р.), якщо особа з будь-яких причин не склала іспити в сервісному центрі МВС, видане свідоцтво про закінчення закладу з підготовки водіїв транспортних засобів вважається дійсним протягом 10 років з дня закінчення закладу.

    Тобто, наприклад свідоцтво про закінчення особою програми підготовки водія від 27 березня 2018 року є дійсним протягом 10 років, а саме дійсним до 28 березня 2028 року.

    19 жовтня 2019 року набула чинності постанова КМУ від 3 квітня 2019 р. № 320 “Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України”, якою було внесено зміни до Порядку. Відповідно до абз. 3 п. 16 Порядку (в редакції від 19.10.2019р.), внесено зміни, в частині зменшено строку дії свідоцтва про проходження підготовки водія транспортних засобів до 2 років. Після внесення змін до Порядку абз. 3 п. 16 викладений у такій редакції

    «Якщо особа з будь-яких причин не склала іспити у територіальному сервісному центрі МВС, видане свідоцтво про закінчення закладу вважається дійсним протягом двох років з дня його закінчення.»

    Якщо Вам відмовлять у прийняті свідоцтва про закінчення автошколи виданого до 2019 року - відповідно Дії працівників сервісного центру МВС будуть неправомірними та такими, що не відповідають вимогам законодавства з наступних підстав.

    Частиною 1 статті 58 Конституції України передбачено, що закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом’якшують або скасовують відповідальність особи.

    Офіційне тлумачення цього положення надано Рішенням Конституційного Суду України від 09.02.1999 № 1-рп/99 у справі за конституційним зверненням Національного Банку України (справа про зворотну дію в часі законів та інших нормативно-правових атів). Так, Конституційним Судом України наголошено, що дію нормативно-правового акта в часі треба розуміти як таку, що починається з моменту набрання цим актом чинності і припиняється з втратою ним чинності, тобто до події чи факту застосовується гой закон або інший нормативно-правовий акт, під час дії якого вони настали або мали місце. Дія закону чи іншого нормативно-правового акта поширюється тільки на ті відносини, які виникли після набуття ним чинності. Це є однією з найважливіших гарантій правової стабільності, впевненості суб’єктів права в тому, що їх правове становище не погіршиться з прийняттям нового закону чи іншого нормативно-правового акта.

    Тому Конституційний Суд України дійшов висновку, що положення частини першої ст. 58 Конституції України про зворотну дію в часі законів та інших нормативно- правових актів у випадках, коли вони пом’якшують або скасовують відповідальність особи, стосується фізичних осіб і не поширюється на юридичних осіб. Але це не «означає, що цей конституційний принцип не може поширюватись на закони та нині нормативно-правові акти, які пом’якшують або скасовують відповідальність юридичних осіб. Проте надання зворотної дії в часі таким нормативно-правовим актам може бути передбачено шляхом прямої вказівки про це в законі або іншому нормативно-правовому акті».

    Як видно з тексту Порядку у редакції від 19 жовтня 2019 року вказівки щодо застосування зворотної сили на правовідносини, які виникли до набрання цим Порядком законної сили в теперішній редакції, не має. Тобто, положення Постанови поширюються на ті правовідносини, які виникли на час її прийняття, та виникнуть після.

    Викладене свідчить про те, що працівники ТСЦ не мають права відмовлятися виконувати свої посадові обов’язки, передбачені чинним законодавством України, у частині допуску учнів, що мають свідоцтва про закінчення автошколи, що видані більше ніж 2 роки тому назад до складання іспитів для отримання водійських прав.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю Вам успіхів!

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Документом, що засвідчує проходження підготовки і перепідготовки водіїв транспортних засобів, є свідоцтво.

    Станом на 2018 рік, якщо особа з будь-яких причин не склала іспити в сервісному центрі МВС, видане свідоцтво про закінчення закладу з підготовки водіїв транспортних засобів вважається дійсним протягом 10 років з дня закінчення закладу.

    Постанова Кабінету Міністрів України від 03 квітня 2019 р. № 320 “Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України” набрала чинності 19 жовтня та внесла свої корективи.

    Згідно з нею

    • якщо особа з будь-яких причин не склала іспити в територіальному сервісному центрі МВС, видане свідоцтво про закінчення автошколи вважається дійсним протягом 2-х років з дня його закінчення.

    Відповідно до частини другої статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та Законами України.

    У своєму рішенні від 5 квітня 2001 року Конституційний Суд України зазначив, що Конституція України закріпила принцип незворотності дії в часі законів та інших нормативно-правових актів (частина перша статті 58). Це означає, що дія закону та іншого нормативно-правового акта не може поширюватися на правовідносини, які виникли і закінчилися до набрання чинності цим законом або іншим нормативно- правовим актом. Тільки як виняток законові іноді надається зворотна сила, що окремо застерігається у самому законі або в акті про введення його в дію.

    Порядком у редакції від 19 жовтня 2019 року застереження щодо застосування зворотної сили на правовідносини, які виникли до набрання цим Порядком законної сили в теперішній редакції, не має. Тобто, положення Постанови поширюються на ті правовідносини, які виникли на час її прийняття, та виникнуть після.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України