Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 10 лютого 2020, питання №10611 100₴

Сохраниться ли место работы, если я подпишу контракт со срочной службы

Конфликт с работодателем. Я был призван на срочную службу 11 октября, 2018 года, за мной сохранилось место работы ,после подписал контракт и сейчас меня хотят уволить с работы

Відповіді юристів (7)

    Ковальчук Владимир

    Верховный Суд разъяснил, что в соответствии с Указом Президента № 303 с 17. 03. 2014 в Украине действует особый период Суть дела: истец обжаловал свое увольнение с работы на основании п. 3 ст. 36 КЗоТ в связи с поступлением на военную службу.

    Истец считал увольнение незаконным, поскольку гарантии сохранения места работы, должности и среднего заработка на предприятии, установленные ч. 3 ст. 119 КЗоТ, распространяются на него, как на лицо, которое на выполнение своего воинского долга было принято на военную службу по контракту во время действия в Украине особого периода.

    Работодатель отрицал, указав, что на момент заключения истцом срочного контракта на прохождение военной службы в Вооруженных силах в Украине отсутствует мобилизация (кроме целевой), а соответственно, и особый период, поэтому на истца не распространяются указанные гарантии.Местный и апелляционный суды удовлетворили иск.

    С ними согласилась и коллегия судей Гражданского суда ВС.

    По основаниям, предусмотренным п. 3 ч. 1 ст. 36 КЗоТ, трудовой договор может быть прекращен в случае призыва или поступления работника или владельца - физического лица на военную службу, направления на альтернативную (невоенную) службу, кроме случаев, когда за работником сохраняется место работы, должность в соответствии с ч.ч. 3,4 ст. 119 этого Кодекса.

    В соответствии с указанными предписаниями за работниками, призванными на срочную военную службу, военную службу по призыву лиц офицерского состава, военную службу по призыву по мобилизации, на особый период или принятыми на военную службу по контракту, в том числе путем заключения нового контракта на прохождение военной службы, во время действия особого периода на срок до его окончания или до дня фактического увольнения сохраняются место работы, должность и средний заработок на предприятии, в учреждении, организации, фермерском хозяйстве, сельскохозяйственном производственном кооперативе независимо от подчинения и формы собственности и у ФЛП, в которых они работали на время призыва.

    Верховный Суд указал, что для решения вопроса о наличии права на гарантии для работников на время выполнения государственных или общественных обязанностей правовое значение имеют:

    - виды военной службы, ее основания;

    - сроки начала и завершения мобилизации, демобилизации;

    - время действия особого периода.

    Первый Указ Президента Украины от 17.03.2014 № 303 «О частичной мобилизации» утвержден Законом от 17.03.2014 и с тех пор в Украине действует особый период.

    Соответствующее решение уполномоченным лицом о его отмене, как и решение о демобилизации военнослужащих, принятых на военную службу по контракту на срок до окончания особого периода, не принималось.

    Коллегия судей отметила, что поскольку истец заключил контракт во время действия особого периода, то у ответчика не было законных оснований для увольнения на основании п. 3 ст. 36 КЗоТ.

    Беликов Олег  Александрович
    25%
    Беликов Олег Александрович 4 роки тому

    Юрист, м. Харків, 31 рік досвіду

    Обязаны сохранить рабочее место, если этого не сделают, то у вас будет полное право обратиться в суд и восстановиться по решению суда.

    Савченко Олександр
    25%
    Савченко Олександр 4 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Добрий вечір.

    Відповідно до ч. 3 ст. 119 КЗпП за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом за мобілізацією, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення, зберігаються місце роботи, посада та середній заробіток на підприємстві або в роботодавця-підприємця.

    Особливий період охоплює час мобілізації, воєнний час і частково відновний період після закінчення воєнних дій.

    Особливий період закінчується із прийняттям Президентом України відповідного рішення про переведення всіх інституцій України на функціонування в умовах мирного часу. Дотепер рішень про повну демобілізацію всіх призваних за мобілізацією військовослужбовців і переведення всіх інституцій України на функціонування в умовах мирного часу Президент України не приймав.

    Відповідно до ст. 235 КЗпП у випадку звільнення без законної підстави або незаконного переведення на іншу роботу працівник повинен бути поновлений на колишній роботі органом, що розглядає трудовий спір. При винесенні рішення про поновлення на роботі орган, що розглядає трудовий спір, одночасно приймає рішення щодо виплати працівнику середнього заробітку за час вимушеного прогулу або різниці в заробітку за час виконання нижчеоплачуваної роботи, але не більше ніж за один рік. А якщо заява про поновлення на роботі розглядається більше одного року не з вини працівника, тоді орган, що розглядає трудовий спір, виносить рішення про виплату середнього заробітку за весь час вимушеного прогулу.

    Гончаренко Константин
    25%
    Гончаренко Константин 4 роки тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Добрый день!

    По Вашему вопросу сообщаю следующее:

    ч. 3 ст. 119 КЗоТ. обязывает работодателя сохранять место работы, должность и средний заработок за работниками, которые призваны на срочную военную службу во время действия особого периода.

    На срок до окончания особого периода или до дня фактического увольнения гражданина с военной службы.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Костромина Виктория
    25%
    Костромина Виктория 4 роки тому

    Адвокат, м. Київ, 19 років досвіду

    В соответствии с указанными предписаниями за работниками, призванными на срочную военную службу, военную службу по призыву лиц офицерского состава, военную службу по призыву по мобилизации, на особый период или принятыми на военную службу по контракту, в том числе путем заключения нового контракта на прохождение военной службы, во время действия особого периода на срок до его окончания или до дня фактического увольнения сохраняются место работы, должность и средний заработок на предприятии, в учреждении, организации, фермерском хозяйстве, сельскохозяйственном производственном кооперативе независимо от подчинения и формы собственности и у ФЛП, в которых они работали на время призыва.

    Киншов Дмитрий Сергеевич
    Киншов Дмитрий Сергеевич 4 роки тому

    Адвокат, м. Харків, 6 років досвіду

    Добрий ранок.

    Згідно з ч. 2 ст. 39 ЗУ "Про військовий обов'язок тавійськову службу" - Громадяни України, призвані на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, або прийняті на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення воєнного стану, користуються гарантіями, передбаченими частинами третьою та четвертою статті 119 Кодексу законів про працю України, а також частиною першою статті 51, частиною п’ятою статті 53, частиною третьою статті 57, частиною п’ятою статті 61 Закону України "Про освіту".

    Відповідно до ч. 3 ст. 119 Кодексу законові про працю - За працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб - підприємців, у яких вони працювали на час призову. Таким працівникам здійснюється виплата грошового забезпечення за рахунок коштів Державного бюджету України відповідно до Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей".

    Верховний Суд у листі від 13.07.2018 р. № 60-1543/0/2-18 повідомив, що особливий період діє в Україні з 17.03.2014, після оприлюднення Указу Президента України від 17.03.2014 № 303/2014 "Про часткову мобілізацію". Президент України рішення про переведення державних інституцій на функціонування в умовах мирного часу не приймав.

    Отже, Верховний Суд дотримується правової позиції, згідно з якою особливий період в Україні діє.

    Таким чином, оскільки наразі діє особливий період (не був скасованний), то за Вами зберігається середній заробіток та місце роботи.

    У випадку порушення Ваших пра роботодавцем, звертайтеся до інспекції з питань праці або до суду.

    Якщо надана консультаця Вам допомогла прошу обрати її як найкращу. Дякую.

    Токмач Галина Николаевна
    Токмач Галина Николаевна 4 роки тому

    Юрист, м. Мирноград, 12 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Здравствуйте. Это незаконно. Вы попадаете под ч.3 ст. 119 КЗоТ: за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом за мобілізацією, на особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення, зберігаються місце роботи, посада та середній заробіток на підприємстві або в роботодавця-підприємця.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України