Задайте вопрос юристу

854 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 08 июня 2024, вопрос №111845

Як правильно вирішити питання оновлення даних

Доброго дня. Мій син 1995 р.н. в 2012 році отримав довідку в військоматі "... є непридатним в мирний час, обмежено придатними в воєнний, знятий з обліку..." . Більше ніяких військово-облікових документів у нього немає. За цей час він змінив місце проживання (область та сама, але інший район). Питання в наступному:
1. Чи треба йому звертатися в ЦНАП для реєстрації і в який саме? І що означає ця реєстрація?
2. В який ТЦК йому звертатися для оновлення данних: за попередньою пропискою, де він був знятий з обліку, чи за теперішньою, де про нього взагалі не знають?
3. Чи можна пройти ВЛК по направленню від одного ТЦК, і потім звернутися для оновлення данних в інший?
4. Я інвалід 2 групи довічно. Довідки про потребу в догляді ЛКК видати відмовляється. Проживаємо з цим сином вдвох. Чи має він право на відстрочку?
Якщо так, то який механізм її отримати( куди, коли і з якими документами звертатися? )
Буду дуже вдячна за розгорнуту відповідь.
Дякую. На все добре.

Ответы юристов (9)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Лариса!

    Проходити ВЛК та оновлювати дані треба в одному ТЦК, де син стоїть на обліку.

    Без довідки ЛКК про постійни догляд з відстрочкою для сина нічого не вийде..

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Лариса Клиент 2 месяца назад

      Дякую. Але перепрошую : він знятий з обліку в 2012 році і на обліку ніде не стоїть.

      І ще : хто може пояснити кому видається довідка про догляд? Якщо невиліковно хворим, то хіба я не попадаю під цю категорію, оскільки група інвалідності в мене пожиттєво? Та й в законі про мобілізацію про цю довідку не йдеться!

      Де правда?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Він був знятий в мирний час, а у воєнний час знову повернутий на облік.

        Про необхідність довідки ЛКК читайте в постанові КМУ №560. Рішення про таку довідку знаходиться в компетенції згаданої комісії.

        В той самий час, Ви праві, в законі про це не сказано. Але...

    Лариса Клиент 2 месяца назад

    Якщо ПОВЕРНУТИЙ на облік, то значить за попереднім місцем проживання? Отже туди і треба звертатися?

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      За попереднім місцем обліку, а не проживання.

    Прокопець Олександр Васильович

    Добрий день!

    По питанням 1 та 2. Для оновлення даних Вашому сину необхідно звернутись в найближчий ЦНАП або оновити данні через додаток Резерв+. В ТЦК йти не обов'язково.

    Щодо питання реєстрації в ЦНАП, не зрозумів про що мова. Ваш син зареєтрований в системі ТЦК, заново реєструватись не потрібно. Інше питання, якщо він знятий з реєстрації, у зв'язку з зміною прописки, якщо таке було. Необхідно уточнити питання.

    3. Наврядчи таке вийде, оскільки оновлення данних в ТЦК (якщо оновлювати будете саме там) відбудеться одночасно з видачею повістки на ВЛК, відповідно в тому ж ТЦК. Крім того, не бачу правових підстав та необхідності для проходження ВЛК за власною ініціативою.

    4. Якщо крім сина відсутні інші близькі родичі (чоловік, діти), то довідки від ЛКК про догляд не потрібно, оскільки у Вашому випадку діє інший пункт ст. 23, який надає Вашому сину право на відстрочку:

    пункт 13) (мають право на відстрочку особи..) які мають одного із своїх батьків з інвалідністю I чи II групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю I чи II групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов'язаними та відповідно до закону зобов'язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов'язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю I чи II групи може лише одна особа з числа військовозобов'язаних за вибором такої особи з інвалідністю;

    Отже, для отримання відстрочки необхідно зібрати певний пакет документів та направити заяву на відстрочку в ТЦК. Які саме документи у Вашій ситуації потрібні, необхідно розбиратись додатково.

    За потребою, звертайтесь.

    Прокопець Олександр Васильович

    Вибачте, щось пропустив щодо зняття з обліку. По цьому питанню необхідно уточнити, оскільки зазвичай обмежено придатних не знімають з обліку. Чи можете надати скрін довідки, або процитувати, як само там прописано?

    Якщо ж він дійсно знятий з обліку на підставі непридатності, то він не є військовозобов'язаним і не несе жодних обов'язків щодо оновлення данних, ВЛК і т.і.

    Довідку необхідно берегти, як головний документ в житті. Наробити копії, скани, зберегти в різних місцях, намагатись не надавати оригінал в руки ТЦК. А краще зробити нотаріальну копію.

    Лариса Клиент 2 месяца назад

    Дуже дякую за відповідь.

    Уточню по 1-2: під час зміни прописки в 2015 році ніхто військово-облікових документів у нього не вимагав і до військомату він не звертався. Щодо реєстрації сина в системі ТЦК, то маю великі сумніви. Скоріш за все, після того як йому видали довідку в 2012 році, його "загубили".

    По 3: він офіційно працює і на роботі вимагають оновлення даних з проходженням ВЛК.

    По 4: З чоловіком розлучена. Маю ще одного сина, який проживає за кордоном.

    Лариса Клиент 2 месяца назад

    Вибачте, але не вдається переслати скрін довідки


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України