Задайте вопрос юристу

854 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 12 июля 2024, вопрос №115179 450₴

Перетин кордону з бронюванням

Доброго дня!
Підкажіть, будь ласка які правила перетину кордону у відрядження від компанії з документом про бронювання?
Чи достатньо роздруківки з QR кодом з Резерв + та наказу на відрядження чи потібен старий військовий квиток з вклеєним штирх кодом?
В травні було розяснення від ДПСУ що При перетині кордону військовозобов'язаними чоловіками прикордонники не враховують додаток “Резерв+”, а перевіряють паперовий військовий квиток з відповідними відмітками.

Дякую!

Ответы юристов (7)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    50%

    Доброго дня, Андрію!

    Підкажіть, будь ласка які правила перетину кордону у відрядження від компанії з документом про бронювання?Чи достатньо роздруківки з QR кодом з Резерв + та наказу на відрядження чи потібен старий військовий квиток з вклеєним штирх кодом?

    Державна прикордонна служба, на звернення ФРУ, офіційно роз`яснила порядок перетину кордону заброньованими працівниками у цілях службових відряджень.

    Необхідність надання такого роз'яснення у ФРУ обґрунтували численними зверненнями до Федерації компаній, що забронювали своїх працівників, у питанні перетину кордону з метою відряджень. Так, часто в пунктах перетину кордону вимагають надати витяг з наказу Мінекономіки про бронювання військовозобов`язаного працівника, посвідченого печаткою відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки. При цьому, законодавство не містить такого обов`язку для ТЦК та СП.

    Згідно з позицією ДПСУ пропуск через державний кордон громадян України в умовах дії режиму воєнного стану здійснюється з урахуванням вимог Указу Президента від 24.02.2022 № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», законів «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», «Про правовий режим воєнного стану» та Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою КМ від 27.01.1995 № 57, а порядок такого бронювання встановлений постановою КМ від 27.01.2023 № 76.

    Отже, відповідно до Правил, особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації у зв'язку з їх бронюванням на період мобілізації та на воєнний час за підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів та не підпадають під обмеження, встановлені пунктом 2-14 Правил, мають право на виїзд з України за наявності документів, зазначених у статті 2 Закону «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України» та мають надати:

    • документи, що підтверджують службове відрядження;
    • витяг з наказу Мінекономіки про бронювання військовозобов'язаного.

    https://biz.ligazakon.net/news/219855_u-derzhavny-...

    В травні було розяснення від ДПСУ що При перетині кордону військовозобов'язаними чоловіками прикордонники не враховують додаток “Резерв+”, а перевіряють паперовий військовий квиток з відповідними відмітками.

    Наразі є роз'яснення, що ДПСУ повинні приймати обидва документи, як паперовий, так і електронний, оскільки вони мають однакову юридичну силу, але на практиці вимагають саме паперовий зі штрих-кодом. У Вас немає в наявності паперового ВОД?

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Андрій Клиент месяц назад

      Є паперовий ,але він без штрих коду.

      Дані оновив через резерв +

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        У е-ВОД зазначено бронювання? Всі дані підтягнулись коректно?

        • Андрій Клиент месяц назад

          Доброго дня! Бронювання зазначено. Всі дані підтягнулися Коректно крім ВОС.

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    Виїзд за кордон встановлений Правилами перетинання державного кордону громадянам України, затверджених постановою КМУ №57 від 27.01.1995 року, де перелічені категорії осіб, які мають право на перетин кордону (надалі — Правила). Новий закон про мобілізацію не змінив їх, проте тепер службовці Держприкордонслужби отримали право перевіряти військово-облікові документи військовозобов’язаних.

    Відповідно до Правил, особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації у зв'язку з їх бронюванням (крім тих, що підпадають під обмеження, встановлені пунктом 2-14 Правил, див. нижче), мають право на виїзд з України за наявності паспорту (або іншого документу із переліку, зазначеного у статті 2 Закону «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України»), а також:

    • документу, що підтверджують службове відрядження;
    • витягу з наказу Мінекономіки про бронювання військовозобов'язаного (згідно з вимогами Порядку бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану, затвердженого Постановою № 76 від 27.01.2023 року).

    ЗАРАЗ НА КОРДОНІ ДОДАТКОВО ТРЕБА МАТИ ДІЮЧИЙ ВОД ТА ДОВІДКУ ВІД ТЦКСП ПРО ВІДСТРОЧКУ.

    ОФІЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ ВІД 06.07.2024:

    https://dpsu.gov.ua/ua/news/Nayavnist-viyskovo-obl...

    16 липня спливає встановлений Законом України № 3633-IX двомісячний термін, протягом якого громадяни України мали стати на військовий облік або уточнити свої військово-облікові дані.

    З цим пов’язана і реалізація Державною прикордонною службою України в повному обсязі вимог пункту 17 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16.05.2024 № 560.

    Враховуючи це, починаючи з 00.00 17 липня під час перетинання державного кордону України на виїзд прикордонники перевірятимуть в усіх громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років військово-облікові документи.

    У разі відсутності військово-облікового документа прикордонники відмовлятимуть у перетині державного кордону на виїзд з України.

    При цьому зазначимо, що категорії осіб, яким відповідно до Правил перетину кордону громадянами України дозволено виїзд з України, на даний час не змінилися.

    Окремо нагадаємо, що громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які мають відстрочку від призову чи виключені з військового обліку за станом здоров’я, мають право на перетин кордону за наявності інформації в військово-облікових документах про отримання такої відстрочки (виключення з військового обліку) або довідки за формою, визначеною у додатку 6 до вищезазначеного Порядку.

    З метою уникнення будь-яких непорозумінь під час перетинання кордону просимо громадян врахувати цю інформацію плануючи поїздки.

    Дерій Владислав Олегович
    50%

    Доброго дня!

    Згідно пункту 49 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий періоду період проведення мобілізації (крім цільової) уповноважені представники територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейські, а також представники Держприкордонслужби мають право вимагати у громадян чоловічої статі віком від 18 до 60 років військово-обліковий документ (військово-обліковий документ в електронній формі) разом з документом, що посвідчує особу.

    Згідно пункту 2-14 Правил перетинання державного кордону громадянами України У разі введення в Україні воєнного стану працівники, які заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, керівники державних унітарних підприємств та їх заступники, голова та члени виконавчих органів господарських товариств, у статутному капіталі яких 50 і більше відсотків акцій (часток) належать державі, голова та члени виконавчих органів господарських товариств, у статутному капіталі яких 50 і більше відсотків акцій (часток) належать господарським товариствам, частка держави в яких становить 100 відсотків, у тому числі дочірніх підприємств, мають право перетинати державний кордон на підставі відповідних рішень про службові відрядження.

    Отже, для перетину кордону необхідно підготувати такі документи:

    1) закордонний паспорт;

    2) Витяг про бронювання або довідку про надання відстрочки (додаток 6)

    3) Рішення про службове відрядження

    4) військово-обліковий документ

    Ви можете звернутись в ЦНАП та роздрукувати електронний військово-обліковий документ.

    Згідно пункту 9 Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів військово-обліковий документ в електронній формі (у тому числі роздрукований) та військово-обліковий документ у паперовій формі мають однакову юридичну силу.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!
    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    Всі підстави для виїзду встановлені Правилами перетинання державного кордону громадянам України, затверджених постановою КМУ №57 від 27.01.1995 року, де перелічені категорії осіб, які мають право на перетин кордону.

    Щодо заброньованих працівників, то ту все досить просто. Відповідно до Правил, особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації у зв'язку з їх бронюванням (крім тих, що підпадають під обмеження, встановлені пунктом 2-14 Правил, див. нижче), мають право на виїзд з України за наявності паспорту (або іншого документу із переліку, зазначеного у статті 2 Закону «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України»), а також:

    • документу, що підтверджують службове відрядження;
    • витягу з наказу Мінекономіки про бронювання військовозобов'язаного (згідно з вимогами Порядку бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану, затвердженого Постановою № 76 від 27.01.2023 року).

    Але на мою точку зору, прикордонники можуть вимагати паперовий військово-обліковий документ, а не електронний. Тому якщо плануєте їхати без паперового, може бути ризик.

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України